Suomi löi Latvian harjoitusmaaottelussa

MAAJOUKKUE / Uutinen
A-maajoukkueen toinen MM-leiriviikko päättyi harjoitusotteluun Latviaa vastaan. Perjantai-ilta oli houkutellut Espoon Areenalle vain kolmisentuhatta katsojaa, joille tarjottiin runsaasti maaleja, mutta vähän muuta nähtävää.

Latvia piti Suomea pitkään tiukoilla perjantain harjoitusmaaottelussa. Joukkueiden tasoero oli alusta asti selvä, mutta kotijoukkue sai sen realisoitua maaleiksi vasta päätöserässä. Teemu Aallon, Antti Pihlströmin ja Jussi Pesosen maalit olivat Latvialle liikaa.

lisää

Leino ja Pihlström kyttäävät kisapaikkaa
[lue lisää]



Kurri odottaa NHL-apuja
[lue lisää]



Ottelun kuvakooste
[katso kuvat]

Ottelun avainhahmoihin kuului keskushyökkääjä Ville Leino, joka lähetti Pihlströmin vauhtiin 6-3-maalissa, ja tarjoili Pesoselle tyhjän maalin 7-3-maalissa. Lisäksi maestro viimeisteli itse toisessa erässä Suomen 3-1-maalin. Leinon nelosketju - laidoilla Pihlström ja Janne Lahti - oli ottelun vaarallisin yhdistelmä.

- Alussa kyllä huomasi, että oli ollut taukoa pelaamisesta, mutta sen jälkeen sujui mukavasti, Leino kertoi tuntojaan.

- Näiden kaverien kanssa on helppo pelata, molemmat tekevät paljon töitä. Molemmat ovat tuttuja seurajoukkueesta, vaikka Pihlströmin kanssa ei olekaan yhdessä paljon pelattu.

Myös Esa Pirneksen johtama Suomen ykkösketju oli valmiin oloinen koostumus. Ketjun laiturit Jukka Hentunen ja Timo Pärssinen ovat toisilleen tuttuja jo vuosien takaa, ja erityisesti Pärssinen oli erinomaisella pelipäällä. Kolmosketju Sean Bergenheim - Petri Kontiola - Tomi Kallio pystyi luomaan tekopaikkoja, jotka Kallio tosin lähes poikkeuksetta tuhlasi.

Sen sijaan Perttu Lindgrenin Ilves-ketju - jossa Kimmo Koskenkorva tuurasi vatsatautista Toni Koivistoa - jatkoi siitä mihin SM-liigan puolivälierissä jäi, eikä saanut aikaan mitään mainittavaa. Lindgren joutui kolmannessa erässä sivuun saatuaan "pienen kolhun".

Puolustajista ykköspari Tuukka Mäntylä - Pekka Saravo selvisi omasta osuudestaan miinusmaaleitta. Kotihallissaan pelannut Arto Laatikainen sen sijaan merkkautti nimensä kaksi kertaa miinustilastoon, muut Suomen puolustajat kerran.

Avausmaali Latvialle

Suomi hallitsi ottelun avauserää, mutta ensimmäisen maalin teki Latvia. Puolustaja Atvars Tribuntsovs neppasi kiekon maalille, ja Suomen maalivahti Sinuhe Wallinheimo tunaroi. Helppo laukaus livahti etukulmasta maaliin.

Vierasjoukkue sai mahdollisuuden lisätä johtoaan, kun heti seuraavassa vaihdossa Tuukka Mäntylä otti jäähyn laitataklauksesta. Suomi selvitti kuitenkin erän ainoan alivoimansa kunnialla.

Samalla kun Mäntylän jäähy päättyi, Esa Pirnes ja Timo Pärssinen pääsivät hyökkäämään kahdella kahta vastaan. Pirneksen hieno syöttö vapautti Pärssisen avopaikkaan, josta Timrå-laituri ei erehtynyt. Tulinen rannelaukaus painui Latvian maalin ylänurkkaan.

Maalin jälkeen Suomi sai oman hyökkäyspelinsä kulkemaan. Erityisesti Leinon johtama nelosketju pörräsi hyökkäyspäässä vaarallisesti, ja Latvian puolustajat joutuivat jatkuvasti rikkomaan suomalaishyökkääjiä. Kotijoukkueen ylivoimapeli oli kuitenkin tehotonta.

Erän lopulla Suomi pääsi pelaamaan lähes kaksi minuuttia viidellä kolmea vastaan, mutta edelleenkin tuloksetta. Kiekko liikkui liian hitaasti, eikä latvialaiskolmikolla ollut vaikeuksia pysyä sen perässä.

Kun suorat laukaukset sivuttaissyötöistä puuttuivat, ehti latvialaisvahti Edgars Masalskis kiekon eteen. Paras paikka avautui Mäntylälle, joka laukoi lujaa, mutta ohi.

Suomen puolustajatilanteesta kertoo paljon, että Pekka Saravo ja Aki Berg pelasivat kumpikin minuutin verran 5-3-ylivoimaa. Vatsatautiselle Janne Niskalalle olisi ollut käyttöä.

Raskin maajoukkueuralle surkea alku

Toisen erän alussa Suomi onnistui vihdoin hyödyntämään miesylivoimansa. Johtomaalin viimeisteli Sean Bergenheim, jolle Petri Kontiola ja Arto Laatikainen petasivat paikan.

Erän puolivälissä Suomi lisäsi johtonsa kahteen maaliin. Antti Pihlström karvasi kiekon laidassa, Janne Lahti syötti päädystä, ja Ville Leino lämäsi kiekon vastustamattomasti ohi Masalskiksen.

Leinon maalin jälkeen Suomen maaliin luisteli Tuukka Rask, jolle maaottelu oli uran ensimmäinen. Huippulupauksen maajoukkueura sai kuitenkin vähemmän ruusuisen startin, kun hän joutui kaivamaan kiekon selkänsä takaa ennen ensimmäistäkään torjuntaa.

Aki Bergille ja Arto Laatikaiselle tapahtui paha merkkausvirhe, ja Ilveksestä tuttu Lauris Darzins unohtui vapaaksi Suomen maalin eteen. Raskin osuus maalin synnyssä oli varsin vähäinen, ja jälkeenpäin takaisku nauratti nuorta maalivahtia.

- Eihän se ollut paras mahdollinen alku. Jatkossa pääsin ihan hyvin peliin mukaan, torjuntoja tuli tasaisesti, Rask kertasi.

Rask hoiti oman osuutensa alkuvaikeuksien jälkeen moitteetta. Suomen huolimaton hyökkäyspelaaminen avasi Latvialle runsaasti paikkoja teräviin vastaiskuihin. Sama huolimattomuus näkyi myös puolustuksessa merkkausvirheinä ja turhina jäähyinä.

Toisen erän lopussa oli Latvian vuoro kokeilla 5-3-ylivoimaansa, kun Arto Laatikainen koukkasi alivoimalla Leonids Tambijevsin kumoon. Vierasjoukkuekin haki paikkaa "noppavitosen" kautta, mutta hidas pelinrakentelu ja heikot laukaukset kaatoivat haaveet tasoitusmaalista.

Sunnuntaina mukaan kymmenkunta uutta pelaajaa

Päätöserän alussa Pärssinen pääsi toistamaan avauserän temppunsa. Pirnes pelasi Pärssisen jälleen vapaaksi, ja laituri tulitti samaan tuttuun paikkaan. Paria minuuttia myöhemmin Pirnes avasi jälleen Pärssiselle vauhtiin, mutta hattutemppu jäi haaveeksi, kun tämä ajautui kiekon kanssa maalin taakse. Jukka Hentusen jatkolaukaus kilpistyi sivurautaan.

Latvia nousi jälleen maalin päähän, kun Tambijevs pääsi kaventamaan rangaistuslaukauksesta. Teemu Aalto joutui koukkaamaan Aleksejs Sirokovsia, jonka Agris Saviels oli syöttänyt läpiajoon. Tambijevs harhautti Raskin jäihin ja onnistui toimittamaan kiekon yli maaliviivan.

- Sinuhe olisi kuulemma tiennyt, mitä Tambijevs yrittää, muttei ollut varma, haluanko kuulla, Rask kertoi. Wallinheimo ja Tambijevs ovat vanhoja joukkuetovereita Lukosta.

Ottelun jälkeen Suomen valmennusjohto linnottautui omaan koppiinsa pohtimaan pelaajavalintoja seuraavalle leiriviikolle. Sunnuntaina julkistettava leiriryhmä on manageri Jari Kurrin mukaan vielä suhteellisen suuri. Mukaan on tulossa eilen julkistettujen kuuden NHL-vahvistuksen lisäksi muutama SM-liigafinalisti.

» Lähetä palautetta toimitukselle