Golden Knights sysäsi Jetsin kuilun partaalle − winnipegiläiset kaipaavat Laineen ja Ehlersin esiinnousua

NHL / Artikkeli
Nikolaj Ehlersin maalitili on pudotuspeleissä vielä avaamatta.
Kuva © Getty Images
Tulokasjoukkue Vegas Golden Knights on kukistanut Läntisen konferenssin finaaleissa Winnipeg Jetsin jo kolmessa ottelussa ja pakottanut winnipegiläiset pakkovoittojen eteen. Hyökkääjistä erityisesti Patrik Laineen ja Nikolaj Ehlersin on noustava ykkösketjun takaa esiin, mikäli Jets mielii jatkaa vielä kauttaan.

Winnipeg Jets on ensimmäistä kertaa kevään pudotuspeleissä veitsi kurkulla, kun Vegas Golden Knights johtaa Läntisen konferenssin finaalisarjaa voitoin 3−1. Golden Knightsin maalia vartioiva huippuvireinen Marc-André Fleury on masentanut Jets-hyökkääjät jo kolmessa ottelussa peräkkäin.

Jets-maalilla Connor Hellebuyck ei ole yltänyt Fleuryn tasolle, mutta winnipegiläiset kamppailevat ensisijaisesti hyökkäystehojen puuttumisen kanssa − osa-alueella, jossa se on ollut vahva pitkin kautta.

Pudotuspeleissä Jets on tehnyt 32 maalia tasaviisikoin, ja Mark Scheifelen, Blake Wheelerin ja Kyle Connorin muodostama ykkösketju on tehnyt niistä yhdeksän. Patrik Laineen, Nikolaj Ehlersin ja Paul Stastnyn ketju on vastannut kahdeksasta maalista, mutta Golden Knightsia vastaan kakkosketju ei ole saanut puserrettua irti tarvittavia tehoja.

Golden Knights -sarjassa hyökkääjistä erityisesti Scheifele ja Wheeler ovat tehneet kaikkensa Jetsin voiton eteen. Kun koko ottelusarjassa kuitenkin vain neljä Jets-hyökkääjää − Laine, Scheifele, Connor ja Joel Armia − on onnistunut maalinteossa, on hurmoksellisen tulokasjoukkueen kaataminen vaikeaa.

Tehottoman Ehlersin laukaisumäärät pienentyneet − Laine laukoo, mutta tulosta ei synny

Jets kaipaa selkä seinää vasten pelatessaan tehoja koko hyökkäysosastolta, mutta sunnuntain katkaisuottelussa katse kiinnittyy erityisesti Laineeseen ja Ehlersiin − runkosarjassa 44 ja 29 maalia tehneisiin hyökkääjiin.

Runkosarjassa tasaviisikoin Ehlers laukoi peliaikaansa suhteutettuna maalia kohti 9,91 kertaa, mutta pudotuspeleissä vastaava luku on valahtanut 6,48:aan. Tanskalainen kärsii epäonnen aiheuttamasta tehottomuudesta, eikä pudotuspeleissä ole syntynyt vielä maaliakaan.

Tanskalainen kärsii epäonnen aiheuttamasta tehottomuudesta, eikä pudotuspeleissä ole syntynyt vielä maaliakaan.

Samalla hän on kuitenkin laukonut vähemmän kuin runkosarjassa, mikä ei ole edistänyt maalihanojen aukeamista. Tehoton Ehlers on ajoittain jopa kadonnut kuvasta, mutta luisteluominaisuuksiensa ja pelinrakentamisensa turvin hän on kyennyt petaamaan maalipaikkoja ketjukavereilleen.

Koko ketjun pelaamista Ehlersin aiempaa vähäisemmät laukaisumäärät eivät ole haitanneet, sillä kolmikon suoritustaso hyökkäyspäässä ei ole juurikaan laskenut runkosarjasta. Laukauksia ja maaliodottamaa ketju on tuottanut pudotuspeleissä vastustajaa enemmän, joskin se on päässyt aloittamaan vaihtonsa hyökkäysalueella 63,35-prosenttisesti.

Ehlersin tehottomuutta on paikannut myös se, että tasaviisikoin Laine on laukonut pudotuspeleissä enemmän kuin runkosarjassa. Pudotuspeleissä hän on laukonut 60 minuuttia kohden 9,57 kertaa, runkosarjassa laukauksia kertyi maalia kohti peliaikaan suhteutettuna 8,68.

Suomalaisen laukaisutehokkuus pudotuspeleissä on tasaviisikoin silti vain 5,56 prosenttia, mikä on lähes yhdeksän prosenttiyksikköä huonompi kuin runkosarjassa. Kaikki pelitilanteet huomioiden hyökkääjän laukaisutehokkuus pudotuspeleissä on 9,09 prosenttia, runkosarjassa lukema oli 18,26.

Laine on siis tehnyt sitä, mitä häneltä odotetaankin, mutta peliväline ei ole päätynyt verkon perukoille samalla tahdilla kuin aiemmin. Kevään otteluissa Laineen lavasta on syntynyt yhteensä viisi maalia, ja Golden Knightsia tehdyt kaksi maalia ovat tulleet ylivoimalla.

Pudotuspeleissä Laine on myös luonut peliaikaansa nähden henkilökohtaista maaliodottamaa runkosarjaa enemmän, mutta siitäkin huolimatta Laine on päässyt käyttämään laukaustaan tehokkaasti hyödykseen lähinnä ylivoimalla.

Illan ottelussa vastuu ei laitahyökkääjien osalta jää Laineen ja Ehlersin varaan, myös runkosarjassa ratkaisuvoimaa osoittaneen Kyle Connorin olisi saatava tulosta aikaan.

Jetsin maalinteko sakannut kriittisellä hetkellä

Jets on ollut vahva läpi pudotuspelien, mutta Golden Knightsia vastaan joukkue on kärsinyt Fleuryn huippuvireen ja omien hyökkääjiensä tehottomuuden negatiivisesta yhteisvaikutuksesta.

Tulokasjoukkuetta vastaan Jets on tehnyt tasaviisikoin viisi maalia ja päästänyt yhdeksän. Viidessä ottelussa Nashville Predatorsia vastaan Jets teki kymmenen maalia ja päästi seitsemän. Minnesota Wildia joukkue tulitti 12 maalia ja päästi kuusi.

Jets pudotuspeleissä tasaviisikoin vs.
  CF% GF% xGF%
Minnesota Wild 58,87 66,67 61,88
Nashville Predators 52,46 58,82 52,88
Vegas Golden Knights 54,74 35,71 57,34

Tilastot: Corsica

Hellebuyck ei ole ollut yhtä hyvä kuin virkaveljensä, yhdysvaltalainen saakin ottaa ottelusarjan aikana päästetyistä maaleista muutaman omaan piikkiinsä. Jets ei ole kuitenkaan kyennyt kompensoimaan päästettyjä maaleja samalla tehokkuudella kuin aiemmin.

Hyökkäyspelaamisen tuottavuudessa Jets on ollut Golden Knightsia edellä: se on tuottanut tulokasjoukkuetta enemmän maaliodottamaa ja laukauksia 60 minuuttia kohden. Lasvegasilaiset ovat kuitenkin päihittäneet Jetsin maalinteossa 3−1-johdon muodossa näkyvällä marginaalilla.

Muun muassa Laine ja Ehlers ovat kamppailleet laadukkaille laukaisupaikoille pääsyn kanssa, ja keskialueellakin Golden Knights paineistaa hyökkääjiä niin, että suoraviivainen eteneminen hyökkäysalueelle on ajoittain ollut puskemista.

Puolustusalueella Golden Knights on pyrkinyt peittämään Jets-hyökkääjien suorat laukaisu- ja syöttölinjat ykkössektorilla. Jets on kuitenkin rynninnyt voimalla maalin edustalle luoden laadukkaita maalipaikkoja, mutta toistaiseksi Fleury on vienyt suuressa osassa tilanteita vastustajia pidemmän korren.

Jets tietää kasinokaupunkilaisten puolustuspelilliset heikkoudet ja osaa parhaimmillaan käyttää ne armotta hyväkseen. Ykkösketju Mark Scheifelen johdolla on aiheuttanut ottelusta toiseen Golden Knightsille harmaita hiuksia, mutta tulituen vähyyden ja hyökkäystehojen puuttumisen vuoksi joukkueen iskukyky ei ole realisoitunut tulostaululla.

Historia ei lupaa Jetsille hyvää, mutta tuloksenteon aika on nyt

Historiallista kautta pelaava Golden Knights on enää yhden voiton päässä paikasta, jossa se pääsisi hamuamaan tarinalleen kaikista kirkkainta kruunua. Runkosarjassa toiseksi eniten maaleja tehnyt Jets on yllättäen ajautunut ahdinkoon, vaikka joukkueen hyökkäyspeli on rullannut pääosin jouhevasti.

Seitsemän ottelun pudotuspelisarja antaa runsaasti sijaa satunnaisuudelle, näin on myös NHL:ssä. Toistaiseksi Golden Knights on päässyt nauttimaan siitä täysin rinnoin. Se on ollut paikoissaan riittävän tehokas, ja samaan aikaan tolppien välissä Fleury on näyttänyt ajoittain enemmän kuin ihmiseltä.

Jetsin tilanne on kaikin puolin tukala. NHL-historia tuntee kauden 1974−75 jälkeen vain yhden tapauksen, jossa joukkue on noussut konferenssifinaali- tai Stanley Cup -finaalisarjan voittoon oltuaan ensin 1−3-tappioasemassa. Näin kävi keväällä 2000, kun New Jersey Devils nousi Itäisen konferenssin finaaleissa ohi Philadelphia Flyersin voittaen lopulta mestaruuden.

Historiakaan ei ole Jetsin puolella, mutta jos joukkue aikoo venyttää sarjaa viidettä ottelua pidemmälle, erityisesti ratkaisuvoimaisten laitahyökkääjien on löydettävä tehoja ja noustava Scheifelen ja Wheelerin rinnalle hyökkäyksen eturintamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle