Anthony Mantha - kesän kovin maalitykki?

NHL / Artikkeli
Blue Jacketsin fanit saattavat tulevaisuudessa huutaa Manthan nimeä.
Kuva © Getty Images
Ensimmäisen kierroksen jälkimmäisen puoliskon sijoituksia kolkutteleva Anthony Mantha on pelaaja, joka aikoo pistää NHL:ssä verkot tötterölle.

Quebecin junioriliigasta ponnistava Anthony Mantha on kesän 2013 varaustilaisuuden kovimpia lupauksia maalinteon suhteen. Pehmeillä käsillä ja kovilla laukauksilla varustettu pelaaja oli vuoden liian nuori tullakseen varatuksi vuonna 2012, mutta kuluneen talven nuorukainen käytti hyvin.

Tuloksena oli QMJHL:n maalipörssin ykkössija 50 osumalla. 22 osuman tulokaskausi parani viiden hattutempun avittamana peräti 28 pykälää, ja se riitti myös Kanadan juniorisarjojen kakkossijaan.

Tämä ominaisuus lupaa Manthan varaavalle suuria mahdollisuuksia. Manthaa on ominaisuuksiltaan verrattu Milan Michalekiin ja Max Paciorettyyn. Jännitettävä paikka on se, kuinka hänen muut ominaisuutensa kehittyvät aikuisten tasoa tavoitellessa.

Mestarin sukua

Manthan sukujuuret ovat NHL:ssä. Nuorukaisen isoisä Andre Provonost pelasi aikanaan 556 ottelua neljässä eri NHL-joukkueessa.

Provonostille uran aloitus oli joukkueen menestyksen osalta täydellinen. Neljä ensimmäistä kautta 50-luvun lopun Montreal Canadiensissa päättyivät jokainen Stanley Cup -juhliin.

Isoisä on antanut neuvoja myös Manthalle. Tärkein niistä on ollut olla tasainen ja luotettava päivästä numero yksi lähtien.

- Hän antaa minulle paljon neuvoja, mutta enimmäkseen hän muistuttaa minua tekemään kovasti töitä jokaisessa pelissä, jokaisessa vaihdossa. Se palkitaan myös menestyksellä, Mantha kertoo.

- Se ei ole monimutkaista. Kyseinen asia päti silloin ja se pätee vielä tänäkin päivänä. Jos lopettaa työnteon, loppuu kehitys. On siis painettava hommia

Ei mikään varma nakki

Töitä kirkkaan NHL-tulevaisuuden eteen Manthalla riittää. Joka vuosi NHL:n varaustilaisuudessa on mukana pelaajia, joiden sanotaan olevan lukittuja tulevaisuuden NHL-pestiin. Mantha ei tällainen pelaaja ole.

Pitkästä raamista huolimatta kurottavaa riittää voiman saamiseksi kroppaan. Fyysisesti raakileen pelaajan kasvunvara on perinteisesti sekä riski että mahdollisuus. Mahdollisuus siinä, että jos lahjakas pelaaja saa ruista varteensa voi jälki olla entistä tuhoisampaa. Voimaa riittäisi myös vääntöihin maalinedustalla ja kulmissa.

Riski siinä, etteivät kaikki kasvaessaan opi ikinä hallitsemaan kehoaan tai peliään samalla tavalla kuin junioreiden keskellä. Pelaajaa joko heitellään miesten tasolla ympäriinsä, tai sitten tarvittavaa tasaisuutta ei ikinä löydy.

Pelillisinä ominaisuuksina Manthan pitääkin kehittyä tasaisemmaksi ja paremmin puolustavaksi. Maalinteko ja vainu hyökkäyspeliin ovat jo olemassa.

Osaa luoda ja viimeistellä

Ennakkoarvioiden silmissä Manthan vahvuuksista ollaan yhtä mieltä. Sulava luistelu ja tilan käyttäminen hyväksi ovat älykkään Manthan vahvuuksia kiekollisessa pelissä. Upean kiekonkäsittelyn sijaan kanadalainen on enemmänkin fiksu pelaaja, joka odottaa oikeaa hetkeä ja pystyy reagoimaan pelin virtaukseen mallikkaasti.

Fyysisen raakileen takia Manthan varaamiseen sisältyy kuitenkin riski. Tästä syystä varaustilaisuudessa Manthan nimen tulee todennäköisimmin huutamaan joukkue, jolla on useampi matala varaus käytettävissään.

Tällaisia joukkueita ensimmäisen kierroksen osalta ovat Columbus Blue Jackets (kolme ykkösvarausta), Calgary Flames (kolme), Dallas Stars (kaksi) ja Buffalo Sabres (kaksi). Sen jälkeen Mantha on yhden askeleen lähempänä unelmaa, jonka eteen myös isoisä on kokemuksen syvällä rintaäänellä käskenyt tehdä töitä.

Lähteet: Hockeyprospectus.com, Hockey's Future, lighthousehockey.com, sportsnet.ca, habseyesontheprize.com, lastwordonsports.com, mckeenshockey.com

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös