Vesa Salo ja Marko Kivenmäki siirtyvät Ruotsiin

LIIGA / Uutinen
Suomalaispelaajien siirtoaalto Ruotsin toiseksi ylimmälle sarjatasolle Allsvenskaniin jatkuu kiivaana. Tuoreimmat lähtijät ovat konkaripuolustaja Vesa Salo ja hyökkääjä Marko Kivenmäki.

36-vuotiaan Salon huhuiltiin jo lopettavan uransa, kun mies ei mahtunut enää Ässien suunnitelmiin. Toisin kuitenkin kävi ja pitkä ura saa jatkoa Tingsryds AIF:n riveissä. Salon odotetaan tuovan Tingsrydin peräpäähän rutkasti kokemusta ja rutiinia. Ruotsalaismediat ovat jopa hehkuttaneet Salon olevan kesän kovin värväys Allsvenskaniin.

Taitavana, mutta oikukkaana tunnettu 26-vuotias sentteri/laitahyökkääjä Kivenmäki siirtyy puolestaan Skellefteå AIK:n paitaan. Kivenmäen siirrossa on kuitenkin vielä mutkia matkassa, sillä mies on loukannut itsensä sulkapalloa pelatessaan ja toipumisennusteen mukaan hän on pelikunnossa aikaisintaan lokakuussa. Ainakin siihen asti Kivenmäki kuntouttaa itseään Suomessa.

Vesa Salon ura pääsarjatasolla alkoi jo kaudella 1982-83, kun hän nousi kasvattajaseuransa Rauman Lukon edustusmiehistöön. Salo oli aikoinaan melkoinen suurlupaus. Hän kuului nuorten maajoukkueen vakiokalustoon ja NHL:n kykyjenetsijätkin uskoivat miehen siinä määrin, että Ny Rangers varasi Salon vuonna 1983 peräti kolmannella kierroksella numerolla 49. Mutta lupaukset ovat jääneet pitkälti lunastamatta, kun Salo ei ole koskaan kehittynyt perusliigajyrää kummemmaksi. Taitoa ja lahjakkuutta kyllä löytyy, mutta laiskan harjoittelijan asenne ei ole riittänyt terävimmälle huipulle saakka.

SM-liigassa viekas Vekku on kuitenkin ollut parhaimmillaan tai mahdollisesti aina halutessaan sarjan ehdotonta eliittiä kiekollisena puolustajana. Puolustuspään velvoitteet eivät sen sijaan ole koskaan kuuluneet Vekun repertuaariin. Käytännössä mies onkin elänyt koko uransa tehojensa ja kiekollisen lahjakkuutensa varassa. 16 liigakautensa aikana melko legendaarisen maineen luonut Vekku on ehtinyt pelaamaan Lukon lisäksi Ilveksessä, Tapparassa, KalPassa ja Ässissä, jossa hän on pelannut viimeiset neljä kautta. Lisäksi hän on kiekkoillut kaksi kautta ulkomailla, kaudella 1995-96 Elitserienissä HV 71:ssä ja 1996-97 Saksassa Landshutissa.

TPS:n maineikkaan kiekkokoulun kasvatti Kivenmäki on hieman samanlainen tapaus kuin Salokin. Taitoa ja lahjoja on, mutta asenteessa olisi paljon parannettavaa. TPS:ssä Kivenmäen ura ei koskaan saanut sellaista nostetta, joka olisi nostanut hänet SM-liigaan, joten Mave kiekkoilikin useita vuosia divarissa. Kun ovet liigaan eivät näyttäneet aukeavan, Kivenmäki suunnisti kahdeksi kaudeksi Norjaan Frisk Askerin riveihin, jossa hän tuli toisella kaudellaan jopa pistepörssin kakkoseksi. Tuon kauden jälkeen Kivenmäki tarjosi itseään Ässille ja Ässät antoi mahdollisuuden näyttää taidot harjoituspeleissä. Jälki olikin hurjaa ja Kivenmäki takoi maaleja sensaatiomaisella tahdilla. Sopimuksen syntyminen oli selviö ja Kivenmäki sai heti myös ison roolin Ässistä. Alku sujuikin melko hyvin Maven taituroidessa pisteitä samaan tahtiin, kun HPK:n silloiset kohutulokkaat Timo Pärssinen ja Jukka Hentunen. Kauden edetessä tahti kuitenkin hiipui, eikä Kivenmäestä ollut taistelemaan vuoden tulokkaan tittelistä.

Seuraavakin kausi sujui Ässissä samoissa merkeissä, mutta odotettu kehitys jäi näkemättä. Kivenmäki pystyi kyllä ajoittain väläyttelemään taitojaan, mutta lopullinen läpimurto jäi pelkäksi haaveeksi. Viime kesänä Kivenmäelle kaavailtiin Ässissä kuitenkin entistä suurempaa roolia, mutta kaudesta tulikin täydellinen pannukakku. Peli ei sujunut ja Kivenmäki keskittyikin enemmän tuittuiluun. Vova Jursinov sai nopeasti Maven oikkuiluista tarpeekseen ja passitti tämän pois Ässistä. Matka jatkui Lukkoon ja sielläkin Kivenmäki väläytteli ajoittain, mutta tehot ja todelliset näytöt jäivät kuitenkin Raumallakin melko vähäisiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle