Toivonen ja Niittymäki torjuivat voitot

Bostonin Hannu Toivonen ja Philadelphian Antero Niittymäki olivat hyvässä vireessä NHL-kierroksella. Toivosen Boston kaatoi Toronton ja Toivonen yllätettiin vain kertaalleen. Niittymäen Philadelphia puolestaan voitti kärkikamppailussa Ottawan.

Boston­­-Toronto 4-1

Bostonin ja Toronton välisessä ottelussa avausmaalia saatiin odotella ensimmäisen erän lopulle asti. Ajassa 18.17 Travis Green ohitti Mikael Tellqvistin päästyään täysin vapaasti laukomaan b-pisteen kaarelta.

Hannu Toivonen joutui antautumaan ensimmäisen ja ainoan kerran Mariusz Czerkawskin edessä. Tolpan kautta sisään mennyt tulinen laukaus tasoitti puntit ajassa 32.50.

Bostonin voittomaali nähtiin vielä toisen erän aikana. Aleksei Zhamnov oli jäänyt yksin maalin eteen ja pääsi siirtämään kiekon toisella yrittämällä maaliin. Maali oli Zhamnovin ensimmäinen

Viimeisessä erässä maalintekovuoroon pääsivät vielä San Josesta Thornton-kaupassa siirtyneet Wayne Primeau ja Brad Stuart. Näin ollen Boston vei Toivosen johdolla pisteet. Toronton Bryan McCabe kaipasi ennen kaikkea ylivoimatehoja:

-Meidän pitää olla parempia ylivoimalla. Ne ovat avaintilanteita. Silloin kun emme pelaa hyvää ylivoimaa, emme voita.

Aki Berg, TOR: 0+0, -2, 0 PIM, 1 laukaus, jääaika: 13.28

Hannu Toivonen, BOS: 27 laukausta, 26 torjuntaa, 96,3%

Capitals voitti ja jätti idän jumbosijan taakseen

Atlanta-Washington 5-6 ja.

Runsasmaalisen ottelun avauserässä nähtiin viisi maalia. Atlanta pääsi erätauolle maalin johdossa tehtyään osumista kolme. Washington johti ottelua luvuin 2-1, mutta Atlanta nousi johtoon 49 sekunnissa, kun ensin osui Slava Kozlov kahden miehen ylivoimalla ja heti perään Marc Savard yhden miehen ylivoimalla.

Toisessa erässä Washington näytti jo karkaavan. Capitals osui kolme kertaa, Atlanta ei kertaakaan. Aleksandr Ovetshkin keräsi erän aikana tehot 1+2. Osumansa Ovetshkin teki ajassa 25.04 laukomalla kiekon suoraan syötöstä maaliin ylivoimapelissä. Mathieu Bironin osuma syntyi 59 sekuntia myöhemmin Ovetshkinin hyvällä syötöllä käynnistyneen hyökkäyksen päätteeksi.

Dainius Zubrusin osumassa Ovetshkin väläytti voimapuoltaan. Tuotuaan kiekon omalta siniviivalta vastustajan alueelle Ovetshkin menetti kiekon. Venäläisnuorukainen jatkoi kuitenkin peliä ja survoi maalin takana kiekkoa tavoitelleen Atlantan puolustajan laitaan. Kiekko oli jälleen Ovetshkinilla, joka toimitti sen maalin eteen, josta Dainius Zubrus ujutti kiekon verkkoon.

Kahden maalin johtoasema ei kuitenkaan riittänyt Washingtonille. Atlanta osui tasapelipisteeseen vaaditut kaksi kertaa päätöserässä. Kavennuksen iski siniviivalta Andy Sutton. Tasoituksen teki rannelaukauksella Marian Hossa.

Rangaistuslaukauskilpailussa ratkaisevan maalin iski Ovetshkin, joka näin varmisti kaksi pistettä Capitalsille.

Washington laukoi ottelussa 37 laukausta kohti vastustajan maalia. Syy suureen laukausmäärään oli Ovetshkinin mukaan varsin yksinkertainen:

-Jos ei lauo, kuinka voi tehdä maaleja?

Voiton myötä Capitals jätti Itäisen konferenssin jumbosijan Pittsburgh Penguinsin haltuun.

Philadelphia kaatoi idän kärkipaikalla majailevan Ottawan

Philadelphia-Ottawa 4-3

Philadelphia tuli ottelun ensimmäiseen erään vahvasti ja johti peliä 20 minuutin jälkeen jo 3-0. Maaleista vastasivat Mike Knuble, Sami Kapanen ja R.J. Umberger. Knublen maali syntyi ylivoimalla miehen päästyä nousemaan neliön keskelle hyvään laukaisupaikkaan. Kapanen viimeisteli ohjaamalla maalin läheltä kiekon verkkoon ja Umberger puolestaan ehti ensimmäisenä irtokiekkoon, joka jäi pyörimään Ottawan maalille.

Toisessa erässä Simon Gagne ehti viedä Philadelphian jo neljän maalin johtoon ennen kuin Ottawa heräsi. Philadelphian maalia vartioinut Antero Niittymäki yllätettiin ensimmäisen kerran ylivoimalla. Ajassa 32.56 Zdeno Charan suoraan syötöstä laukoma kiekko löysi tiensä verkkoon.

Ottawa teki vielä ennen erän loppua toisenkin osuman. Maalintekijänä Antoine Vermette, jolla oli edessään puolityhjä maali Niittymäen torjunnan jälkeen. Kolmannessa erässä Ottawasta osui vielä Mike Fisher, mutta tasoihin asti Ottawan kiri ei riittänyt.

Philadelphian kokoonpanoon loukkaantumisen jälkeen palannut Simon Gagne iski tehot 1+1 ja oli tyytyväinen joukkueensa voitosta:

-Molemmat joukkueet tietävät, että jos haluaa voittaa Stanley Cupin, meidän on kohdattava ensin toisemme. Joka kerta kun pelaamme heitä vastaan, tiedämme ottelun olevan erityinen.

Myös Antero Niittymäki oli voitosta tyytyväinen:

-On aina hauskaa pelata Ottawaa vastaan, koska pelit pelataan kahden liigan parhaan joukkueen välillä. Luulen, että on hyvä merkki kun pelaa hyvin liigan parhaita joukkueita vastaan. Olemme pelanneet hyvin molemmissa heitä vastaan pelatuissa peleissä.

Sami Kapanen, PHI: 1+0, +1, 0 PIM, 4 laukausta, jääaika: 16.06

Antero Niittymäki, PHI: 28 laukausta, 25 torjuntaa, 89,3%

Lightningin nousu ei riittänyt pisteisiin

NY Rangers-Tampa Bay 4-2

Rangers iski ottelun avausmaalin, kun Jaromir Jagr heitti kulmasta kiekon maalille. Rangersilla oli maalinedustalla miesylivoima ja Petr Pruchan onnistui survoa kiekko verkon perukoille.

Rangersin toinen osuma syntyi toisessa erässä. Martin Rucinsky toi kiekon alueelle ja maalia kohti liukunut Martin Straka jatkoi Rucinskyn syötön maaliin.

Kolmannessa erässä Tampa Bay tuli tasoihin. Kavennuksen iski Ruslan Fedotenko lyöntilaukauksella alle minuutin pelin jälkeen. Tasoitusta Lightning sai odotella aikaan 51.16 asti, jolloin Brad Richardsin siniviivalaukaus meni tolpan kautta maaliin.

Rangers ei kuitenkaan luovuttanut ja se palkittiin. Alle kaksi minuuttia ennen pelin loppua Tom Potille pelattiin loistava paikka ja amerikkalaispuolustajan tulinen lyöntilaukaus vei Rangersin uudestaan johtoon. Tällä kertaa Lightning ei pystynyt nousemaan takaa. Ottelun loppulukemat viimeisteli Martin Rucinsky tyhjään maaliin.

Ville Nieminen, NYR: 0+0, +/-0, 0 PIM, 1 laukaus, jääaika: 12.13

Stümpel illan hahmo Floridassa

Florida - Buffalo 4-1

Oliko syynä Stümpelin nimeäminen olympialaisiin vai mikä, mutta hän onnistui mainiosti illan ottelussa. Kaksi maalia ja syöttö ovat kenelle tahansa hyvä
saldo. Buffalo oli viimeksi hävinnyt 2.joulukuuta San Joselle. Ensimmäisen erän ollessa maaliton, aloitti Stümpel maalin teon toisen erän toisella minuutilla.
Maalin saivat syötön Joe Nieuwendyk sekä Rostislav Olesz. Stümpel oli syöttämässä Floridan toista maali yhdessä Olli Jokisen kanssa. Olesz merkittiin
maalin tekijäksi. Ja jotta erä oli mahdollisimman hyvä, teki Stümpel illan toisen maalin erän toisella puoliskolla alivoimalla punnertaessaan kiekon
sisään Lukas Krajicekin syötöstä.

Itävallan suurin toivo Thomas Vanek kavensi pelin tilanteeksi 3-1 erän loppupuolella. Olli Jokinen lopetti kuitenkin Buffalon pyristelyt kolmannessa
erässä ylivoimamaalillaa reilu neljä minuuttia ennen ottelun loppumista.

Olli Jokinen FLO, 1+1, 7 laukausta, +2, 0 PIM, jääaika: 19.24

Toni Lydman BUF, 0+0, 2 laukausta, +/- 0, 0 PIM, jääaika: 23.03

Teppo Numminen BUF, 0+0, 1 laukaus, -1, 0 PIM, jääaika: 18.03

Coyotes voittoon tiukassa pelissä

Phoenix - San Jose 2-1

Mike Comrie iski kolmannen erän alussa ylivoimalla maalin joka ratkaisi kotijoukkueelle voiton tiukassa pelissä. Samalla Coyotesin neljän ottelun
tappioputki napsahti poikki.
San Jose aloitti kuitenkin maalinteon ja pahanteossa oli Patrick Marleau. Hyökkääjä käytti Coyotesin puolustaja Sean O´Donnellin hetkellisen nukahduksen
hyväkseen. O´Donnell yritti siivota kiekon pois omalta alueelta, mutta epäonnistui siinä. Marleau nappasi kiekon, harhautti maalissa pelanneen Curtis
Josephin ja nosti harhautuksen jälkeen rystyltä kiekon sisään.
Jamie Lundmark toi kuitenkin Coyotesin tasoihin ylivoimalla erän toisella puoliskolla. Derek Morris veti viivalta kovan vedon ja Lundmark pisti mailansa
vedon eteen ja kiekko muuttikin suuntaa mennen ohi Evgeni Nabokovin.

Kun toisessa erässä ei nähty maalin maalia, mentiin kolmanteen tasatilanteessa 1-1. Päätöserässä Mike Comrie sai nimensä pöytäkirjaan maalin tekijänä.
Paul Mara veti kovan vedon suoraan syötöstä siniviivalta, jonka Nabokov torjui. Torjunta tuli myös Ladislav Nagyn paluukiekosta. Mutta Comrie pääsi vetämään
b-pisteiden välistä maaliin kun Nabokov oli vielä toisella puolella maalia.

Suomen olympiatoivot maalinteossa

Colorado - Minnesota 4-3

Colorado aloitti ottelun mainiosti ahdistaen vierasjoukkuetta kovaa, sillä Wild sai ensimmäisen 11 minuutin aikana vain yhden vedon kohti Coloradon maalia.
Ensimmäisen erän toisella puoliskolla nähtiinkin maalijuhlaa, kun vajaan seitsemän minuutin aikana tehtiin viisi maalia. Antti Laaksonen aloitti maalinteon
vajaan 13 minuutin pelaamisen jälkeen Dan Hinoten sekä Ian Laperrieren syötöistä.
Toinen entinen Wild-pelaaja Andrew Brunette iski myös maalin Rob Blaken sekä Milan Hejdukin syötöistä.

Wildkin sai kuparisen rikki kun Brent Burns iski kiekon maaliin vaikka maalia tarjottiin Alexander Daiglelle aluksi. Kiekko meni kuitenkin maaliin, eikä
osunut Daigleen matkalla.

Brett McLean teki maalin vain reilut minuuttia myöhemmin, kun kiekko meni pienestä kulmasta sisään, vaikka Wildin maalilla seissyt Dwayne Roloson oli tolpassa
kiinni. Maali olisi pitänyt hylätä, sillä maali oli siirtynyt hieman pois paikaltaan. 21 sekuntia ennen erän päätöstä Andrei Zyuzin kavensi Wildin maalin
päähän ylivoimamaalillaan. Toisen erän ainoan maalin teki Mikko Koivu, Zyuzin sai syötön turkulaisen maaliin.

Marek Svatos teki kolmannen erän aluksi voittomaalin Joe Sakicin ja Alex Tanguayn syötöistä.