Tjumenissa myös onnistujia

MAAJOUKKUE / Uutinen
Neljän maan turnaus Venäjän Tjumenissa ei sujunut nuorten maajoukkueelta parhaalla mahdollisella tavalla, sillä ryhmä jäi turnauksen neloseksi. Pikahaastateltu päävalmentaja Aravirta nosti joukkueesta esiin kuitenkin myös onnistujia.

Kaikki kolme otteluaan voittanut kotijoukkue Venäjä oli selkeästi turnauksen ykkönen. Kolme muuta osallistujamaata pelasivat keskenään ristiin. Tsekki voitti Suomen varsinaisella peliajalla yhdellä maalilla, kun taas Ruotsi voitti Tsekin ja Suomi Ruotsin rangaistuslaukauskilpailun jälkeen. Turnauksessa neljänneksi jäätetty Suomi saa mahdollisuuden revanssiin marraskuun puolivälissä
Mikkelin turnauksessa.

Kokemattomalla Suomen joukkueella oli Venäjän reissulla omat vaikeutensa.

- Se on vaativa prosessi kaikille. Neljätoista uutta pelaajaa - ja muutamille heistä maajoukkueturnaus vielä aivan uusi tilanne - ja sitten vielä matkataan tuhansien kilometrien päähän kovimpiin pelihin, niin kyllä se vaikeaa on. Meillä oli mahatautia ja räkätautia, eikä päästy pelaamaan täysillä kentällisillä kuin pari erää koko turnauksessa, joten aika rikkonaiseksi turnaus jäi. Kokonaisuudessaan olosuhteet olivat kuitenkin erinomaiset. Hotelli, ruoka, jäähalli, kuljetukset, kaikki aivan ykkösluokkaa. Siinä mielessä paikkakunta oli mielenkiintoinen tuttavuus, kertoili päävalmentaja Aravirta joukkueen palattua takaisin Suomeen.

Tivattaessa ryhmän onnistujia Aravirta heitti varsin nopeasti esiin yhden nimen.

- Yksilöistä ehkä Lukon pakki Ilkka Heikkinen on sellainen, jonka voisi nostaa esiin selkeästi uutena löytönä. Hänestä me ei tiedetty ennestään mitään. Heikkinen oli Lehtosen Ikan hyvä vinkki ja tulee ilmeisesti aloittamaan kauden Lukon avauskokoonpanossa. Lisäksi maalivahtipeli oli meillä
hyvää. Vuoriohan pelasi kaksi peliä ja varsinkin Ruotsi-ottelun loppuhetkillä piti meitä siinä pelissä
kiinni. Rankkareillahan me se ottelu lopulta voitettiin.

Pienen miettimisen jälkeen hyökkäyksestäkin löytyi myönteisiä huomiota.

- Jos sieltä jotakin haluaa nostaa esiin, niin Kontiolan Petri voitti pistepörssin ja oli muutenkin pirteä. Samassa ketjussa pelasivat Pasi Salonen [IFK] ja Jypin Ari Kovanen. Siinä ehkä hyökkääjien puolelta ne, jotka erottuivat eniten. Hyökkääjät olivat kuitenkin tasaisempaa joukkoa, päävalmentaja totesi.

Samanaikaisesti IFK:n ja nuorten maajoukkueen
päävalmentajana toimivalle Hannu Aravirralle onkin luvassa kiireinen syksy. Hifki pelaa 34 ottelua ja nuorten maajoukkue 18 peliä ennen joulua, joten siinä ei jää paljoakaan aikaa rauhoittumiseen ja akkujen lataamiseen.

- En ole tullut tuota ottelumäärää tarkemmin laskeneeksikaan, Aravirta myönsi, mutta tämä on aika normaali tilanne kaksikymppisten valmentajalle. Useinmiten nuorten valmentaja on ollut liigajoukkueen valmennuksessa mukana.

- Onhan tässä tietenkin Mestis-touri ekstraa, mutta onneksi tässä on molemmissa organisaatiossa hyvät tukijat...

Alle kaksikymppisten maajoukkueen seuraavat pelit ovatkin Mestis-joukkueita vastaan. Ensimmäisessä ottelussa on vastassa sunnuntaina 21.9. Mestiksen viime kauden kakkonen Kiekko-Vantaa ja heti seuraavana päivänä, maanantaina, Aravirran porukka kohtaa sarjanousija Kirkkonummen Salamat.

Jatkoajan uutisonti Tjumenin turnauksesta

Suomen 20-vuotiaiden maajoukkue avasi Venäjällä pelattavan turnauksen häviämällä keskiviikkona isännille lukemin 7-3. Torstain pelissä Tsekkejä vastaan vastustaja oli jälleen parempi, mutta tällä kertaa huomattavasti tiukemman väännön jälkeen. Perjantain ottelussa nuoret ottivat mallia vanhemmista leijonista ja voittivat Ruotsin rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 4-3.

Kahdessa turnauksen ensimmäisessä ottelussa Venäjälle ja Tsekille hävinneet pikkuleijonat pääsivät vihdoin voiton makuun rakkaan naapurimaan Ruotsin kustannuksella. Tosin tässäkään pelissä voitto ei vielä tullut varsinaisella peliajalla vaan rangaistuslaukauskilpailun jälkeen kuten voitot Lake Placidissakin.

Yhden ottelun tauon jälkeen maaliputkien väliin palasi Mikael Vuorio. Ensimmäinen erä oli Suomen, vaikka tauolle mentiinkin vain 3-2 -johdossa. Suomen maaleista vastasivat Pasi Salonen, Petri Kontiola ja Tommi Oksa. Toinen erä oli maaliton, ja kolmannessa ainoasta maalista vastasi Ruotsi. Näin mentiin jatkoajalle, jossa kumpikaan joukkue ei pystynyt ottelua ratkaisemaan hyvistä paikoista huolimatta. Vuoriolle kertyi 65 minuutissa yhteensä 23 torjuntaa. Rangaistuslaukauskisassa voiton Suomelle taituroi varsinaisella peliajalla syötön Oksan maaliin antanut Vili Mustonen.

Tsekki niukasti parempi

Tjumenevin neljän maan turnauksen toisessa ottelussa Suomen U20-joukkue joutui toteamaan Tsekin saman ikäluokan joukkueen paremmakseen lukemin 3-2.

Ensimmäinen erä kiekkoiltiin maalittomana. Toisessa erässä HIFK:n Pasi Salonen siirsi Suomen 1-0 -johtoon Petri Kontiolan syötöstä. Tsekki vastasi johtomaaliin kahdella osumalla, ja näin kolmanteen erään siirryttiin tilanteesta 2-1.

Suomi kampesi ottelun tasoihin Kevin Kanteen ylivoimamaalilla. Osuman pohjusti jälleen Kontiola, joka on ollut Suomen tehokkain pelaaja turnauksen kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Tasoitus jäi kuitenkin laihaksi lohduksi, sillä Tsekki teki voittoon oikeuttavan maalin ja vei turnauspisteet mukanaan.

Suomen maalissa torjuntavuorossa oli Tommi Tervo, joka taiteili itsensä kiekon eteen ottelussa 24 kertaa. Suomi hakee turnauksen ensimmäistä voittoaan perjantaina kun vastaan asettuu vanha ja rakas naapuri, Ruotsi.

Venäjä vahvempi avausottelussa

Tjumenevin turnauksessa Suomen joukkueessa pelaa vain yksi kolmasosa niistä pelaajista, jotka olivat mukana elokuun Lake Placidin matkalla, joten vaihtuvuus on ollut suurta. Joukkueessa pelaa seitsemän maajoukkueessa täysin uutta kasvoa, joista neljä on puolustajia ja kolme hyökkääjää.

Venäjä karkasi 4-0 –johtoon vahvalla ensimmäisellä erällä. Toisessa erässä isännät olivat jo parhaimmillaan 6-0 johdossa ennen kuin suomalaiset pääsivät maalin makuun. Kauden ensimmäistä U20-otteluaan pelannut Erik Hämäläisen pakkiparina Lukossa harjoituskaudella pelannut Ilkka Heikkinen avasi Suomen maalihanat ylivoimalla toisen ensikertalaisen Tuomas Santavuoren syötöstä. Toisesta maalista vastasi KalPan Aki Keinänen, joka on ollut U20-joukkueen tämän kauden tehokkaimpia pelaajia. 3-2 erävoiton vierailijoille varmisti Jokereiden Vili Mustonen seurakaverinsa Mikko Silvennoisen syötöstä. Kolmannen erän ainokaisesta osumasta vastasi kotijoukkue.

Suomen maalissa pelivuorossa oli Mikael Vuorio, joka keräsi ottelussa 28 torjuntaa.

6-0 Dmitri Pestunov (Ermolin)

6-1 Ilkka Heikkinen (Tuomas Santavuori, Petri Kontiola) yv.

6-2 Aki Keinänen

6-3 Vili Mustonen (Mikko Silvennoinen)

3. ERÄ

7-3 Korneev (Shafigullin, Malushkin) Tm.

Mikael Vuorio 14+7+7=28 torjuntaa

Päivän toisessa ottelussa Ruotsi ja Tsekki pelasivat varsinaisella peliajalla tasan 1-1, mutta Ruotsi voitti ottelun rangaistuslaukauksilla.