Ahmat ja TuTo tasapeliin harjoitusottelussa

MESTIS / Artikkeli
Ahmojen hyvät kotiharjoituspelit saivat jatkoa, kun joukkue pelasi viime kauden finalistin TuTon kanssa tasapelin luvuin 3-3. Turkulaiset saivat otteluun loistoalun Ahmojen maalivahdin Sami Heinosen sysimustan avauserän seurauksena, mutta jatkossa paremmin luistellut Ahmat hallitsi tapahtumia ja nousi tasapeliin.

Ahmat oli hävinnyt kauden ensimmäisen harjoitusottelunsa Turussa 1-7, mutta pelannut sen jälkeen kaksi voittoisaa kotiottelua. Hyvinkääläisten materiaali vahvistui, kun tärkeät sentterit Juha-Pekka Loikas ja Janne Lehtinen palasivat kokoonpanoon. Uusia laitureita oli kokeella peräti neljä. Santeri Salminen, Anssi Michael ja Marko Raita eivät olleet pelikunnossa.

TuTon sopimuspelaajista olivat sivussa Markku Vuorisalo ja juniori-ikäiset Miika Kurka ja Tuukka Pulliainen. Kapteeni Tero Forsellin urakka päättyi avauserään ilmeisesti loukkaantumisen takia.

Heinonen haparoi maalillaan

Avauserä oli pelillisesti tasainen, mutta taululta sitä ei huomannut. TuTo karkasi kolmen maalin johtoon, kun Ahmojen maalivahti Heinonen näytti olleen täydessä unessa. Ensimmäisen maalin teki viime kauden ahmalainen Mikko Niinikoski puolittaisesta läpiajossa rystynostolla toissakauden ahmalaisen Mikko Markkasen hyvästä avaussyötöstä. Hiljainen laukaus olisi ollut torjuttavissa, mutta kaksi seuraavaa maalia voi laskea täysin Heinosen piikkiin.

0-2 –maalissa Markkanen nosti kiekon siniviivalta maalille, ja Heinonen imaisi. Kolmannessa maalissa Forsellin nollakulmasta tullut ohjaus meni maaliin ahmavahdin varusteiden kautta.

Ahmaluistin liukkaana

Liekö turkulaisille kova harjoitusrupeama takana, mutta toisessa erässä TuTo ei pysynyt lainkaan mukana kotijoukkueen luisteluvauhdissa. Ahmat laukoi erässä peräti 28 laukausta kohti Tuomo Karjalaisen vartioimaa maalia ja onnistui tasoittamaan pelin 3-3:een.

Ensin onnistui laitahyökkääjä Tomi Grönroos, joka ohitti Karjalaisen rannelaukauksella saatuaan kiekon TuTon puolustuksen harhasyötöstä. Toisessa maalissa Grönroosin tavoin ensimmäisen pelinsä ahmapaidassa otellut laituri Jan Telavuori nousi vauhdilla laidasta maalille, ja Lehtinen iski kiekon reboundista verkkoon. Tasoituksen teki melkoisen pyörityksen jälkeen Turo Virta Tomi Lindforsin ja Jan Erikssonin esityöstä.

Kolmannessa erässä TuTo pääsi jälleen peliin mukaan ja erä eteni pitkään tasaisesti. Parhaat paikat johtomaalin tekoon olivat TuTon Jari Mannilalla ja Ahmojen John Ojanperällä. Mannilan tilanteen torjui hienosti Heinonen ja Ojanperä laukoi omasta paikastaan ohi. Erän loppu oli jälleen Ahmojen hallintaa, mutta maalinteko ei enää onnistunut.

Lindfors, Niinikoski ja Karjalainen illan onnistujia

Ahmojen parhaita oli laitahyökkääjä Lindfors, joka aiheutti jälleen nopeudellaan vaikeuksia vastustajan puolustukselle ja järjesteli hyvin tilanteita. Viimeistelyyn jäi parantamisen varaa, sillä ensimmäisessä erässä mies epäonnistui erinomaisessa maalipaikassa. Puolustuksessa Virta lunasti odotuksia maalillaan, ja antoi lisäksi pari hienoa syöttöä.

Uusista pelaajista lahtelaiset Aki Kaskinen ja Lauri Heinonen pelasi Loikaksen laitureina. Kumpikin sai vastuuta myös alivoimalla, mutta hyökkäyspeli jäi melko tehottomaksi. II divisioonan pistehait Telavuori (TuusKi) ja Grönroos (NuPS) pysyivät Lehtisen ketjussa hyvin vauhdissa mukana. Ottelun lopussa Ahmat siirtyivät käyttämään kolmea hyökkäysketjua, jolloin Lehtinen siirtyi Loikaksen ketjuun Kaskisen tilalle ja Telavuori ja Grönroos jäivät sivuun.

TuTosta ylivoimaisesti eniten peliaikaa sai nuori sentteri Ville Vähämaa, joka pelasi Forsellin jäätyä sivuun kahden ketjun keskellä. Runsaasta peliajastaan huolimatta – tai ehkä sen takia – Vähämaa ei saanut juuri mitään aikaiseksi. Ehjin koostumus oli Niinikoski-Mannila-Markkanen, jossa laiturit iskivät kaksi maalia ja Mannila pelasi keskellä hyvää puolustuspeliä. Aiemmissa harjoituspeleissä tehokkaasti otelleet Sami Terho ja Timo Hurskainen olivat vaisuja.

Tasaisesta puolustuksesta pari Jouni Saarinen – Juha Peltonen saa illastaan parhaat arvosanat. Mikko Lehtimäki hukkasi kiekon alimpana miehenä, mutta melko myöhään tullut – joskin aiheellinen – käsisyöttövihellys pelasti TuTon läpiajolta. Arto Ryömä oli nostettu puolustajan tontilta nelosketjuun laitahyökkääjäksi, mutta suoriutui urakastaan hyvin.

Varmaotteinen maalivahti Karjalainen oli joukkueensa parhaimmistoa torjuttuaan peräti 50 laukausta. TuTo on menettänyt kovan luokan pelimiehiä hyökkäyksestä ja puolustuksesta, mutta maalivahtiosasto näyttää Karjalaisen myötä selvästi viime kautta paremmalta. Viime talvena lähes kaikki ottelut torjunut Timo Kinnunen saa parantaa otteitaan mikäli mielii pysyä ykkösmaalivahtina.

Ottelun tilastot

Ahmat – TuTo 3-3 (0-3, 3-0, 0-0)

03.10 0-1 Niinikoski (Markkanen, Saarinen) yv

09.48 0-2 Markkanen (Mannila, Tähtisalo)

Kim Sjöblum

Lindfors ja Pieninkeroinen vaihtoivat paikkoja toiseen erään lähdettäessä. Kaikki seitsemän puolustajaa saivat tasaisesti peliaikaa.