TPS valloitti Pitsiturnauksen

LIIGA / Uutinen
Raumalla pelattiin perinteinen Pitsiturnaus. Finaalissa pelasivat paluun tehneet TPS ja Ässät ja voiton vei turkulaisjoukkue rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

TPS lopulta Ässiä parempi

Ässät – TPS 2-3 rl

Finaaliin ansaitusti päässeet TPS ja Ässät ratkaisivat länsirannikon mestarin kovavauhtisessa ottelussa. Ässät sai neljän minuutin jälkeen lahjan TPS-puolustukselta kun Marko Kivenmäki nappasi harhasyötön itselleen ja laittoi kiekon varmasti maaliin.

Vain pari minuuttia myöhemmin Ässien Sakari Salminen koukittiin kumoon läpiajotilanteesta ja tilanteesta seuranneesta rangaistuslaukauksesta laittoi taitava hyökkääjä kiekon varmasti TPS:n maalivahdin Atte Engrenin selän taakse.

TPS pääsi myös peliin mukaan ja erän lopussa turkulaisjoukkue sai tärkeän kavennusosuman, kun Ville Vahalahti pääsi helponnäköisesti laittamaan kiekon maaliin ohi Eero Kilpeläisen. Toisen erän tasaisen alkupuoliskon jälkeen TPS haki terävästi tasoitusta ja lopulta onnistui. Ilari Filppulan taidokkaan esityön jälkeen Jarkko Hattusella oli helppo työ laittaa kiekko reppuun.

Kun varsinaisella peliajalla ei enää ratkaisua syntynyt, päätettä pelille haettiin rangaistuslaukauksista. Pidemmän korren vei lopulta TPS, kun Antti Erkinjuntti onnistui maalinteossa seitsemännessä parissa. Atte Engren vuorostaan torjui näyttävällä hanskatorjunnalla Marko Kivenmäen yrityksen. Näin ollen TPS:stä tuli 16. Pitsiturnauksen voittaja.

TPS vaivatta finaaliin

TPS – Pelicans 6-2

TPS jatkoi vahvaa peliään, eikä jättänyt toisessa semifinaalissa Pelicansille mitään mahdollisuuksia. Palloseura löi ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kaksi maalia lahtelaisten puolustusvirheistä ja peli oli käytännössä ohi.

– Aiemmassa pelissä Pelicansin jalka liikkui. Taisi olla vähän lyhyt palautumisaika ja meillä oli vähän etua siitä. Huomattavasti parempi peli meiltä kuin Ilvestä vastaan, tuumi TPS:n Riku-Petteri Lehtonen.

Turkulaisista erityisesti edukseen esiintyi joukkueen toisen ja kolmannen maalin iskenyt Niko Kluuskeri. Nuori puolustaja pelasi muutenkin vahvan pelin.

– Pojalla oli vähän enemmän virtaa, kun huilasi ekan pelin. Annettiin sitten lopussa vähän enemmän vastuuta, kun kulki, kommentoi Lehtonen.

Toisen erän alussa Kluuskerin iskemän 3-1-maalin jälkeen Pelicans keskittyi enemmän jäähyilyyn kuin pelaamiseen. Niinpä Palloseura sai lyödä useita komeita maaleja, joissa viimeistelijälle jäi lähinnä kiekon iskeminen tyhjään Pelicans-häkkiin.

Kuudesta päästetystä maalista huolimatta Pelicansin maalilla torjunut Andre Lysenstöen ei ollut huono, vaikka unelmakopit jäivätkin ottamatta.

TPS kohtaa finaalissa Ässät. Riku-Petteri Lehtosella oli selkeä suunnitelma porilaisten kaatamiseksi.

– Meidän liikkeen pitää jatkua. Jos lähdetään Ässien kävelyyn mukaan, niin ollaan vaikeuksissa.

Ässät selvisi finaaliin

Ässät – Kärpät 3-1

Pekka Rautakallio selvitti ensimmäisen haasteensa yleisön silmissä, kun mies johdatti Porin Ässät Pitsiturnauksen finaaliin. Välierissä kaatui Oulun Kärpät lukemin 3-1.

Ottelun ensimmäisen maalin teki kuitenkin Kärpät. Antti Aarnio iski ylivoimalla kiekon ohi Eero Kilpeläisen. Runsaslukuisen porilaisyleisön iloksi Ässät tuli kuitenkin toisessa erässä rinnalle ja ohi Matti Kuusiston ja Tommi Huhtalan maaleilla. Viimeisen niitin iski Marko Luomala tyhjään maaliin aivan viime sekunneilla.

Vaikka Kärpät pelasi vahvasti junioripainotteisella joukkueella, esiintyi kokoonpano edukseen turnauksessa. Nuori hyökkääjä Joonas Donskoi pelasi itsensä varmasti päävalmentaja Matti Alatalon pelikirjoihin. Oululaisten kapteeni Antti Ylönen oli joukkueensa alakerran viimeisenä lukkona.

Lukon turnaus päättyi alkulohkoon

Lukko – Pelicans 1-2

Alkusarjan viimeisessä pelissä isäntäjoukkue Lukko kohtasi Mika Toivolan valmentaman Pelicansin. Lukko oli ottelussa niukasti hallitsevampi, mutta Pelicans oli terävempi maalipaikoissaan. Pelicans käytännössä ratkaisi pelin ensimmäisen erän maaleilla.

Vili Sopasen ja Antti Tyrväisen maalit ensimmäisen kymmenen minuutin aikana ajoivat Lukon ahtaalle. Maalien lisäksi lahtelaisilla oli runsaasti loistavia tekopaikkoja. Lukko pääsi minuuttia ennen erän loppumista jo tuulettamaan maalia, mutta päätuomari Jari Levonen hylkäsi maalin.

Toisessa erässä Lukko sortui jatkuvaan jäähyilyyn mutta Pelicans ei kuitenkaan lisää maaleja saanut. Neljä minuuttia ennen ottelun loppua Marko Virtala nostatti Lukon toiveita tekemällä maalin Jakub Petruzalekin oivasta syötöstä. Maalin jälkeen Lukolle tarjoutui vielä lähes neljä minuuttia ylivoimaa, mutta Pelicans sai pidettyä tuurilla ja taidolla maalin puhtaana.

TPS kaatoi Ilveksen ylivoimalla

TPS – Ilves 2-0

TPS:n ja Ilveksen kohtaaminen oli molemmin puolin nihkeä vääntö, jossa ei ihmeellisiä hienouksia nähty. Varsinkin ensimmäisessä erässä sekä Palloseura että Ilves olivat jäässä. Toisessa erässä turkulaiset tekivät voittoon tarvittavat maalit Juuso Akkasen ja Ville Korhosen jäähyjen aikana.

– Oli aika heikko esitys. Pystyttiin kuitenkin pitämään oma pää puhtaana ja tehtyä pari kaunista ylivoimamaalia, summasi TPS:n Riku-Petteri Lehtonen koitoksen.

TPS:n avausmaalin ampui b-pisteeltä Jarkko Hattunen. Palloseuran voiton puolestaan sinetöi Ilari Filppula siniviivalta maalille toimitetulla vedollaan.

Molemmat joukkueet saivat harjoitella ylivoimakuvioitaan useamman kerran. Vaikka peli sinänsä olikin melko siisti, päätuomarikaksikko Antti Boman-Jari Levonen piti linjan tiukkana.

Voitosta huolimatta TPS:n Riku-Petteri Lehtonen löysi parannettavaa turkulaisten otteista.

– No joo... Lukko-Ässät taisi olla vähän kuumempi. Ei ihan oltu valmiita kontaktipeliin ja se vähän harmittaakin. Koko ajan pitäisi olla valmiita kaksinkamppailuihin, suomi Lehtonen TPS:aa.

TPS:n parasta osaamista esitti joukkueen toisen maalin värkännyt Ilari Filppulan ketju, jonka laidoilla esiintyivät Jarkko Hattunen ja Sami Venäläinen. Ilveksen pirtein kolmikko oli yhdistelmä Pasi Tuominen-Joonas Rask-Pasi Salonen.

Ässien hyvä vire jatkui

Ässät – Pelicans 4-2

Pelicans pääsi avaamaan turnausurakkansa ottelulla Ässiä vastaan. Porilaiset pääsivät ottelun kolmannella minuutilla yrittämään avausmaalia ylivoimalla, kun Joonas Jalvanti istui kaksiminuuttistaan. Ässät ei pienestä mylläkästä huolimatta saanut vaarallisia tilanteita aikaan Andre Lysenstoenin vartioimalle maalille.

Pelicans sai oman ylivoimapaikkansa erän puolivälin jälkeen, kun Tapio Sammalkangas torppasi lahtelaisen selästä laitaan 2+10:n arvoisesti. Pakkopeli kuitenkin tyrehtyi nopeasti, kun Joonas Rinkinen esti itsensä jäähyaitioon. Ässät iski Rinkisen jäähyn jälkeen avausosuman, kun Tuomas Huhtanen oli unohtunut vapaaksi Pelicansin maalin eteen. Syöttäjinä Antti Mäkilä ja Severi Sillanpää.

Ässät lisäsi johtoaan hetken päästä Veli-Matti Savinaisen ohjattua kiekon ohi Lysenstoenin. Maalikarkelot jatkuivat heti seuraavassa vaihdossa, kun Pelicansin Antti Tyrväinen iski kiekon ohi ässävahti Jussi Rynnäksen. Vauhdikkaan ja hyökkäysvoittoisen erän jälkeen numerot olivat 2-1 Ässille.

Toinen erä alkoi Ässien maalinteolla. Severi Sillanpää hassutti aloitusvastustajansa aloittamalla suoraan eteenpäin B-pistealoituksesta ja ohitti tämän jälkeen Pelicans-maalivahdin terävällä rannevedolla. Neljän minuutin pelin jälkeen hyvää turnausta pelaava Patrik Forsbacka oli lisätä Ässien johtoa, kun Lysestoen seikkaili ulkona maalistaan. Pelicans-vahti kuitenkin heittäytyi viime hetkellä kiekon tielle.

Pelicans pääsi vielä neljä minuuttia ennen päätösvihellystä yrittämään kavennusta ylivoimalla, kun Patrik Forsbacka koukkasi ottelun toisen jäähynsä. Pakkopeli tuotti tulosta, ja Arsi Piispanen suti kiekon maalilla ohi Rynnäksen. Pelicans yritti vielä lopussa tasoitusta ilman maalivahti, jolloin Ässät kaunisteli numerot 4-2:een. Marko Luomala maalintekijänä, syöttäjinä Marko Kivenmäki ja Kamil Piros. Rangaistuslaukauksissa myös voitto Ässille Luomalan maalilla.

Ilves ja Kärpät nyhjäsivät maalittoman tasapelin

Ilves – Kärpät 0-0

Turnauksen kolmannessa kamppailussa kohtasivat Ilves ja Kärpät. Lukon treenipaidoissa pelannut oululaisryhmä pääsi viiden minuutin pelin jälkeen kokeilemaan ylivoimaa Ilveksen Ville Laineen jäähyn aikana. Kärppien nuori ryhmä ei kuitenkaan onnistunut iskemään ottelun avausmaalia.

Kärpät esiintyi ensimmäisessä erässä selvästi Ilvestä energisemmin, mutta todella hyvät maalipaikat jäivät molemmilta joukkueilta vähäiseksi. Kärpille tarjottiin vielä erän loppuhetkillä ylivoimamahdollisuutta, mutta Ilves-vahti Markus Korhonen kesti oululaisten lähentelyt. Erän viimeisellä minuutilla Kärpillä oli edessään jo täysin tyhjä maali, mutta Korhosen maila esti viime hetkillä maalin syntymisen.

Toinen erä alkoi jälleen Ilveksen jäähyillessä. Jarkko Näppilä ja Mikko Kuukka lähtivät peräkkäin istumaan kaksiminuuttisiaan. Kärppien ylivoima sai aikaan tukun laukauksia, mutta vetopaikat eivät olleet riittävän hyviä. Korhosella oli helppo työ poimia melko kaukaa tulleet laukaukset.

Ilves sai ensimmäisen tilanteensa vasta toisessa erässä, kun Joonas Rask nousi röyhkeästi maalin takaa. Kiekko kuitenkin pysähtyi Kärppien maalilla olleen Antti Rautiolan patjoihin. Ilves alkoi saada peliään tämän jälkeen kulkemaan. Joonas Donskoin jäähyn aikana Ilves-ylivoima jauhoi maalin eteen avoimen tekopaikan, mutta Rautiolan haamutorjunta piti numerot nollissa.

Erän loppupuolella Lassi Mattilan jäähyn aikana Jesse Niinimäki karkasi alivoimalla läpiajoon, muttei onnistunut yllättämään loistavan ottelun pelannutta Rautiolaa. Ottelu päättyi kahden erän jälkeenkin maalittomaan tasapeliin.

Rangaistuskilpailussa voiton vei Ilves Pasi Salosen maalilla.

Satakuntalaisten taisto odotetun kiivas

Lukko – Ässät 0-2

Päivän odotetuinta kamppailua Lukon ja Ässien välillä oli saapunut katsomaan lähes täysi tupa. Ensimmäinen erä lähti käyntiin vauhdikkaasti, mutta melko odotetustikin suurempi järki puuttui molempien otteista. Ässät sai erän puolivälin jälkeen loistopaikan, kun Matti Kuparinen pelasi maalintaustalta kiekon Tommi Huhtalalle. Ässälaituri laukoi karkeasti ohi, ja jälkitilanteessa Huhtala ja Lukon Anssi Rantanen pistivät turnauksen ensimmäiset valssit pystyyn.

Rantanen sai tappelusta 5+20 minuuttia, kun taas itseään vain suojannut Huhtala selvisi pelkällä kakkosella. Ässät ei kuitenkaan saanut kolmen minuutin ylivoimansa aikana mitään mainittavaa aikaan, vaan avauserä päättyi maalittomana.

Toinen erä lähti käyntiin tappelulla, kun Charlie Cook halusi vuorostaan heti keskialoituksen jälkeen selvitellä välejään Huhtalan kanssa. Cookin suora tiputti Huhtalan jäihin, ja molemmat lähtivät ottelusta suihkuun ottelurangaistuksen saattelemina.

Ässillä oli painin jälkeen loistopaikka tehdä avausosuma, mutta Petri Vehasen loistotorjunta pelasti lähes varman maalin. Lukolla puolestaan oli loistopaikka vähän myöhemmin, mutta Jere Laaksosen nosto osui vain tolppaan.

Ottelun avausosuman iski kuitenkin Ässät kahden miehen ylivoimalla. Sakari Salminen kaatui harhauttaessaan Lukko-pakkia, mutta sai syötettyä polviltaankin takatolpalle Veli-Matti Savinaisen lapaan, jolla oli helppo työ nostaa kiekko maaliin. Ässät siirtyi ottelussa jo 0-2-johtoon Patrik Forsbackan nostettua Marko Mäkisen laukauksen jälkeen kiekon ohi Vehasen. Ottelu päättyi myös näihin lukemiin.

Jokaisen alkusarjan ottelun päättävän rangaistuslaukauskisan voitti Ässät Sakari Salmisen maalilla.

TPS vei avauskamppailun

Kärpät – TPS 1-3

Vuoden 2009 Pitsiturnaus aloitettiin heti aamutuimaan Kärpät-TPS –kamppailulla. Turkulaiset aloittivat ottelun jäähyillen vahvasti junioripitoista oululaisjoukkuetta vastaan. Sekä Max Kolu että Antti Halonen istuivat jäähyllä, kun Kärppien Tomi Pekkala pääsi iskemään ajassa 5.44 ottelun avausmaalin. Osumaa saa ottaa piikkiinsä myös TPS-vahti Atte Engren, joka huitoi torjumansa kiekon suoraan Pekkalan lapaan.

– Tuntui, että meidän joukkue tuli vasta puolen pelin jälkeen mukaan, TPS-luotsi Riku-Petteri Lehtonen summasi ottelusta.

– Ihan hyvä tulos kuitenkin. Ei tässä kädet pystyssä kannata juhlia, kun pelattiin Kärppien A-junnuja vastaan.

TPS pääsi maalin jälkeen peliin mukaan, mutta Kärppä-vahti Tuomas Tarkki esti muun muassa Jarkko Hattusen ja Ville Vahalahden hyvät maalipaikat.

TPS jatkoi hyviä otteita jälkimmäisessä erässä. Vahalahdella oli jälleen loistopaikka, ja hetkeä myöhemmin Mikko Laine nosti tasoituksen maalin edustalta. Erän puolivälissä TPS siirtyi jo 1-2-johtoon, kun Jarkko Hattunen purjehti upeasti keskeltä ja hassutti kärppäpakin lisäksi maalivahti Tarkin.

– Nämä ovat tällaisia tynkäpelejä, että ei hirveästi saa osviittaa pelistä. Lähinnä tarkastetaan näitä nuoria pelaajia. Se on ainakin meidän tarkoitus, Lehtonen linjaa.

– Meille piti Joni Ortio tulla pelaamaan Engrenin kanssa puoliksi, mutta Joni on nyt sairaana ollut koko viikon.

Kärpät yritti lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta TPS:n Markus Nordlund pääsi nostamaan punaviivalta tyhjään maaliin ja päätösnumeroiksi merkittiin 1-3. TPS voitti myös ottelun jälkeisen rankkarikisan maalein 1-2. Kärppien ainokaisen iski Tomi Pekkala, turkulaisilta osuivat Toni Jalo ja Ville Vahalahti.