Suomi pronssille, maailmanmestaruus Venäjälle

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen 3-2 voitto USA:sta ja Venäjän 3-2 voitto Kanadasta merkitsivät viimevuotisen mitalikolmikon toistumista. Kultaa Venäjä, hopeaa Kanada ja pronssia Suomi.

Pronssiottelu alkoi USA:n kovalla luistelulla ja yrityksellä. Viiden minuutin pelin jälkeen suomalaiset pääsivät vauhtiin paremmin mukaan ja alkoivat hallita kiekollista peliä. Erän puolivälissä puolustaja Mikko Kalteva nousi ylös omaa laitaansa, vippasi kiekon maalille ja maalivahti James Howard torjui kiekon kohti Jussi Jokista. Kärppäpelaaja kiitti ja pisti kiekon maaliin.

Avauserän lopussa Suomi meni ylivoimalla kahden maalin johtoon. Zach Parisen kiinnipitämisjäähyn aikana Suomen ykkösviisikko Jokinen - Tuomo Ruutu - Henrik Juntunen - Joni Pitkänen - Topi Jaakola pyöritti USA:n alivoimanelikon pahasti sekaisin. Lopulta Henrik Juntunen pääsi iskemään maalin kulmalta kisojen avausosumansa, syöttöpisteet ketjun muille hyökkääjille.

Toiseen erään USA vaihtoi maalivahtia, kun Howardin tilalle luisteli välierässäkin torjunut Robert Koepfert. Hänen urakkansa kuitenkin alkoi huonoimmalla mahdollisella tavalla, kun puolustaja Joni Pitkänen ohjasi maalin edestä kiekon verkkoon. Mainion syötön tilanteessa antoi Tuomo Ruutu. Toine erä oli rikkonaisempi kuin ensimmäinen, sillä suomalaiset saivat erässä kymmenen minuuttia jäähyjä. Alivoimapeli ja maalivahti Tuomas Nissinen kuitenkin toimivat erinomaisesti. Parhaimmillaan suomalaisten av-pelaaminen oli silloin kun USA pääsi pelaamaan puolitoista minuuttia viidellä kolmea vastaan.

Suomen selvä 3-0 johto säilyi aina kolmannen erän viimeisille minuuteille asti. Vajaa viisi minuuttia ennen ottelun loppua Ryan Sutter ampui siniviivalta ohi maskissa olleen Nissisen. Kavennusmaalista yhdysvaltalaiset saivat hurmoksen päälle ja kaksi minuuttia ennen päätösvihellystä he onnistuivat toimittamaan kiekon toistamiseen Nissisen selän taakse. Maalia edeltäneessä tilanteessa USA:n pelaaja tööttäsi päähän suomalaissentteri Fagerstedtia ja siksi pääsi livahtamaan maalin eteen häiritsemään Nissisen torjuntatyöskentelyä. Tilanne jäi kuitenkin Kanada-ottelusta tutulta Danny Kurmannilta huomaamatta.

Suomalaiset kestivät viimeiset kaksi minuuttia USA:n raivoisaa yritystä ja voittivat pronssiottelun ansaitusti. Maalivahti Nissisen lisäksi kunnostautuivat ykköskentällisen pelaajat ja jälleen luotettavan ottelun pelannut puolustaja Teemu Jääskeläinen. Ennen mitaleiden jakoa järjestejät palkitsivat joukkueen parhaat pelaajat koko turnauksessa. Suomalaisista kunnian saivat hyökkääjistä Tuomo Ruutu, puolustajista Joni Pitkänen ja maalivahti Kari Lehtonen.

Turnauksen viimeisessä ottelussa hallitseva mestari Venäjä uudisti maailmanmestaruutensa. Kanadalla oli vielä toisen erän jälkeen maalin johto, mutta kolmannessa erässä Venäjän kakkosketjun laituri Igor Grigerenko tasoitti pelin ja ykkösen sentteri Juri Troubatsev teki voittomaalin. Venäjän ensimmäisen maalin laukoi Andrei Taratukhin ja Kanadan maalit tekivät ensimmäisessä erässä Pierre-Alexandre Parenteau ja toisessa erässä ylivoimalla joukkueen kapteeni Scottie Upshall.

Kanadan maalivahti Marc-Andre Fleury oli direktoraatin valinta turnauksen parhaaksi maalivahdiksi ja lehdistön valinta kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Igor Grigorenko oli direktoraatin valinta parhaaksi hyökkääjäksi ja Suomen Joni Pitkänen parhaaksi puolustajaksi.

Median valitsemaan kisojen tähtikentälliseen pääsivät maalivahdiksi Fleury, puolustajiksi Pitkänen ja Kanadan Carlo Colaiacovo sekä hyökkäysketjuun laidoille Venäjän Grigorenko ja Kanadan Upshall ja sentteriksi Venäjän Troubatsev. Näin hopealle jäänyt järjestäjämaa Kanada sai kolme pelaaja ykköstähdistöön ja saamaan määrään yhteensä ylsivät maailmamestaruuden voittanut Venäjä ja pronssille selvinnyt Suomi.

Pistepörssin kärjessä oli viisi pelaaja tasapisteissä. Kymmenen pistettä keräsivät Sveitsin Patrick Bärtschi (6+4), Venäjän Grigorenko (6+4) ja Troubatsev (3+7), Suomen Tuomo Ruutu (2+8) ja puolustajien pistepörssin voittanut Colaiacovo (1+9). Venäläiset veivät plusmiinustilastossa kymmenen ensimmäistä sijaa ennen Suomen Tuomo Ruutua (+6). Parhaan saldon keräsi Venäjän ykköspakkiparin Denis Grebeshkov (12-1=+11).