Arizona Coyotes − Nuorten toinen tuleminen

NHL / Artikkeli
Max Domilta (vas.) ja Anthony Duclairilta odotetaan suuria Arizonassa.
Kuva © Getty Images
Arizona Coyotes oli yksi kesän aktiivisimmista joukkueista pelaajamarkkinoilla. Joukkue on silminnähden vahvistunut ja odotettavissa on viime kautta parempi kausi.

Arizona Coyotesin viime kausi alkoi lupaavasti. Joukkue oli pudotuspelitaistelussa mukana aina helmikuuhun asti, mutta vielä ei rahkeet sinne asti riittäneet. Coyotes sijoittui lopulta Tyynenmeren divisioonan neljännelle ja koko liigan 24. sijalle.

Pelaajakartta Arizona Coyotesin pelaajakartta

VLH

Max Domi
Tobias Rieder
Jamie McGinn
Jordan Martinook
Brendan Perlini

KH

Martin Hanzal
Dylan Strome
Christian Dvorak
Brad Richardson
Laurent Dauphin

OLH

Anthony Duclair
Radim Vrbata
Shane Doan
Ryan White
Christian Fischer

P

Oliver Ekman-Larsson
Alex Goligoski
Connor Murphy
Michael Stone
Luke Schenn
Kevin Connauton
Zbynek Michalek
Anthony DeAngelo

MV

Mike Smith
Louis Domingue
Justin Peters

Valmentaja

Dave Tippett

Chaykan hihat heiluivat kesän pelaajamarkkinoilla 

Arizona Coyotesin kauden päätyttyä jo neljättä kertaa peräjälkeen runkosarjaan sai joukkueen toimitusjohtaja Don Maloney kenkää. Tilalle nousi vasta 27-vuotias tilastoguru John Chayka, joka laittoi kesän pelaajamarkkinoilla tuulemaan. 

Chaykan ensimmäinen ja suurin tempaus oli Alex Goligoskin oikeuksien hankkiminen Dallas Starsilta. Se kannatti, sillä 31-vuotias puolustaja solmi viiden vuoden mittaisen sopimuksen Coyotesin kanssa. Goligoski oli yksi parhaista puolustajista vapaiden agenttien markkinoilla. Hän pystyy pelaamaan missä tilanteessa tahansa ja tuo Coyotesin puolustukseen roppakaupalla kiekollista osaamista sekä johtajuutta.

Vapaiden agenttien markkinoilta Coyotesin haaviin jäivät vielä hyökkääjät Jamie McGinn, Ryan White sekä paluumuuttaja Radim Vrbata. Puolustusta vahvistettiin Goligoskin lisäksi Luke Schennillä.

Coyotes teki myös vaihtokaupan Florida Panthersin kanssa, jossa aavikolle matkasivat pitkäaikaisesti loukkaantunut Dave Bolland sekä viime vuoden varaustilaisuuden 11. pelaajana huudettu Lawson Crouse.

Lähtijöistä selkeästi suurin nimi oli Antoine Vermette, jonka sopimus ostettiin hieman yllättäen ulos. Chaykan mukaan ulosostolla tehtiin tilaa nuorille. Boyd Gordon matkasi Philadelphiaan. Nicklas Grossmann kutsuttiin Calgary Flamesin ja Anders Lindbäck New Jersey Devilsin harjoitusleirille. Syvyyspelaajat Kyle Chipchura, Sergei Plotnikov, Viktor Tihonov ja Jiri Sekac jäivät ilman sopimusta ja matkasivat KHL:ään. Steve Downie ja Alex Tanguay ovat edelleen ilman sopimusta. 

Virheistä on otettu opiksi

Coyotesin pelissä on ollut nähtävissä kolme suurta heikkoutta - alivoima, ylivoima ja kiekon saaminen pois omalta alueelta. Goligoskin hankinta auttaa alivoiman ja kiekollisen pelin parantamisessa. Kaikki ei lepää enää Oliver Ekman-Larssonin harteilla. Vrbata tuo tehoja ylivoimaan ja McGinn parantaa maalineduspelaamista. Alivoimaa parantaa tavallaan myös Vermetten lähtö, hän nimittäin istui viime kaudella jäähyllä 93 minuutin edestä.

Alex Goligoski tuo Coyotes-puolustukseen kiekollista osaamista.
Alex Goligoski tuo Coyotes-puolustukseen kiekollista osaamista.
Kuva © Getty Images

Coyotesin hyökkäykseen on sorvattu tilaa junioreiden toiselle aallolle. "Varmoina" niminä voidaan pitää sentterikaksikko Dylan Stromea ja Christian Dvorakia, jotka pelannevat Martin Hanzalin takana 2. ja 3. senttereinä. Muita potentiaalisia tulokkaita ovat harjoituspeleissä vakuuttavia otteita esittäneet hyökkääjät Crouse ja Laurent Dauphin sekä puolustajat Jakob Chychrun ja Anthony DeAngelo.

Superduo Max Domia ja Anthony Duclairia kohtaan on suuret odotukset. Kaksikko teki viime kaudella yhteensä 38 maalia ja 96 tehopistettä ja tulevalla kaudella kaksikko saa entistä enemmän vastuuta. Tulokaspelaajat paransivat jo viime kaudella Coyotesin pelaamista huomattavasti ja näin ollen Stromen, Dvorakin ja kenties jonkun muunkin remmiin hyppäämisen voidaan odottaa parantavan joukkueen pudotuspelimahdollisuuksia entisestään.

Astuvatko Strome ja Dvorak liian suuriin saappaisiin?

Vaikka Coyotesin kokoonpano sisältää huomattavasti aiempaa enemmän potentiaalia, on materiaali silti valitettavan kapea. Hanzal ei ole pelannut yli 65 ottelun kautta sitten kauden 2009-10. Jos ja kun Hanzal loukkaantuu, Stromen ja Dvorakin vastuu kasvaa liian suureksi. Strome on Coyotesin kautta aikain suurin lupaus eikä Dvorak myöskään jää paljon hänen jalkoihinsa. He ovat suurella todennäköisyydellä Coyotesin kahden ensimmäisen ketjun sentterit tulevaisuudessa, mutta vielä tulevalla kaudella he eivät siihen kykene.

Myös maalivahtipeli pysyy kysymysmerkkinä. Ykkösmaalivahdin tontilla jatkaa Mike Smith, joka on kauden 2011-12 jälkeen esittänyt erittäin epätasaisia otteita. Yhtenä päivänä hän voi olla täysin dominoiva, mutta toisena päivänä kaikki menee sisään. 24-vuotias Louis Domingue pelasi viime kaudella Smithin loukkaannuttua lupaavasti. Hän lähtee kauteen kakkosmaalivahtina. Domingue saattaa olla Coyotesin tulevaisuuden ykkösmaalivahti, mutta vielä hän ei sitä ole. Smithin täytyy pysyä tasaisessa kunnossa, mikäli Coyotes haluaa selvitä pudotuspeleihin.

Toimituksen arvio:

Coyotes sijoittuu tasaisessa Tyynenmeren divisioonassa sijalle viisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle