Finaalien avausottelulla pienempi merkitys kuin muissa pudotuspelisarjoissa

LIIGA / Artikkeli
Kärpät ja Tappara ottavat jälleen yhteen Liigan finaaleissa
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Oulun Raksilassa pelataan tiistai-iltana ensimmäinen finaaliottelu Kärppien ja Tapparan välillä. Kuinka suuri merkitys ensimmäisen ottelun voitolla on ollut Liigan finaalien historiassa?

Muihin pudotuspelisarjoihin verrattuna finaalisarjat ovat olleet tasaisempia, sillä avausottelun voittaja ei ole voittanut koko sarjaa yhtä usein, kuin muissa pudotuspelisarjoissa. Liigan historiassa avausottelun voittaja on pelannut mestariksi asti 26 kertaa, kun taas ensimmäisen ottelun häviäjä on vienyt mestaruuden 16 kertaa. 61,9 prosenttia finaaleista on siis mennyt sarjan avausottelun voittajalle.

Seitsemän ottelun pituisissa pudotuspelisarjoissa 72,2 prosenttia on päättynyt avausottelun voittajan eduksi. Saman pituisissa finaalisarjoissa sarjan avauksen voittaja on vienyt mestaruuden vain 58,8 prosenttisesti. Sama ilmiö on nähtävissä myös aiemmissa viiden ottelun sarjoissa, kun kaikissa pudotuspelisarjoissa avausvoittaja vei sarjan 74,6 prosenttisesti ja finaaleissa vain 62,5 prosenttisesti.

Tämän kevään otteluparista Kärpät on voittanut kaikki finaalisarjat, joissa se on ensimmäisen ottelunsa voittanut. Vastaavasti Tappara on hävinnyt viisi sarjaa yhdestätoista, joissa se on avausottelunsa voittanut. Tappara on kuitenkin onnistunut kääntämään seitsemästä hävitystä avausottelusta neljä sarjaa mestaruudeksi. Kärpät on tehnyt vastaavan tempun kaksi kertaa viidestä.

Nämä kaksi kertaa ovat tapahtuneet juuri Tapparaa vastaan vuosina 1981 ja 2015. Muissa Kärppien ja Tapparan välisissä finaaleissa avausottelut ovat määrittäneet mestarin. Vuosina 1987 ja 2003 mestariksi pelasi Tappara ja vuonna 2014 Kärpät.

» Lähetä palautetta toimitukselle