Unkari yllätti Valko-Venäjän putoamistaistelussa - Ruotsi ahtaalla Norjan kanssa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Janos Vas juhli kahdesti Valko-Venäjää vastaan.
MM-kisojen lauantain Moskovan aamupäiväpelissä Ruotsi voitti vain vaivoin Norjan. Iltapäiväpeleissä Unkari siirsi putoajan ratkaisemisen päätöskierrokselle kaatamalla Valko-Venäjän 5-2. Venäjä puolestaan kaatoi Sveitsin selkeästi 5-1.

Ruotsi oli niskan päällä ottelun avauserässä ja pääsi kokeilemaan maalintekoa neljästi ylivoimallakin, mutta ei onnistunut yllättämään erässä 10 kertaa kiekon tielle venynyttä Lars Haugenia.

Toisen erän alussa Ruotsi kuitenkin avasi maalihanansa, kun Gustav Nyqvist ujutti röyhkeän nousunsa päätteeksi kiekon Haugenin selän taakse.

Ruotsi lisäsi johtoaan alivoimalla päätöserän alussa: Johan Fransson ampui siniviivalta ohi maalin ja kiekko pomppasi päätylaudoista Martin Lundbergille, jolla oli helppo työ siirtää kiekko toisen kerran Norjan verkkoon.

Norja taisteli itsensä peliin mukaan vielä vajaata minuuttia myöhemmin, kun Mats Rosseli Olsen käänsi maalinedustalta 2-1-kavennuksen. Robert Rosén näytti jo iskevän ottelulle lopullisen niitin erän puolivälin jälkeen viimeistelemällä 3-1-osuman Haugenin pudottamasta irtokiekosta.

Norja ilmoittautui kuitenkin vielä pistetaistoon mukaan, kun Anders Martinsen ohjasi pari minuuttia ennen päätössummeria vielä 3-2-kavennuksen. Joukkue sai aikaan tasoituksenkin ottelun viimeisellä minuutilla, mutta maali hylättiin, sillä peli oli jo vihelletty poikki ennen maalin syntyä.

Norjalaiset protestoivat päätöstä rajusti, mutta päätös pysyi muuttumattomana ja Ruotsi vei täyden pistepotin 3-2-lukemin.

Unkari historialliseen voittoon Valko-Venäjästä

Putoamista vastaan taistelleiden Unkarin ja Valko-Venäjän kamppailun avausosuman iski Unkari, kun Daniel Koger karvasi kiekon hyökkäyspäässä ja tarjoili Gergo Nagylle, joka laukoi 1-0-osuman.

Janos Vas huudatti unkarilaiskannattajia toistamiseen erän puolivälin jälkeen iskemällä alivoimalla 2-0-osuman.

Valko-Venäjä tuli kuitenkin maalin päähän reilua minuuttia myöhemmin ylivoimalla, kun Geoff Platt nosti irtokiekosta 2-1-kavennuksen Miklos Rajnan selän taakse.

Toisen erän alussa Valko-Venäjä tuli tasoihin Artur Gavrusin viimeistelemällä osumalla.

Ennakkoluulottomasti pelannut Unkari kuitenkin siirtyi erässä uudelleen johtoon, kun Balazs Sebok iski läpiajon päätteeksi kolmannen maalin ja muutamaa minuuttia myöhemmin Vilmos Gallo lisäsi johdon 4-2:een. Neljäs maali riitti Valko-Venäjän maalivahti Kevin Lalandelle ja hänen tilalleen luisteli Vitali Koval.

Unkarille avautui erän lopussa loistopaikka jatkaa maalitehtailuaan, kun se pääsi kahden miehen ylivoimalle Roman Djukovin ja Oleg Jevenkon otettua peräkkäiset rangaistukset. Ylivoima oli kuitenkin heikkoa ja ratkaisut menivät ohi maalin.

Päätöserässä Unkari jatkoi sitkeää taisteluaan, eikä Valko-Venäjä saanut kunnollista kiriä aikaan. Vas iski vielä 5-2-loppunumerot tyhjään maaliin ja Unkari nappasi turnauksen avauspisteensä sekä ensimmäisen voittonsa MM-kisojen A-tasolla sitten vuoden 1939.

Venäjä jätti Sveitsin nollille

Isäntämaa Venäjä aloitti Sveitsiä vastaan vahvasti ja Ivan Telegin survoi yksilösuorituksensa päätteeksi 1-0-maalin reilun viiden minuutin pelin jälkeen.

Peli tasoittui erän edetessä, mutta lisämaaleja ei erässä nähty, vaikka molemmat pääsivät kokeilemaan kahdesti ylivoimallakin.

Huomattavasti avauserää hidastempoisemmassa toisessa erässä Venäjä karkasi 2-0-johtoon, kun Jevgeni Kuznetsov napautti oman laukauksensa irtokiekon ilmasta Reto Berran selän taakse.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla Venäjällä oli muutama loistotilanne lisätä johtoaan, mutta Berra kesti tolppiensa välissä.

Sveitsi tarjoili Venäjälle päätöserän alkuun loistotilaisuuden lisätä johtoaan ottamalla kolme peräkkäistä kaksiminuuttista. Venäjän ylivoima pyöri vahvasti, mutta uhrautuvasti pelannut sveitsiläisryhmä selvisi alivoimista takaiskuitta.

Ylivoimien jälkeen Venäjä kuitenkin rokotti, kun Telegin pääsi iskemään Roman Ljubimovin hyvästä tarjoilusta illan toisen osumansa. Sveitsilläkin oli erässä omat tilaisuutensa kaventaa peli, mutta Sergei Bobrovski pysäytti yritykset ja Sergei Širokov lisäsi Venäjän johdon neljään maaliin.

Erän viimeisellä minuutilla molemmat osuivat kertaalleen, kun ensin Simon Moser kavensi lukemat 4-1:een ja Sergei Mozjakin iski ylivoimahyökkäyksen päätteeksi 5-1-loppunumerot.