Tampa Bay vei viidennen ottelun, Pitkänen ei pelannut

Tampa Bay Lightning siirtyi Itäisen konferenssin finaalisarjassa 3-2-johtoon, kun se kaatoi kotihallissaan Philadelphia Flyersin maalein 4-2. Joni Pitkänen ei kyennyt pelaamaan, vaan joutui huilaamaan viime ottelussa tulleen aivotärähdyksen vuoksi.

Lightning - Flyers 4-2

Yksi ottelun suurista ratkaisutekijöistä oli Tampan loistavasti toiminut ylivoimapeli. Joukkue hyödynsi erikoistilanteensa (3/4) selvästi Philadelphiaa (0/3) paremmin.

Viidennen konferenssifinaalin avauserä oli alusta asti täynnä sähköä. Ensimmäisen vierastappionsa kevään pudotuspeleissä edellisessä ottelussa kokenut Tampa Bay tuli alusta asti ahnaasti, ja ajoi hurjalla luistelulla ja kovalla taklauspelillä Philadelphian puolustuskannalle.

Avausminuuttien Lightning-show oli jo hieman laantunut, kun Flyersin Mattias Timander otti kaksiminuuttisen. Ruotsalainen ehti istua reilun minuutin, kunnes kotijoukkue onnistui tärkeän avausmaalin arvoisesti. Dan Boyle ampui viivalta, ja Ruslan Fedotenko oli terävin maalineduspelissä - 1-0.

Maali jäi avauserän ainoaksi, vaikka paikkoja oli useampaankin. Robert Esche torjui Flyers-maalilla peräti 17 kutia, ja Nikolai Khabibulinkin sai torjua kahdeksan kertaa. Kiihkeän erän loppuminuuteilla nähtiin vielä lievää nujakointia, joista selvittiin kuitenkin kaksiminuuttisilla (Recchi ja St.Louis, Primeau).

Tampa sai toiseen erään loistoalun, kun Brad Richards tykitti Primeaun jäähyn aikana kiekon Eschen ohi yläpesään. Myös isäntien kolmas ylivoimapeli sai yleisön villiintymään, kun Richards pääsi jälleen käyttämään lämäriään ajassa 27.12. Tällä kertaa mies sai kiekon suoraan aloituksesta keskelle b-pisteiden ja siniviivan välimaastoon, ja ampui suoraan tolpan kautta tilanteeksi jo 3-0. Maali oli jo viides perättäinen yv-osuma Lightningille!

Kolmannen maalin jälkeen Flyers ei kuitenkaan lannistunut, ja kavennusosuma nähtiin vain hieman yli minuutti edellisestä. Tällä kertaa Brad Richards oli epäonninen ja menetti mailansa keskialueella, eikä ehtinyt pitämään Michal Handzusia maalilta, josta slovakki siirsi Tony Amonten hienon syötön verkkoon. Seuraavassa vaihdossa Martin St.Louis sai loistavan vetopaikan aivan Eschen edestä, mutta jenkkivahti torjui. Seuranneen vastahyökkäyksen jälkeen Philadelphia iski. Kapteeni Keith Primeau syötti maalin takaa Patrick Sharpille, joka ampui suoraan syötöstä uransa ensimmäisen pudotuspeliosuman - 3-2. Tampan puolustuksessa rivit olivat jälleen hieman sekaisin.

Tasaisen toisen erän jälkeen Philadelphia raivosi kolmanteen tasoitusmaalia hakien. Erän ehdottomaksi nimeksi kohosi kuitenkin Nikolai Khabibulin, joka venyi jatkuvasti varmoihin torjuntoihin. Jeremy Roenick tälläsi kertaalleen kovan lyöntilaukauksen ja Simon Gagne pääsi yrittämään läheltä pariinkin otteeseen, mutta Khabibulin torjui kaiken. Flyers laukoi päätöserässä 15 laukausta kohti maalia, saman verran kuin kahdessa aiemmassa erässä yhteensä.

Viimeisellä minuutilla Philadelphia yritti tasoitusosumaa kuudella kenttäpelaajalla, kun Martin St.Louis riisti kiekon Alexei Zhamnovin ulottuvilta Tampa Bayn siniviivalla, ja vapautti Tim Taylorin laukomaan loppulukemiksi 4-2.

Sami Kapanen uurasti Flyersin puolustuksessa reilut 16 minuuttia, ja pelasi jälleen hyvän ja lähes virheettömän ottelun. Marcus Ragnarssonin ja Joni Pitkäsen loukkaantumisten heikentämän Philadelphia-puolustuksen isoimmat peliminuutit keräsi venäläispakki Vladimir Malakhov, joka viihtyi kaukalossa yli puoli tuntia.

Voiton myötä Lightning siirtyi Itäisen konferenssin finaalisarjassa 3-2-johtoon, mikä tietää sitä että Stanley Cup-finaalipaikka on sille katkolla torstain ja perjantain välisenä yönä Philadelphiassa.