U20: Ruotsi maailmanmestari

MAAJOUKKUE / Uutinen
Yksi maali oli lopulta ratkaisu alle 20-vuotiaiden MM-kisojen finaalissa, kun Ruotsi nappasi maailmanmestaruuden jatkoajan päätteeksi. Läpi ottelun peliä hallinnut ruotsalaisryhmä sai palkinnon jatkoajalla, kun Mika Zibanejad karkasi läpi ja iski ratkaisevan osuman.

Välillä yksi maali voi ratkaista kaiken. Näin kävi myöhään torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa, kun Ruotsi nappasi alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden kaatamalla finaalissa Venäjän jatkoajalla lukemin 1-0.

Ottelussa peräti 58 kertaa Venäjä-maalia pommittanut Ruotsi oli läpi ottelun ja turnauksen ylivoimainen ja hallitsikin ottelua mielin määrin. Illan ja turnauksen ratkaisu nähtiin kuitenkin vasta jatkoajalla, jossa länsinaapuri sai vihdoin palkinnon uurastuksestaan.

Ruotsin sankareita oli ratkaisevan maalin jatkoajalla upottanut Mika Zibanejad sekä nollapelin maalilla torjunut Johan Gustafsson, joka otti varsinkin päätöserässä monta tärkeää torjuntaa.

Ruotsi avaa vahvasti

Kotijoukkueena finaalissa pelannut Ruotsi tuli otteluun selkeästi valmiimpana ja avauserä mentiin Tre Kronorin tahdissa. Tiivistä viisikkopeliä pelannut joukkue piti taitavat Venäläiset kurissa, ja hallitseva maailmanmestari oli ensimmäisen kaksikymppisen aikana suurissa vaikeuksissa.

Peräti 17 kertaa maalilla torjunut Andrei Makarov oli kuitenkin vakuuttava, eikä joutunut suuriin vaikeuksiin ruotsalaisten vetojen edessä. Erän paras paikka siunaantui pirteästi esiintyneelle Zibanejadille, jonka veto komeitten harhautusten jälkeen jäi varsin ponnettomaksi.

Jonas Brodin ja Ruotsi juhlivat alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Maalittoman avauserän jälkeen pelin luonne pysyi samana toisessa erässä. Ruotsi piti kiekkoa hallussa ja venäläiset turhautuivat. Kahdesta ylivoimasta ja lukuisista tekopaikoista huolimatta ruotsalaiset hakkasivat päätänsä kuitenkin erinomaisesti pelanneeseen Makaroviin.

Venäjän hyökkäyspeli oli myös toisessa erässä mitäänsanomatonta. Ruotsin maalilla torjunut Gustafsson saikin olla rauhassa, ja miehellä merkittiin kahdessa erässä vain neljä torjuntaa.

Toisen erän paras paikka syntyi röyhkeästi pelanneelle Rickard Rakellille, joka harhautteli itsensä erän viimeisellä minuutilla yksin läpi. Ratkaiseva harhautus oli kuitenkin ponneton, joten kolmanteen erään mentiin yhä maalittomassa tasatilanteessa.

Venäjä herää taisteluun

Kolmas erä alkoi ryminällä, kun Rakell karvasi kiekon huolimattomasti tilanteessa pelanneelta Grigori Želdakovilta ja karkasi läpi. Laituri ei paikastaan huolimatta kuitenkaan onnistunut ja venäläispuolustaja ehti häiritä ruotsalaishyökkääjää tarpeeksi.

Venäjä alkoi kuitenkin saada enemmän ja enemmän otetta pelistä sen mukaan kun kolmas erä eteni. Jevgeni Kuznetsov pääsi ylivoiman aikana kilauttelemaan tolppia. Gustafsson osoitti kuitenkin todellista venymistä varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla, kun nuorukainen venytti Nikita Gusevin ohjaamaan kiekon eteen ja vei näin ollen pelin jatkoajalle.

Jatkoajalla Ruotsi oli hallitsevampi osa-puoli ja Makarov venyikin monta kertaa kiekon eteen ennen viimeistä ratkaisua. Zibanejadin vedon eteen ei venäläisten parhaana palkittu maalivahtikaan voinut mitään.

Kuznetsov turnauksen arvokkain

Finaalin yhteydessä julkaistiin myös direktoraatin sekä lehdistön valinnat turnauksen parhaimmistosta. Turnauksen arvokkaimman pelaajan palkinto meni Jevgeni Kuznetsoville, joka valittiin myös turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. Parhaan maalivahdin palkinto meni Tšekin Petr Mrazekille. Turnauksen parhaaksi puolustajaksi valittiin puolestaan Kanadan Brandon Gormley.

Lehdistön valinnat myötäilivät direktoraatin valintaa. Tähdistökentälliseen pääsivät kolmikon lisäksi puolustaja Oscar Klefbom ja hyökkääjät Max Friberg sekä Mikael Granlund.

Ensi vuoden kisat pelataan Venäjällä ja Ufassa. Tanskan tilalle kisoihin nousi Saksa.