Sveitsi ryösti Kanadan päänahan - Saksa otti rutiinivoiton

MAAJOUKKUE / Uutinen
Näihin kuviin päättyi MM-kisojen B-lohkon lauantai.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Pariisissa illan ottelussa saatiin yllätysvoittaja, kun Sveitsi kaatoi Kanadan jatkoajalla 2−3. Kölnissä taas Saksa nappasi rutiniinomaisesti 1−4-voiton Italiasta.

Koko ottelun hyvää taistelua esittänyt Sveitsi ei päästänyt missään vaiheessa Kanadaa helpolla, vaikka pelin hallinta oli kanadalaisilla suurimman osan ajasta. Kahden ensimmäisen erän aikana Sveitsin peliä leimasi huolimattomuus, joka tarjosi taitavalle kanadalaisjoukolle helppoja kiekon riistoja. 

Kanada oli odotetusti kova vastustaja karvaten ja paineistaen jatkuvalla syötöllä Sveitsin puolustuspäässä. Paljon puhuvaa Kanadan hyökkäyksestä on laukaisutilasto, vaahteralehtipaidat vei sen 45−26. Ottelun hahmoksi nousi Sveitsin Leonardo Genoni lähes 40 torjunnallaan.

Ensimmäinen erä oli selkeää Kanadan hallintaa ja se pääsikin alkuminuuteilla ylivoimalle, josta tuli avausmaali, kun Ryan O'Reilly pääsi sutimaan kiekon ohi Jonas Hillerin.

Avausmaalista oli kulunut kaksi minuuttia, kun Thomas Rufenachtin harhasyöttö kulkeutui maalin edustalla olleelle Mitch Marnelille, jonka käännöstä kiekko kimposi onnekkaasti sveitsiläispelaajan jalasta maaliin. Kanadan toisen maalin jälkeen Hiller sai tarpeekseen ja Sveitsin maalille luisteli Genoni.

Toiseen erään lähdettiin Kanadan ylivoimalla, mutta lisämaaleja ei tullut. Lähellä kolmas maali oli kiekon kilahtaessa kerran tolppaan. Erän aikana toinen Kanadan tilanne oli myös tolppaosuma, kun Wayne Simmonds veti avopaikasta sveitsiläispelaajan mailan kautta pystyrautaan kiekon luikahtaessa Genonin selän takaa ohi maalista.

Toisen erän ensimmäinen puolisko oli Kanadalta hiukan löysää pelaamista ja Sveitsi pääsi enemmän mukaan peliin. Sveitsin ylivoiman jälkeen myös Kanadan oli herättävä pelaamaan Sveitsin luotua useita hyviä tilanteita hyökkäyspäässä. Viimeinen kymmenen minuuttia mentiinkin huomattavasti vauhdikkaammin molempiin suuntiin.

Ottelussa hyvin pelannut Sveitsi teki kavennusmaalin kolmannen erän alussa ylivoimalla, kun kiivaan pyörityksen päätteksi Fabrice Herzog nosti kiekon yli Calvin Pickardin. Tästä Sveitsi sai aivan uudenlaista virtaa ja kolmen minuutin jälkeen nopea oman pään aloituksesta nousu tuotti tasoitusmaalin. Vincent Praplanin veto kimposi Pickardin omasta torjunnasta maaliin.

Tasoitusmaali sekoitti hetkellisesti Kanadan pelin, kunnes se kokosi itsensä ja palasa ensimmäisen erän tyyliseen aktiiviseen ja nopeaan hyökkäyspelaamiseen. Maaleista puhtia saanut Sveitsi kuitenkin taisteli täysillä vastaan.

Kanada sai erän lopussa tilaisuuden viedä ottelun nimiinsä ylivoiman turvin, mutta tilanne kuivui Nathan McKinnon otettua jäähyn huitomisesta. Myöskään Sveitsi ei pystynyt hyödyntämään omaa ylivoimaansa ja näin ottelussa siirryttiin hakemaan ratkaisua jatkoajalle.

Jatkoajalla Kanada tuhlasi omat paikkansa ja lopulta vajaan neljän minuutin jälkeen Sveitsin Herzog ratkaisi ottelun jälleen nostamalla kiekon yläkulmaan.

Saksa pysyy mukana kamppailussa lohkon neljännestä sijasta

Saksan ja Italian välisessä ottelussa ei suuria yllätyksiä nähty. Saksa otti pelin tiukasti haltuunsa heti alussa voittaen kamppailun 4−1.

Äänekkäälle kotiyleisölle ylimääräisiä sydämentykyksiä aiheutti vain Italian tekemä tasoitusmaali avauserässä 1−1:een, kun Michele Marchettin harppuunahyökkäys päättyi laukaukseen, joka yllätti Danny aus den Birkenin.

Sen jälkeen Saksa meni menojaan ja vilkutteli mennessään. Matthias Plachta, Yannick Seidenberg ja Dominik Kahun johdattelivat Saksan 4−1-johtoon, eikä Italia siitä enää noussut.

Saksa sai otteluun kovan vahvistuksen, kun lauantaina joukkueeseen liittynyt NHL:n supertähti Leon Draisaitl pelasi heti ensimmäisen ottelunsa.

Edmonton Oilersissa 77 pistettä runkosarjassa ja 16 pistettä pudotuspeleissä iskenyt Draisaitl oli pelipäällä. Saksan jääkiekon kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva 21-vuotias hyökkääjä ehti pelata alle neljä minuuttia, kun hän komeili jo tehopistetilastossa. Draisaitl kuljetti kiekon hyökkäysalueelle ja löysi nerokkaalla syötöllään Christian Ehrhoffin, joka laukoi Saksan 1−0-johtoon.

Saksalla on tiistaina edessään Latviaa vastaan ottelu, jossa näillä näkymin ratkaistaan A-lohkon viimeinen puolivälieräpaikka. Italian haaveet sen sijaan kaatuivat. Joukkue tippuu ensi vuodeksi jälleen 1A-divisioonaan, vaikka onnistuisikin viimeisessä ottelussaan voittamaan Tanskan. Kisaisäntänä Tanska säilyy pääsarjassa automaattisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle