Suomi taipui Kanadalle nuorten harjoitusmaaottelussa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kanadan nuorten maajoukkue käytti näyttämässä suomalaisille pelaamisen mallia Helsingissä. Suomen suurikokoiset pikkuleijonat eivät pystyneet haastamaan hallitsevaa maailmanmestaria, vaan jäivät ottelussa altavastaajiksi. Ottelun tauottua tulostaululla seisoivat numerot 2-5 (0-2, 1-0, 1-3).

Ottelu oli tasakentällisin pelattaessa näennäisen tasainen, mutta Kanadan oli silti kaikilla osa-alueilla - maalivahtipeliä lukuun ottamatta - kotijoukkuetta edellä. Suomalaisten otteissa näkyi päävalmentaja Jarmo Tolvasen mukaan jännitys.

- Etenkin alussa meidän pelaajat jännittivät liikaa. Vastustajaa kunnioitettiin väärällä tavalla, eikä pystytty pelaamaan omaa peliä, Tolvanen suomi.

Kanada olisi voinut ratkaista ottelun jo sen alkuminuuteilla, mutta Tuukka Rask näytti, miksi hänet valittiin edellisen MM-turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Parhaat paikat osuivat Bryan Littlelle, joka pääsi kahdesti nokikkain Raskin kanssa. Kummallakin kerralla Ilves-vahti vei kuitenkin pidemmän korren.

Alivoimalla edes Rask ei pelastanut Suomea takaiskuilta. Puolustaja Karl Alzner viimeisteli vieraiden ensimmäisen maalin avauserän puolivälissä ja viisi minuuttia myöhemmin Brad Marchand vei Kanadan 5-3-ylivoimalla jo kahden maalin karkumatkalle.

Kolmas erä Suomelle liikaa

Toisen erän ainoa maali syntyi Kanadan päätyyn, kun Suomi pääsi pelaamaan viidellä kolmea vastaan. Teemu Laakson ja Timo Seppäsen yhteispeli siniviivalla toimi, ja Laakso pääsi lataamaan kiekon ohi Carey Pricen.

Kolmanteen erään lähdettiin lukemista 1-2. Kanada karkasi kuitenkin nopeasti jälleen kahden maalin karkumatkalle, kun Steve Downien syöttö kimposi suomalaispuolustajasta ohi Raskin. Muutamaa minuuttia myöhemmin Suomen aggressiivinen karvauspeli kostautui ylivoimahyökkäyksenä. Andrew Cogliano napautti rannelaukauksen vastustamattomasti Raskin maalin ylänurkkaan.

Kanadan neljäs maali oli Raskin kannalta nolo. Suomalaisvahti lähti avaamaan peliä torjuntansa jälkeen, mutta liika innokkuus kostautui, kun kiekko jäikin pyörimään Suomen maalin eteen. Jonathan Toews sai sutia pikkumustan tyhjään maaliin.

- Vaikka Tuukalle sattuikin yksi hassi, hän torjui todella hyvin ja pelasti monta pahaa paikkaa, muistutti Tolvanen.

Ilon pilkahduksen synkkään erään toi Suomen kolmosketju, ja erityisesti sen keskushyökkääjä Jori Lehterä. Lehterä sai Sami Sandellilta syötön päätyyn ja tarjoili namupassin Vili Sopaselle, jonka napakka laukaus yllätti Pricen.

Paljon tekemistä

Ottelu suurinta maailmanmestarisuosikkia vastaan osoitti, että Suomen joukkue pystyy kamppailemaan paikasta mitalipeleihin. Parannettavaa jäi kuitenkin paljon, erityisesti kiekolliseen peliin. Suomen kontrolloidut hyökkäykset olivat vähissä, yksittäisten pelaajien syöksyt alueelle eivät aiheuttaneet kanadalaisille vaikeuksia.

- Hyökkäyspelaamisemme oli hampaatonta ja siitä puuttui ajatusta. Emme saaneet kiekollista peliä kulkemaan, mutta ei sitä kyllä ole vielä harjoiteltukaan kovin paljon, totesi Tolvanen.

- Tekemistä on vielä kaikilla osa-alueilla.

Vierasjoukkue oli nuorten MM-kisoihin valmistautuvaksi Kanadaksi yllättävän kesyotteinen. Kovaa taklauspeliä nähtiin vain ajoittain, eikä tutusta ensiminuuttien myllytyksestä ollut tietoakaan. Puolustaja Karl Alznerin mukaan linja ei kuitenkaan ollut tietoisesti valittu.

- Meidän piti ajaa täysillä päälle, mutta tänään emme pelanneet suunnitelman mukaisesti. Tämä oli ensimmäinen pelimme yhdessä, ehkä se vaikutti asiaan, Alzner pohti.

Voitosta huolimatta Kanada koki myös takaiskun, kun puolustaja Cody Franson loukkaantui. Alznerille toisen epäonni toi paikan ylivoimakentällisestä. Nuorukainen kiitti vastuusta keräämällä tehot 1+2.

Kanadan joukkue tuli Suomeen lauantaina, joten aikaeron aiheuttama rasitus on pahimmillaan. Alznerin mukaan pelaajat heräilevät aamuyöstä ja päivisin monet ovat väsyneitä.

Huomenna sekä Suomi että Kanada matkustavat Ruotsiin. Suomi kohtaa perjantaina viimeisessä harjoitusottelussaan Slovakian, Kanada taas pelaa isäntämaa Ruotsia vastaan. Itse kisat alkavat tapaninpäivänä.

Jatkoaika seuraa nuorten MM-kisoja Taalainmaalla kahden toimittajan voimin!