Häkkipäät tsekkien ratkaisijoina

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Neljän maan turnauksen toisen pelipäivän ensimmäisessä ottelussa kohtasivat Ruotsi ja Tsekki. Tasoltaan välttäväksi jääneen ottelun voittajaksi päätyi Tsekki lukemin 4-1. Voiton tsekeille takasi "ali-ikäiset" häkkipääät sekä Ruotsin vastaavaa paremman toiminut ylivoimapeli.

Ruotsin ja Tsekin avauserästä ei jäänyt historian kirjoihin mitään merkittävää kerrottavaa. Erän ainoa maalin tekaisi Tsekin Ctirad Ovcacikin ylivoimalla. Hyökkäyspään voitetun aloituksen jälkeen kiekko päätyi Ondrej Nemecille, joka polkaisi muutaman potkun ja siirsi kiekon takaviistoon pakkiparilleen Ovcacikille. Tämä laukoi varmasti kiekon ohi Magnus Åkerlundin.

Ruotsin parhaimmat maalipaikat syntyivät erän 15. minuutilla, jolloin poikittaissyötöllä pelattiin B-pisteelle vapaaksi Sebastian Meijer, joka kuitenkin ruotsalaisten ikäväksi epäonnistui vedossaan täysin. Hetkeä myöhemmin joukkueen kapteeni, Elitserienin Brynäsissä pelaava, Nicklas Danielsson testasi tsekkivahti Pöpperlen reaktioita pienestä kulmasta lähteneellä räväkällä rannevedolla.

Ruotsin peli kaatuu puolustajien jäähyihin

Toisessa erässä Tsekki otti ensimmäistä erää selvemmin otteet haltuunsa. Heidän ensimmäinen tekopaikkansa tuli erän toisella minuutilla, kun kapteeni Jakub Klepsis pääsi alivoimalla läpiajoon Alexander Tängin hukattua kiekon alimpana miehenä keskialueella. Tsekkitähden yritys oli kuitenkin varsin ponneton ja Magnus Åkerlund Ruotsin maalissa torjui tilanteen varsin helposti.

Ikäluokkansa lupaavimpiin ruotsalaispuolustajiin kuuluva Täng tarjosi vastustajalle toista mahdollisuutta hetkeä myöhemmin ottamalla kaksiminuuttisen huitomisesta. Tällä kertaa tsekit eivät enää armahtaneet häntä. Tsekin parhaan ketjun muodostanut trio Olesz-Sindel-Kaspar pyöritti ylivoimaa ja kiekko toimitettiin viivamiehenä toimineelle Ovcacikille. Tämä heitti kiekon kovana rannarina maalille. Åkerlund torjui vedon eteensä, josta maskimiehenä toiminut Olesz sipaisi pikkumustan ripeästi maaliviivan yli.

Ruotsin kavennusmaali, joka oli samalla otteluin komein osuma, syntyi kahden miehen ylivoimalla vähän ennen ottelun puoliväliä. Frölundassa pelaava Fredrik Johansson kuljetti kiekon maalin taa, jolloin tsekkialivoima ennakoi syöttöä toiselta kulmalta. Tsekkitrion siirtyessä toiselle kulmalle Johansson heittikin napakan syötön maalin takaa takaisin takakulmalle, jossa Nicklas Danielsson nosti pelivälineen suoraan lähes tyhjän maalin oikeaan ylänurkkaan.

Tsekit eivät kavennuksesta hätääntyneet vaan lisäsivät johtoaan erän puolivälin jälkeen, kuinkas muuten kuin ylivoimalla. Ottelun erotuomari Sebastien Auger tulkitsi Johan Björkin keskialueella suorittaman, monen mielestä voimakkaan ja puhtaan avojääntaklauksen, polvella tehdyksi. Tästä seurasi istunto, joka ei ehtinyt täyttä kahta minuuttia kestää, kun kiekko oli taas Åkerlundin selän takana. Pirteästi läpi ottelun pelannut piskuinen Roman Vondracek sai lähes lahjana kiekon lapaansa maalin edustalla eikä puolustajan jaloista lähtenyt tarkka ranneveto jättänyt ruotsalaisvahdille mahdollisuuksia.

Tsekin neljäs maali, samalla ottelun viimeinen, oli jälleen ykkösketjun tuotoksia. Laituri Kaspar haastoi puolustaja Tängin oikeassa laidassa eikä ruotsalaispuolustaja pystynyt estämään väkevää nousua maalille. Kaspar löysi kiekonmentävän reiän taka-alanurkasta ja sijoitti kiekon sinne kauniilla rannevedolla.

Tsekkien häkkipäät parhaimmistoa

Kolmannessa erässä Ruotsi vei laukaukset selkeästi 11-3, muttei siitä huolimatta saanut aikaiseksi mainittavan vaarallisia maalipaikkoja. Näin hieman rikkonaisen ja ajoittain tylsähkönkin pelin lopputuloksesi jäi Tsekin voitto 4-1. Voitto tiesi sitä, että Tsekki kohtaa Venäjän sunnuntaina Pieksamäellä, ja tuolloin ratkeaa myös turnauksen voittaja.

Voittajajoukkueen parhaimmistoa oli ensi kesänä NHL-varauskelpoinen hyökkäystrio Olesz-Sindel-Kaspar. SM-liigaa seuranneille tutun maalivahdin Jaromir Sindelin pojan johtama kolmikko vastasi joukkueensa kahdesta ensimmäisestä sekä viimeisestä maalista. Neljäs ensi kesänä varauskelpoinen hyvän ottelun pelannut hyökkääjä oli raamikas Karel Hromas, joka taisteli ja teki töitä vahvasti koko kuusikymmenminuuttisen ajan. Kakkosketjussa pienikokoinen Vondracek jätti varjoonsa vuoden 2002 ykköskierroksen varauksen Jakub Klepisin.

Puolustuksen hahmoja olivat Pittsburghin vuonna 2002 varaama Ondrej Nemec sekä ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Ovcacik. Montrealin varaama Tomas Linhart oli omassa päässä ajoittain suurissa vaikeuksissa ruotsalaishyökkääjien kanssa. Hieman heikohkojen puolustusotteiden vastapainoksi Linhart oli mies paikallaan ylivoimapelin maskimiehenä.

Ruotsalaisista parhaaksi pelaajaksi valittiin ansaitusti Dallasin viime kesänä varaama ja Elitserienissä hyviä otteita Frölundassa esittänyt Loui Eriksson. Marcus Weinstock väänsi väkevästi läpi ottelun ja Vancouverin Nicklas Danielsson väläytteli ajoittain osaamistaan. Ensi kesänä varattavissa oleva satakiloinen ja 190 senttinen David Fredriksson jäi raportoijan mieleen hyvien taklauksiensa ansiosta. Nelosketjussa aloittaneiden Robert Kimbyn ja Monir Kalgoumin hyvät otteet palkittiin kolmannessa erässä lisääntyvillä jääajoilla.

Puolustuksessa kaksi erää pelannut Jonathan Ericsson pelasi vakuuttavasti omassa päädyssä. Myös Johan Fransson voi olla iltapäiväänsä tyytyväinen. Suurimpia vaikeuksia tsekkihyökkääjien kanssa oli Aleksander Tängillä.