Avangard Omsk - Kotietuun kiinni

KHL / Artikkeli
Vladimir Sobotka on Avangardin tärkeimpiä pelaajia.
Kuva © Getty Images
Lounais-Siperiassa sijaitseva Omsk on kiekkohullu kaupunki, joka kuuluu materiaalinsa puolesta kaudesta toiseen mestariehdokkaisiin. Reilun miljoonan asukkaan kaupungissa nähtiin KHL-finaaleja kaudella 2011-12, mutta ne päättyivät katkeraan tappioon seitsemännessä pelissä. Seuran päävalmentajana oli tuolloin Raimo Summanen.

Viime kaudella Avangardin eväät loppuivat täysin kurinalaisesti puolustanutta Ak Barsia vastaan itäisen konferenssin välierissä: Avangard teki neljään viimeiseen peliin vain yhden ainoan maalin ja hävisi ottelusarjan 1-4 voitettuaan ensimmäisen pelin.

Avangard taistelee Siperian herruudesta lähinnä Sibirin kanssa, sillä Jugra ja Metallurg Novokuznetsk ovat selvästi heikompia joukkueita. Viime kaudella Sibir vei Siperian parhaan KHL-joukkueen tittelin, mutta nyt se palannee Avangardin haltuun.

Tulevaan kauteen seura on muuttunut melkoisesti, vaikkakin se on onnistunut pitämään pääosin viime kauden avainpelaajansa. Maalivahti- ja puolustusosasto ovat kokeneet kesän aikana useamman merkittävän muutoksen. Avangardia tuskin moni laskee suurimpiin suosikkeihin, ja lisäksi heillä on vielä täysin kokematon uusi päävalmentaja Jevgeni Kornouhov. Tätä joukkuetta ei voi jättää kuitenkaan laskuista ulos, kun mietitään KHL:n mestarisuosikkeja.

Maalivahdit:

Dominik Furch (CZE)

Denis Kostin

Seura on vaihtanut kesän aikana ykkösmaalivahtinsa, kun yliarvostettu Konstantin Barulin lähti Etelä-Venäjälle, Sotšiin pelaamaan. Tilalle on tullut Slavia Prahaa viime vuodet edustanut 25-vuotias tšekkivahti Dominik Furch. Isokokoinen Furch maalautti maskiinsa isolla tekstin "STOP", joka näkyy varmasti katsomoon asti, vaikkei hän lähtökohtaisesti kuulu sarjan parhaisiin veskareihin.

Kakkosvahtina jatkaa viime vuosina huimasti kehittynyt 20-vuotias Denis Kostin, mutta hänellä on vielä matkaa siihen, että pystyisi johdattamaan Avangardin kaltaista joukkuetta menestykseen. Hän oli viime talvena Venäjän U20-maajoukkueen mukana MM-kisoissa, mutta ei päässyt pelaamaan peliäkään. Avangardin maalivahtikaksikko on melkoinen arvoitus - ja riskitekijä.

Puolustus:

Denis Kuljaš - Jonas Ahnelöv (SWE)

Michal Kempny (CZE) - Pavel Valentenko

Maksim Gontšarov - Juri Aleksandrov

Jevgeni Kulik - Valeri Vasiljev

Isoja muutoksia kokeneesta puolustuksesta ovat poissa muun muassa Erik Gustafsson, erinomainen Nikita Pivtsakin, Miroslav Blatak ja Kirill Ljamin. Tilalle on tullut ihan mielenkiintoisia nimiä, mutta puolustus näyttää hieman heikentyneen. Uusista tulijoista nimekkäin on Ruotsia kevään MM-kisoissa edustanut isokokoinen ja fyysinen Jonas Ahnelöv, joka saapui SHL:stä, MODO:sta. MODO:n kapteenina viime kaudella toiminut Ahnelöv on hyvin luisteleva laadukas yleispuolustaja, jolta löytyy hyvät kiekolliset taidot. Ruotsalainen tulee viihdyttämään katsojia painavilla taklauksillaan.

Joukkueen johtava puolustaja ja kapteeni on tulisieluinen, hyvin luisteleva ja erittäin kovaa laukova Denis Kuljaš. Hänellä on yksi koko sarjan painavimmista laukauksista, joskin tarkkuudessa olisi hieman toivomisen varaa parhaisiin verrattuna. Hän on myös erinomainen fyysisessä pelissä. Viime kaudella 27 pistettä tehnyt pakki oli joukkueensa tehokkain ja eniten taklannut puolustaja.

Kesän toinen ulkomaalaishankinta puolustukseen oli 24-vuotias tšekkipakki Michal Kempny, joka saapui Tšekin Extraliigasta, Kometa Brnosta. Hän tuo puolustukseen kiekollista osaamista. Kempny teki 43 peliin viime kaudella tehot 8+21, jolla hän oli pakkien pistepörssin viides.

Seuraan Jugrasta takaisin palannut Pavel Valentenko on isokokoinen ja hyvin liikkuva yleispuolustaja. Hänellä on allaan hieman vaikeampi kausi. SKA:sta saapunut ja seuraa viimeiset kolme kautta edustanut yleispuolustaja Juri Aleksandrov näytti viime kaudella varsin virhealtiilta puolustajalta. Hän on kuitenkin hyvän tason pakki. Puolustusta täydentävät Jevgeni Kulik ja Maksim Gontšarov, jotka pelasivat viime kaudella vain hieman päälle 13 minuuttia ottelua kohden.

Hyökkäys:

Denis Paršin - Vladimir Sobotka (CZE) - Sergei Širokov

Aleksandr Perežogin - Ilja Zubov - Aleksandr Popov

Aleksandr Tšernikov - Juri Petrov - Nikolai Lemtjukov

Aleksei Gluhov - Anton Kurjanov - Aleksei Sopin

Avangardin viime kauden viisi tehokkainta hyökkääjää jatkavat seurassa, mutta muutamia muutoksiakin on nähty. NHL-uraa yrittämään lähteneen Sergei Kalininin korvaaminen ei ole helppoa, sillä hän on äärimmäisen kova taistelija - vaikka ei ollut varsinaisesti mikään pistelinko. Hyökkäys on erinomaisen tšekkisentteri Vladimir Sobotkan johdolla jopa vahvistunut. Toissa kaudella vielä NHL:ssä pelannut Sobotka on taitava, erinomaisesti peliä lukeva, erittäin monipuolinen ja sarjan parhaita aloittajia. Hänen jatkonsa oli erittäin tärkeä.

Alexander Popov on ollut jo pitkään Avangardin keulakuva
Kuva © Timo Savela

Avangardista puhutaessa esiin nousee koko uransa seuraa edustanut Aleksandr Popov ja monesti hänen tutkaparinaan pelannut erittäin maaliahne Aleksandr Perežogin. 34-vuotias maailmanmestari Popov aloittaa jo 18 kautensa Avangardissa. Näin seurauskollisia pelaajia näkee enää harvoin. Pienikokoinen hyökkääjä on huipputaitava, nopea ja arvaamaton. Hänen pelikäsityksensä ja syöttötaitonsa ovat erinomaisella tasolla. Tehot 17+21 tehnyt Perežogin on enemmän puhdasverinen maalintekijä, jonka suurimpiin vahvuuksiin kuuluvat nopeus, hyvä kiekon suojaus ja erinomainen laukaus.

Viime kaudella loistivat aliarvostettu Denis Paršin ja 33 peliin peräti 22 maalia tehnyt erittäin energinen, nopea ja fyysiseen peliin kykenevä Sergei Širokov. Tähtikategorian hyökkääjä Paršin on todella taitava, nopea ja erinomainen yksi vastaan yksi -tilanteissa. Hän voitti seuran sisäisen pistepörssin tehoilla 25+31 ja oli KHL:n pistepörssin kymmenes. Lähes puolet kaudesta loukkaantumisen vuoksi menettänyt toissa kevään maailmanmestari Širokov tuo nopeutta, armottoman kovaa työmoraalia ja erinomaista viimeistelykykyä. Hän oli matkalla maalipörssin voittoon ennen loukkaantumistaan.

Sentteriosastolta löytyy parikin merkittävää uutta hankintaa, kun Admiralissa viime kaudella kapteenina toiminut Ilja Zubov ja kovaa kahteen suuntaan töitä tekevä Juri Petrov liittyivät joukkueeseen. Taitava, todella sulavasti luisteleva ja erinomaisella syöttötaidolla varustettu Zubov oli Admiralin toiseksi tehokkain pelaaja 35 pisteellä. Hän tekee vahvasti töitä kahteen suuntaan. Petrov oli Ladan sisäisen pistepörssin voittaja 21 pisteellään, mutta kovalla asenteella varustetun hyökkääjän arvo korostuu ennen kaikkea alivoimalla. Taitotasoltaan ja pelikäsitykseltään Petrov on Zubovia perässä askeleen jos toisenkin.

Hyökkäystä täydentävät nopea ja maaliahne Aleksandr Tšernikov, huipputaitava Nikolai Lemtjukov, työteliäs ja taitava sentteri Anton Kurjanov ja Dinamo Moskovassa kertaalleen Gagarin Cupin voittanut Aleksei Sopin, joka tuli kaudelle 2012-13 suoraan VHL:stä ratkaisuhetkille mukaan ja oli erinomainen pudotuspeleissä. Neljän viimeisen kauden aikana Lemtjukov on edustanut peräti yhdeksää eri KHL-seuraa ja siihen päälle vielä yhtä VHL-seuraa. Hän on todella näyttävä pelaaja loistavan taitotasonsa vuoksi, mutta samalla tehoton ja pehmeä. Joko vihdoin löytyi hänelle paikka, missä tulee myös tehoja? Hän on ollut harjoistuspeleissä täysin pitelemätön ja tehnyt maaleja liukuhihnalta. Onko tämä 29-vuotiaan hyökkääjän huippukausi?

Yhteenveto:

Omskissa janotaan seurahistorian ensimmäistä Gagarin Cupin voittoa. Kestääkö alakerta? Maalivahtipelissä on selkeä riskitekijä ja puolustuskin näyttää hieman heikentyneen. Syvyyttä Avangardin puolustus vielä kaipaisi mestaruustaistelua ajatellen lisää. Päävalmentaja Kornouhov on vielä täysin kirjoittamaton kortti KHL:ssä. Hyökkäys on edelleen erinomainen - vahvistunut viime kauteen nähden. Avangard ei lähde näistä asetelmista itäisen konferenssin suurimpana suosikkina, mutta sillä on kaikki eväät taistella Gagarin Cupista, jos alakerta ja valmennus osoittautuvat toimiviksi.

Arvio: Saanee kotiedun pudotuspeleihin. Itäisessä konferenssissa sijoille 2-5.

» Lähetä palautetta toimitukselle