Uudet Jääkiekkoleijonat aateloitiin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen Jääkiekkomuseo aateloi jälleen uusia Jääkiekkoleijonia. Tällä kertaa aateloituja oli 14, joukossa kaksi tunnettua valmentaja-Hannua sekä kaksi ulkomaalaispelaajaa.

Kunnian sai tällä kertaa yhdeksän pelaajaa, kaksi valmentajaa, yksi huoltaja sekä kaksi johtohenkilöä. Mukana on myös ensimmäistä kertaa kaksi ulkomaalaista pelaajaa, HIFK:ssa pitkään pelannut Darren Boyko sekä Jokereista parhaiten muistettava Otakar Janecky.

Heitä aiemmin ulkomaalaisista on valmentajina aateloitu Carl Brewer, Gustav Bubnik, Joe Wirkkunen ja Curt Lindström. Lisäksi suomalaissyntyinen NHL-pelaaja Pentti Lund on aateloitu pelaajana.

Seuraavassa lyhyt esittely aateloitujen saavutuksista.

Ville Siren

Puolustava puolustaja pelasi urallaan 224 SM-liigaottelua Ilveksessä, HPK:ssa ja HIFK:ssa. Siren oli voittamassa mestaruutta Ilveksessä 1985. NHL:ssä otteluita kertyi 290 Pittsburghin ja Minnesotan riveissä. Lisäksi hän pelasi Ruotsissa ja Sveitsissä.

Hän edusti Suomea kahdesti olympialaisissa, kahdesti Kanada Cupissa sekä kolmesti MM-kisoissa.

Simo Saarinen

Saarisen ura kului suurimmaksi osaksi HIFK:ssa, jossa liigaotteluja kertyi 513. SM-liigauran huippuhetki oli mestaruus vuonna 1983. Väliin mahtui lyhyt visiitti Pohjois-Amerikassa, mutta NHL-ura ei auennut loukkaantumisen takia. Saarinen nähtiin kolmesti olympialaisissa ja kahdesti MM-kisoissa. Hän kuului Calgaryn hopeajoukkueseen.

Peliuransa jälkeen hän on toiminut erotuomarina. Saarisen pelinumero 7 on jäädytetty HIFK:ssa.

Pekka Järvelä

Todellisena kiekkokiertolaisena tunnettu "Rono" pelasi 425 liigaottelua viidessä eri seurassa. Mestaruuden hän voitti Jokereissa 1992. Lisäksi palkintokaappiin kertyi kultainen kypärä vuodelta 1987. Palkinto oli laatuaan ensimmäinen SM-liigassa. MM-kisaedustuksia kertyi kaksi.

Hannu Järvenpää

Järvenpään uran huippuhetki nähtiin Prahan MM-kisoissa 1985, jolloin hän voitti maalikuninkuuden. Maajoukkuepaidassa hän saavutti myös MM-hopean 1992. Kaiken kaikkkiaan hän pelasi viidet MM- sekä yhdet olympiakisat. NHL-ura Winnipegissä ei auennut, osittain pahan loukkaantumisen takia.

Liigaurallaan hän edusti Kärppiä, Lukkoa, Jokereita ja Kiekko-Espoota. Uransa jälkeen hän on toiminut mm. SaiPan ja Pelicansin apuvalmentajana.

Pekka Arbelius

Viisinkertainen MM-kisakävijä pelasi urallaan SM-liigaa Kärpissä ja JyP HT:ssa. Mukaan mahtui myös visiitti Ruotsin MoDoon. Hän voitti SM-kultaa vuonna 1981.

Timo Saarikoski

Saarikosken koko ura kului Suomen kaukaloissa. Seuroina olivat SM-liigassa Ässät, Lukko, Jokerit ja SaiPa. Väliin mahtui yksi ottelu ykkösdivisioonan Haukoissa. Liigaotteluita kertyi kaikkiaan 591. MM-kisoissa hän pelasi kaksi kertaa, parhaana saavutuksenaan Prahan hopea. Hän edusti maajoukkuetta myös Albertvillen olympialaisissa.

Kari Takko

Takko oli pitkään parhaiten menestynyt suomalaismaalivahti NHL:ssä. Pääosa NHL-urasta kului Minnesota North Starsin riveissä. Viimeisenä vuonna myös Edmonton tuli tutuksi. Suomessa Takko edusti aina Ässiä. Hänet valittiin kahdesti liigan parhaaksi maalivahdiksi. Sittemmin hän on toiminut Dallasin scouttina ja on ollut tärkeä vaikuttaja Starsin ja Ässien yhteistyössä.

Darren Boyko

Kanadalainen Darren Boyko pelasi SM-liigassa kymmenen kautta HIFK:ssa. Mestaruus jäi saamatta, mutta muita mitaleja kertyi neljä. Hän on liigan ulkomaalaispelaajista toiseksi tehokkain kautta aikojen. Nykyisin Boyko toimii Hockey Hall of Famen kansainvälisen osaston johtotehtävissä.

Otakar Janecky

Janecky viihtyi Suomessa kymmenen kauden ajan. Ensimmäinen niistä vierähti SaiPassa, viimeinen Bluesissa ja sen välinen aika Jokereissa. Jokerien aika olikin erittäin menestyksekäs, sillä seura voitti neljä mestaruutta kahdeksan vuoden aikana. Hän on ulkomaalaisista liigahistorian paras pistemies ja omistaa myös yhden vuoden syöttöennätyksen pudotuspeleissä. Jokerit on jäädyttänyt Janeckyn pelinumeron 91.

Hannu Aravirta

Aravirta valmensi miesten maajoukkuetta yhdentoista kauden ajan, näistä kuusi sujui päävalmentajana. Curt Lindströmin apurina hän saavutti MM-kultaa, MM-hopeaa ja olympiapronssia. Oma päävalmentajakausi toi kolme MM-hopeaa, yhden MM-pronssin ja olympiapronssin. Hän on valmentanut myös Suomen alle 20-vuotiaat kahteen MM-pronssiin.

SM-liigassa Aravirta saavutti hiljattain 500 ottelun rajan. Seuroina ovat olleet JyP HT, Jokerit, HIFK ja tuoreimpana Pelicans. Hänellä on liigavalmentajan uraltaan kaksi kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia.

Hannu Jortikka

SM-liigan kaikkien aikojen menestynein valmentaja on voittanut TPS:ssä kuusi mestaruutta. Jokereissa ja HPK:ssa hän on saavuttanut yhden hopean. Tosin jälkimmäinen on epävirallinen, sillä hän sai potkut kesken pudotuspelien tehtyään sopimuksen Sveitsiin seuraavasta kaudesta. Kaikkiaan liigaotteluita valmentajana on kertynyt jo yli 600.

Jortikka on valmentanut myös Malmössä. Maajoukkuetasolta paras meriitti on vuoden 1987 nuorten MM-kulta.

Jarmo Männistö

"Pämi" on Tapparan pitkäaikainen huoltaja, joka toimii tehtävässä edelleen.

Harry Bogomoloff

Helsingin jäähallin pitkäaikainen toimitusjohtaja. Hän on toiminut myös Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Urpo Helkovaara

Alunperin Jyväskylästä lähtöisin oleva SM-liigan pitkäaikainen toimitusjohtaja. Jää eläkkeelle vuodenvaihteessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle