U18 MM 2007: Suomen alkurynnistys riitti voittoon

MAAJOUKKUE / Uutinen
Tampereen lohkon avausottelussa Ruotsi pesi kasvonsa Slovakia-tappion jälkeen. Sveitsi kaatui toisen erän maaleilla 0-2 (0-0, 0-2, 0-0). Iltapelissä Suomen vahva ensimmäinen erä oli myrkkyä Tshekille. Pakkovoiton edessä ollut leijonamiehistö ryhdistäytyi ja otti tärkeän voiton.

Vladimir Ruzickan tekemän avausmaalin jälkeen Suomi otti ottelun haltuunsa ja teki avauserässä neljä maalia. Tomi Sallinen viimeisteli kaksi ensimmäistä ja Niko Kluuskeri kolmannen, kunnes Tshekin maalilla aloittanut Marek Benda sai tehdä tilaa Dominic Furchille. Sallisen osumat livahtivat Bendalle melko helposti, mutta aloituksen jälkitilanteesta tulleelle Kluuskerin maalille ei tshekkiveskari voinut mitään, edessä oli niin tiivis maski.

kuvakooste

Suomen ottelun kuvakooste
[lue lisää]

Furchin tulo maalille ei paljoa auttanut, sillä Suomi teki vielä erän loppuun hienon maalin, jonka viimeistelijänä kunnostautui Niclas Lucenius. Tshekki kavensi vielä toisessa erässä lukemiksi 4-2, maalintekijänä David Stich.

– Meillä oli eilen raskas ottelu takana ja Suomi hyödynsi sen ensimmäisessä erässä. He luistelivat vauhdikkaasti ja vaikka me paransimme toisessa erässä, se ei riittänyt, Tshekin päävalmentaja Martin Pesout harmitteli.

– Katselimme Tshekin eilisen pelin ja meillä oli selvä teema lähteä lujaa otteluun. Tutkimme heidän maalivahtiaan ja tiesimme, että hän laskee paljon reboundeja, Suomen päävalmentaja Harri Laurila kommentoi.

Suomi teki ottelussa neljä maalia, mikä on enemmän kuin kahdessa aikaisemmassa ottelussa yhteensä.

– Oltiin eilen elokuvissa ja ehkä se vei pelaajien ajatuksia muualle. Rentous palasi, arvioi Laurila.

Tshekki sai kolmanteen erään mukaan lisävahvistuksen, kun QMJHL:n pudotuspeleistä pudonnut tähtihyökkääjä Jakub Vorachek hyppäsi kaukaloon. Hänet oli nimetty kokoonpanoon, mutta nuorukainen puki vasta kolmanteen erään. Siinä Vorachek uurastikin heti runsaasti, mutta jäi ilman tehopisteitä.

– Hänellä oli ongelmia varusteiden kanssa, ne jäivät jonnekin Toronton ja Lontoon välille. Onneksi saimme hänen varusteensa nopeasti lentokentältä tänne, Pesout kertasi tapahtumia.

Ruotsille tärkeä voitto Sveitsistä

Päivän avausotteluissa Ruotsi ja Sveitsi tahkosivat tasaisen avauserän. Ruotsin hienoisesti hallitsemassa erässä parhaat tekopaikat siunaantuivat viimeisen kaksi minuuttisen aikana hienosti liikkuvalle Mattias Tedenbylle ja uusiksi laitetun ”ykkösketjun” Oscar Möllerille. Sveitsin maalivahti Robert Mayer jatkoi Suomi-ottelussa esittämiään upeita otteita. Kylmän viileästi hän torjui ruotsalaisten maalintekoyritykset.

Tappiollisen Slovakia-ottelun jälkeen valmentaja Lars Lindgren oli sekoittanut kentällisiään hieman, sillä Andre Petterson oli nostettu Tedenbyn ja Joakim Andersonin kaveriksi ja Carl Gustafsson oli siirretty Ruotsin tähtipelaajien Mikael Backlundin ja Oscar Möllerin seuraksi tekemään likaista työtä.

- Ihan sama mihin ketjuun hänet laittaa, niin hän saa ympärillään olevat pelaajat paremmiksi. Hän on erittäin kova tekemään haalarihommia, taustoitti Ruotsin valmentaja Lars Lindgren pelaajavaihdoksiaan.

Aivan kuten avausottelussaan Tshekkiä vastaan Sveitsi pelasi huonon keskimmäisen erän. Pari minuuttia erän alkamisesta ruotsalaiset saivat pitkän pyörityksen Sveitsin päätyyn. Pulassa ollut Patrick Schommerin kentällinen ei päässyt vaihtoon, kun taas ruotsalaiset pääsivät lyhyemmän vaihtomatkan ansiosta saamaan tuoreita voimia kentälle. Lopulta Carl Gustafsson voitti päädyssä sveitsiläisen kaksinkamppailussa ja siirsi kiekon nopeasti maalin eteen. Oscar Möller onnistui vastakiekkoon vetämässään laukauksessa täydellisesti ja verkko pullistui Mayerin selän takana.

Toisen maalinsa Ruotsi iski ylivoimalla. Gianni Donati epäonnistui purussaan ja kiekko ajautui laidan läheisyyteen. Siellä paikalle kiiruhtanut Donati hävisi laitaväännön avausmaalin tehneelle Möllerille, joka sysäsi kiekon Mikael Backlundille siniviivalle. Tämä iski kiekon kohti maalia ja sveitsiläisvahti ei nähnyt ihmissumpun lävitse tullutta kiekkoa lainkaan. Lopulta maali merkittiin yhdelle ihmissumpun jäsenelle – maskimiehenä olleelle Carl Gustafsonille.

Kolmannessa erässä Ruotsi pisti sumpun kiinni eikä sveitsiläiset saaneet luotua kunnon tekopaikkoja.

- Yritimme parhaamme, mutta tiedämme Ruotsin... . He osaavat pelata johtoasemassa, heillä on isot pakit ja hyvä maalivahtipeli. Joskus voittaa, joskus häviää – pienet yksityiskohdat ratkaisi tänään, totesi Sveitsin valmentaja Felix Hollenstein ottelun jälkeen olkapäitään kohauttaen.

- Sveitsiläisillä on taitavia pelaajia ja osaavat tehdä maaleja, kuten näimme Suomi-ottelussa. Siksi päätimme pelata tiukasti ja pitää aina pari-kolme kaveria alhaalla, selosti helpottuneen oloinen Lindgren kolmannen erän taktiikkaansa.

Voitolla Ruotsi nousi viiteen pisteeseen ja sillä on jäljellä ottelu Tshekkiä vastaan. Sveitsi jäi kolmeen pisteeseen ja pelaa maanantaina jatkon kannalta ratkaisevan pelin tänään lepovuorossa ollutta Slovakiaa vastaan.