Ässät-Blues: Liigamiehillä nuorten pudotuspeleihin

Muut Sarjat / Artikkeli
Niko Ojamäki, Jarno Kärki ja Aleksi Saarela jatkavat kauttaan nuorten pudotuspeleissä.
Kuva © Timo Savela
Lauantaina alkaa Ässien ja Bluesin välinen nuorten SM-liigan pudotuspelisarja. Molempien miehistö koostuu enimmäkseen Liigaa tahkonneista pelaajista. Jatkoaika kyselee Ässien Petteri Niittysen kuulumisia ennen ratkaisupelien alkua.

Näitä pelejä on odotettu hartaasti, sillä pudotuspelit ovat jokaisessa lajissa kauden huipentuma. Ässien ja Bluesin edustusjoukkueiden kausi päättyi jo, mutta molempien riveissä pelasi useampi ketju vielä nuorten SM-liigaankin ikänsä puolesta mahtuvia pelaajia.

Nuorten uurastus jatkuu mielekkäästi pudotuspeleissä, kunhan vyöllä on edes yksi tämän kauden runkosarjapeli juniorijoukkueen puolelta.

Näitä pelejä saa pelata siitä vanhasta kunnon selkärangasta. Se on välillä kuin mentäisiin ulkojäille nauttimaan lajista.

Ässänuorten päävalmentaja Petteri Niittynen lähtee pudotuspeleihin luottavaisena.

− Tässä sarjassa kohtaavat kärkipään hyökkäyskalustot. Molemmilla riittää suurin piirtein kolmosketjuun asti Liigaa pelanneita poikia. Puolustus on ehkä vähän kokemattomampaa.

− Vaikka vastus on kova, lähdemme ehdottomasti mahdollisuuksien kautta tähän sarjaan. Emme ole kentällä vain vastustajaa varten, vaan ennemminkin haluan meidän vievän peliä, linjaa Niittynen.

Liiga-kokemuksen lisäksi kummallakin osapuolella on myös tuoretta tuntumaa alkuvuonna saavutettuun kotikisojen maailmanmestaruuteen.

− Muiden kohdalla tilanne oli aika itsestäänselvä, että he jatkavat kauttaan näissä peleissä. Sitä se lopulta oli Aleksi Saarelankin kohdalla; "Allu" [Saarela] itse otti yhteyttä minuun ja kertoi heidän tulevan mukaan, kiittelee ässäluotsi.

− Lähinnä mietin siinä kauden aikana pelattujen otteluiden määrää.

Niko Ojamäellekin joukkue ja sarja ovat tuttuja. Osa pelaajista on vielä samoja, joiden kanssa ässälaituri juhli pronssimitalia kauden 2013-2014 päätteeksi.

Tiettyjä ongelmiakin oli matkassa runkosarjan viimeisenä viikonloppuna. Palaverit valmentajan kanssa olivat tarpeen.

− Joukkueeseen pääsin hyvin mukaan, mutta peli oli vähän toinen juttu. Ehkä laitan vain aivot narikkaan ja annan mennä, naureskelee ässähyökkääjä.

− Se sopii kyllä Nikolle, analysoi Niittynen.

Vitsissä on toinen puoli totuutta. Vaikka samat naamat pelaavat liigatasolla sekä aikuisissa että junioreissa, ottelut ovat eri maailmasta. Tšekkitähti Jaromir Jagr arvioi Suomessa pelatut MM-kisat lasten jääkiekoksi, mutta sarjan eri toimijat eivät näe tilannetta näin radikaalina.

Selviä eroja on silti turha kiistää.

− Näitä pelejä saa pelata siitä vanhasta kunnon selkärangasta. Se on välillä kuin mentäisiin ulkojäille nauttimaan lajista. Esimerkiksi pyrimme puolustaessamme luistelemaan eteenpäin, ei taaksepäin, muotoilee Niittynen.

Tulevankin kauden ässävalmentaja muistaa takavuosilta kummallisen tilanteen.

− Ei siitä kovin kauan ole, kun yhdessä pelissä tuomari vihelsi pelin poikki ja antoi jäähyn pelin viivyttämisestä. Toinen joukkueista oli viivelähdöissään kiekotellut liian kauan oman maalin takana.

Niittysen mukaan liiallinen puolustaminen vaikeutti viime keväänä porilaisnuorten pudotuspelejä. Kun piti etsiä peliin uusi vaihde, se olikin hankalaa, kun runkosarjan lopussa oli pelattu liikaa tulosta puolustamalla ja säntillisellä ohjauspelillä.

Nämä ovat hyveitä Liigassa, mutta hetkittäin nuorten kehittäminen menee vähän eri reittiä pitkin. Eikä A-Ässien kuluvan kauden pelitapaa voi vahingossakaan syyttää liian puolustusvoittoiseksi.

− Lauantaina kannattaa olla hallilla nauttimassa. Pelistä ei voi luvata etukäteen yhtään mitään. Porissa ehkä joskus nähdään asiat liian negatiivisesti, mutta hieman synkempää jaksoa lukuunottamatta meidän kautemme on ollut erittäin positiivinen, hymyilee Niittynen.

» Lähetä palautetta toimitukselle