HPK - IFK
ILV - PEL
JUK - SPO
JYP - KAL
KOO - SAI
ÄSS - KÄR
LUK - TPS
BUF - NYR 2.00
CAR - EDM 2.30
MIN - NJD 3.30
ANA - BOS 5.00
PHI - DET 20.00
PIT - CGY 20.00
COL - STL 22.00

Ässien seuraavan tuloksen on oltava plusmerkkinen

LIIGA / Artikkeli
Ässien taloudellinen tulos veti Mikael Lehtisen ja Janne Ojasen mietteliäiksi.
Kuva © Esko Kallioniemi
HC Ässät Pori Oy:n tulos painui runsaasti pakkasen puolelle. Toista vastaavaa tilikautta seura ei enää kestä, ja suuntaa on jo lähdetty korjaamaan erilaisilla toimenpiteillä.

Jos jääkiekkobisnes olisi helppoa, niin moni seura ei tekisi taloudellista tappiota.

HC Ässät Pori Oy teki päättyneellä tilikaudella tappiota 451 256,70 euroa, mikä on yksi koko seurahistorian negatiivisimmista tuloksista. Kun tilikausi 2016-17 kirjattiin hieman yli 400 000 euroa plussan puolelle, muutosta voi pitää poikkeuksellisen suurena.

− Tulos on raju, ja se johtaa väkisinkin suuriin rakenteellisiin muutoksiin. Yksinkertaisesti rahaa käytettiin enemmän kuin sitä lopulta oli, HC Ässät Pori Oy:n hallituksen puheenjohtaja Janne Ojanen toteaa.

Isomäki Areenan palveluiden vastuullisena vetäjänä aloittaa Harri Vilkuna, ja toimintojen on pystyttävä kattamaan omat kulunsa itsenäisesti tapahtumien kautta. Yhteistyö junioritoimintaa ylläpitävän Porin Ässät ry:n sekä osakeyhtiön välillä tiivistyy, ja seurassa pyritään yhden toimitusjohtajan malliin.

Tähän asti ry:n ja oy:n johto on ollut eri henkilöiden varassa, mutta Eeva Perttulan työsuhteen päättymisen jälkeen vt. toimitusjohtaja Mikael Lehtinen vastaa molemmista osa-alueista. Porin Ässät ry:n ja HC Ässät Pori Oy:n taloushallinto on ulkoistettu Festum Oy:lle.

− Seuraavan tilikauden tuloksen on oltava plusmerkkinen, Lehtinen toteaa.

Tilanne on Ässille uusi, sillä yli vuosikymmenen ajan seurassa totuttiin siihen, että heikko urheilullinenkin tulos kestettiin ilman merkittäviä talousongelmia. Tahtotilana on kuitenkin katsoa mieluummin eteen- kuin taaksepäin.

− Virheistä täytyy oppia, mutta peruutuspelin jatkuva katselu on lopetettava. Menneille ei kuitenkaan enää voi mitään, Ojanen arvioi.

− Talouspuolella on vähän asioita, joiden tuottavuudesta voi olla täysin varma. Jokaisen ihmisen kohdalla hyvät vuodet tarkoittavat kulujen nousua, ja sama käy seuroillekin. Nyt on pakko karsia, sillä vakaa talous on ehdottoman tärkeää.

Kuten hankalissa tilanteissa, asiat helposti kasaantuvat. Heikon taloudellisen tuloksen lisäksi Ässiä odottaa myös jälkivero. Lopullinen summa ratkeaa Ässien tekemän vastineen jälkeen.

Taloudenpidon muutos ei ratkaise kaikkia ongelmia kerralla. Vankka toiminnan tukipilari on ollut helpompi murtaa kuin rakentaa uudelleen.

− Nyt aloitettu prosessi vie kokonaisuudessaan sellaiset kahdesta kolmeen tilikautta. Aurinko silti paistaa monesta ikkunasta, ja monessa asiassa oikeasti näyttää lupaavalta, Ojanen linjaa.

− Pelaajabudjetti olisi ollut helppo kohde karsimiselle, mutta siihen emme halunneet koskea.

Henkilöstöpuolen muutoksetkaan eivät kerralla ratkaisseet kaikkia ongelmia. Ensimmäisessä harjoitusottelussa Sportia vastaan Isomäki Areenan uudistettu palvelu ei toiminut odotetulla tavalla. Jono venyi sen verran pitkäksi, että ensimmäisen erätauon jälkeen moni asiakas odotti vuoroaan vielä toisen erän puolivälissä.

Yleisöä oli paikalla reilut 1100 katsojan verran, minkä ei vielä pitäisi ruuhkauttaa koko hallia.

− Tätä on turha selitellä, se oli harjoituspeli myös kioskipalvelujen osalta. Havaitsimme virheen, otimme opiksi ja vastaava ei toistu enää, Lehtinen lupaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle