Suomi puolusti voiton Venäjästä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Moskovan perinteinen joulunalusturnaus jatkuu Suomen osalta voitokkaissa merkeissä. Baltika-turnauksen toisessa ottelussa Leijonat kaatoivat komeasti isäntäjoukkue Venäjän maalein 3-1, kun punakone ei löytänyt aseita vakuuttavasti puolustaneen Suomen viisikkojen murtamiseen. Leijonien suurimmat sankarit ottelussa olivat hienosti torjunut maalivahti Niklas Bäckström ja 1+1 tehot merkkauttanut Eero Somervuori.

Avauserässä molemmat joukkueet keskittyivät lähinnä tarkkaan puolustuspeliin ja maalitilanteet jäivät siten vähiin. Erän lopussa Suomi kuitenkin sai hyökkäyspeliinsä hetkeksi eloa. Jari Kauppila pääsi ensin Timo Pärssisen loistavasta pystysyötöstä karkumatkalle, muttei onnistunut ohittamaan Maxim Sokolovia. Hetkeä myöhemmin Toni Söderholm tykitti kuitenkin ylivoimapelin aikana kiekon ylänurkkaan Sami Torkin esimerkillisesti tekemän maskin avustamana. Leijonat veivät tällä maalilla avauserän nimiinsä.

Toinen erä oli ylivoimaisesti ottelun tapahtumarikkain erä. Venäjä luisteli kakkoserään sisuuntuneena kaukaloon ja hallitsi pelitapahtumia. Suomi kuitenkin puolusti kurinalaisesti ja isäntäjoukkueen todelliset tekopaikat olivat vähissä. Arto Tukion harhasyötöstä yksi sellainen syntyi, mutta Aleksandr Suglobov ei onnistunut hyödyntämään läpiajoaan.

Erän viimeiset 5 minuuttia olivat aikamoista hurlumheitä. Suomi siirtyi ensin ajassa 35.48 2-0 -johtoon. Venäläiset unohtivat Eero Somervuoren täysin vapaaksi maalin eteen, jonne Tommi Santala empimättä kiekon toimitti. Somervuori sijoitti kumilaatan tyhjään alanurkkaan ja vei Leijonat kahden maalin karkumatkalle. Minuuttia myöhemmin Markku Tähtisellä oli mahdollisuus lisätä Suomen johtoa, mutta ratkaisuyritys puolittaisen läpiajon jälkeen painui niukasti ohi takanurkan.

Venäjä käytti kohta tämän jälkeen Arto Tukion koukkaamisrangaistuksen tylysti hyödykseen. Ylivoimaa ehti kulua ainoastaan 4 sekuntia, kun Dmitri Vlasenkov ohjasi Vitali Proshkinin siniviivakudin maalin perukoille ja kavensi ottelun 1-2:een.

Venäjä sai kavennusosumasta hurmoksen päälle ja maalia seurannut vaihto oli isäntien armotonta myllytystä. Suomi selvisi pyörityksestä onnenkin avustuksella ilman takaiskuja.

Suomi värkkäsi kolmannen erän alussa ottelun ratkaisuksi muodostuneen kolmannen osumansa. 3-2 -ylivoimahyökkäyksestä Eero Somervuori järjesti toiseen aaltoon vapaan laukaisupaikan Antti Hulkkoselle, joka lakaisi kiekon tarkasti alanurkkaan.

Suomi onnistui tämän jälkeen puolustamaan varsin helposti 3-1 -johtoasemaansa ottelun loppuun saakka. Venäjä hallitsi kiekollista peliä, mutta hyökkäysyritykset jäivät kovin vaisuiksi.

Leijona-miehistö nappasi ennen kaikkea uhrautuvan ja taistelevan puolustuspelinsä ansiosta hienon 3-1 -voiton Venäjästä. Leijonien turnaus jatkuu huomenna ottelulla Ruotsia vastaan.