Tärkeät neuvottelut ajautuivat jumiin – Liigan ja Pelaajayhdistyksen yhteistyö katkolla

LIIGA / Uutinen
Pelaajayhdistyksen ja Liiga-Oy:n yhteistyö on vaarassa katketa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja Suomen Jääkiekkoilijat ry:n välinen yleissopimus on vaarassa purkautua. Purkautuminen todennäköisesti villiinnyttäisi pelaajamarkkinat.

Liigan toimintaa hallinnoiva Jääkiekon SM-liiga Oy ja Liiga-pelaajien edunvalvontajärjestö Suomen Jääkiekkoilijat ry ovat Jatkoajan tietojen mukaan ajautuneet eripuraan. Kyse on niiden välisestä yleissopimuksesta, jonka neuvotteluissa on käynnissä viivytystaistelu.

Nykyinen sopimus on kestoltaan mallia kolme+kaksi vuotta. Suora kolmen vuoden jakso päättyy kuluvan kauden lopussa. Nyt ollaan neuvottelupöydässä päättämässä, jatkuuko yhteistyö nykyisellään myös kaksi optiovuotta. Molemmilla osapuolilla on mahdollisuus päättää sopimus tähän kauteen. Sen ratkaisun alkuperäinen takaraja oli eilen, mutta osapuolet sopivat lisäaikaa tammikuun 26. päivään saakka. Lisäaikaan päädyttiin Jatkoajan tietojen mukaan Liiga-Oy:n aloitteesta.

Se, että joudutaan sopimaan sopimusehdoista poikkeava lisäaika, kertoo merkittävistä näkemyseroista, mutta myös valmiudesta muuttaa nykysisältöä. Kumpikaan osapuoli ei halua sopimuksetonta tilaa, sillä siitä seuraisi todennäköisesti pestuumarkkinoiden sekä työsopimusten sisältöjen villiintyminen.

Yleissopimus kun on erittäin merkittävä sarjakokonaisuuden ja seurojen sekä pelaajien toiminnan raamittaja. Sen sisältö pätee jokaisessa pelaajasopimuksessa. Niin määritellään työnantajan ja työntekijän minimioikeudet ja -velvollisuudet. Esimerkiksi pelaajien vuosiloman pituus ja Liigan sekä seurojen oikeudet sakottaa pelaajia.

Yleissopimuksettomaan tilaan päädytään, jos jompikumpi osapuoli irtisanoo nykysopimuksen tammikuun 26. päivään mennessä, eikä uutta yhteisymmärrystä löydetä ennen 30.4.2018, jolloin nykysopimuksen suora kolmevuotiskausi päättyy. Ennen huhtikuun loppua solmitut työsopimukset säilyisivät voimassa, mutta uusien sopimusten kanssa pöytä olisi avoin. Pelaaja voisi vaikkapa kieltäytyä pelaamasta CHL:ssä ja seura voisi esimerkiksi kieltäytyä maksamasta palkkaa vakavien loukkaantumisten vaatimien pitkien kuntoutusten aikana. Jokaisen sopimuksen yksilölliset ehdot todennäköisesti sekoittaisivat työmarkkinaa roimasti.

Jos taas kumpikaan ei irtisano nykysopimusta tammikuun 26. päivään mennessä, se jatkuu ennallaan 30.4.2020 saakka.

» Lähetä palautetta toimitukselle