Timonen ja Lehtinen osuivat NHL-kierroksella

NHL:ssä pelattiin kymmenen ottelun kierros. Suomalaisista maalinteossa onnistuivat Jere Lehtinen ja Kimmo Timonen. Teemu Selänne ja Lasse Pirjetä saivat tililleen kaksi syöttöpistettä. Jaromir Jagr jatkaa tehokkaana, tällä kertaa tsekki keräsi tehot 1+3.

Tampa Bay-Nashville 4-3

Tampa Bayn ja Nashvillen välisessä ottelussa ensimmäinen maali nähtiin vasta toisen erän alkupuolella. Kiekko ajautui ylivoimalla puolivahingossa kohti Nashvillen Kimmo Timosta, joka pääsi vetämään kenenkään estämättä tulisen laukauksen ohi John Grahamen.

Erätauolle lähdettiin kuitenkin Tampan johdossa. Tasoituksen iski Dave Andreychuk, jolle osuma oli kauden kolmas. Andreychuk oli unohtunut yksinään takatolpalle, jonne Martin St. Louis jatkoi Dan Boylen syötön tarjoten konkarille tyhjän maalin. Erän loppupuolella oli St. Louisin vuoro osua. St. Louis pääsi virittämään lyöntilaukauksen poikittaissyöttöön Tampa Bayn karattua ylivoimahyökkäykseen. Chris Masonilla ei ollut sanansijaa laukauksen sujahtaessa vastuttamattomasti verkkoon.

Kolmannen erän ensimmäisellä puolikkaalla Tampa Bay lisäsi johtonsa jo kolmeen maaliin Darryl Sydorin ja Vincent LeCavalierin osumilla. Sydorin maali menee Masonin piikkiin. Koko kentän läpi luistellut Sydor pakotettiin pieneen kulmaan, mutta sieltä kohti maalia heitetty kiekko livahti sisälle.

Nashville kavensi pelin lukemiin 4-2 ajassa 51.08 Jeremy Stevensonin maalilla. Maalin päähän nouseminen kesti kuitenkin liian kauan, sillä ottelun viimeinen osuma nähtiin vain 12 sekuntia ennen ottelun päättymistä. Näin ollen Tampa Bayn johto piti loppuun asti.

Kimmo Timonen, NSH: 1+0, 0 PIM, +/- 0, jääaika: 20.07

Rangers juhli Rucinskyn onnenkantamoisella

St. Louis-NY Rangers 4-5 ja.

Martin Rucinskyn onnekas jatkoaikamaali toi pisteet Rangersille. Rucinskyn laukaus siniviivalta osui päätyyn pompaten sieltä takaisin Bluesin maalivahdin Patrick Lalimen selän kautta maaliin. Rucinskyn kokonaistehot tästä ottelusta oli kaiken kaikkiaan 2+1. Ratkaisija oli tyytyväinen kahteen pisteeseen, mutta joukkueen otteisiin olisi parantamisen varaa.

- Olemme pelanneet paljon paremmin kuin mitä tänään pelasimme. Onneksi saimme kuitenkin kaksi pistettä.

Rucinskyn lisäksi ottelun hahmoksi nousi Jaromir Jagr, joka teki tehot 1+3. Jagr on noussut takaisin NHL:n kirkkaimpien tähtien joukkoon, sillä mies on tehnyt tällä kaudella 32 ottelussa peräti 50 tehopistettä.

Bluesin ongelmat kulminoituivat tänään heikkoon maalivahtipeliin. Valmentaja Mike Kitchen oli varsin suorasukainen arvostellessaan Lalimea.

-Kaikki näkivät maalit, niihin ei ole paljoa lisättävää. Meidän maalivahtipelimme ei olut tarpeeksi hyvää.

Calgary jatkoaikavoittoon väsyneestä Ottawasta

Calgary- Ottawa 2-1 Ja.

Calgary Flames jatkoi vahvoja kotipelejään kaatamalla NHL:n kärkijoukkueen Ottawan kotihallissaan Pengrowth Saddledomessa. Calgarylle voitto oli viimeisistä 12 kotiottelusta jo kymmenes. Edellisillan Vancouver-ottelusta väsyneelle Ottawalle tappio oli puolestaan toinen peräkkäinen ja samalla joukkue koki kauden ensimmäisen kahden tappion putken. Ottawa oli voittanut ennen Calgary-ottelua kaikki 17 tämän kauden otteluaan, joissa se oli johtanut kahden erän jälkeen.

Calgaryn voiton ratkaisijat olivat kolmannen erän tasoitusmaalin iskenyt kokenut laitahyökkääjä Tony Amonte sekä jatkoaikavoiton tehnyt joukkueen ykkössentteri Daymond Langkow. Amontelle maali oli hänen uransa 400 NHL-osuma. Ottawan ainoan maalin teki Peter Schaefer, joka onnistui näin jo toisessa peräkkäisessä pelissään. Calgaryn maalilla torjuneelle Miikka Kiprusoffille merkittiin vain 20 torjuntaa. Ottawan maalilla pelanneelle Ray Emerylle tappio oli puolestaam NHL-uran ensimmäinen.

Calgary tuli ottelun alussa kovaa, mutta ensimmäisen maalin onnistui tekemään vierasjoukkue ensimmäisen erän viidennellä minuutilla, kun Mike Fisherin syöttö löysi Calgary-maalin sivustalta Peter Schaeferin. Maaliin merkittiin toiseksi syöttäjäksi edellisessä Vancouver-ottelussa NHL-uran avausmaalin tehnyt nuori puolustaja Andrej Meszaros. Ottelun toinen erä oli maaliton ja näin ratkaisu siirtyi kolmanteen erään, jossa Tony Amonte teki ensin tasoituksen ja Daymond Langkow jatkoajalle voittomaalin. Voittomaalissa Langkow pääsi iskemään kiekkoa kaksi kertaa rauhassa Ottawa-maalin edestä ja vasta toinen yritys palkittiin.

Calgary puolustaja Andrew Ference kertoi ottelun taktiikasta Calgaryn puolelta seuraavasti;

- Me tiesimme, että he pelasivat edellisiltana, joten meidän oli hyvä ottaa tästä etu itsellemme. Jotkut heidän tärkeistä pelaajistaan pelasivat valtavia minuutteja edellisessä ottelussa, joten meidän taktiikkamme oli luoda kovaa painetta karvauksella, pelata aggressiivisesti heidän ykkösketjuaan vastaan ja pitää oma puolustuspakettimme hyvin kasassa.

Ottawan kapteeni Daniel Alfredsson sanoi puolestaan;

- Calgary on hyvä joukkue, mutta ottelu ratkesi siihen, että olimme pelanneet jo edellisiltana ja nyt kun pääsimme johtoon, aloimme säästämään voimiamme ja passivoiduimme. Mikäli olisimme olleet takaa-ajajina, olisimme laittaneet enemmän painetta hyökkäykseen, mutta nyt yritimme pelata järkevästi ja säästää energiaamme. Tämä ei ollut lopulta hyvä tilanne meille.

Calgaryn puolustaja Roman Hamrlik huilasi ottelusta polvensa vuoksi. Hänen toipumisajaksi on arvioitu vähintään neljä viikkoa. Hamrlikin korvasi Bryan Marchment, joka pelasi ensimmäisen pelinsä kahdeksaan otteluun ja pelasi samalla uransa 900 NHL-ottelun. Ottawan avainpuolustaja Wade Redden puuttui puolestaan Senatorsin-joukkueesta.

Miikka Kiprusoff CGY, 20 torj, 1 PM, 95.2%

Joe Thornton jatkaa vahvoja pelejään

San Jose- Carolina 4-3

San Jose Sharksin voittomarssi jatkui kotiottelussa tasaisen vahvaa Carolinaa vastaan. Sharksien uusi huippuhyökkääjä Joe Thornton kiusasi vieraita pahiten tekemällä ottelun avausmaalin ja syöttämällä kolme seuraavaa. Muut San Josen onnistujat olivat tehot 2+1 tehnyt Jonathan Cheechoo sekä nopea ruotsalaishyökkääjä Nils Ekman yhdellä maalillaan. Carolinan onnistujat olivat kokenut Rod Brind'Amour, joukkueen ykköshyökkääjä Eric Staal sekä Craig Adams. Maalilla San Josen Evgeny Nabokov otti kiinni 29 laukausta. Carolinan virkaveli Martin Gerberille kirjattiin puolestaan 35 torjuntaa.

Carolina aloitti vierasottelunsa San Josea vastaan vahvasti, mutta sortui tämän jälkeen jäähyilemään. Vieraat ottivat maalittomassa avauserässä neljä jäähyä, joista maalivahti Martin Gerberin erän lopussa ottama viiden minuutin jäähy koukkaamisesta kertoi joukkueen kurittomasta pelistä kaiken. San Jose tuli toiseen erään ensimmäistä paremmin ja onnistui tekemään ottelun avausmaalin Joe Thorntonin toimesta erän 5. minuutilla. Carolina tuli kuitenkin erän 7. minuutilla tasoihin Rod Brind'Amourin ylivoimaosumalla. Erän 14. minuutilla San Jose meni uudelleen johtoon Jonathan Cheechoon osumalla. Näissä 2-1 lukemissa mentiin myös erätauolle.

Kolmannessa erässä San Jose näytti jo ratkaisevan pelin, kun joukkue meni 6. minuutin kahdella salamamaalilla (Ekman ja Cheechoo) 4-1 johtoon. Carolina näytti kuitenkin joukkueensa luonnetta tulemalla taistelemaan vielä tosissaan ottelun voitosta. Ensin Eric Staal iski alivoimalla joukkueensa kahden maalin päähän erän 8. minuutilla ja erän 18. minuutilla Craig Adams teki tilanteeksi jo 3-4. Lähemmäs joukkue ei kuitenkaan päässyt ja San Jose kirjasi kotivoiton.

San Jose on löytänyt uuden vireen ex-Boston kapteenin Thorntonin liityttyä seuraan viisi ottelua sitten. Ennen Thonton-kauppaa peräti 10 ottelua peräkkäin hävinnyt joukkue on voittanut nyt kaikki viisi otteluaan, joissa Thornton on ollut mukana. Tähtikeskushyökkääjä on tehnyt näissä peleissä kaksi maalia ja antanut 10 syöttöä. Samalla miehen siirto on piristänyt koko muuta joukkuetta. Joukkueen toinen tähtihyökkääjä Patrick Marleau on tehnyt siirron jälkaisissä viidessä ottelussa tehot 2+11, Jonathan Cheechoo tehot 5+2 ja Joe Thonrtonin serkku Scott Thorntonkin kolmessa viimeissä ottelussa tehot 1+3.

Islanders kaatoi Edmontonin Hunterin rangaistuslaukauksella

NY Islanders-Edmonton 3-2 rl.

NY Islandersin ja Edmontonin välinen ottelu venyi rangaistuslaukauksiin asti. Varsinaisella peliajalla maalinteon aloitti Edmontonin Fernando Pisani, jonka osuman turvin Oilers lähti ensimmäiselle erätauolle maalin johdossa.

Islandersin tasoitus nähtiin ajassa 35.49, kun Arron Asham pääsi ohjaamaan siniviivalta lauotun kiekon ohi Jussi Markkasen. Johtoon Islanders siirtyi kolmannen erän puolivälissä. Tällä kertaa maalin edessä mailansa sai laukauksen väliin Trent Hunter.

Oilersin tasoitus tuli ajassa 58.56. Oilers pelasi ylivoimaa ja otti Markkasen pois maaliltaan. Paikka pelattiin maalin lähettyville nousseelle Chris Prongerille, joka nosti kiekon ylänurkkaan.

Rangaistuslaukauksissa Islandersin ratkaisijaksi nousi Hunter, joka Islandersin kolmantena laukojana ohitti Markkasen.

Janne Niinimaa, NYI, 0+1, 0 PIM, +/- 0, jääaika: 24.39

Jussi Markkanen, EDM: 24 torjuntaa, 3 PM, 91,7%

Penguins voittoon Lemieux'n puuttuessa

Pittsburgh-Colorado 4-3

Ilman sydänvaivoista kärsivää Mario Lemieux'ta pelannut Pittsburgh Penguins otti ensimmäisen voittonsa joulukuussa kaatamalla Colorado Avalanchen. Ensimmäisessä erässä nähtiin kolme maalia. Marc Recchi vei Penguinsin johtoon päästyään ensimmäisenä kiinni Matt Murleyn laukauksen paluukiekkoon. Tasoituksen iski Milan Hejduk, joka nousi Avalanche-hyökkäykseen toisesta aallosta ja sai maalivahti Marc-Andre Fleuryn tökkäämän kiekon suoraan lapaansa..

Erän kolmas osuma vei Penguinsin jälleen johtoon. Osuma syntyi Vitali Kolesnikin tiputettua kiekon eteensä ja hävittyä kilpailun Dick Tärnströmin kanssa siitä, kumpi ehtii ensimmäisenä kiekkoon.

Pittsburghin kolmas osuma syntyi heti toisen erän alkuun. Sergei Gontsar pääsi laukomaan ylivoimapelissä ja Eric Christensen sai ohjattua kiekon verkkoon.

Coloradon kavennus nähtiin ajassa 34.40. Vahvan kulmapelin seurauksena Avalanche pelasi paikan Rob Blakelle, jonka laukauksen Fleury torjui eteensä. Ensimmäisenä paikalla oli Dan Hinote, joka pisti kiekon maaliin.

Kolmannessa erässä molemmat onnistuivat vielä kertaalleen. Maxime Talbot vei Penguinsin jälleen kahden maalin johtoon. Talbot ehti ensimmäisenä Lasse Pirjetän laukauksen paluukiekkoon, mutta laukoi ensimmäisellä kerralla vielä päin Kolesnikia. Kiekko ponnahti kuitenkin uudestaan Talbotin ulottuville ja toisella yrittämällä Talbot viimeisteli ottelun voitto-osuman. Coloradon kavennuksen iski hienoa tulokaskautta pelaava Marek Svatos, jonka ympärillä oli monta puolustavaa pelaajaa, joista kukaan ei kuitenkaan pitänyt slovakin mailaa.

-Tämän ja edellisen pelin välillä oli suuri ero. Edellinen peli oli hirveä. Tänään taistelimme hyvin 60 minuuttia, saimme voiton ja se tuntuu hyvältä, kommentoi voittomaalin tehnyt Maxime Talbot.

Lasse Pirjetä, PIT: 0+2, 0 PIM, +2, jääaika: 12.35

Antti Laaksonen, COL: 0+0, 0 PIM, +/- 0, jääaika 16.16

Ossi Väänänen, COL: 0+0, 0 PIM, +/- 0, jääaika: 13.28

Lehtinen taas voittomaalin makuun

Toronto- Dallas 1-2

Dallas kukisti Toronton avauserän kahdella vastaiskulla. Maalinteko oli pelissä vaikeaa, mutta kiihkeyttä ja vauhtia oli ajoittain monen pelin tarpeiksi. Ottelussa nähtiin useita hienoja taklauksia, joista Carlo Colaiacovon avojään niitti Bill Guerinia kohtaan kolmannessa erässä oli ehdoton kohokohta.

Dallas siirtyi ottelussa johtoon, kun Jon Klemm pääsi jäähyltä päästessään yllättämään Leafs-nelikon ja karkaamaan läpiajoon. Puolustaja viimeisteli maalin, joka syntyi ylivoimalla. Maali oli Klemmin pitkällä uralla vasta seitsemäs ylivoimamaali. Voittomaalin iski Jere Lehtinen, joka avasi Dallasin vastaiskun. Mike Modano ajautui päätyyn, mutta pääsi syöttämään Lehtiselle, joka niittasi kauden 15. maalinsa.

Torontolla oli pitkin peliä suuria vaikeuksia päästä maalipaikkoihin. Leafs ei ampunut edes lukuisten ylivoimiensa aikana. Virkein kotijoukkueen pelaajista oli Kyle Wellwood, joka osui kerran tolppaan. Myös Nik Antropov järjesti hyviä tilanteita, joista parhaan juuri Wellwodille ylivoimalla. Sergei Zubov esti lähes varman maalin pääsemällä puolittaiseen syötönkatkoon.

Stars pelasi hyvää ja varmaa puolustuspeliä ja karvasi Leafsiltä parhaan terän pois. Etsikkoajat kotijoukkueella olivat toisen erän lopussa ja kolmannen erän loppupuolella, mutta Stars kesti. Mats Sundin pääsi kaventamaan Eric Lindrosin syötöstä kolmannen erän puolivälissä. Sundin nousi oikeaa laitaa ja laukaisi kiekon ohi Marty Turcon. Hyökkäykseen lähtöä edelsi tilanne, josta tarkempi tuomari olisi antanut Leafsille jäähyn.

Jussi Jokinen puuttui Dallasin kokoonpanosta loukkaantumisen takia. Muut Starsin suomalaiset esiintyivät erinomaisesti edukseen. Leafsin Aki Berg hoiti tehtävänsä asiallisesti.

Aki Berg Tor, +1, 14:07

Jere Lehtinen Dal, 1+0, +1, 19:01

Antti Miettinen Dal, +1, 11:28

Niko Kapanen Dal, -1, 18:34

Radivojevic ratkaisi loppusekunneilla

Philadelphia- Minnesota 3-2

Branko Radivojevic nousi Philadelphian sankariksi pelissä, jossa Minnesota kehitti hienon kirin ja pisti kotijoukkueen ahtaalle. Flyers sai otteluun hyviä uutisia, kun Peter Forsberg palasi jäälle usean ottelun huilin jälkeen. Toisaalta joukkueen sairaslista säilyi pitkänä, kun Simon Gagnen oli vuoro joutua sivuun.

Forsberg avasi maalinteon yksilösuorituksella avauserässä. Hän katkaisi Wild-puolustajan syötön ja nousi maalintekosektorille. Forsbergin napakka laukaus ohitti Manny Fernandezin. Philadelphian toinen maali syntyi ylivoimalla. Sami Kapanen nosti kiekon hyökkäysalueelle, ja Peter Forsberg antoi vasemmalta laidalta syötön viivalle Kim Johnssonille, joka teki vasta kauden toisen maalinsa.

Minnesotan pakki Nick Schultz kavensi toisessa erässä Alexandre Daiglen syötöstä. Schultzin osuma Antero Niittymäen selän taakse oli hänelle kauden ensimmäinen. Tasoitusmaali syntyi kolmannen erän alussa Minnesotan pelatessa kahden miehen ylivoimaa. Kiekko ajautui Todd Whitelle, joka toimitti kiekon verkkoon.

Peli näytti menevän jatkoajalle, ja Flyerisltäkin oli puolustavia pelaajia jäällä, kun Radivojevicille avautui maalipaikka ja mies käytti sen hyväkseen. Tappio oli Minnesotan viides kuudessa viime pelissä ja kruunasi heikosti sujuneen vieraskiertueen.

Mikko Koivu Min, +/- 0, 12:58

Sami Kapanen Phi, 0+1, +/- 0, 18:03

Antero Niittymäki 23/25

Demitra jatkaa tulikuumana

Los Angeles- Florida 3-1

Los Angeles ampui ensimmäisen kerran seitsemään peliin yli kaksi maalia yhdessä pelissä ja se riitti voittoon. Voittoon tosin vaadittiin loistosuoritus maalivahti Mathieu Garonilta, joka osui kiekon tielle peräti 35 kertaa. Kingsin maalinteko lepäsi tutun miehen harteilla. Pavol Demitra oli taas odotusten arvoinen.

Viime aikoina heikkoa ylivoimaa pelannut Kings onnistui onnekkaasti avauserän lopulla, kun 5-3-ylivoimaa oli jäljellä vain pari sekuntia. Pavol Demitran syöttöyritys kimposi Jay Bouwmeesterin ja Roberto Luongon kautta maaliin. Toisessa erässä Demitra pääsi Craig Conroyn syötöstä alivoimalla läpi. Slovakki harhautti Roberto Luongon ja teki maalin. Osuma oli Demitralle jo kauden kolmas alivoimalla, mutta vasta seitsemäs av-maali uralla. Demitra on myös tehnyt kahdeksan maalia 11 viime ottelussa.

Kingsin kolmannen maalin iski Mike Cammalleri suoraan Derek Armstrongin napakasta syötöstä. Floridan kavennusmaalissa Nathan Horton ja Joey Nieuwendyk tekivät hyvää työtä maalin edessä ja Nieuwendyk pääsi tekemään lopulta maalin. Kiri ei kuitenkaan riittänyt enempiin osumiin.

- Tämä oli peli, jonka meidän olisi pitänyt voittaa, mutta emme voittaneet. Se vain osoittaa miten kaukana tavoitteesta olemme. Matka on niin pitkä, ettei se naurata, Nieuwendyk latasi pelin jälkeen.

Olli Jokinen Flo, -1, 18:30

Niklas Hagman Flo, -1, 8:26

Komisarekin musta ilta

Montreal- Anaheim 3-5

Suomalaisten tähtipelaajien kohtaaminen ei toteutunut Montrealissa, kun Saku Koivu paranteli vielä vammaansa. Se ei haitannut Teemu Selännettä, joka esiintyi vahvasti, antoi kaksi syöttöpistettä ja auttoi muutenkin Anaheimin vierasvoittoon. Voitto oli Anaheimille ensimmäinen Montrealissa seitsemään vuoteen.

Anaheim karkasi jo avauserässä, jossa se vei laukaukset 20-10 ja maalit 3-1. Varsinkin Mike Komisarekilla oli kiire Montrealin peräpäässä, sillä mies merkkautti avauserässä kolme miinusta tililleen kuudessa vaihdossa. Komisarek jatkoi saalistustaan vielä Anaheimin neljännessä osumassa.

Zenon Konopka vei Anaheimin 1-0-johtoon. Eräässä vaiheessa avauserää Anaheim johti laukauksia 12-1. Pelastukseksi kotijoukkueelle oli koitua 5-3-ylivoima, jonka aikana Richard Zednik teki tasoituksen. Osuma tarkistettiin videolta. Ducksin perinteiset tehomiehet Teemu Selänne ja Andy McDonald järjestivät Petr Sykoran ja Ruslan Salein samassa erässä vielä maalintekoon.

Ruotsalainen Jonathan Hedströn iski lukemiksi 4-1 toisessa erässä. Andrei Perezhokin kavensi lähes välittömästi. Pelissä nähtiin vielä kaksi ylivoimamaalia. Rob Niedermayer osui Anaheimille ja Michael Ryder Montrealille.

Teemu Selänne Ana, 0+2, +2, 14:13