Analyysi: Onko Ben Bishop avain menestykseen vai kallis painolasti?

NHL / Artikkeli
Ben Bishop ja Jamie Benn pelaavat jatkossa samassa joukkueessa.
Kuva © Getty Images
Dallas Stars kärsi koko viime kauden maalivahtipelistä ja on saanut siitä kritiikkiä jo kahden kauden ajan. Starsin toimitusjohtaja Jim Nill reagoi tähän hankkimalla Los Angeles Kingsistä Ben Bishopin. Jatkoaika tarttui Bishopin uuteen sopimukseen ja siihen, mitä se tuo tullessaan.

Dallas Stars on saanut kuulla jo muutaman kauden ajan kritiikkiä maalivahtiosastostaan. Ben Bishopin hankinta tuo tullessaan uudet tuulet, mutta samalla Stars on kaukana valmiista ja myös Bishop itsessään tuo kysymyksiä tullessaan.

Jatkoajan Henri Muroke ja Markus Suhonen käyvät läpi Bishopin sopimusta, sen vaikutuksia muuhun maalivahtiosastoon sekä sitä, mitä muuta Starsin on vielä tehtävä kesän aikana.

Henri
Muroke: Ben Bishop solmi Starsin kanssa kuusivuotisen sopimuksen. Sopimus on pitkä, mutta arvoltaan "vain" 29,5 miljoonaa dollaria. Se on etupainotteinen, ja vaikka siirron estävä pykälä koskee koko sopimusta, se ei ole ehdoton kuin ensimmäiset kolme vuotta.

Bishop tuo silti mukanaan paljon kysymyksiä. Mitä mieltä olet sopimuksesta, ja miksi Stars teki sen?

Markus Suhonen: Vuosittain Bishop ansaitsee keskimäärin 4,9 miljoonaa dollaria. Hän suostui edelliseen sopimukseensa verrattuna palkanalennukseen. Sopimuksen kesto tuottaa takuulla ongelmia organisaatiolle.

Bishop on sopimuksen päättyessä 36-vuotias, eikä tilannetta paranna se, että hänellä on takanaan huomattava loukkaantumishistoria. Voi olla, että Dallasissa Bishop saa osakseen aiempaa laadukkaampaa huoltoa. Kovin epätodennäköistä se kuitenkin on. Kaksimetrisen kropan huolto vaatii työtä ja aikaa.

Lisäksi Bishopin tasolla ei enää vezinoita saavuteta. Tällä kaudella Bishopin torjuntaprosentti tasaviisikoin maalia kohti ja maalin ohi menneistä laukauksista (Fenwick) oli ainoastaan 0,39 prosenttiyksikköä odotusarvoa parempi. 49:stä yli 1000 minuuttia pelanneesta maalivahdista hän oli sijalla 24, edellään muun muassa kakkosmaalivahdit Keith Kinkaid ja Chad Johnson.

Vastaavasti Kari Lehtonen oli sijalla seitsemän. Monessa muussa keskeisessä tilastossa, kuten ehkäistyissä maaleissa per 60 minuuttia hän oli korkeintaan keskitasoa. Tässä valossa tuoreen sopimuksen arvoakin voi, ja täytyy, kyseenalaistaa.

Summa summarum: Bishop voi pelata vielä pari hyvääkin kautta, mutta miehen taso kääntyy vääjäämättömästi kohti laskusuuntaa. Muihin verrattuna Bishop on enää keskitasoa, mikä on merkittävä huomio miehen sopimusta arvioidessa.

Maalivahteja, jotka saivat yli 30-vuotiaana Bishopia arvokkaamman sopimuksen, on ainoastaan viisi. On mahdollista, että Bishopin sopimus muuttuu nopealla aikataululla raskaasti ylihintaiseksi. Stars on kiinni tämän kaiken kevääseen 2023 saakka. Hurjaa riskikauppaa.

Muroke: Bishop halusi vuosia, ja niitä hän sai. Stars vuorostaan halusi maalivahdin, joka tienaa keskimäärin vähemmän kaudessa kuin esimerkiksi Lehtonen. Kuusi vuotta on valtavan pitkä aika, mutta vapailta markkinoilta haetut maalivahdit ovat usein ylihintaisia.

Bishopin ikä ei välttämättä ole ongelma. Ed Belfour torjui Starsin mestaruuteen ollessaan 34-vuotias. Bishopin ongelmana onkin enemmän jo ennestään voimassa oleva loukkaantumishistoria ja miehen pituus. Pitkät maalivahdit ikääntyvät yleensä huonommin NHL:ssä. Samalla Belfour onnistui pelaamaan korkealla tasolla vuosia mestaruuden jälkeenkin. Bishopin suhteen tälläisestä ei ole mitään varmuutta.

Hänellä on silti jotain jota Lehtosella ei ole, nimittäin kokemusta Stanley Cupin finaaleista. Lehtonen on edelleen taitotasolla erittäin osaava, ongelmat ovat paljon enemmän pään sisällä. Todellisuudessa Stars tähtääkin takaisin pudotuspeleihin ja tarvitsee ne tärkeät torjunnat. Tämä on asia joka on tuottanut Lehtoselle ongelmia jo vuosia.

Bishop menestyi Tampa Bay Lightningissa pelatessaan juuri sopivan valmennuksen ja puolustustyylin vuoksi. Vastapalkattu päävalmentaja Ken Hitchcock tulee ensi kaudella vaikuttamaan näihin asioihin valtavasti. Toki myös Lehtonen tai Niemi hyötyisivät tästä yhtä paljon.

Ben Bishopin viime kausi oli vaikea ja tilastojen valossa hän ei ole itsestäänselvä parannus Starsin maalivahtihuoliin.
Kuva © Getty Images

Ehkä on myös oleellista huomata, että joukkue tarvitsee uusia kasvoja, ja Bishop on nyt yksi heistä. Samalla hän pelasi aikoinaan Texas Tornadosissa, ja paluu Teksasiin olikin toivelistalla. Bishopilla oli lista joukkueista, minne hän ei halunnut. Esimerkiksi Calgary Flames oli tällä listalla.

Bishop tuntee myös Hitchcockin entuudestaan, sillä hän on viettänyt monta kesää St. Lousissa Hitchcockin toimiessa vuosikausia Bluesin valmentajana. Kyseessä on siis myös tilanne, jossa sekä pelaaja että organisaatio halusivat toisensa. Tilastoja se ei kaunista, mutta muuten se on alkuna lupaava Bishopin ja Starsin yhteiselle matkalle.

Numeroiden valossa Bishop on todella riski, mutta tässä tapauksessa on olemassa muitakin puolia. Lisäksi Nill yritti mahdollisesti jo viime kesänä hankkia Bishopin. Ei riski silloin olisi ollut yhtään pienempi. Bishopin maine oli vain parempi.

Bishopin sopimuksen myötä Starsilla on nyt kolme kallispalkkaista maalivahtia. Miltä maalivahtiosasto näyttää syksyyn mennessä?

Suhonen: Stars ei lähde ensi kauteen kolmella kallispalkkaisella maalivahdilla, se on jo tässä vaiheessa itsestäänselvää. Organisaatiolla on muutama vaihtoehto tilanteen ratkaisemiseksi. Se voi ulosostaa suomalaisista toisen tai varmistaa, että jompi kumpi lähtee laajennuksessa tulokasjoukkue Golden Knightsin mukaan.

Yhden suomalaisen ulosostosta säästöä kertyy sukanvarteen hieman yli kolme miljoonaa dollaria. Mikäli Vegas päätyy valitsemaan Lehtosen tai Niemen, palkkalastista poistuu suomalaisesta riippuen 4,5−5,9 miljoonaa dollaria.

Vegasin kannalta suomalaisten iät ovat ongelma, sillä se hakee omissa neuvotteluissaan pitkäjänteistä ratkaisua sopusuhtaiseen hintaan. Tämä rajoittaa Starsin suunnitelmia, mutta antamalla varausvuoroja tai prospekteja Vegas on mahdollista "lahjoa" valitsemaan jompi kumpi. Esimerkiksi Anaheim Ducksin ykköskierroksen varaus on tässä yhteydessä käypää kauppatavaraa.

"Jos Stars lähteekin ensi kauteen maalivahteinaan Bishop ja Lehtonen, ei selkeää ykkösvahtia ole edelleenkään"

Radikaalein mutta kenties järkevin vaihtoehto on laittaa maalivahtiosasto kerralla uusiksi, jolloin sekä Lehtonen että Niemi vaihtavat maisemaa. Jos Vegas nappaa jomman kumman ja Stars maksaa toisesta ulosostohinnan, saavat dallasilaiset käyttövaraa muille kokoonpanon osa-alueille.

Ratkaisussa säästöt kipuavat 4,5−5 miljoonaan dollariin. Bishopilla maalivahtiosasto ei itsessään parane, mutta yhdysvaltalaisen aisapariksi joukkueen on mahdollista etsiä halpakin ratkaisu, esimerkiksi Jhonas Enroth, Anders Nilsson tai Peter Budaj. On vaikeaa pysyä kilpailussa mukana, jos pelkkiin maalivahteihin uppoaa kymmeniä miljoonia.

Jos Stars lähteekin ensi kauteen maalivahteinaan Bishop ja Lehtonen, ei selkeää ykkösvahtia ole edelleenkään. Kaudesta 2012-13 lähtien molemmat ovat suorittaneet käytännössä samalla tasolla, ja kumpikin on NHL:n mittapuulla selkeää keskitasoa. Tällöin aloittavan vahdin paikasta kilpailevat kaksi keskitason maalivahtia, jotka tasonsa puolesta alkavat kääntyä laskusuuntaan. Se ei muuttaisi viime kauden tilannetta oleellisesti.

Muroke: On mahdollisesti helpompaa, jos Stars löytäisi uuden kodin sekä Lehtoselle että Niemelle. Joukkue ja suomalaiskaksikko saattavat tarvita uuden alun. Tällöin esimerkiksi Colorado Avalanchessa pelaava Calvin Pickard voisi olla hyvä kirittäjä Bishopille. Kesällä vapaana oleva Steve Mason on toinen vaihtoehto, sillä Starsin maalivahtivalmentaja Jeff Reese on mies, joka Flyersissa nosti Masonin jälleen tolpilleen.

Todennäköisin vaihtoehto on silti joko kaupata tai ostaa Niemi ulos ja jatkaa Lehtosen kanssa vielä kauden verran. Stars ei enää nähtävästi pidä Lehtosta ykkösmaalivahtina, mutta pelatessaan 25-30 peliä Lehtonen on edelleen hyvä ratkaisu. Bishop ja Lehtonen myös tuntevat toisensa entuudestaan. He ovat kahtena viime kesänä olleet jonkin aikaa samalla harjoitusleirillä. Lehtonen olikin ensimmäisiä Starsin pelaajista, joka soitti Bishopille. Kaksikon kemiat saattaisivat siis hyvinkin toimia yhden kauden ajan.

Kuten ylempänä mainitsit, sopimus on pitkä ja Bishop 36-vuotias sen loppuessa. Tämän vuoksi suurin riski onkin siinä, onko juuri Bishop oikea valinta Starsille. Starsilla olisi ollut mistä valita, sillä myös Antti Raanta, Philippe Grubauer, Joonas Korpisalo, Pickard ja Mason olisivat olleet mahdollisuuksia. Mikäli Bishop pelaa hyvin, ongelmia ei ole. Mikäli ei, ja kuka tahansa ylempänä mainituista osottautuukin menestykseksi, on Starsilla paljon mietittävää.

Eli pähkinänkuoressa: Stars ottaa tietoisen riskin luottaen, että Bishop antaa 2-3 hyvää vuotta, minkä jälkeen joukkueella on toivottavasti kirittäjä, joka voi nousta tarvittaessa aloittajaksi. Joukkue ajattelee osin lyhytnäköisesti, mutta Bishop on myös merkki muulle joukkueelle tahdosta menestyä välittömästi. Tyler Seguin tarvitsee uuden sopimuksen kahden kauden päästä, joten Starsilla ei ole aikaa rämpiä pohjamudissa.

Starsin on osoitettava pelaajille kuten Tyler Seguin, että joukkue haluaa menestyä välittömästi.
Kuva © Getty Images

Maalivahdit eivät olleet suinkaan Starsin pahin ongelma viime kaudella valtamedian mielipiteistä huolimatta. Nyt joukkueella on uusi valmentaja, kaksi varausoikeutta ensimmäisellä kierroksella ja uusi aloittaja tolppien välissä.

Edessä pitkä kesä - mitä muuta Starsin olisi vielä tehtävä kesän aikana menestyäkseen ensi kaudella?

Suhonen: NHL:n laajentuminen on kohta käsillä, ja se aloittaa toden teolla kesän peliliikkeet. Todennäköisesti Stars jättää suojaamatta hyökkääjät Patrick Sharpin, Jiri Hudlerin ja Ales Hemskyn. Heidät kannattaakin suosiolla päästää vapaille markkinoille.

Ken Hitchcockin palkkaus muodostunee Starsin tärkeimmäksi liikkeeksi ensi kautta ajatellen. Hitchcock tuo lääkettä sekavaan ja epätasapainoiseen viisikkopelaamiseen, minkä johdosta on oletettavaa, että päästettyjen maalien määrä otteluissa vähenee huomattavasti.

On kuitenkin keskeistä, että Hitchcock sallii Jamie Bennin ja Tyler Seguinin tehdä ratkaisuja takaiskujenkin kustannuksella. Seguinin ja Bennin panos kompensoi kyllä lapsukset, ja heillä on parantuvassa puolustuspelaamisessa yhä enemmän painoarvoa.

Keskikaistalla joukkueella on melko hyvin pullat uunissa. Cody Eakin on tosin siirrettävä ykkösketjusta alemmaksi, ja Seguin nostettava johtohevoseksi kärkiketjun keskelle. Hyvät, alle 30-vuotiaat laitahyökkääjät kuitenkin loistavat poissaolollaan vapaiden agenttien markkinoilla.

Mikäli Stars haluaa menestyä, kannattaa sen peluuttaa neljää tasapainoista ja kiekollista hyökkäysketjua. Muutaman nuoren hyökkääjän metsästämiseen Stars saattaa tosin joutua käyttämään pelimerkkejä neuvotteluoikeuksen ostamisen muodossa. Tosin Devin Shore, Mattias Janmark ja Brett Ritchie tarvitsevat vastuuta, eikä sitä ole syytä jättää antamatta. Gemel Smith ja Denis Gurjanov puolestaan lähestyvät NHL-tasoa.

Joukkueen puolustus on suoraan sanottuna tasapaksu. Tällä hetkellä John Klingberg ja Julius Honka ovat ainoat kiekollisesti uskaliaat ja kykenevät puolustajat. Stephen Johns on kylläkin osoittanut olevansa kirkkaasti NHL-tasoa. Vapaiden agenttien markkinoilta Cody Franson olisi oiva lisäys hintalaatu-suhteeltaan. Michael Del Zottokaan ei järkevällä hinnalla olisi pahitteeksi.

Muroke: Hitchcock luultavasti tulee systeemillään parantamaan kaikkien mahdollisten maalivahtien tilastoja. Samalla sekä puolustajat että hyökkääjät joutuvat jatkossa keskittymään enemmän puolustamiseen. Hitchcock voi olla vaativa, mutta valmentajan rakkaus yksityiskohtiin tulee myös parantamaan kommunikaatiota. Viime kaudella esimerkiksi puolustajien ja Lindy Ruffin välinen kommunikaatio ei juurikaan toiminut, tai oli joidenkin reporttien mukaan jopa olematonta. 

"Samalla sekä puolustajat että hyökkääjät joutuvat jatkossa keskittymään enemmän puolustamiseen"

Starsin olisi hyvä kaupata Eakin ennen laajennusta, sillä Jim Nill saattaa muuten mahdollisesti suojata hänet. Tällöin pelaaja kuten Antoine Roussel tai Ritchie voi jäädä suojaamatta. Eakinilla saattaa olla vielä kelpo tulevaisuus NHL:ssä, mutta Starsissa hän on jäämässä Seguinin, Jason Spezzan, Radek Faksan, Shoren ja Janmarkin varjoon. Eakinia on myös kokeiltu laidassa, mutta tällöin pelaajan tehokkuus kentällä otti askelia taaksepäin.

Starsin puolustuksen tärkein asia on sopiva määrä puolustajia. Jos joukkue aloittaa kolmannen kauden kahdeksalla puolustajalla, Stars on pulassa. Klingberg tarvitsee uuden parin, mutta muuten suurimmat muutokset tapahtuvat pelaajien sijaan pelityylissä. Del Zotto voisi olla yksi mahdollisuus, toinen New Yorkissa kautensa päättänyt Brendan Smith. Unelmatilanne olisi saada pelaaja kuten Jake Muzzin, mutta Starsilla tuskin on mahdollisia palasia kauppaan.

On oikeastaan Bishopiakin hurjempaa, että Stars hankki myös uuden valmentajan, sillä on kolme varausvuoroa viidenkymmenen parhaan joukossa, ja silti se on kaukana valmiista. Joukkue tarvitsee yllämainittujen asioiden lisäksi apuvalmentajat ja ainakin yhden kärkiketjun laitahyökkääjän. Lisäksi esimerkiksi Hemsky voisi olla halvalla ja lyhyellä sopimuksella harkitsemisen arvoinen. Luvassa on pitkä kesä, joka voi kääntyä moneen suuntaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle