Tanska passitti Italian karsimaan, Kanadalle, Venäjälle ja USA:lle toiset voitot

MAAJOUKKUE / Uutinen
Ensimmäisessä isojen kiekkomaiden kohtaamisessa kuriton Venäjä voitti Tshekin maalijuhlan päätteeksi jatkoajalla. Kanada jyräsi helppoon voittoon vaisusta Latviasta.

Tshekki-Venäjä 4-5 ja (2-2, 1-1, 1-1, 0-1)

Tshekki ja Venäjä tarjoilivat kisojen ensimmäisessä huippumaiden kohtaamisessa yksilötaitoa ja hienoja sommitelmia sisältäneen maalijuhlan. Ottelu oli kuitenkin varsin sekava johtuen tiukasta tuomarilinjasta (peräti 21 kaksiminuuttista) ja joukkueiden kuvioiden keskeneräisyydestä tässä vaiheessa turnausta. Tunnepitoisessa kamppailussa nähtiin myös dramatiikkaa, kun Venäjän ykkösmaalivahti Aleksandr Jerjomenko loukkaantui.

Suosikkina kamppailuun lähteneen Venäjän voitto tuli värikkäiden vaiheiden jälkeen vasta jatkoajalla numeroin 5-4. Tapahtumarikkaassa avauserässä ensimmäinen paikka siunaantui maalille nousseelle Radim Vrbatalle, joka ei kuitenkaan onnistunut yllättämään Jerjomenkoa. Vajaan neljän minuutin pelin jälkeen Venäjän ykkösviisikko pelasi Tsekin viisikon pihalle. Ilja Kovaltshuk syötti Sergei Zinovjeville, joka veivasi puolustaja Zbynek Michalekin ja aavistuksen helposti maihin menneen Milan Hnilickan kahville.

Ajassa 7.39 Ilja Kovaltshuk sai kevyeltä näyttäneen jäähyn olkapääkontaktista Martin Eratin kanssa. Tshekin ylivoima ei aluksi ottanut toimiakseen, mutta kisojen tähän asti upein syöttökuvio muutti kaiken. Venäjän nelikko sahattiin neljällä syötöllä ulos tilanteesta. Marek Zidlicky antoi viivasta oikealle Jaroslav Hlinkalle. Patrik Eliasilla oli helppo työ tasoittaa ottelu, kun selän taakse jäänyt Vitali Proshkin joutui seuraamaan vain katseella.

Tshekki sai maalista lisää pontta ja Venäjän pelikuri osoitti höltymisen merkkejä, kun Aleksandr Semin otti typerän hyökkäyspään jäähyn. Tshekillä oli taas vaikeuksia saada mitään pakkopelikuviota aikaan. Mutta kuinka ollakaan, Tomas Fleischmann toi nopeasti kiekon alueelle ja antoi nappisyötön kuin varkain maalin oikealle kulmalle nousseelle Ales Kotalikille. Proshkin oli jälleen myöhässä.

Erän lopulla Venäjä pääsi kahden miehen ylivoimalle, kun Martin Hanzalin jo ollessa jäähyaitiossa Aleksandr Ovetshkin haastoi, ja Zidlicky joutui rikkomaan. Tulosta tuli vain kolme kymmenystä ennen erän päätöstä. Konstantin Gorovikov nosti rystyltä hivenen helposti ohi Hnilickan.

Toisessa erässä pelin intensiteetti hiukan laski. Kumpikin joukkue onnistui kertaalleen maalinteossa. Erän merkittävän tapahtuma oli kuitenkin ehdottomasti Aleksandr Jerjomenkon loukkaantuminen 25.44, kun venäläispuolustus työnsi Jiri Novotnyn tämän syliin. Semjon Varlamov loukkaantui jo ennen kisojen alkua, joten Vjatsheslav Bykov joutui vaihtamaan maalille kolmosvaihtoehtonsa Mihail Birjukovin.

Seuranneesta tilanteesta Tshekki joutui vähän kyseenalaisesti yhden miehen alivoimalle. Venäjän ylivoima ei aluksi ottanut toimiakseen, mutta lopulta Aleksei Morozov ohjasi hienosti Daniil Markovin viivavedon sisään. Ajassa 33.26 Markov komennettiin istumaan. Tshekki iski illan erikoisen, kun Marek Zidlickyn vasemmalta puolelta viivasta ampuva laukaus pomppasi maalin takaa kuin tarjottimelle oikealla kulmalla kytänneelle Eliasille.

Sekavassa kolmannessa erässä Gorovikov otti tyhmän keskialueen estämisjäähyn ajassa 42.34. Tshekki iski nopeasti vastaan. Hlinka eteni taitavasti alueelle, meni väkisin kahden venäläispelaajan välistä ja syötti Eliasille, joka viimeisteli hattutemppunsa. Reilu kaksi minuuttia myöhemmin Tomas Rolinek sai samanlaisen kyseenalaisen jäähyn kuin Kovaltshuk avauserässä - olkapääkontaktista Aleksandr Radulovin kanssa. Seuranneella ylivoimalla puolustaja Konstantin Kornejevin lyöntilaukaus puhui Aleksandr Seminin syötöstä ja homma oli tasan.

Ovetshkin osui vielä ottelussa toistamiseen maalikehikkoon ja Tshekin hyvin toiminut ykkösketju oli rakentaa lisäosumia, mutta kamppailu eteni jatkoerään. Sen Venäjä aloitti terävämmin.

Tomas Kaberle joutui rikkomaan Kovaltshukia läpiajossa ja tilanteesta tuomittiin ansaittu rangaistuslaukaus. Atlanta Thrashersin maalipyssy laukoi rankkarinsa kuitenkin entisen seurakaverinsa vartioiman maalin tolppaan. Lopulta Kazanin kaksikko ratkaisi ottelun terävästä vastaiskusta, Sergei Zinovjev laukoi ja Morozov veti irtokiekon maaliin.

Heatley jatkoi pistetehtailua

Latvia-Kanada 0-7 (0-3, 0-4, 0-0)

Halifaxin päiväottelu ei liiemmin tarjonnut jääkiekkoilullista loistoa, sillä Kanada jyräsi itsensä helppoon voittoon. MM-kisojen alemmassa keskikastissa paikoillaan polkeva Latvia pysyi alussa näennäisesti pelissä mukana, mutta joukkueen kokonaisesitys jäi laimeaksi.

Kanada voitti laukaisutilaston vain 37-30, mutta oli ratkaisuhetkillä odotetusti aivan omaa luokkaansa pelin järjestelmällisyydessä, pelikovuudessa ja ratkaisuvoimassa. 12 minuutin jälkeen kisaisännät johtivat jo 0-3. Toisessa erässä Kanada tehoili kolme maalia minuutin ja 39 sekunnin sisään, ja tilanne oli jo 0-6.

Ahneimpina kukkoina tunkiolla häärivät kanadalaisista jälleen Ryan Getzlafin johtaman ykkösketjun miehet. Avausottelussa tehot 3+1 iskenyt laitahyökkääjä Dany Heatley saalisti tällä kertaa 1+3 tehopistettä. Parhaana maalintekijänä kunnostautui ketjun toinen laituri Rick Nash, joka jyräsi kaksi maalia lähietäisyydeltä.

Kanadan muut ketjut iskivät maalin per kolmikko. Jason Spezzan johtaman kakkosketjun yhteispeliin sekä joukkueen ylivoimatehoihin jäi vielä parannettavaa. Tolppien välissä torjuntavuoron saanut maalivahti Pascal Leclair torjui nollapelin, vaikka kamppailun loppu meni pelailuksi ja Latvia sai muutamia hyviä tilanteita aikaiseksi.

Latvian kovanaama Raitis Ivanans lensi ottelun lopulla suihkuun keihästyksestä.

Tanska varmisti jatkosarjapaikan, Italia karsimaan

Italia-Tanska 2-6 (0-3, 1-1, 1-2)

D-lohkon jatkajat saatiin selvitettyä Italian ja Tanskan keskinäisessä kohtaamisessa. Kun Venäjä ja Tshekki saivat keskinäisen paremmuuden ratkaistua vasta jatkoajalla, oli kolmen pisteen voitolla tarjolla paikka jatkosarjassa.

Tanska aloitti ottelun vahvasti ja siirtyi ajassa 10.26 jo kolmen maalin johtoon. Viimeistelijöinä toimivat Morten Green, Kim Staal ja Jannik Hansen. Tämä riitti Italian maalilla aloittaneelle Thomas Tragustille, joka teki Hansenin maalin jälkeen tilaa Günther Hellille.

Toisessa erässä Daniel Nielsen lisäsi Tanskan johdon neljään maaliin. Italia onnistui nousemaan kahden maalin päähän Jason Cironen ja Nicola Fontativen maaleilla, mutta vajaat kymmenen minuuttia ennen päätössummeria Jesper Damgaard karkasi heti jäähyaitiosta päästyään läpiajoon ja vei Tanskan uudelleen kolmen maalin karkumatkalle. Tästä Italia ei enää toipunut. Loppulukemat 6-2 viimeisteli Kasper Degn.

Tanska nousi voitolla kolmeen pisteeseen. Vaikka Italia onnistuisikin järjestämään jymy-yllätyksen ja voittamaan Tshekin, on Tanska keskinäisen ottelun perusteella jatkosarjassa. Tämän vuoden turnauksessa tippumisesta ei pelata karsintasarjana, vaan Italia saa vastaansa A-lohkon heikoimman maan ottelusarjassa, jonka häviäjä putoaa. Avauskierroksella lohkossa hävisivät Ranska ja Valko-Venäjä, muut lohkon maat ovat Ruotsi ja Sveitsi.

Kesselin hattutemppu siivitti USA:n voittoon

USA-Slovenia 5-1 (1-0, 2-1, 2-0)

Phil Kessel oli USA:n hahmo ottelussa Sloveniaa vastaan. Kessel onnistui viimeistelemään kolme osumaa Slovenian maalia vartioineen Robert Kristanin taakse.

Avauserän jälkeen USA johti ottelua Patrick Kanen tekemällä maalilla. Toisen erän ensimmäisellä puoliskolla Kessel teki kaksi ensimmäistä maaliaan ja johdatti USA:n kolmen maalin johtoon. Slovenian yksinäinen tähti Anze Kopitar onnistui kuitenkin kaventamaan pelin ja viimeiselle erätauolle USA pääsi ainoastaan kahden maalin johdossa.

Ottelu ratkesi lopullisesti ennen 50 minuutin täyttymistä, kun David Booth ja Kessel onnistuivat lisäämään USA:n johdoksi lukemat 5-1. Viimeisten kymmenen minuutin aikana ei enää lisäosumia nähty.

Tappiostaan huolimatta Slovenian peli-ilme oli lupauksia antava. Tasakentällisin Slovenia joutui antautumaan vain kahdesti, ja joukkue pelasi huomattavasti paremmin kuin ottelussa Kanadaa vastaan. Tähän asti nähtyjen B-lohkon otteluiden perusteella ei olisikaan suuri ihme, jos Slovenia Anze Kopitarin johdolla passittaisi Latvian karsimaan. Lohkon voitto ratkaistaan USA:n ja Kanadan välisessä ottelussa.