Uudet Jääkiekkoleijonat aateloitiin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Jääkiekkomuseo aateloi Suomen Jääkiekkoliiton 80-vuotisjuhlien yhteydessä kymmenen uutta Jääkiekkoleijonaa. Kunnian sai kaikkiaan seitsemän pelaajaa, kaksi valmentajaa sekä yksi erotuomari.

Vuonna 2007 alkaneen käytännön mukaan aateloituja ei enää numeroida.

Seuraavassa lyhyt esittely tuoreimmista aateloiduista:

Raimo Helminen lopetti hienon uransa viime keväänä. Suomessa hän edusti ainoastaan Ilvestä, ja uraan mahtuivat myös visiitit 117 NHL-ottelua New York Rangersissä, Minnesota North Starsissa sekä New York Islandersissa sekä seitsemän kautta Ruotsissa Malmö IF:n riveissä. Elitserienissä hän oli ensimmäinen ulkomaalainen pistepörssin voittaja.

SM-liigassa hän pelasi 751 runkosarjaottelua ja teki niissä 581 pistettä. Hän oli voittamassa Ilveksen viimeisintä Suomen mestaruutta vuonna 1985 ja saavutti lisäksi yhden hopean ja kaksi pronssia. Ilves on jäädyttänyt pelinumeron 41 hänen kunniakseen.

Maajoukkuetasolla hän omistaa pelattujen ottelujen maailmanennätyksen 331. Niissä hän teki 207 tehopistettä ja on Suomen kaikkien aikojen paras pistemies. Hän pelasi ennätykselliset kuudet olympiakisat saavuttaen hopean ja kaksi pronssia. MM-kisoissa Helminen esiintyi 11 kertaa vuosina 1985-2002. Hän oli saavuttamassa Suomen ainoata maailmanmestaruutta 1995 ja sai myös neljä hopeaa sekä yhden pronssin.

Erik Hämäläinen päätti Helmisen tapaan uransa viime kauteen. Hän on SM-liigan kaikkien aikojen ottelutilaston ykkönen pelattuaan 1001 runkosarjaottelua, joissa kertyi 403 pistettä. Hän pelasi pääosan urastaan Lukossa, mutta mukaan mahtui myös neljä kautta KalPassa sekä kolme Jokereissa. Ulkomailla hän edusti AIK:ta Ruotsissa sekä Langnauta Sveitsissä.

Maaotteluja hän pelasi 108 kuuluen MM-joukkueeseen vuosina 1992-95. Hänellä on MM-kulta, kaksi MM-hopeaa sekä olympiapronssi Lillehammerista 1994. Nykyisin hän toimii Lukon apuvalmentajana.

Tero Lehterä on myös vuoden 1995 maailmanmestareita. Espoolaisen kiekkokoulun kasvatti pelasi SM-liigaa Jokereissa, Tapparassa, Bluesissa sekä sen edeltäjässä Kiekko-Espoossa ja HPK:ssa. 449 ottelussa hän teki 222 pistettä. Lehterä tunnettiin todellisena herrasmiespelaajana, sillä rangaistusminuutteja koko liigauran aikana kertyi 75. Hän voitti herrasmiespelaajan palkinnon vuonna 1994.

Lehterän saavutuksiin kuuluu myös olympiapronssi Lillehammerista. Vuonna 2003 hän teki suomalaisittain uuden aluevaltauksen siirtyessään Venäjän pääsarjaan Nizhnekamsk Neftehimikin joukkueeseen. Uransa hän päätti vuonna 2007 Tanskassa.

Jyrki Lumme muistetaan parhaiten lähes tuhannen ottelun NHL-urastaan, jonka aikana seuroja olivat Montreal, Vancouver, Phoenix, Dallas ja Toronto. Hän on suomalaisten kaikkien aikojen pistepörssissä kahdeksantena ja toiseksi paras puolustaja, edellään vain Teppo Numminen.

SM-liigassa Lumme edusti ainoastaan Ilvestä. Hän teki paluun seuraan vuonna 2005 oltuaan kaksi vuotta pelaamatta, ja päätti lopullisesti uransa vuonna 2007. Maajoukkuetasolla hän edusti Suomea kolmissa olympiakisoissa saavuttaen yhden hopean ja yhden pronssin sekä viisissä MM-kisoissa, joista tuomisina oli vuoden 2000 pronssimitali.

Jarmo Myllys oli maailmanmestarijoukkueen ykkösmaalivahti, joka saavutti myös kolme MM-hopeaa sekä olympiahopean ja -pronssin. SM-liigassa Myllys pelasi Ilveksessä, Lukossa, Bluesissa ja SaiPassa. Hän saavutti yhden mitalin jokaista väriä.

Myllys pelasi myös NHL:ssä 41 ottelua Minnesotassa ja San Josessa. Uraan mahtui myös seitsemän vuoden jakso Elitserieniä Luulajassa, jossa hän voitti yhden Ruotsin mestaruuden. Luulajan paidassa hän onnistui kahdesti maalinteossa. Nykyisin hän toimii SaiPan maalivahtivalmentajana.

Juha Ylönen pelasi SM-liigaurallaan HPK:ssa Jokereissa ja kasvattajaseurassaan Bluesissa. Hän voitti kaksi SM-kultaa ja kaksi hopeaa. Ura päättyi loukkaantumiseen vuonna 2004. NHL:ssä hän pelasi kuusi kautta edustaen Phoenixia, Tampa Bayta ja Ottawaa. Maajoukkueessa hänen saavutuksiinsa kuuluu vuoden 1995 maailmanmestaruus, vuoden 2001 MM-hopea sekä samalta vuodelta paras henkilökohtainen meriittinsä: MM-kisojen pistepörssin voitto.

Sari Krooks on kolmas aateloitu naiskiekkoilija Riikka Välilän ja Marianne Ihalaisen jälkeen. Hän kuului koko 1990-luvun maajoukkueen vakiokalustoon ja saavutti
pronssimitaleita niin MM- kuin olympiakisoissakin. Suomessa hän edusti Sportia ja Ilvestä.

Vladimir Jurzinov muistetaan Suomessa parhaiten TPS:stä, jota hän valmensi kuuden kauden ajan. Hän valmensi joukkueen SM-kultaan vuosina 1993 ja 1995. Hänen johdollaan TPS:stä tuli vuonna 1994 ensimmäinen suomalaisseura, joka voitti Euroopan mestaruuden. Pelaajaurallaan hän voitti kolmesti maailmanmestaruuden, ja apuvalmentajana mestaruuksia tuli seitsemän lisää. Jurzinov toimi Venäjän päävalmentajana Naganossa 1998, jossa maa otti olympiahopeaa.

Erkka Westerlund on toiminut SM-liigassa JyP HT:n, Lukon, HIFK:n ja Jokerien päävalmentajana. Vuonna 1998 hän valmensi HIFK:n mestaruuteen ja seuraavana vuonna HIFK saavutti hopeaa. Vuonna 2000 hän valmensi Jokerit hopealle. Lisäksi hänen saavutuksiinsa kuuluu 18-vuotiaiden EM-kulta 1997 sekä 20-vuotiaiden MM-pronssi.

Vuonna 2003 hän aloitti A-maajoukkueessa ensin Raimo Summasen apuvalmentajana, mutta tämän saatua vuonna kakkossijaan päättyneen World Cupin 2004 jälkeen potkut, Westerlund toimi päävalmentajana vuoteen 2007 saakka. Tänä aikana hän oli saavuttamassa olympiahopeaa Torinosta sekä MM-hopeaa ja -pronssia.

Rainer Grannas on entinen erotuomari, jolle kertyi useita tehtäviä nuun kotimaassa kuin ulkomailla. Hän on ollut perustamassa Suomen Jääkiekkotuomarien liittoa, minkä puheenjohtajana hän toimii edelleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle