IFK - LUK
HPK - SAI
ILV - KÄR
ÄSS - JUK
OTT - COL 2.00
PHI - BOS 2.30
CGY - BUF 4.30
VAN - EDM 5.00
ARI - SJS 5.00

Yliopistokiekkoilija Jeff Hamilton Kärppien testiin

LIIGA / Uutinen
Yliopistosarjoissa kunnostautunut amerikkalaishyökkääjä Jeff Hamilton vahvistaa Oulun Kärppiä torstain Ässät-kotiottelusta lähtien. Pelaajan ja seuran välinen sopimus on aluksi viiden ottelun mittainen (try-out-sopimus), mutta Kärpillä on hänen kanssaan valmiina loppukauden mittainen jatkosopimus. Try-out-kokeilu päättyy 15.11. Jokerit-Kärpät –ottelun jälkeen, jolloin sopimusta tarkastellaan ja päätetään pelaajan jatkosta.

Koeaika sisältää siis ensin kotiottelun Ässiä sekä vierasottelut Bluesia ja Pelicansia vastaan, jonka jälkeen sarjassa on reilun viikon mittainen maajoukkuetauko. Tauon aikana Jeff Hamilton pääsee harjoittelemaan hyvin Kärppien mukana, ja antaa lisänäytöt kyvyistään tauon jälkeen kotiottelussa TPS:aa ja vierasottelussa Jokereita vastaan.

24-vuotias Hamilton on 175-senttinen ja 81-kiloinen. Häntä tarjottiin jo kuukausi sitten Kärppiin, mutta silloin Kärpät eivät vielä olleet valmiita ottamaan häntä vastaan. Sunnuntaina Kärpät kuitenkin muutti mielensä ja päätti ottaa Hamiltonin testiin. Hamilton pystyy pelaamaan niin sentterinä kuin laiturinakin; Kärpissä hänet sijoitetaan aluksi Andrei Potaitchukin ja Brett Lieversin rinnalle. Lieversin ketjussa uusi tulokas pääse varmasti antamaan Kärpille parhaat mahdolliset näytöt.

Hamilton oli viime kaudella yliopistosarjojen paras pelaaja, ja hän on Yalen yliopistojoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä. Miehen tavoitteena on edelleen NHL, mutta eurooppalainen pelityyli sopii hänelle. Hamiltonin vahvuudet ovat hänen omien sanojensa mukaan liikkuvuudessa sekä hyökkäys- ja ylivoimapelaamisessa.

Kaudella 1999–2000 Jeff Hamilton loukkaantui jo kauden toisessa ottelussa (vatsavamma), ja siitä parantuminen vei niin kauan, että hänen ei enää kesken kauden ollut järkevää palata takaisin yliopistosarjaan. Hän kävi samalla kaudella HIFK:ssä harjoittelemassa, ja esiintyi muun muassa Oulussa Kärppiä vastaan pelatussa harjoitusottelussa.

Tällä kaudella Hamilton oli ennen kauden alkua New York Rangersin harjoitusleirillä ja hän on pelannut viisi harjoitusottelua AHL-farmiseurassa Hartfordissa. Harjoitusotteluissa hän teki tehot 1+4=5 ja tippui viimeisten pelaajien joukossa pois Rangersin NHL-kokoonpanosta. Tämän jälkeen hän keskusteli tilanteestaan manageri Bill Ziton kanssa ja päätti lähteä kokeilemaan Europpaan. SM-liigaa hän pitää korkeatasoisena ja on kuullut sarjasta Brian Rafalskin ja Eric Perrinin kautta.

Jeff Hamilton sijoitetaan siis ensin Andrei Potaitchukin ja Brett Lieversin rinnalle. Kärppävalmentaja Kari Heikkilän sanoin Potaitchuk ja Lievers elävät tehoista ja pisteistä, ja Hamilton sijoitetaan vaisusti kauden aloittaneiden herrojen rinnalle piristämään viime kauden tehomiesten peliä. Viime peleissä Potaitchukin ja Lieversin ketjussa pelannut Kimmo Koskenkorva siirtyy Jari Laukkasen ja Jari Viuhkolan ketjuun piristämään vuorostaan heidän peliään.

Sarja-avauksessa Tapparaa vastaa takareitensä loukannut Juha Joenväärä on jälleen sivussa joukkueen harjoitusryhmästä uusiutuneen takareisivamman vuoksi. Joenväärän paluusta ei ole selvyyttä: hän ei harjoittele joukkueen mukana, mutta on todennäköisesti joukkueen mukana loppuviikon peleissä. Joenväärän pelikunnosta riippuen Lasse Pirjetän ja Sakari Palsolan ketju ehkä säilyy entisellään; Heikkilä uskoo ketjun tulemiseen tuossa kokoonpanossa.

Kärppien A-juniorit ovat kunnostautuneet tänä syksynä A-nuorten SM-liigassa, mutta krooniseen maalinteko-ongelmaan heistä ei liene apua. Hamilton tuo varmaankin apuja maalintekoon, mutta Heikkilän mukaan ennen kaikkea leventää ja syventää Kärppien hyökkäyspään materiaalia. Hamiltonin yliopistosarjojen tilastot ovat jonkinasteisia lupauksia antavia, mutta aika näyttää miten hän sopeutuu SM-liigaan ja Kärppien joukkueeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle