Hongan veljesparven nuorimmalle liigadebyytti − "Hänellä ei ole hermoja"

LIIGA / Artikkeli
Anttoni Honka on vasta 17-vuotias.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Hongan veljeksiä ollaan nähty jääkiekkopiireissä neljä kappaletta. Mitä nuoremmaksi on menty, sitä suuremmaksi meriitit ovat kasvaneet. Vanhimman veljeksen, Valtterin ura päättyi jo varsin nuorellä iällä, mutta herra nähdään MM-95 elokuvassa. Aleksi puolestaan kiekkoili monta kautta JYP-Akatemiassa, kunnes siirtyi täksi kaudeksi Ranskan pääsarjaan.

Ainakin tässä vaiheessa tunnetuin on kolmas veljes, Julius. 22-vuotias puolustaja kiekkoilee parhaillaan Dallas Starsin NHL-miehistössä. Hän teki ensiesiintymisensä aikuisten maajoukkueessa keväällä keräten paljon kehuja kiekollisilla taidoillaan.

Tiistaina estradille astui 17-vuotias Anttoni. Jo aiemmin CHL:n puolella JYP-debyyttinsä tehnyt nuorukainen asetettiin ensimmäiseen liigaotteluunsa kokeneen Mikko Kuukan pakkipariksi. Tämä kieli Hongan saavan mahdollisuuden esittää kiekollisia vahvuuksiaan.

Viime kauteen asti nuorinta veljestä valmentanut Simo Luukkainen näkee nuorukaisella valoisan tulevaisuuden. Tiettyjä yhtäläisyyksiä löytyy, mutta erojakin on havaittavissa.

− Anttonin lahjakkuus liikkuu samassa luokassa kuin Juliuksella. Julius oli 17-vuotiaana fyysisesti valmiimpi, kun Anttoni on mennyt enemmän pelin kautta.

− Hän on todellinen pelimies. Anttoni ymmärtää peliä ja syöttötaito on erinomainen.

Alku hermostunut

Jyväskyläläinen alkoikin saada nopeasti vastuuta. Jännitys huokui ensimmäisissä vaihdoissa, kun Honka tyytyi hyvin yksinkertaisiin ratkaisuihin. Lähes joka kerta hän tyytyi yksinkertaiseen pakki pakki-syöttöön Kuukalle, joka ei aina ollut edes valmiina syötön vastaanottamiseen. 

Esiintymisesta huokuikin pieni varman päälle pelaaminen, kun ratkaisut tehtiin voimakkaasti puolustuspelaaminen edellä. Esimerkiksi vastaantulot rännikiekkoihin hyökkäysalueella loistivat poissaolollaan. 

Yhteenvetona voidaankin todeta, että tilanteiden tunnistaminen tuotti ongelmia.

Toiseen erään siirryttäessä kiekollinen rohkeus alkoi tulla esiin, vaikka laukausta pihdattiinkin jopa turhaan. 

− Hänellä ei ole hermoja. Liiga on korkattu ja hänen hyvät ominaisuutensa tulivat vahvasti esiin, Marko Virtanen kertasi.

Hurmoksen käynnistys

Ottelun puoleenväliin saakka JYPin pelaaminen oli ollut vahvasti puskemispainotteista. Rohkeutta yksilöratkaisuihin ei tuntunut löytyvän, kunnes Honka suoritti yhden näyttävän kiekon ylöstuonnin komealla vartaloharhautuksella höystettynä. Tästä alkoi JYPin vahva vaihe, jonka aikana ylivoimakaan ei tuonut tulosta. Ylivoimalla nähtiin yksi hylätty maali, johon Hongalle olisi merkitty syöttöpiste.

Hongan suurimmaksi vahvuudeksi alkoi muodostua syöttöjen laatu, sillä ne olivat kovia ja tarkkoja. Myös variaatioita pelin avaamiseen löytyi avauserää paremmin.

Päätöserä alkoi JYPin kannalta ikävästi, kun SaiPa kasvatti johtonsa kahteen maaliin merkkausvirheen johdosta. Hongalle tuli maalin vuoksi ensimmäinen tilastomerkintä, kun tehotilasto valahti pakkasen puolelle.

0¬2-tilanteessa Hongan halukkuus napata sankarinviitta oli nähtävillä. Nuori puolustaja oli halukas kantamaan kiekollista vastuuta itselleen, eikä ratkaisut jääneet enää vain yksinkertaisiksi. Usein tilanteissa ratkaisut kuitenkin viipyivät, minkä johdosta tilanne hieman kuivui kasaan.

Ottelun läpi kasvanut ylivoimavastuu ei tuottanut tehopisteitä, mutta Honka teki työnsä ainoana viivamiehenä hyvin.

Kokonaisuus positiivinen

JYPin 1¬4-tappioon päättynyt ottelu jätti nuorukaisen otteista lupaavan kuvan, jonka johdosta lisävastuuta on odotettavissa. Tiettyjä kehityksen kohteitakin kuitenkin löytyy.

− Hän on vielä heiveroinen. Ajalla ja maltilla fysiikka kuntoon tuohon pakettiin, niin hyvä tulee, Luukkainen paketoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle