Veijareita & Virtuooseja

LIIGA / Uutinen
Ilveksen 70-vuotisjuhlakirja julkistettiin tänään Tampereella mediajoukon edessä. Julkistaminen tapahtui, missäs muualla, kuin Hotelli Ilveksessä. Poika Kotiin Oy toimi kustantajana kun Olli Mustonen kirjoitti kirjan Ilveksen viimeisestä kahdesta vuosikymmenestä. Kirja on jatkoa "Pelimiehiä, tulisieluja"-kirjalle.

Paikalla oli sankan mediajoukon lisäksi Poika Kotiin Oy:n väki, Ilves-Hockey Oy:stä Risto Jalo ja Jukka Hirsimäki ja vanhat Ilves-ikonit Aarne Honkavaara ja Lasse Oksanen.
Viime helmikuussa perustettu Poika Kotiin Oy (PK oy) toimii nykyään Ilveksen verkkosivujen ylläpitäjänä.

Jo Ilveksen 65-vuotisjuhlan aikaan oli idea, että kumpa joku kirjoittaisi kirjan Ilveksestä. Noin vuosi sitten nettisivujen kautta löyhästi yhteenliittynyt kaveriporukka kokoontui ja helmikuussa 2001 perustettiin PK Oy. Virtuaaliyhteisö halusi julkaista kirjan Suomen menestyksekkäimmästä jääkiekkoseurasta. Ilves-Hockey ei olisi siihen pystynyt siihen silloin, vaan kirjoittamistyö sovittiin PK Oy:n kanssa. Kirjan alkutahdit olivat lyödyt.

Kirjan kirjoittajaksi sovittiin tunteella kirjoittava nimimerkki Baritoni, todellisuudessa nimeä Olli Mustonen (ei se kuuluisa pianisti) totteleva yhtä tenttiä vaille oleva kauppatieteiden maisteri. Baritonin tekstit ovat puhutelleet Ilveksen kannattajia jo muutaman vuoden ajan Ilveksen nettisivuilla. Puhtaasti Ilves-sydämelle kirjoitettu teksti varmasti tuntuu jokaisen todellisen kannattajan sisällä. Mustosella ei ole pelaajataustaa, eikä ole valmentanut ikinä jääkiekkoa.
Hänen tunteelliset tekstit vetoavat varmasti jokaiseen Ilveksen kannattajaan. Kun Ilves pelasi SM-liigan karsintasarjassa vuoden 1995 keväällä, alkoi kirjan syntyminen hahmottua kirjailijan mielessä. Vei kuitenkin yli viisi vuotta ennenkuin asia nytkähti eteenpäin.

Helmikuussa 2001 perustettiin siis PK Oy ja toukokuussa Mustonen siirtyi täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Kirjan tietojen kerääminen oli tietysti kovan työn takana. Alussa kukaan ei tuntenut Mustosta mitenkään, eikä siksi halunnut sanoa mitään. Pikkuhiljaa kuitenkin alkoi kirjailijan nimi tulla tutuksi ja tarinaa kirjaa varten alkoi syntyä. Mustosen tavoitteena oli tehdä maailman paras kirja ja lopputulos on rehellinen. Mustonen ei pelkästään silitä Ilvestä, käsi menee vastakarvaan välillä, varsinkin puhuttaessa kulissientakaisista tapahtumista.

"Niillä ei ole tarpeeksi rahaa", kertoo kirjailijan Ilveksen muotoisesta sydämestä, kun toimittaja kysyi, mitä Mustonen sanoisi Tapparan pyytäessä samanlaisen kirjan kirjoittamista. "Tai mistä minä sen tiedän, paljonko niillä sitä on", kirjailija jatkaa toimittajien pienen naurun jälkeen.

Kirja sopii kaikille kiekkofaneille, mutta Ilveksen faneille se on lähes Raamattuun verrattava tekele. Ensimmäinen 3000 kappaleen painos on painettu, kustantajakunta tietysti on toivekas jatkopainosten ottamisesta. Kirjaa ei ole tehty rahaa miettien, vaan puhtaasta rakkaudesta Ilvekseen.
Lisätietoja kirjasta saa Ilveksen nettisivuilta.

» Lähetä palautetta toimitukselle