Valko-Venäjä vei pisteen Venäjältä, Slovakia ja Ranska voittoihin karsinnoissa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Valko-Venäjä nappasi ensimmäisen pisteensä välisarjassa venymällä rangaistuslaukauskilpailuun Venäjää vastaan. Voittokaan ei ollut kaukana, sillä Venäjä oli pitkään pulassa Valko-Venäjän maalivahdin Vitali Kovalin hurjan vireen kanssa. Putoamissarjassa Slovakia ei jättänyt Slovenialle mahdollisuuksia.

Valko-Venäjä riisti Venäjältä pisteen

Venäjä–Valko-Venäjä 4-3 rl (0-2, 1-0, 2-1)

Vasta rangaistuslaukauskilpailu ja Venäjän kylmäveriset ampujat olivat liikaa Valko-Venäjälle E-lohkon päivän ainoassa kamppailussa. Rangaistuslaukauksissa ratkaisevan maalin viimeisteli Aleksei Morozov.

Valko-Venäjä aloitti ottelun tehokkaasti ja siirtyi ajassa 7.27 johtoon Andrei Mihalekin ampumalla maalilla. Myöhemmin ensimmäisessä erässä Sergei Fjodorovin ylimielinen pelaaminen oman maalin edessä kostautui toisena maalina. Fjodorov jätti kiekon jalkojensa välistä päätyviivan takana oman maalin edustalle, jossa Dmitri Dudik odotti ja veivasi kiekon ohi voimattoman Mihail Birjukovin.

Venäjä hakkasi pitkään päätään seinään, joka tuntee nimen Vitali Koval. Vielä kisojen alkupuolella Koval hapuili ottelussa Ruotsia vastaan, mutta Venäjä joutui tekemään maaliensa eteen paljon työtä. Neljän minuutin ylivoima avauserän lopussa ei tuonut Venäjälle kavennusta, mutta toisessa erässä Maksim Afinogenov onnistui kavennusmaalin tekemisessä.

Kavennuksen jälkeen Venäjä haki tasoitusta liki 24 minuutin ajan ennen onnistumistaan. Lopulta Aleksandr Ovetshkin nosti Venäjän tasoihin komealla rannelaukauksella b-pisteen kaarelta ajassa 47.21. Kellon käytyä kuuden ja puolen minuutin verran eteenpäin Venäjä siirtyi ensimmäisen kerran johtoon, kun Afinogenov teki illan toisen maalinsa. Afinogenov ehti ensimmäisenä kiekkoon, joka ponnahti Ovetshkinin laukauksen seurauksena päädystä maalin kulmalle. Valko-Venäjä ei kuitenkaan luovuttanut, vaan Aleksei Ugarov toi joukkueen vielä takaa tasoihin. Rangaistuslaukauksessa Venäjältä onnistuivat Sergei Mozjakin ja Aleksei Morozov. Valko-Venäjän Dmitri Meleshko onnistui, mutta Sergei Kostitsynin ja Aleksei Ugarovin epäonnistuttua Venäjä korjasi pisteet.

Kaikki E-lohkon joukkueet ovat pelanneet kolme lohkotilanteeseen vaikuttavaa peliä. Lohkon kärjessä Venäjällä ja Tshekillä on koossa seitsemän pistettä. Sveitsi ja Ruotsi ovat koonneet pisteen vähemmän. Pisteen keränneellä Valko-Venäjällä tilanne näyttää jo tukalalta, sillä jatkopaikkaan vaaditaan Tshekin kaatamista. Perää lohkossa pitää ilman pisteitä oleva Tanska.

Huomenna E-lohkossa pelataan ottelut Tshekki–Valko-Venäjä ja Venäjä–Ruotsi. F-lohkon ainoassa ottelussa Saksa kohtaa Kanadan.

Yli 60 laukausta, vain kaksi maalia

Suomi-Latvia 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

Siirry otteluraporttiin tästä linkistä

Slovenia tappion päässä tippumisesta

Slovenia-Slovakia 1-5 (0-1, 1-4, 0-0)

Putoamissarjaan joutunut Slovakia osoitti ensimmäisessä karsintaottelussa Sloveniaa vastaan olevansa pykälän kovempi kiekkomaa. Slovakia nappasi voiton kotiin maalein 5-1.

Slovakia siirtyi johtoon jo ajassa 2.58 Robert Petrovickyn osumalla. Avauserässä ei enempää osumia nähty, mutta Slovakian hallinnasta kertovat laukausmäärät. Slovakia laukoi kohti maalia 18 kertaa, Slovenia ainoastaan neljästi.

Toisessa erässä Slovakia takoi kymmeneen minuuttiin neljä maalia ja ratkaisi ottelun. Lukemat olisivat voineet olla rumemmatkin, mutta Slovenian maalivahti Robert Kristan jatkoi hienoja otteitaan. Slovenia onnistui iskemään ainokaisensa samassa maaliryppäässä. Osuman viimeisteli puolustaja Mitja Robar.

Slovakian tehokkain pelaaja ottelussa oli yhden maalin tehnyt ja kaksi syöttänyt Marcel Hossa. Kahteen tehopisteeseen ylsivät Lubomir Vishnovsky ja Andrej Podkonicky.

A-sarjassa säilyy kahdella voitolla. Seuraava ottelu pelataan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Huet pysäytti Italian

Ranska–Italia 3-2 (1-1, 1-0, 1-1)

40 kertaa torjunut Cristobal Huet oli varsin odotetusti Italian ja Ranskan välisen kamppailun hahmo. Italia onnistui pistämään kiekon kahdesti Huet'n ohi, mutta voittoon asti se ei riittänyt. Vastakkaisessa päädyssä Günther Hell sai torjuttavakseen 27 laukausta, joista kolme livahti verkkoon asti.

Italia siirtyi kahdeksan minuutin pelin jälkeen johtoon Jonathan Pittisin maalilla, mutta Ranska tuli runsaan minuutin myöhemmin tasoihin Yorick Treillen maalilla. Molemmat avauserän osumat syntyivät ylivoimalla.

Seuraavaa maalia saatiin odottaa pitkään, sillä Ranska siirtyi johtoon vasta puoli minuuttia ennen toisen erän päättymistä. Osumasta vastasi Ranskan puolustuspäässä mallikkaasti urakoinut Baptiste Amar. Vajaat kymmenen minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä Sebastien Bordeleau vei Ranskan kahden maalin karkumatkalle. Jäähyilyyn ottelun lopussa sortuneen Italian kavennus syntyi vasta kahdeksan sekuntia ennen ottelun loppua, eikä kunnon kiriä enää nähty.

Myös Ranska ja Italia kohtaavat seuraavan kerran lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.