U18 MM 2007: Suomi romahti Sveitsiä vastaan

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomi hävisi Sveitsille lukemin 1-5. Rentoutuneesti pelanneet sveitsiläiset jättivät ottelussa pikkuleijonat pahasti jalkoihinsa.

Suomi sai otteluun salama-alun, kun vain 55 sekunnin pelin jälkeen joukkue osui ylivoimalla. Kärppäpuolustaja Joni Liljeblad huudatti Hakametsän hallin harvalukuista yleisöä kovalla lyöntilaukauksella siniviivalta. Kiekko livahti osumassa muuten upeasti pelanneen Sveitsin maalivahdin Robert Mayerin haaroista sisään.

Kauaa ei Suomen johto kuitenkaan pitänyt, sillä Sveitsi nousi tasoihin alle minuutin Suomen osuman jälkeen. Maalintekijänä oli vuonna -90 syntynyt puolustajalupaus Roman Josi. Josi luikerteli tilanteessa kotijoukkueen uinuneen puolustuksen läpi nokikkain Suomen maalivahdin Harri Säterin kanssa ja ohitti tämän viileästi.

Tämän jälkeen nähtiin kaksi tilannetta, jotka puhuttivat ainakin Suomen joukkueenjohtajaa Hannu Soroa. Suomi iski ajassa 8.30 kiekon toistamiseen Sveitsin maaliin, mutta ahkerasti pilliään käyttänyt venäläistuomari Anatoli Zakharov oli puhaltanut tilanteen poikki kiekon osuttua maalivahdin kasvosuojukseen. Kansainvälisten sääntöjen mukaan tilannetta ei kuitenkaan pitäisi viheltää poikki maalintekotilanteessa.

Toinen suomalaisten leirissä puhuttanut tilanne oli Sveitsin 1-2 johto-osuma. Etienne Froidevaux ohjasi Nicolas Villan laukauksen Suomen maalin etuyläkulmaan. Ohjaus tapahtui mailan varrella, joka oli sääntöjen mukaisella korkeudella. Soron mukaan maali olisi kuitenkin pitänyt hylätä, koska mailan muu osa oli kielletyllä korkeudella.

- Meillä oli ihan hyvä alku, mutta sitten se katosi kymmenen minuutin jälkeen yhtäkkiä koko homma. Meillä liike loppui ja heillä on aika hyvä yksilötaito, niin pääsivät ratkaisemaan sitten, Tapparan hyökkääjä Nestori Lähde arvioi tapahtunutta.

Gregory Sciaroni astuu esiin

Ottelun toinen erä alkoi Suomen näennäisellä paineella. Maalipaikkoihin ei vaan päästy. Erän avausosuman iskikin vierasjoukkue Sveitsi.

Sveitsi pelasi ylivoimaa Suomen päässä, kun Roman Josi löysi upealla pystysyötöllä maalin edestä HC Ambri-Piottan hyökkääjän Gregory Sciaronin. Sciaroni ei suomalaisten tavoin jäätynyt tilanteessa, vaan veivasi Säterin jäihin ja nosti kiekon maalin kattoon.

Suomi sai pelistä edelleen pientä otetta ja alkoi näyttää siltä, että kotijoukkue pelin vielä kääntää. Täysin harmittomasta tilanteesta kuitenkin syntyi ottelun lopullinen ratkaisu. Sciaroni ajoi alueelle sisälle oikeaa kaistaa ja lähti laukomaan b-pisteen yläkaarelta. Kova lyöntilaukaus livahti Harri Säterin kainalosta sisään ja kotijoukkueen selkäranka vaikutti katkenneen.

- Oli käsittämättömän hienoa tehdä kolme pistettä yhteen otteluun. Olen hieman yllättynyt itsekin, Sveitsin sankari Sciaroni tilitti tuntojaan ottelun jälkeen.

Kolmas erä pelailua

Suomi koitti vielä päätöserässä päästä mukaan peliin ja paine pysyi Sveitsin päädyssä. Sveitsin maalivahdille sattui erän alkupuolella pieni musta hetki maalin takana ja suomalaishyökkääjä Janne Tavi pääsi yrittämään kavennusta. Ratkaisussa kesti kuitenkin liian kauan ja tilanne kuivui käsiin.

Ottelun lopullinen niitti nähtiin hieman kolmannen erän puolivälin jälkeen, kun Sveitsi pääsi kahdella yhtä vastaan karkuun. Pascal Berger sai kunnian viimeistellä ottelun viimeisen maalin kaksi viimeistä osumaa syöttäneen Denis Hollensteinin hienosta syötöstä.

Suomi jatkoi pyristelyä loppuun asti käyttäen muun muassa aikalisän. Onnistumiset jäivät vaan odottamaan itseään.

Valmentajien kommentit

Sveitsin valmentaja Felix Hollenstein oli lyhytsanainen lehdistötilaisuudessa.

- Eilinen pelimme ei ollut hyvä [tappio Tshekille]. Meille jäi paljon parannettavaa tälle päivälle ja onnistuimme siinä puhumalla paljon.

Suomen valmentaja Harri Laurila oli yllättävän tyytyväinen joukkueensa hampaattomaan esitykseen.

- He pelasivat tänään hyvin. Me pelasimme paremmin kuin avausottelussa, mutta se ei riittänyt.

- Pojat koittavat unohtaa tämän ja me valmennusjohdossa otamme oppia. Sunnuntaina pelaamme paremmin, Laurila valoi uskoa vielä.