USA voitti maali-iloittelun, Leijonille rullakiekon MM-hopeaa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomi ei pystynyt uusimaan MM-titteliään Saksassa. Yhdysvallat karkasi jo avauserässä 5-0-johtoon ja vei lopulta kullan valtameren taa tuloksella 9-5. Ensi vuonna kisataan Kuopiossa.
kisakalenteri

Lopullinen järjestys ja pelatut ottelut
katso

Suomi ei pystynyt uusimaan rullakiekon MM-titteliään Saksassa. Yhdysvaltojen tehoalku jätti Leijonat hopealle maalein 9-5 (5-0, 0-2, 3-3, 1-0). USA aloitti pelin täydellä tohinalla. Vajaan kahdeksan minuutin pelin jälkeen taululla komeili jo lukemat 3-0 ja ratkaisun makua oli aistittavissa viimeistään avausneljänneksen viimeisellä minuutilla, jolloin jenkit osuivat kahdesti.

Antti Niemen Ari Luostarisen tilalle maalilleen vaihtanut Suomi nousi vielä toisessa erässä peliin mukaan, kun Mikko Liukkonen maalasi kahdesti. Kisojen parhaaksi pakiksi arvostettu Ernie Hartlib kuittasi kuitenkin heti seuraavan erän alussa. Mikko Liukkosen ja Sami Järvenpään osumat pitivät vielä Suomen toivoa yllä, mutta ero pysyi kolmessa maalissa ennen päätöserää. Suomen viidennestä kassista vastasi Kari Lohtander.

Suomi haki viimeisen kaksitoistaminuuttisen aikana kiivaasti lisämaaleja, mutta vain USA onnistui sytyttämään punavalon. Loppulukemat viimeisteli Charles Yoder vastaiskusta. Vaikka Suomi ei pystynytkään uusimaan mestaruuttaan, sai komea mitaliputki kuitenkin jatkoa lajin yhdeksänsistä MM-kisoista. Vuoden 1997 jälkeen Suomi on saalistanut kolma kultaa, kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Neljättä maailman mestaruuttaan se voi tavoitella taas ensi kesänä, kotikisoissa Kuopiossa.

Pronssiottelu oli finaalia tiukempi, sillä mitalien kohtalo ratkesi vasta jatkoajalla. Saksa johti Ruotsia maalein 2-1 aivan ottelun loppuhetkille saakka. Daniel Wessner onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun 44 sekuntia ennen päätössummeria. Wessner nousi lopulta ruotsalaisten sankariksi, iskemällä jatkoaikamaalinkin. Kahtena edellisvuonna finaalissa pelanneen Ruotsin mitaliputki jatkui siis nyt pronssin merkeissä.

tilastot

Suomen joukkueen tilastot.
katso

USA:n Ernie Hartlib oli A-sarjalaisten tehokkain pelaaja. Puolustaja keräsi kuudesta pelistä tehot 7+12. Hänen edelleen ehätti vain Iso-Britannian John Dolan (11+11). Suomen pistehai oli finaalissa kypärätempulla kunnostautunut Mikko Liukkonen (8+3).

Suomi ja USA ratkaisevat kullan kohtalon

USA ja Suomi ratkovat rullakiekon MM-tittelin kohtalon tämän vuoden kisoissa. Suomi on ennen päätösotteluaan voittanut kaikki ottelunsa, eikä ole menettänyt pistettäkään. Myös USA on esiintynyt vakuuttavasti, vaikka lohkovoitto ratkesikin vasta rangaistuslaukauksilla.

Maat ovat kohdanneet MM-tasolla viidesti. USA voitti kolme ensimmäistä kohtamista omalla maaperällään, mutta sen jälkeen Suomi on ollut niskan päällä. Vuonna 2000 Suomi pudotti USA:n välierissä 9-4-voitollaan ja seuraavana kesänä Leijonat viimeistelivät mestaruutensa maalein 12-6.

Suomalaisten kannattaa pitää varansa varsinkin Ernie Hartlibin ja Jason Deskinsin kanssa. USA:n ykköstykit ovat keränneet tehot 5+8 ja 6+6. Suomen kärkinimi ennen päätös,matsia on Sami Markkanen 4+7. Ottelu alkaa tänään kello 21:00. Saksa ja Ruotsi ratkaisevat pronssimitalien kohtalon muutamaa tuntia aiemmin.

Turnauksen parhaat pelaajat julkaistiin jo ennen päätöspäivän otteluita. Jokainen joukkue sai äänestää yhtä pelaajaa per pelipaikka. Suomen Ari Luostarinen palkittiin turnauksen parhaana maalivahtina, USA:n Ernie Hartlib puolustajana ja Ruotsin Dejan Matejic hyökkääjänä. B-ryhmäläisistä kunniaa saivat Rodrigo Santos (Brasilia) ja Mark Thomas sekä John Dolan (Iso-Britannia). Ensi vuonna MM-kisat pelataan Kuopiossa 9.-16.7.

Suomi kukisti Ruotsin päätöserän maaleilla

Mestaruuttaan puolustava Suomi eteni finaaliin. Välierissä kaatui Ruotsi luvuin 5-2 (1-0, 0-2, 1-0, 3-0). Jari Harjumäki vei Suomen avauserässä johtoon, mutta toisessa erässä Ruotsi iski kaksi ylivoimaosumaa.

Leijonalauma ei luovuttanut tappioasemassakaan ja nousi lopulta rinnalle ja ohi puhtaan kypärätempun iskeneen Juha Myllymaan johdolla. Myllymaalle passeja jakanut Sami Markkanen iski itse ottelun päätöslukemat. Suomi piti päätöerässä myös hermonsa hyvin kurissa, vaikka pettyneiden ruotsalaisten otteet kovenivatkin tiimalasin sannan huvetessa. Maalivahti Ari Luostarinen oli jälleen ottelun suurimpia sankareita.

Suomi pelaa siis lauantaina finaalissa. Loppuottelupaikka irtosi nyt jo viidensissä peräkkäisissä kisoissa. Suomen vastustajaksi tuli USA, joka voitti Saksan lukemin 5-2. Hyvin taistellut Saksa taipui ottelussa vasta kun USA iski 3-2 ja 4-2 -osumat kuuden sekunnin välein.

Välierävastustajaksi Ruotsi

Armaat viholliset Suomi ja Ruotsi kohtaavat tämän vuotisissa rullakiekon MM-kisoissa jo välierissä. Edellisinä kahtena vuotenahan maat ovat ratkoneet mestaruukia finaaleissa. Kolminkertainen mestarismaa Suomi on ollut perinteisesti niskan päällä maiden välisissä kamppailuissa, vaikka Ruotsi onnistuikin toissa kesänä viemään pytyn kansankotiin. Kyseinen peli oli myös Ruotsin ensimmäinen voitto-ottelu Suomea vastaan.

Näyttöhaluja löytyy varmasti kummalatakin joukkueelta. Vuosi sitten Suomi voitti tiukan finaalin maalein 5-3, mutta nyt Ruotsilla on kasassa varsin kova joukkue. Ruotsi myös voitti Suomen kesän kahdessa harjoitusottelussakin.

A-lohkon voittanut Suomi selviytyi välieriin kaatamalla Slovenian 9-2. Niukasti USA:n taakse omassa alkulohkossaan jäänyt Ruotsi sai omassa pudotuspeliavauksessaan vastaan astetta kovemman maan, Tshekin, jonka se kaatoi osumin 9-7.

Maalivahtiosasto on kunnossa kummallakin joukkueella. Ykkösvahdeiksi kaavaillut Ari Luostarinen ja Marcus Rauch ovat tosin kumpikin saalistaneet aisaparejaan heikommat tilastot. Suomen maalilla saattaakin jatkaa Antti Niemi, ja Ruotsi voi yllättää luisteluttamalla maalinsa suulle Kristoffer Martinin.

Tehojen osalta kumpikin maa on ollut varsin tasaista porukkaa. Ruostin ykkösnimiä ovat aiemmissa otteluissa olleet Jonas Bergman (4+6) ja Dejan Matejic (4+5), mutta viidellä muullakin pelaajalla on vähintään kuusi pistettä kasassa. Tilanne on sama Suomellakin. Aki Tuomisen (1+8) ja Sami Järvenpään (7+1) jälkeen tulee tasainen rintama. Vielä seistemän muutakin pelaajaa on kasannut tililleen vähintään kuusi tehopojoa.

Suomen ja Ruotsin välierä alkaa tänään kello 19:00. USA ja Saksa ratkaisevat toisen finalistin heti tuon pelin jälkeen.

Suomi kaatoi Slovenian alun vaikeuksista huolimatta

Suomi selvitti välierävastustajansa Slovenian lopulta selvin luvuin 9-2 (2-1, 2-0, 4-1, 1-0). Peli, ja varsinkaan sen avausneljännes, ei kuitenkaan sujunut kaavailujen mukaa. Liukkaasti rullailleet slovenialaiset lähtivät peliin ennakkoluulottomalla asenteella, ja siirtyivätkin muutaman minuutin pelin jälkeen 0-1-johtoon Uros Vidmarin maalilla. Sami Markkasen ja Juha Myllymaan osumien turvin Leijonat pääsivät kuitenkin erätauolle yhden maalin johtoasemassa.

Toista erää käytiinkin jo Suomen komennossa, ja lopullisen sinetin peli sai Mikko Liukkosen iskettyä 5-1 ja 6-1 -kassit pian pelin puolivälin jälkeen. Liukkosen lisäksi myös Markkanen iski ottelussa kaksi maalia. Yhteen maaliin ylsivät Myllymaan ohella Timo Nurmberg, Tomi Arkiomaa, Santtu Viljakainen ja Sami Järvenpää.

B-lohkon jumboksi jäänyt Slovenia selviytyi Suomen vastustajaksi jatkokarsintojen kautta. Brasilialaisista ei ollut Balkanin pojille juurikaan vastusta, sillä ottelu päättyi selvääkin selvempiin lukemiin 15-0.

Suomi ja Slovenia olivat pelanneet ennen tätä koitosta vastakkain kahdesti: sekä viime että toissa kesän MM-kisoissa. Voittomarginaali oli nyt aiempaa pienempi, sillä edelliset ottelut päättyivät Suomelle maalein 14-2 ja 17-3.

Päivän ensimmäisessä puolivälieräottelussa Ruotsi joutui varsin tiukoille Tshekin kanssa, mutta selvitti lopulta haasteen maalein 9-7. Välierissä Ruotsi kohtaa Suomen.

Toisessa välieräparissa pelaavat USA ja Saksa. Löysäily päätöserässä oli koitua jenkeille kohtalokkaaksi, sillä Itävalta kiri ottelussa tasoihin. Mestarisuosikkeihinkin kuuluva USA kaatoi Itävallan kuitenkin rangaistuslaukauksissa. Saksa taasen kaatoi Slovakian pykälää selvemmin: lukemin 6-3. USA voitti viime vuoden kisoissa pronssia, kun taas Saksa putosi tuolloin jo puolivälierissä.

Lohkovoitto Leijonille

Suomi varmisti alkulohkon voittonsa tiistai-iltana, kun Tshekki kaatui selvin luvuin 10-4 ((5-1, 0-1, 4-1, 1-1). Ottelu ratkesi jo ensimmäisen neljänneksen aikana, Suomen taottua taululle viisi kassia Tshekin yhtä vastaan. Leijonalauman pistemiehinä kunnostautuivat jälleen tutut nimet: Mikko Liukkonen (3+1), Sami Järvenpää (3+0), Juha Myllymaa (3+0), Timo Nurmberg (1+2) ja Nemo Nokkosmäki (0+3). Lisäksi maalille palannut Ari Luostarinen oli jälleen totutun hyvä.

B-lohko ehdittiin pelata päätökseen jo ennen Suomen matsia. USA otti ykkössijan kukistamalla Ruotsin rangaistuslaukauksilla. Slovakia teki saman tempun Slovenialle, ja vältti näin jatkokarsinnat. Slovenia kohtaa huomenna Brasilian; otteluparin voittaja joutuu Leijonien hampaisiin torstain puolivälierissä.

A-lohkon viimeisellä ottelulla, myöhemmin illalla pelattavalla Itävallan ja Saksan kohtaamisella ei ole Suomelle enää merkitystä. Ykkösijaa lukuunottamatta lohkon muu järjestys on kuitenkin täysin auki.

Itävallasta ei vastusta

Suomi ja Saksa starttasivat kisat jo lauantaina, mutta täydellä tohinalla kilvat käynnistyvät sunnuntaina. B-lohkon iltapäiväottelussa USA kaatoi odotetusti Slovakian. Ottelu päättyi mestarisuosikkeihin lukeutuville jenkeille maalein 7-3. Ernie Hartlib keräsi ottelusta tehot 2+2 ja Jason Deskins 2+1. Lohkon toisessa ottelussa Ruotsi möyhensi Sloveniaa luvuin 13-2. Johan Larsson keräsi ottelusta tehot 2+3, Björn Eriksson ja Jonas Bergmankin neljä tehopistettä mieheen. Turnauksen avausottelussa Suomelle taipunut isäntämaa Saksa sai maistaa tappion karvasta kalkkia toistamiseen. Germaanit johtivat päätösneljännekselle lähdettäsessä Tshekkiä vielä maalein 6-3, mutta ottelu päättyi lopulta lukemiin 6-7. Ales Hemsky ja Ludek Broz iskivät tshekeille kypärätempullisten verran maaleja.

Suomi kohtasi toisessa pelissään Itävallan, eikä kompastunut. Ottelu päättyi selviin lukemiin 9-3 (1-0, 2-1, 4-0, 3-2). Tarkkaan puolustamiseen ja harvoihin vastaiskuihin pelinsä perustanut alppimaa piti numerot melko tasaisina otteluun puoleen väliin asti, sillä toisen neljänneksen jälkeen tilanne oli Leijonien eduksi vasta 3-1. Aki Tuomisen, Sami Markkasen ja Kari Lohtanderin maalit ratkaisivat kuitenkin pian pelin lopulta. Päätöserä olikin pelkkää kosmetiikkaa, ja loppuhetkillä maat iskivätkin muutaman maalin vuorotahtiin.

Suomen maalilla pelasi MM-debyyttinsä tehnyt Antti Niemi, joka selvisi tulikasteestaan hyvin. Vantaalaisvahti torjui ottelussa kaikkiaan 36 laukausta. Aki Tuominen ja Timo Nurmberg keräsivät ottelusta tehot 1+2. Santtu Viljakainen osui kahdesti ja pisteille 1+1 ylsivät Samit Järvenpää ja Markkanen, Kari Lohtander ja Nemo Nokkosmäki. Avausmatsissa kahdesti osunut Teemu Virtala saalisti nyt yhden maalin ja Jari Tuomainen kaksi syöttöpistettä.

Suomi aloitti kisat niukalla voitolla

Rullakiekon MM-kisat Saksassa alkoivat lauantai-iltana isäntämaan ja hallitsevan mestarin Suomen kohtaamisella. Lajin keskikastin kuuluva Saksa piti Leijonia tiukoilla, mutta joutui lopulta taipumaan lukemin 3-5 (0-1, 1-2, 0-0, 2-2). Germaaninen kohtaloksi koitui lopulta kouvolalaistaustaiset pelaajat: Timo Nurmberg ja Mikko Liukkonen saalistivat tehot 1+1 ja Teemu Virtala maalasi kahdesti. Kaikkien aikojen teholeijona Sami Järvenpää viimeisteli yhden osuman.

Ottelun ensimmäinen puolikas käytiin Suomen pienoisessa hallinnassa, mutta isännät eivät luovuttaneet parinkaan maalin takaa-ajoasemassa. Päätöserässä Saksa nousikin tasalukemiin 3-3. Suomalaisten sankariksi äityi kuitenkin vielä Virtala kahdella maalillaan. Avauerät penkiltä seurannut hyökkääjä vei ensin Suomen johtoon ajassa 42.55 ja sinetöi sitten loppulukemat tyhjään maaliin. Jännitys säilyi siis aivan loppuhetkille asti, varsinkin kun Suomi joutui vielä pelaamaan viimeiset minuutit alivoimalla.

Ottelun parhaana pelaajana palkittiin Leijona-vahti Ari Luostarinen, joka torjui kaikkiaan 30 laukausta. Saksan Leo Contille torjuntoja merkittiin 27. Michael Wolf vastasi kahdesta saksalaisosumasta.

Suomi puolustamaan rullakiekon MM-kultaa

Rullakiekon MM-kisat käynnistyvät lauantaina. Suomi matkaa Saksaan lajin hallitsevana mestarina, joukkueella josta löytyy niin kokemusta kuin nuoruuden intoakin.

Rullakiekon MM-tittelistä mitellään nyt kahdeksatta kertaa. Suomi on lajin menestyneimpiä maita kolmella mestaruudellaan. leijonat ovat jääneet mitaleitta vain vuoden 1997 kisoissa Anaheimissa. MM-kisat järjestetään nyt kolmatta kertaa peräkkäin Saksassa. Isäntämaa tuntuu sopivan Suomelle, sillä viime vuonna se voitti Nürnbergissa pelatuissa skaboissa kultaa ja vuotta aiemminkin hopeaa. 10.-17.7. järjestettävät kisat pidetään nyt tosin eri paikkakunnalla, Bad Tölzissä.

Suomi on saalistanut mestaruutensa päävalmentajana nytkin toimivan Jarmo Sinisalon aikakaudella. Sinisalon opit ovat vieneet joukkueen kaikissa neljässä kisoissa finaaliin asti. Suomen kovimpana haastajina turnaukseen lähtevät USA ja Ruotsi. Suomi ja Ruotsi ovat kohdanneet toisena loppuottelussa kahtena edellisvuonna, Yhdysvallat taas on lajin emämaana aina vaarallinen – vaikkei olekaan yltänyt finaaliin kuin kerran viimeisen neljän vuoden aikana. Ruotsi puolestaan kurnuutti Leijonia kahdesti harjoitusotteluissa kuukausi takaperin.

Suomi aloittaa urakkansa lauantai-iltana kohtaamalla isäntämaa Saksan, samaan lohkoon kuuluvat myös Itävalta ja Tshekki. Ruotsi, Yhdysvallat, Slovakia ja Slovenia muodostavat B-lohkon, josta Suomenkin tuleva pudotuspelivastustaja löytyy. Kisoissa pelataan myös heikomman B-sarjan mestaruudesta. Mukana ovat mm. Australia, Iso-Britannia ja Argentiina.

Uutta ja vanhaa

joukkue

Suomen MM-miehistö
katso

Viime vuoden kultamiehistöstä on mukana tällä kertaa kymmenen pelaajaa. MM-tasolla debytoi puolestaan neljä kaveria: Antti Niemi, Tomi Arkiomaa, Sami Vire, Santtu Viljakainen ja varamiehen paikalta koneeseen hypännyt Jari Tuomainen. Viimehetken poisjäännit muokkasivat joukkuetta jonkin verran.

Rulla-Leijonien peräpään rungon muodostaa vantaalaisporukka. SM-sarjan voittaneesta MahtiAnkoista on mahtunut joukkueeseen peräti neljä puolustajaa (Arkiomaa sekä kokeneet Aki Tuominen, Nemo Nokkosmäki ja Lauri Puolanne) sekä maalivahti Niemi. Kesän parhaaksi molariksi valittu Niemi oli sarjakauden suurimpia yllättäjiä ja suuressa roolissa vantaalaisten mestaruusjahdissa. Etukäteisarveluissa Suomen ykkösmaalivahtina jatkanee kuitenkin jo viime kesän kisoissa maajoukkueen luottomiehenä torjunut Ari Luostarinen.

Hyökkäyskalustossa suurimmat odotukset kohdistuvat lajin tähdiksi laskettaviin pelureihin. Samit Järvenpää ja Markkanen pelaavat jo viidennet MM-kisansa, viime kisojen All Stars -hyökkääjä Timo Nurmberg puolestaan saa nyt aisaparikseen seurakaveri Mikko Liukkosen. MahtiAnkkojen tavoin myös Kuopion Devils sai kisajoukkueeseen kolme peluriaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle