AHL:n lokakuun onnistujat ja epäonnistujat

NHL / Artikkeli
Väliaikaisesti Pohjois-Amerikan kovatasoisimmaksi kiekkosarjaksi noussut AHL on täydessä vauhdissa. Liigan uusi status ei ole kuitenkaan yllättäen näkynyt katsojamäärissä. Itseasiassa AHL:n katsojakeskiarvo on tällä hetkellä viime vuoden lukemien alapuolella. Odotettua vaatimattomammat katsojalukemat eivät kuitenkaan ole näkyneet kaukalossa, jossa on jälleen nähty iso joukko uusia nuoria lupauksia taistelemassa paikasta auringossa.

Manchester Monarchs jyrää ehkä odotetustikin AHL:n kärjessä. Joukkueella on tällä hetkellä ehkä liigan paras maalivahtikaksikko. Montrealista Los Angelesiin kesällä kaupattu Mathieu Garon on pelannut jo kaksi nollapeliä ja neljässä ottelussa hänen taakseen on isketty vain viisi maalia. Joukkueen toinen maalivahti Adam Hauser on ollut lähes yhtä vakuuttava ja Monarchs ei ole hävinnyt vielä ainuttakaan ottelua tällä kaudella. Joukkue on toki ollut tehokas myös hyökkäyspäädyssä ja tällä hetkellä Monarchsista löytyykin peräti kuusi yli piste-per-peli - tahtia pelaavaa hyökkääjää.

Puhtaalla pelillä kautta jatkaa myös New York Rangersin farmijoukkue Hartford Wolfpack, kiitos erinomaisen puolustuspelin ja maalivahti Jason LaBarberan. Susilaumaa vastaan on tehty kuudessa ottelussa vain seitsemän maalia.

Toisten kulkiessa voitosta voittoon on joidenkin oltava niitä häviäjiä. Kauden alla harjoitusotteluissa ylivoimainen Rochester Americans on aloittanut runkosarjan surkeasti. Joukkue on voittanut kahdeksasta pelistään vain yhden. Harjoituspeleissä Rochesterin syömähampaana toiminut hyökkääjälupaus Tomas Vanek on onnistunut tekemään vasta yhden maalin runkosarjassa. Utah Grizzlies puolestaan ei ole onnistunut voittamaan vielä ainuttakaan ottelua.

Ennakko-odotuksiin nähden selvästi positiivisia yllättäjiä ovat toistaiseksi olleet viime kausien heittopussi Albany River Rats, Manitoba Moose, Norfolk Admirals sekä Edmonton Road Runners.

AHL:n pistepörssin kärjestä löytyy Manitoba Moosen tutkapari Jason King ja Peter Sarno. Herroista jälkimmäinen kävi ihastuttamassa tehoillaan myös kotoista SM-liigayleisöä Bluesin paidassa. Molemmilla on koossa 11 ottelusta peräti 17 pistettä. Roolijako on ollut varsin selkeä; Sarno heittää lätyn ja King lyö kiekon maaliin. Moose on tällä hetkellä pohjoisen divisioonan kärkipaikalla. Sarnon ja Kingin ohella isoon rooliin ovat nousseet 20-vuotias hyökkääjä Ryan Kesler, kokenut puolustaja Nolan Baumgartner ja veteraanivahti Wade Flaherty.

Puolustajien pistepörssin kärjestä löytyvät tasapisteillä edellä mainittu Baumgartner ja Grand Rapidsin Niklas Kronwall. Molemmilla on kasassa jo 10 pistettä. Tulokkaiden pistepörssiä johtaa tällä hetkellä hieman tuntemattomampi nimi, eli Albanyn 23-vuotias hyökkääjä Aaron Voros. Voros, New Jersey Devilsin 8. kierroksen varaus kesältä 2001, kiekkoili viime kaudella vielä Alaska-Fairbanksin yliopistojoukkueessa. Pisteen päässä tulevat niin ikään Albanyssa pelaava 20-vuotias Zach Parise ja Wochesterin 21-vuotias tehopuolustaja Dennis Wideman.

Hieman toisenlaisista kädentaidoista kiinnostuneet löytävät mielenkiintoisen nimen jäähypörssin kärjestä. Viime kaudella AHL:n jäähypörssin kakkonen Binghamtonin Brian McGrattan on yhdeksän ottelun jälkeen jo täysin omilla minuuttilukemillaan. Kun mies viime kaudella merkautti tilastoihin 66 ottelussa 327 jäähyminuuttia, hänellä on nyt koossa jo huikeat 105 minuuttia.

AHL:n lupaus ottaa tiukempi linja koiruuksien rankaisemiseksi tuotti lokakuun aikana kuusi pelikieltoa. Näistä kovin tuomio, neljän ottelun pelikielto, tuomittiin Providence Bruinsin hyökkääjälle Brendan Walshille törkeästä kyynärpäätaklauksesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle