Venäjä ja Kanada loppuotteluun, Suomi ja USA pronssitaistoon

MAAJOUKKUE / Uutinen
Runkosarja lohkovoittajat Venäjä ja Kanada selvittivät tiensä nuorten MM-kisojen loppuotteluun. Itänaapuri voitti Suomen 1-4 ja Kanada kukisti eteläisen naapurinsa 3-2.

Illan ensimmäinen ottelu Suomi-Venäjä alkoi levänneen Venäjän kovalla painostuksella, mutta maalivahti Kari Lehtosen ansiosta Suomi selvisi takaiskutta erän puoliväliin asti. Ajassa 10.22 isokokoinen laituri Evgeni Artukhin onnistui puolittaisessa läpimurrossaan ja vippasi kiekon Lehtosen olkapään yli aivan maalin yläpesään. Suomi sai Artukhinin maalista lisää virtaa ja erän toisella puoliskolla venäläiset joutuivat rikkomaan suomalaispelaajia kahdesti. Denis Grebeshkovin jäähyn aikana maalia ei saatu aikaan, mutta Aleksander Perehoginin rangaistuksen aikana kilahti.

Erän toiseksi viimeisellä minuutilla Suomen ylivoimaviisikko pani Venäjän alivoimanelikon aivan sekaisin ja lopulta Jesse Niinmäki tasoitti pelin terävällä laukauksella aloitusympyrän kehältä. Osumaan antoi maalin takaa erinomaisen syötön Sean Bergenheim. Artukhinin ja Niinimäen maalit jäivät erän ainokaisiksi, joten tauolle lähdettiin 1-1 lukemissa.

Hidasvauhtisemmassa toisessa erässä pääosassa olivat maalivahdit. Kari Lehtonen ja Andrei Medved selvittivät eleettömästi syntyneet maalintekotilanteet. Erän torjuntalukemat, Lehtonen 10 - Medved 2, eivät täysin kuvasta kaksikymmenminuuttisen tapahtumia. Toinen erä oli pelillisesti tasaisempi kuin ensimmäinen, mutta suomalaispelaajien laukaukset suuntautuivat liian usein ohi ja yli maalin.

Pelin ratkaisu tuli kun kolmatta erää oli pelattu nelisen minuuttia. Kahdesti reilun kolmenkymmenen sekunnin välein venäläishyökkääjät riistivät kiekon suomalaispuolustajilta ja pääsivät puhtaaseen läpiajoon. Molemmilla kerroilla ratkaisu oli samanlainen: hyökkääjä harhautti maalivahti Lehtosen alas ja nosti kiekon ylös. Ensimmäisellä kerralla maalin kattoa pöllytti Juri Troubatsev ja toisella kerralla Aleksander Perehogin. Loppulukemat sinetöi Igor Grigorenko lauottuaan nollakulmasta kiekon Kari Lehtosen suojusten kautta maaliin.

Erän toisella puoliskolla suomalaisilla oli useitakin paikkoja kaunistella loppulukemia. Venäläisten jäähyiltyä ottelun lopussa suomalaiset pyörittivät raivoisasti peliä hyökkayspäädyssä, mutta rankan turnaustahdin väsyttämät pikkuleijonat eivät kyenneet riittävän teräviin ratkaisuihin. Laukaukset suuntautuivat joko ohi maalin tai alas jäihinvajonneen Medvedevin suojuksiin. Kolmannen erän lopun suomalaispikatulituksen seurauksena Lehtoselle ja Medvedille kertyi lopulta yhtä paljon torjuntoja, 25 molemmille.

Venäläiset pelasivat läpi ottelun suhteellisen kurinalaisesti. Yksikään heidän maaleistaan ei ollut kauniin kuvion jälkeen tehty, vaan taitavia yksilösuorituksia. Maalintekijöiden lisäksi ainakin maalivahti Andrei Medved ja puolustaja Denis Grebeshkov voivat olla iltapuhteeseensa keskimääräistä tyytyväisempiä. Suomalaisista pirteimpiä olivat hurjasti raataneet Sean Bergenheim ja Tuomo Ruutu sekä kaksi erää joukkuetta pystyssä pitänyt Kari Lehtonen.

Illan myöhäisemmässä ottelussa isäntämaa Kanada kukisti USA:n Jeff Woywitkan kolmannen erän maalilla. Tasaisista maalilukemista huolimatta Kanada hallitsi ottelua selvästi. Jenkkien maalivahti Robert Goepfert torjui jokaisessa erässä kolmetoista kertaa, kun taas Kanadan maalissa Marc-Andre Fleury torjui yhteensä koko ottelussa kolmetoista kertaa!

Yhdysvaltalaisten maalit tekivät Eric Nyström alivoimalla ja Ryan Kessler ylivoimalla. Kanadan kahden ensimmäisen maalin tekijät olivat Nathan Paesch ja ylivoimalla Pierre-Marc Bouchard.

Loppuottelu pelataan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Pelissä kohtaavat kiistattomasti turnauksen kaksi parasta maata. Kumpikaan joukkueista ei ole hävinnyt turnauksessa vielä otteluakaan, sillä molemmat voittivat omat lohkonsa puhtaalla pelillä. Pistepörssin kärkisijoja hallitsevat Kanadan puolustajat ja Venäjän hyökkääjät. Plusmiinustilaston kärjessä on peräti yhdeksän venäläistä ennen Suomen Tuomo Ruutua. Kanadalaiset puolestaan hallitsevat ylivoimamaalitilastoa. Kanadalaisista viisi miestä on jo tehnyt kaksi ylivoimamaalia, kun muiden maiden pelaajista saamaan suoritukseen on yltänyt yhteensä kaksi miestä, USA:n Ryan Kessler ja Ruotsin Robert Nilsson.

Ennen loppuottelua Suomi ja USA pelaavat pronssista. Yle:n kakkoskanava lähettää pronssiottelusta tiivistelmän maanataina kello 10.00.