Eeli Tolvanen palasi parrasvaloihin - Putosiko hartioilta kiviä tai apinoita?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tolvasen ruuti oli märkää KHL:ssä ennen olympialaisia.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Leijonien avausottelun ykköstähdestä ei liene epäselvyyksiä. 18-vuotias Eeli Tolvanen teki paluun parrasvaloihin pitkän kuivan kauden jälkeen. Tolvasen räjähtävä rannelaukaus teki tuhojaan toisessa erässä ylivoimalla.

KHL:ssä Jokereissa hän on tehnyt maalin viimeksi marraskuun lopussa, ja vuodenvaihteessa nuorten MM-kisoissakin verkko heilui vain kertaalleen.

- Hyvä, että se (maali) tuli heti. Tänään vain tuntui, että kiekko menee pussiin. Tästä sai hyvin itseluottamusta lisää tähän turnaukseen, Tolvanen hymyili tyytyväisenä.

Suomi iski ottelussa peräti kolme osumaa ylivoimalla, kun Tolvasen lisäksi Sami Lepistö ja Joonas Kemppainen onnistuivat rokottamaan Saksan jäähyistä. Molemmat kuinkas muuten kuin Tolvasen syötöstä.

Vaikka Tolvanen itse summasi ottelussa tehot 1+3, jakoi hän suurimman kiitoksen onnistumisistaan ketjukavereilleen Petri Kontiolalle ja Jukka Peltolalle.

- Meidän ketju pelasi hyvin tänään. Ei siinä tarvinnut hirveästi muuta tehdä kuin olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Tolvanen kertoi hieman vaatimattomana.

Oliko hartioilla kivi tai apina?

Tolvasen joukkuekaveri Jokereista ja Leijonien varakapteeni Lepistö arveli, että maali pudotti ison apinan Tolvasen harteilta. Maalintekijä itse myönsi, että kokenut seurakaveri arveli aivan oikein.

- Kyllä tippui. Sami tietää hyvin, kun se on nähnyt seurajoukkueessa mitä se on ollut. Hyvä, että tippui, Tolvanen iloitsi.

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki antoi ottelun jälkeen erilaisen näkemyksen apinasta. Hän tosin käytti termiä kivi.

– Tuntuu, että ei hänellä edes ollu mikään kivi hartioilla, Marjamäki toppuutteli.

- Jos joku olisi kysynyt, että kuka tekee maalin, olisin sanonut Eeli. Kyllä se on niin hyvältä näyttänyt tuolla treeneissä. Luistelu näyttää kevyeltä. Helpompi hänellä pelata, kun on kokeneet jätkät, jotka näyttävät eturivissä mallia, niin pääsevät omat vahvuudet paremmin esiin, Marjamäki pohti.

Maali oli Saksan maalivahdin mukaan maskin ansiota

Tolvasen maali toisessa erässä oli nuorukaiselle niin tyypillinen. Kiekko haltuun b-pisteen kaarella, muutama luistelupotku, lataus ja täydellinen rannelaukaus yläkulmaan.

Saksan maalivahdin Danny Aus den Birkenin mukaan maalin edessä oli niin kova härdelli, että hän ei ehtinyt reagoida laukaukseen. Maskia oli tekemässä Kemppainen.

– En nähnyt mitään. Oli niin paljon maskia edessä, maalivahti Aus den Birken puhisi.

Tolvasen kutia Aus den Birken ei kuitenkaan lähtenyt suoraan kehumaan. Enemmän hän antoi tunnustusta Suomen laadukkaasti organisoidulle ylivoimapelille.

– Totta kai se oli kova veto, mutta tärkeintä heille oli, että oli pelaajia maalin edessä. Jos maalivahti näkee kiekon, hän yleensä nappaa sen, Aus den Birken vakuutti.

Saksa oli tasaviisikoin ottelussa yllättävänkin vahva. Tolvasen mukaan oli hyvä, että Suomi joutui kamppailemaan paljon heti turnauksen alussa. Saksa-ottelu muistutti hänen mielestään paljon KHL:n kärkikamppailua.

Suomi puolestaan nojasi laadukkaaseen ylivoimapeliinsä, mutta ei säväyttänyt tasaviisikoin.

– Emme itse asiassa pelanneet niin huonosti. Suomalaiset olivat todella taitavia. Teimme pieniä virheitä, jotka vastustaja hyödynsi, Aus den Birken sanoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle