Tsekkiläinen sauna

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen jääkiekkomaajoukkue ei onnistunut vielä lauantain pelissään Tsekkiä vastaan varmistamaan historiallista ensimmäistä voittoaan perinteikkäässä Venäjän turnauksessa. Kotijoukkueena pelannut Tsekki varmisti pisteet itselleen ennenkaikkea vahvan maalivahtityöskentelyn sekä hyvän toisen erän pelinsä ansiosta.

Suomen alku vahva

Aiemmin Izvestija-turnauksena ja nykyisin nimihirviö Baltika Brewery Cupina tunnettu perinteikäs Venäjän joulukuun turnaus on tähän saakka jäänyt Suomelta valloittamatta. Paras loppusijoitus on näihin päiviin asti ollut toinen. Kyseinen saavutus kirjattiin aikakirjoihin surullisen kuuluisalla Alpo Suhosen päävalmentajakaudella vuonna 1982.

Sopivasti nuorta intoa, taitavia käsiä ja vankkaa liigakokemusta omaava Suomen joukkue oli aloittanut tämänkertaisen turnauksen hyvin voittamalla kolme ensimmäistä otteluaan. Myös neljäs ottelu Tsekkiä vastaan näytti ottelun alussa lupaavalta. Käsikirjoitus näytti noudattelevan samaa kaavaa kuin Leijonien aiemmissa peleissä, joissa Suomi pelasi ja vastustaja odotteli – ja hävisi.

Pelikello oli ehtinyt näyttämään 05:01, kun yleisö pääsi jokeripakki Arto Tukion ansiosta ihailemaan moskovalaisen punavalon toimintakuntoa käytännön tilanteessa. Komeaa siniviivalta lähtenyttä pamausta edelsi JYP:n Tuomas Pihlmanin ansiokas syöttö. Tässä vaiheessa kaikki näytti Suomen kannalta oikein hyvältä.

Kauhun hetkiä Hämeenlinnassa

Ensimmäisen erän dramaattisin tilanne oli tsekkipelaaja, SM-liigassa IFK:ta edustavan, Robert ‘Iron Man’ Kantorin erittäin voimakas taklaus, joka oli lähellä lopettaa HPK:n Antti Miettisen ottelun, loppukaudesta tai urasta puhumattakaan.

Hyvin huonovointisen näköinen Miettinen etsi hetken kaukalossa itseään ja varusteitaan, kunnes hänet talutettiin aitioon ja myöhemmin pukukoppiin. Erä loppui Antin kohdalta siihen, mutta sisukas leijonapelaaja ja SM-liigassa uljasta ritaripaitaa kantava nuorukainen nähtiin kuin nähtiinkin vielä kaukalossa illan aikana. Säikähdys oli turha, eivätkä puheet kesken kautta pelattavista maajoukkueturnauksista seurajoukkueiden pitkäjänteistä toimintaa uhkaavina riskitekijöinä saaneet lisää vettä myllyynsä.

Toinen erä, Tsekki saunottaa Suomi-poikaa

Ottelun ratkaisu nähtiin sen keskimmäisessä kolmanneksessa. Turnauksessa koko kansan tietoisuuteen syöksähtänyt IFK-pakki Toni Söderholm hankki itselleen jäähyaitiopaikan heti erän alkuun, eikä vastustaja tunaroinut ylivoimamahdollisuuttaan. Hyvin dominoinut tsekkiylivoima toimitti kumilaatan siniviivalaukauksella maalineduspainimaaotteluun Niklas Bäckströmin vartioiman veräjän edustalle. Hurjan sutimisen ja punnertamisen tuloksena Tsekkien numero 13, Tomas Blazek siirsi punnukset tasoihin ja jatkoa oli hyvin pian luvassa. Vain parikymmentä sekuntia edellisestä ja Michal Sup vei Tsekin 2-1 ensimmäisen kerran ottelussa johtoon, joka piti päätössummeriin asti.

Suomi ei ollut ehtinyt toipua vastustajan tasoitusosumasta. Erien ja maalien jälkeiset vaihdot ovat aina tarkkoja paikkoja. Nyt Tsekki yllätti Suomen kahdella salamamaalilla, eikä Leijonaluotsi Aravirralla ollut muuta mahdollisuutta kuin ottaa aikalisä. Aikalisän jälkeen Suomen peli rauhoittui, mutta vahinko oli jo tapahtunut, eikä vahingoilta vältytty jatkossakaan.

Lisää lunta tupaan toimitti Michal Mikeska, joka sponsoroi vahvalla henkilökohtaisella panoksellaan maalivahti Bäckströmin mustaa hetkeä melko tarkkaan ottelun puolivälissä. Ilman maskia B-pisteen kaarelta lähtenyt laukaus sujahti maaliin helpohkon näköisesti, eikä kyyninen lehterivalmentaja voinut välttyä ajatukselta että Kärppävahdin ura maajoukkuekuvoissa jatkuu todennäköisesti aikaisintaan tulevalla kaudella.

Tsekkien hallinta toisessa erässä, sen tekemät kolme maalia sekä maalivahti Svobodan erittäin vahva suoritus takasivat voittopisteet.

Suomi-poika pinnistää päätöserässä

Ottelun kolmannessa erässä Leijonapaidat kirivät vielä maalin päähän. Jaksoa sävyttivät lukuisat tsekkijäähyt, mutta Suomen joukkue, etenkään sen runsaasta peliajasta nauttinut Santala-Miettinen-Somervuori-syömähammas, ei kyennyt kääntämään lopputulosta edukseen siitä huolimatta että tilaisuuksia tarjoiltiin yllinkyllin.

Suomen ainokaisen päätöserässä kirjasi tililleen Pelicans-hyökkääjä Jari Kauppila, jonka tolppaan ohjaama kiekko haki vajaat pari minuuttia ennen ottelun päättymistä tuntumaa Tsekkivahti Svobodan tukihousujen rakenteista, joista peliväline lipui hiljalleen yli maaliviivan. Syöttöpisteen osumasta tililleen kirjasi jälleen vahvaa liigakautta Helsingin IFK:ssa pelaava Kimmo Kuhta.

Onneksi on kansainvälistäkin kiekkoilua

Kesken kautta pelattavat maajoukkueturnaukset tuovat kaivattua lisäväriä kiekkokauteen. Runkosarjapelit ovat toisinaan puuduttavaa katseltavaa ja harvalla liigajoukkueella on resursseja satsata enempään kuin kahteen hyökkäävään kentälliseen, muiden rikkoessa ja lyödessä pitkää päätyyn. Lisäksi taklaukset alkavat pikkuhiljaa olla katoava luonnonvara SM-liigassa. Maajoukkueturnaukset tarjoavat kiekon ystäville piristävän annoksen vauhdikasta ja fyysistä kiekkoa keskellä pimeintä talvea.