Vaclav Sykora Ilveksen peräsimeen

LIIGA / Uutinen
Ilves julkaisi tänään odotetusti Vaclav Sykoran olevan seuran ensi kauden päävalmentaja. Sopimus on mallia 1+1.

Ilveksen ensi kauden valmentajasta käytiin jopa lehdistössä kovaa vääntöä ja prosessi herätti paljon mielenkiintoa.

- Hallitus antoi kaksi kuukautta sitten toimitusjohtaja Risto Jalolle tehtäväksi etsiä seuralle uusi päävalmentaja, jonka tulee täyttää kolme kriteeriä: olla kokenut, menestynyt ja pystyttävä kehittämään pelaajia. Sopimus allekirjoitettiin tunti sitten ja tulos on tässä, kertoi Ilves-Hockey oy:n hallituksen puheenjohtaja Jouni Jääskeläinen.

- Sykoran saatua potkut marraskuun lopussa, hän tuli vapaille markkinoille ja oli kiinnostunut tulemaan Suomeen. Otimme yhteyttä hänen suomalaiseen asianhoitajaansa ja ensi kosketus tapahtui noin kuukausi sitten, jatkoi toimitusjohtaja Jalo.
- Totta kai kotimaisiakin tulijoita oli, liigassakin on paljon hyviä valmentajia. Suomessa on kuitenkin menossa sukupolven vaihdos, pääosa valmentajista on 35 ikävuoden molemmilla puolilla. Näillä nuorilla on tietysti paljon tietotaitoa, mutta me halusimme kokeneen luotsin.

- Olin heti kiinnostunut, kun Jalo otti yhteyttä. Tunnen melko hyvin suomalaista jääkiekkoa ja tiedän kuinka suuressa asemassa jääkiekko on Suomessa, selvitti englannin kielen taitoaan sitten viime visiitin parantanut Sykora.

- Suomi on yksi jääkiekon suurmaista ja Ilves eräs vanhimmista ja legendaarisimmista. Tiedän, että organisaatio tekee lujasti töitä, jotta muutos tämän kautiseen tapahtuisi.

Sykora on kokenut ja menestynyt

Pelaajaurallaan Sykora edusti kotikaupunkinsa Kladnon joukkuetta, sekä kahtena kautena Dukla Trencinia. Hän kävi myös jäähdyttelemässä Italian Serie A:ssa. Niiltä ajoilta kaapissa on viisi Tsekkoslovakian mestaruutta, sekä yksi Euroopan Cup. Hän pelasi 16 A-maaottelua ja 98 B-maaottelua.

Sykoran ammattivalmentajan ura alkoi 1989 ja on menestyksekäs. Tsekeissä hän on valmentanut Kladnoa, Litvinovia ja Sparta Prahaa. Tuloksena on mestaruus viime kaudelta Sparta Prahan kanssa sekä kahdeksan semifinaalipaikkaa.

- Lähdimme tähän kauteen suosikkeina, ja koska voitimme mestaruuden, menetimme paljon pelaajia eivätkä vahvistukset olleet sillä tasolla pelillisesti mitä odotimme. Pelkät nimet eivät tee joukkuetta. Seuran johto panosti pääasiassa taloudelliseen puoleen ja yritti saada kaikista pelaajista mahdollisimmat suuret korvaukset, eivätkä hankkineet vastaavantasoisia korvaajia. Totta kai vikaa oli myös valmennuksessa, Sykora valoitti potkujensa taustoja.

Tsekeissä hän on erittäin arvostettu valmentaja, minkä osoittaa mm. se, että hänet on valittu ensi viikonloppuna pelattavan Extraliigan All Stars -ottelun toisen joukkueen valmentajaksi. Sykoralla on liikuntatieteiden korkeakoulututkinto Charles-yliopistosta Prahasta, sekä korkein kansainvälinen valmentajadiplomi.

- Viihdyimme täällä edellisellä kerralla hyvin. Poikani oli tullessamme kaksivuotias ja tyttäremme syntyi Suomessa. Jos on mahdollista, haluaisin heidät tänne mahdollisimman pian, mutta molemmat ovat koulussa. Poikani puhui edellisellä kerralla hyvin suomea, toimi pääasiassa tulkkinamme päivittäisissä asioissa. Vaimoni ja minä haluamme myös oppia enemmän suomea.

Hyökkäys ja puolustus balanssiin

Sykora tunnettiin Suomessa vaativana valmentajana ja erittäin hyvänä treenauttajana.

- En ole mielestäni muuttunut. On tietysti vaikea arvioida itseään, mutta en pidä itseäni mitenkään poikkeuksellisen vaativana. Toivon, että pääsen pelaajien kanssa sille tasolle, että minun ei tarvitse olla koko ajan potkimassa tekemään töitä. Kielitaitoni on ainakin parantunut.

- Näen tänään ensimmäisen kerran Ilveksen livenä, pari peliä olen nähnyt videolta. On vaikea sanoa mitä pelillisiä muutoksia tulee. Paljon riippuu vahvistuksista. Haluan hyökkäyksen ja puolustuksen olevan hyvässä balanssissa. Kun joukkue on nyt viimeisenä, on aloitettava työ puolustamisesta. Pelaajat ja yleisö haluavat hyökkäävää jääkiekkoa, mutta puolustaminen on yhtä tärkeää. Kun se on saatu kuntoon, on aika panostaa hyökkäämiseen. 1-0-voitto on parempi kuin 6-5.

Sykoralla oli myös mielipide Ilveksen alkukauden tsekkivahvistuksista, Lubomir Korhonista ja Petr Valasta, jotka poistuivat vahvuudesta ennen joulua.

- Molemmat ovat nuoria ja lupaavia pelaajia, mutta ei ole helppoa lähteä nuorena ulkomaille, koska ulkomaalaisten odotetaan aina olevan joukkueen johtavia pelaajia. Samaten myös pelityyli Extraliigassa ja SM-liigassa on erilainen. Molemmat ovat onneksi nuoria ja heillä on pitkä ura vielä edessä.

Vahvistuksista ei ole vielä tietoa

- Tässä vaiheessa emme ole puhuneet vielä vahvistuksista, mutta Jalo tietää ja tuntee paljon pelaajia, kehui Sykora uutta pomoaan.
- Tsekeissä ei ole tällä hetkellä paljoakaan vaihtoehtoja, ja kaikki tsekit eivät välttämättä sopeudu Ilvekseen. Tärkeintä olisi saada vahvistuksia, jotka sopivat rooliinsa.

- Venäläiset tyhjentävät tehokkaasti Extraliigaa, ja uskon, että ensi kaudella ei nähdä niin paljon niin paljon tsekkejä SM-lligassa kuin viime kausina, selvensi toimitusjohtaja Jalo.

Ilveksellä on tällä hetkellä sopimus kahdentoista tämän kautisen pelaajan kanssa, kun nuoren Ville Leinon kanssa tehtiin sopimus, ja toimitusjohtaja Jalon mukaan seuralla ei ole sopimuksia toisissa liigajoukkueissa pelaavien kanssa.

- Emme tiedä vielä ketkä muut tämän vuoden pelaajat saavat uudet sopimukset. Vaclavin pitää nähdä pelejä ensin. Pääasiassa varmaan päätetään asioista kauden jälkeen, valoitti Jalo.
- Ville Siren on tehnyt paljon kartoitusta ja ensi kuussa alamme Sykoran kanssa käymään tätä läpi.

- Sykora lähtee huomenna takaisin Tsekkeihin All Stars -ottelun takia ja palaa Suomeen Sweden Hockey Gamesin jälkeen. Silloin päätetään mm. apuvalmentajasta tai valmentajista. Toivottavasti pystymme kuukauden päästä ilmoittamaan heidän nimensä. Vaihtoehtoja on monia.

Ilveksen pelaajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä nykyisen kakkosvalmentajan Jukka-Pekka Annalan panokseen, mutta Jalo ei halunnut kommentoida hänen mahdollista jatkoaan.

- Emme ole keskustelleet hänen kanssaan, mutta hän on yksi vaihtoehdoista.

- Tavoitteenamme on rakentaa ensi kaudeksi kilpailukykyinen joukkue ja sellainen, joka on jo ennakolta play off -joukkueen näköinen.

Ei muutoksia ennen siirtorajan umpeutumista

SM-liigan siirtoraja umpeutuu huomenna, ja Jalon mukaan joukkue pysyy tällaisena loppukauden. Myös siirtohuhujen kohteena ollut maalivahti Bruce Racine on jäämässä.

- Bruce Racine jatkaa tällä tietoa meillä loppukauden. Tänään on liigakierros ja jos joltakulta maalivahdilta napsahtaa nivunen, niin tilanne voi olla toinen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että joukkue on tämänlainen loppukauden. Onhan tässä koko huominen päivä vielä aikaa muutoksiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle