Toivola ja Kivi Ässien peräsimeen, Tähtiselle jatkosopimus

LIIGA / Uutinen
Porin Ässien valmennuskuviot saivat sinetin, kun Mika Toivola siirtyy JYP:n kakkosmiehen paikalta patapaitojen vastuuvalmentajaksi. Avukseen hän saa takavuosien Ässä-puolustajan Karri Kiven. Pelaajapuolella Ässät on solminut jatkosopimuksen Markku Tähtisen kanssa.

Tunnettuja ja kokeneita valmentajapersoonia tavoitellut Ässät valitsi lopulta ensi kauden luotsikseen melko tuntemattoman ja kokemattomankin miehen Jyväskylästä. 31-vuotias liikuntatieteiden kandidaatti Mika Toivola tarttui 1+1-vuotisella sopimuksella haasteelliseen tehtävään, josta muut kandidaatit olivat eri syistä kieltäytyneet. Toivola on toiminut kolme edellistä kautta JYP:n kakkosvalmentajana. Sitä ennen hän luotsasi kolme kautta JYP:n A-nuoria, tuloksena mm. yksi Suomen mestaruus. Edustusjoukkueen päävalmentajan tehtäviin Toivola astuu nyt ensimmäisen kerran.

Ennen Toivolaa Ässät ehti neuvotella ainakin Juhani Tammisen ja Vasili Tihonovin kanssa. Ässien mukaan Tammisen paluu Poriin kariutui, kun Turun Sanomat uutisoi Tammisen sopimuksen ennenaikaisesti. Tämän jälkeen Tamminen ei ollut halukas jatkamaan neuvotteluja Ässien kanssa, vaan päätti jatkaa henkilöstövalmentajana. Tihonovia puolestaan kiinnostivat lopulta enemmän hyväpalkkaiset valmennustarjoukset Venäjältä, kuin paluu patalauman vetäjäksi. Mika Toivola oli näissäkin kaavailuissa mukana, sillä tiettävästi Ässät oli kiinnostunut palkkaamaan hänet Tammisen tai Tihonovin aisapariksi.

Ässät ei kuitenkaan ollut Toivolan ainoa vaihtoehto, sillä mies kävi neuvotteluja myös Ruotsiin, sekä Mestis-joukkueista ainakin Kokkolan Hermeksen kanssa. Päävalmentajan työt SM-liigassa ajoivat kuitenkin muiden mahdollisuuksien edelle.

Kokemusta ei Ässien peräsimeen tuo Karri Kivikään, jolle Toivolan apumiehen tehtävä on uran ensimmäinen valmennustyö. Pelaajaurallaan nyt 32-vuotias Kivi edusti Ilvestä, TPS:ää, Ässiä ja Kärppiä sekä Elitserienissä Tukholman AIK:ta. Ässissä hän pelasi kaikkiaan viidellä eri kaudella, ja tuohon ajanjaksoon mahtuvat myös Kiven parhaat kaudet. Suomen A-maajoukkueessa hän pelasi muutaman harjoitusottelun ja nuorten MM-kisoissa Kivi edusti Suomea peräti kolme kertaa. Nuorten maajoukkuepelit toivat hänelle myös NHL-varauksen, kun Vancouver Canucks vuonna 1990 varasi hänet 12. kierroksella, numerolla 233. Karri Kiven pelaajaura päättyi viime keväänä vaisusti sujuneen Kärppä-kauden jälkeen.

Pelaajapuolella Ässät on solminut yhden uuden ja odotetunkin sopimuksen Markku Tähtisen jatkaessa uraansa kasvattajaseurassaan. Hänen sopimuksensa on mallia 1+1.

Tähtinen teki päättyneellä kaudella läpimurtonsa nousten Ässien ykkössentteriksi. Hän oli myös patalauman tehokkain hyökkääjä saldolla 4+23. Tähtistä oltiin ainakin huhupuheissa vahvasti viemässä TPS:n riveihin, ja muutama muukin liigaseura oli hänestä kiinnostunut. Ässissä tarjolla oleva suuri rooli ja taattu peliaika kallistivat vaa´an Porin suuntaan ja niinpä 24-vuotias oman kylän poika jatkaa Ässä-kannattajien iloksi ainakin ensi kauden patapaidassa. Ennen kaikkea imagollisesti, mutta toki myös pelillisesti Tähtisen jatkosopimus on iso asia Ässille.

Tähtisen lisäksi Ässillä on ensi kauden kattava sopimus Kristian Antilan, Pasi Peltosen ja Jari Korpisalon kanssa. Tiettävästi tuonkaan kolmikon jatkaminen kokonaisuudessaan Porissa ei ole kuitenkaan aivan varmaa. Joukkueen rakennus on siis vielä alkutekijöissään, ja uusia sopimuksia pitäisikin syntyä ripeään tahtiin nyt, kun valmentajatkin on viimein nimetty.

» Lähetä palautetta toimitukselle