Yllättäjä Italia ja Saksa jatkolohkoihin, Ruotsi ja Kanada voittoisia

MAAJOUKKUE / Uutinen
Iltapäivällä selvisivät viimeiset jatkoon menijät, kun Italia ja Saksa ottivat voitot. Norjan ja Latvian osoitteena on piinaava putoamissarja. Kanada ja Ruotsi olivat lohkojensa parhaat voitettuaan tänään ottelunsa.

MM-kisojen ensimmäinen yllätys näki päivänvalon keskiviikkona Hodynka-areenalla, kun jääkiekkoilun lilliputtimaihin lukeutuva Italia kaatoi vaisusti esiintyneen Latvian jatkoajalla. C-lohkossa Saksa ja Norja pelasivat värikkään ottelun, jonka voittajaksi selvisivät saksalaiset. Ruotsi eteni vakuuttavasti jatkopeleihin, kun taas Kanada ja Slovakia väänsivät todellisen trillerin C-lohkon voitosta.

Jason Cironesta saapasmaan sankari

Italia-Latvia 4-3 ja (0-1, 1-0, 2-2, 1-0)

Latvian tie Moskovassa vie putoamissarjaan. Jo aikaisemmissakin peleissä virkeitä otteluita esittänyt Italia kykeni viimein maalintekoon ja varmisti paikkansa jatkolohkoissa. Joukkueen sankariksi nousi jatkoaikamaalin ajassa 64.10 viimeistellyt veteraani Jason Cirone. Cirone oli ottelussa muutenkin vahvassa roolissa, sillä tehosarakkeeseen merkittiin lukemat 2+1.

Päätöserään lähtiessä tilanne oli 1-1. Lauris Darzins vei Latvian avauserässä johtoon, mutta Cirone tasoitti toisessa erässä. Molemmat osumat syntyivät ylivoimalla.

Kun Kaspars Daugavins vei Latvian vajaat yhdeksän minuuttia ennen ottelun päätössummeria johtoon, arveli moni pelin olevan selvä. Turnauksen väriläiskäksi hiljalleen nousussa oleva Italia tuli kuitenkin väkevästi rinnalle ja ohi. Luca Ansoldi viimeisteli lukemiksi 2-2 ja johtomaalin teki Christian Borgatello Cironen syötöstä.

Latvia vei kuitenkin ottelun jatkoajalle, sillä Darzins kuittasi illan toisella maalillaan Borgatellon osuman heti seuraavasta hyökkäyksestä. Latvian vaisusti sujuneet alkulohko-ottelut saivat kuitenkin arvoisensa päätöksen ja edessä on kova urakka A-sarjastatuksen säilyttämiseksi.

Saksa selvisi mustasta hetkestään

Norja-Saksa 3-5 (0-2, 3-3, 0-0)

Saksa ja Norja ratkaisivat C-lohkon kolmannen jatkopaikan kohtalon Mytitshi-areenalla. Avauserässä etevämpi oli Saksa, joka iski kahdesti ylivoimalla. Michael Hackert ja tehokkaana esiintynyt Michael Wolf kunnostautuivat maalintekijöinä.

Värikäs kamppailu sai toisessa erässä täysin uuden suunnan. Vaisusti pelin aloittanut Norja syöksyi kohti Saksan puolustusaluetta kuin tuulispäänä ja ottelu kääntyi nopeasti. Mats Trygg avasi vuonomaan kirin tekemällä lukemiksi 2-1 ajassa 22.07. Andre Rankelin jäähy kostautui, sillä Morten Ask tasoitti pelin ylivoimalla.

Norjalaismyrskyn päätteeksi Lars Erik Spets vei Norjan johtoon vain minuutti ja 42 sekuntia Tryggin kavennusmaalin jälkeen. Juhla jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä pian kiekko oli jälleen norjalaismaalissa. Maalivahti Pål Grotnes pudotti kiekon eteensä ja ensimmäisenä paikalle ehti Wolf.

Tasoitusmaali herätti jälleen Saksan pelaamaan ja ottelu ratkesikin pian valkopaitojen eduksi. John Tripp yllätti polvillaan olleen Grotnesin maalin takaa lähteneellä laukauksellaan. Loppunumerot 5-3 teki tyylikkään soolon päätteeksi Alexander Barta. Norja taisteli sisukkaasti loppuun asti, mutta Saksa piti johtonsa maalivahti Dimitri Pätzoldin johdolla.

Kanada kaatoi Slovakian trillerissä

Kanada-Slovakia 5-4 (1-1, 3-2, 1-1)

Kanada kaatoi Slovakian niukasti, kun kolmannen erän puolessa välissä Rick Nash siirsi kiekon ylivoimalla Jaroslav Halakin selän taakse. Kanada johti ottelua jo 4-2, mutta Slovakia nousi rinnalle Marek Uramin ja Miroslav Satanin maaleilla ennen Nashin voittomaalia.

Ottelun lopussa Slovakia sai hurjan pyörityksen Kanadan maalille, mutta Dwayne Rolosonin torjunnat ja uhrautuva puolustuspeli esti Slovakian tasoituksen.

Ruotsi tehoili toisessa erässä

Ruotsi-Sveitsi 6-0 (0-0, 5-0, 1-0)

Ruotsi tehtaili toisessa erässä viisi maalia voittaen ylivoimaisesti A-lohkon. Ruotsin tehokkain oli Johan Davidsson, joka teki kaksi maalia ja syötti yhden. Sveitsi ei päässyt oikeastaan missään vaiheessa ottelua hätyyttelemään Ruotsin maalia ja Ruotsin maalivahdilla Johan Backlundilla oli koko ottelussa yhteensä vain 8 torjuntaa.

Sveitsin maalissa aloitti ensimmäistä kertaa näissä kisoissa NHL-vahti David Aebischer. Aebischerin alku oli hyvä ja hän piti joukkuetta taistelussa mukana ensimmäisen erän, mutta toisessa erässä hänenkään taitonsa eivät enää riittäneet.