Suomi jäi MM-hopealle rullakiekossa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Leijonien oli tyytyminen MM-hopeaan rullakiekon kotikisoissaan Kuopiossa. Ruotsi voitti historian toisen maailmanmestaruutensa luvuin 4-2 (1-0, 1-0, 2-1, 0-1). Pronssia nappasi Yhdysvallat.
MM-2005

MM-kisojen ottelut ja lopulliset sijoitukset.
[lue lisää…]

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetyt rullakiekon MM-kisat huipentuivat sunnuntaina mitalipeleihin. Unelmafinaali ei kuitenkaan sujunut aivan toiveiden mukaisesti, sillä Ruotsi vei kultaa Suomen nenän edestä lähes kolmentuhannen katsojan harmiksi.

Ruotsalaiset saavat kiittää mestaruudestaan paitsi omaa fiksua ja tarkkaa puolustuspelaamistaan myös isäntämaan tehottomana jatkunutta hyökkäystä. Suomi nimittäin hallitsi ottelua selvästi kaikkien erien ajan, mutta viimeinen terävyys puuttui edelleen aiempien otteluiden tavoin. Ruotsi sen sijaan käytti omat paikkansa tehokkaasti hyväkseen.

tilastot

Suomen joukkueen tilastot ja koko kisojen pistepörssit.
[katso…]

Nollaan kolmeen

Loppuottelu alkoi Suomen täydellisessä komennossa länsinaapurin tyytyessä lähinnä purkamaan kiekkoa pitkänä päätyyn. Maaleja isännät eivät kuitenkaan onnistuneet vahvasta alusta huolimatta tekemään. Lähimpänä oli Krister Pietsalo, joka laukoi kiekon ylivoimalla poikkirautaan.

Ruotsi sai otetta peliin ensimmäisen kerran vasta kahdeksan minuutin kohdalla ja pakotti Suomen rikkomaan. Leijonat kestivät alivoiman, mutta pian sen jälkeen muutamalla vedolla lämmitetty Ari Luostarinen joutui antautumaan. Luostarisen ja puolustaja Aki Tuomisen ajatukset eivät käyneet aivan yksiin ja Mattias Luukkonen pääsi tökkäämään kiekon sisään aivan maalin edustalta.

kuvakooste

Kuvakooste kisojen viimeiseltä päivältä

[katso]

Ruotsi lisäsi johtoaan heti toisen erän alkupuolella. Teemu Virtalan kentällinen menetti kiekon hyökkäyspäässä ja Ruotsi karkasi 2-1-vastahyökkäykseen. Daniel Wessner yllätti ja laukoi itse kiekon pienestä kulmasta sisään.

Suomi ei saanut erän aikana puhkottua Ruotsin tiivistä nelikkoa, eikä kahdesta ylivoimastakaan ollut apua. Paitsiovihellys pelasti Suomen ensimmäisen jäähyn päätteeksi, sillä Dejan Matejic oli karkaamassa läpiajoon suoraan rangaistusaitiosta, muttei ehtinyt syöttöä vastaan punaviivan oikealle puolelle.

Kolmannen neljänneksen alussa Suomi joutui entistä ahtaammalle, kun Jonne Vaahtera hankaloitti takaa-ajoa turhalla jäähyllään. Leijonat kestivät kuitenkin alivoimansa ja pian Timo Nurmbergilla oli paikkansa: veto suuntautui kuitenkin sivuverkkoon.

Siinä missä suomalaiset pyörittivät peliä kulmissa ja laukoivat yli, ohi tai päin vastustajaa, onnistui vastustaja omissa paikoissaan lähes sataprosenttisesti. 3-0-johtoon Ruotsi karkasi ajassa 27.15, kun Virtalan vitja oli menettänyt kiekon jälleen vaarallisesti hyökkäyspäässä. Kristian Luukkonen pani Luostarisen liikkeelle läpiajonsa päätteeksi ja siirsi kiekon längistä sisään.

Toivoton takaa-ajo

Suomi sai pian kolmannen takaiskunsa jälkeen lisäuskoa tekemiseensä, kun Jussi Eloranta lämäsi tarkasti kavennuksen Karo Koivusen loistavasta levityksestä. Ratkaisun avaimia tarjoiltiin pian kotijoukkueelle, kun Ruotsi nappasi parikin rangaistusta. Mikko Liukkonen tykitti ylivoimien aikana vaarallisesti kolmekin kertaa, mutta Peter Hermansson ei ollut yllätettävissä.

Aivan erän lopussa suomalaiset ehtivät jo huokaista helpotuksesta, kun jenkkituomarit eivät viheltäneet Ruotsille rangaistuslaukausta, vaikka Aki Tuomisen oli pakko kaataa läpipyrkinyt Jimmy Andersson.

Helpotus oli kuitenkin pahasti ennenaikaista, sillä Ruotsille riitti 11 YV-sekuntia neljännen maalin tekemiseen. Luostarinen saatiin jälleen pieneen sivuttaisliikkeeseen ja Henric Höglund laukoi vastustamattomasti kiekon maaliin suoraan Björn Östlundin syötöstä.

Etenkin ottelun alkupuoliskolla Suomen ylivoima oli luokatonta, mutta vähitellen siitäkin löytyi ideaa. 4-2-kavennus syntyikin juuri harjoitellun näköisen pakkopelikuvion seurauksena. Karo Koivunen antoi maalin kulmalle, josta Jari Harjumäki jakoi lätyn välittömästi toisesta aallosta nousseen Kimmo Liskon lapaan. Puolustaja tinttasi kavennuksen varmasti.

Suomen toisen osuman jälkeen Ruotsi vetäytyi entistä enemmän kuoreensa ja tappoi kypsällä pelaamisellaan arvokkaita sekunteja. Jokusen paikan Leijonat sai kuitenkin luotua: Sami Järvenpää ja Jussi Eloranta epäonnistuivat kuitenkin omissa yrityksissään, jälkimmäinen jopa kahdesti.

Aikalisän jälkeen Suomi yritti viime minuuteilla ilman maalivahtia – Richard Wallinin rangaistuksen aikana jopa kahden miehen ylivoimalla. Koivunen ehti erikoistilanteen aikana jo tuuletella tolppakutiaan, mutta mestaruus valui hitaasti mutta varmasti kohti kuningaskuntaa.

Suomi yritti kuitenkin vimmatusti loppuun asti. Koivunen laukoi vielä viimeisellä minuutilla ohi, eikä Liukkonenkaan pystynyt yllättämään erinomaisesti pelannutta Peter Hermanssonia kovasta maskista huolimatta. Niinpä Kuopiossa käynnistyivät 48 hikisen minuutin päätteeksi sinikeltaiset juhlat.

Päävalmentajan tontilta väistyvä Jarmo Sinisalo voi jättää maajoukkueen pää pystyssä, vaikkei joukkue aivan kovaan tavoitteiseensa yltänytkään. Suomi jatkoi kuitenkin hopean myötä komeaa putkeaan: jo kuudes kerta peräkkäin finaalissa, vaikka tasoerot lajin sisällä ovatkin pienentyneet jatkuvasti.

Jenkit syttyivät hitaasti mutta varmasti

Myös viime vuoden mestari, Yhdysvallat, jätti Kuopion taakseen voittajana. Pronssiottelussa lajin suurmaa kukisti Tsekin puhtaasti 6-0 (0-0, 0-0, 4-0, 2-0). Vaikka ottelu pysyikin pitkään maalittomana, ei se kielinyt juurikaan tarkasta puolustamisesta – etenkin avauserässä molemmilla mailla nimittäin oli melkoinen tukku maalipaikkoja.

Lähimpänä maalia tasaisessa avauserässä oli Tsekki, sillä Pavel Beranek täräytti kiekon tolppaan. Toisella neljänneksellä maalipaikkoja ei enää nähty yhtä solkenaan ja tsekkivahti Petr Zurek oli muurina jenkkien ylivoiman aikana.

Puoliajan jälkeen matolla nähtiin vain yksi joukkue: jenkit vei ja Tsekki vikisi sen minkä keuhkoistaan irti sai. USA meni ensin 1-0-johtoon alimman tsekin hukattua kiekon ja Brad Parsonsin kuitattua. Vajaata minuuttia myöhemmin Christopher Popescu sai Chris Petersonilta erinomaisen avauksen punaviivalta ja viimeisteli turnauksen kymmenennen maalinsa.

3-0-maalista vastasi Jason Deskins, lauottuaan ranteella ylänurkkaan ylivoiman päätteeksi. Neljäs osuma syntyi vastahyökkäyksestä Petersonin levitettyä ja Derek Kernin lauottua suoraan syötöstä ja tarkasti. USA:n selvääkin selvemmästä hallinnasta kertoivat karua kieltä myös neljänneksen laukaisulukemat: 16-1.

Päätöserä oli pelkkää kosmeettista pelailua. Tsekki ei pystynyt rikkomaan kuparistaan kahden ylivoimansakaan aikana ja Deskins maalasi komean yksilösuorituksen päätteeksi heti rangaistusaitiosta vapauduttuaan. Loppuluvut 6-0 teki jenkkien kippari Ernie Hartlieb, pohjoisamerikkalaisten tunnetusti mahtavaa laukaisutaitoa esitellen.

Pronssi oli takuulla Yhdusvalloille pieni pettymys – mutta lopulta kuitenkin voitettu mitali ja arvokas lisä komeaan saldoon. Maa on jäänyt mitalitta vain kerran, vuonna 2002.

B-sarjassa mestaruuden vei yllättäjäjoukkue Unkari, joka kukisti Japanin finaalissa 6-3. Pronssille ylsi Brasilian voittanut Iso-Britannia. Kisojen jumboksi jäi kaikki pelinsä hävinnyt Taiwan. Australia säilytti paikkansa ensi vuoden kisoihin niukkaakin niukemmin, sillä se kukisti päätöskamppailussa Namibian vain yhden maalin erolla.

Leijonat unelmafinaaliin

Rullakiekon MM-kisat saavat arvoisensa huipennuksen sunnuntaina, kun Suomi taistelee mestaruudesta Ruotsin kanssa. Leijonien tie loppuotteluun aukesi vähämaalisessa välierässä, jossa Tsekki kaatui maalein 4-1 (0-1, 2-0, 0-0, 2-0).

Torstain odotettua tiukemmat puolivälieräottelut taisivat vielä painaa niin Suomen kuin Tsekinkin pelaajien jaloissa, sillä molemmilta oli paras terävyys kateissa välierässä. Leijonien rutiini riitti kuitenkin hivenen heikommallakin pelillä voittoon 4-1 ja komea finaaliputki sai täten jatkoa.

Parasta peliään Suomi esitti avauserässä. Kolmen minuutin ylivoimastakaan huolimatta se ei kuitenkaan saanut maaleja aikaiseksi, Tsekki sen sijaan rokotti vaarattoman näköisesti tilanteesta erän lopulla. Tomas Vakin kaukaa laukoma kiekko löysi tiensä Suomen maaliin helpohkon näköisesti, mutta Ari Luostarinen paikkasi tilanteen vielä saman erän aikana venymällä Tsekin pelatessa ylivoimaa.

Toisen neljänneksen alussa Tsekki liikkui matolla liukkaammin, mutta nyt oli Suomen vuoro vastata maaleista. Teemu Virtala tinttasi ensin tasoituksen suoraan Juha Myllymaan syötöstä ja pari minuuttia myöhemmin Karo Koivunen ajoi röyhkeästi maalille ja siirsi kiekon rystyllä sisään.

Kolmas erä oli vielä aiempaakin tarkempaa ja väsyneemmän oloista pelaamista. Molemmat maat saivat yrittää ylivoimallakin, mutta maaleja ei nähty. Tsekin pakkopeli oli Leijonien vastaavaa vaarallisempaa, Suomi taas oli niukasti niskan päällä tasakentällisin. Erän paras tilanne oli Sami Järvenpäällä, joka ei kuitenkaan onnistunut käyttämään läpiajoa hyväkseen.

Koivunen ja Luostarinen leijonasankareita

Myös päätösneljännes sujui Suomen hienoisessa hallinnassa, mutta hyökkäyspeli oli edelleen tehotonta. Tärkeintä oli kuitenkin oman maalin varjeleminen, jossa tiivis puolustuspelaaminen toikin tulosta. Ari Luostarinen selvitti varmuudella muutamat vaaralliset tsekkiyritykset.

Ottelun lopussa Tsekki joutui avaamaan pakettiaan, mikä avasi Suomellekin entistä enemmän paikkoja. Vielä nelisen minuuttia ennen täyttä aikaa Leijonat tuhrivat 3-1-vastahyökkäyksensä, mutta ajassa 46.26 Jussi Eloranta teki vastaavan hyökkäyksen päätteeksi helpottavan osuman. Erinomaisen syötön maaliin tarjosi ottelun paras kenttäpelaaja Karo Koivunen.

Kaksi maalia juoninut Koivunen on parantanut tasaisesti kisojen edetessä ja on kerännyt ennen finaalia ensikertalaiselle kunnioitettavat kolmetoista tehopistettä. Loppulukemat 4-1 viimeisteli Nemo Nokkosmäki, joka nosti korkean roikun syvältä omalta alueelta tyhjään tsekkimaaliin.

Ottelun kiistattomaan parhaimmistoon kuuluivat myös molemmat maalivahdit: 21 kertaa torjunut Luostarinen sekä virkaveljensä, Roman Kousal, joka venyi kiekon eteen 34 kertaa. Molempien joukkueiden hampaaton hyökkäyspeli tosin helpotti kassareiden urakkaa suunnattomasti, sillä suurin osa vedoista tuli melko kaukaa ja maskitta.

Tiukka eilinen vääntö ja Niiralan hallin kuuma ilma tuntui pehmittäneen ainakin Tsekin etukäteen pelätyimmän pelaajan Ales Hemskyn, joka ei juuri taitojaan väläytellyt. NHL-tähti sai vastuuta runsaasti, mutta pelin edetessä luistimet eivät vain tahtoneet enää liikkua. Suomen hyökkäyspelissä vauhtia taasen oli toisinaan liikaakin – ajatuksen kustannuksella.

Suomi-Ruotsi unelmafinaalina

Huomenna iltaseitsemältä pelattavaan finaaliin selvitti tiensä Suomen pariksi rakas perivihollinen Ruotsi. Sinikeltaiset kukistivat omassa välierässään Yhdysvallat rangaistuslaukauskisan jälkeen 6-5. Ruotsin sankariksi nousi rankkarissa onnistunut Kristian Luukkonen.

Alustaongelmien vuoksi viivästynyt avauserä oli melko tasainen. Molemmat maat onnistuivat sen aikana kertaalleen ylivoimalla: Jonas Bergman vei Ruotsin johtoon maalin edestä, Jason Deskins taas tasoitti hyvästä passista. Jenkkivahti Jeff Reynart venyi ensimmäisen neljänneksen aikana muutamaankin pahaan ruotsalaisvetoon.

Toisessa erässä maat mätkivät peräti kuusi maalia. USA aloitti neljänneksen todella vahvasti. Ensin Deskins pamautti kiekon ilmasta tolppaan ja hetkeä myöhemmin liukasliikkeinen Christopher Popescu purjehti läpi ja vei maansa johtoon. Daniel Wessner tasoitti kuitenkin pelin – jälleen ylivoimalla ja maalin edestä.

Jeff Giuliano ehti vielä siirtää jenkit johtoon Ernie Hartliebin reboundista, mutta loput erän kolme maalia syntyivät Tre Kronorin lavoista. Ensin Björn Östlund nousi helposti maalille ja ujutti lätyn längistä sisään. Ruotsin neljäs ja viides maali syntyivät viimeisellä minuutilla. Richard Wallin oli unohdettu maalin kulmalle ja sai veivata rauhassa maansa johtoon. Östlund lisäsi johtoa toisella maalillaan vain kolme sekuntia ennen puoliaikaa, laukoen kaukaa mutta tarkasti.

Ottelun jälkimmäinen puolisko oli ensimmäistä tarkempaa pelaamista. Yhdysvallat teki kuitenkin kaksi tarvittavaa maalia kolmannen erän aikana. Deskins kavensi ylivoimalla maskin takaa ja Derek Kern tasoitti melkein suoraan B-pistealoituksesta. Chris Peterson oli vielä hölmöillä pelin Ruotsille päätöserän peräkkäisillä jäähyillään, mutta Ruotsi ei pystynyt hyödyntämään mahdollisuuksiaan.

Jatkoajalla molemmat maalivahdit venyivät muutamaan tärkeään pelastukseen, joten ratkaisu nähtiin vasta rankkareissa. Ensimmäisessä parissa molemmat laukojat onnistuivat: Marcus Weinstock luisteli kylmästi maalivahti Reynartin ohi ja Brad Parsons harhautti Peter Hermanssonin tyylikkäästi maihin. Neljän epäonnistuneen vetäjän jälkeen Luukkonen lirutti kiekon längistä, eivätkä amerikkalaisten kaksi viimeistä vetäjää onnistuneet.

Ruotsi pääsi siis vuoden tauon jälkeen finaaliin. Viime vuoden mestari Yhdysvallat taasen joutuu pelaamaan himmeimmistä mitaleista Tsekin kanssa huomenna iltapäivällä.

Suomi vaikeuksien kautta välieriin

Mahalasku ei ollut kaukana Leijonien kotikisoissa, sillä
Suomen ja Slovenian välinen puolivälieräottelu venyi aina rangaistuslaukauskilpailuun saakka. Vaisulla asenteella pelanneet Leijonat olivat alusta lähtien aneemisia puolustuspelissään ja Slovenia karkasi helposti 0-4-johtoon.

Lopulta Suomen peli-ilo kuitenkin löytyi. Jatkoaika oli jo todellista kotijoukkueen hallintaa, mutta maaleja saatiin odottaa rankkarikisaan saakka. Rangaistuslaukauskilpailussa ratkaisevat maalit ujuttivat Karo Koivunen ja Mikko Liukkonen.

Perjantain välierässä Suomi kohtaa Tsekin, joka voitti omassa ottelussaan Saksan jatkoajan jälkeen. Tsekki on parantanut peliään huomattavasti kisojen avausottelusta. Varsinkin valkopaitojen puolustuspeli on parantanut. Ales Hemskyn tulon myötä myös Tsekin hyökkäyskalusto on löytänyt tehonsa. Suomen pelin pitääkin parantua paljon, mikäli Leijonat aikovat pelata lauantaina MM-kullasta.

Isäntien puolustus iltaunilla

Suomen valmennus oli tehnyt yllättävän valinnan, kun leijonamaalia vartioi Ari Luostarisen sijaan Matias Valavuo. Tällä kertaa riski kostautui, kun jo alkusarjassa epävarmasti pelannut Valavuo jatkoi hermostuneita otteitaan. Hermostuneisuus näkyi lukemattomina paluukiekkoina ja helppoina maaleina.

Slovenia karkasi jo avauserässä 0-4-johtoon. Suomen puolustuksen nukkuessa Jure Vnuk ja Domen Vedlin siirsivät joukkueensa helpoilla maaleilla kahden maalin karkumatkalle jo avausminuuteilla.

Suomi toipui shokkialusta hetkellisesti, mutta jatkoa seurasi erän loppuhetkillä. Dejan Zemva ja Simon Zerdin saivat rauhassa lappaa paluukiekot Leijonien maaliin.

Suomi herää, mutta nukahtaa jälleen

Toisessa erässä nähtiin uudesti syntynyt kotijoukkue. Valmennusjohto vaihtoi epävarmasti torjuneen Valavuon luukkuvahdiksi, ja torjuntavastuun sai ykkösvahti Luostarinen. Leijonat onnistui heti toisen erän alkuun kahdesti.

Ensin Mikko Liukkonen ampui suoraan syötöstä isäntien avausmaalin ja jatkoa seurasi vain puolitoista minuuttia myöhemmin, kun Teemu Virtala onnistui lähes identtisen kuvion jälkeen. Toisen erän lopussa Jonne Vaahtera nosti Suomen jo maalin päähän.

Myös kolmas erä alkoi Suomen maalilla. Ylivoimahyökkäyksen jälkeen kiekko pomppasi onnekkaasti Karo Koivuselle, joka tasoitti ottelun. Suurin osa yleisöstä odotti ottelun olevan ohi ja lopusta muodostuvan Leijonien maalijuhlan. Isännille tuli kuitenkin tasoitusmaalin jälkeen todellinen musta hetki.

Suomen tasoitusmaalin jälkeen Slovenia teki kahdessa minuutissa kaksi maalia. Isäntien puolustus katsoi molempia osumia paraatipaikoilta. Hyvän ottelun pelannut Jure Vnuk syötti Nejc Sotlarin läpiajoon. Jatkoa seurasi vain reilu minuutti myöhemmin. Suomen puolustuksen hölmöillessä tällä kertaa läpiajoon karkasi Domen Vedlin. Ilo tasoitusmaalista kuihtui nopeasti kahden maalin tappioasemaan.

Suomi nousi väkisin voittoon

Neljännessä erässä isännät muistivat jälleen aloittaa pelaamisen. Ennen neljättä erää vaikuttikin siltä, että välieräpaikka ei Suomea juuri kiinnosta. Ottelun luonteeseen sopivasti Suomi värkkäsi kaksi maalia kahdenkymmenen sekunnin sisään. Maalit syntyivät päätöserän puolivälissä.

Ensin Jonne Vaahtera onnistui kauhomaan irtokiekon sisään. Heti perään Timo Nurmberg levitti ja Mikko Liukkonen laukoi tarkasti takakulmaan lukemiksi 6-6. Enempää varsinaisella peliajalla maaleja ei nähty, joten edessä oli jatkoaika.

Suomi oli lähellä ratkaisua jo jatkoajalla. Parhaat paikat siunaantuivat Krister Pietsalolle ja Tatu Kattelukselle. Pietsalo sai kiekon maaliinkin, mutta peli oli jo vihelletty poikki maalin siirtymisen vuoksi.

Lopulta rangaistuslaukauskilpailu toi ratkaisun. Suomen kaksi ensimmäisestä yrittäjää onnistuivat. Ensin Karo Koivunen harhautti hyvän ottelun pelanneen Slovakialaisvahti Silan ja nosti kiekon varmasti maaliin. Jure Vnukin epäonnistuttua Mikko Liukkonen lirutti Silan jalkojen välistä Suomen jo kahden maalin karkumatkalle.

Hyvän ottelun Suomen maalilla pelannut Ari Luostarinen torjui kaikki Slovakki-yritykset. Kun Suomikaan ei enää maalinteossa onnistunut peli loppui neljänsien laukojien jälkeen. Suomi voitti rangaistuslaukauskilpailun 2-0 ja koko ottelun 7-6.

Suomi kohtaa huomenna välierissä Tsekin, jonka se kohtasi jo kisojen avausottelussa. YLE24:n televisioima ottelu alkaa kello 20:00. Toisessa parissa paremmuuttaan selvittelevät Yhdysvallat ja Ruotsi.

Myös Tsekki joutui tiukoille

Muista välieräjoukkueista Tsekki joutui Suomen tapaan tiukoille. Ottelu Saksaa vastaan päättyi vasta jatkoajalla Martin Vozdeckyn osumalla Tsekin eduksi 10-9. Pariskunnan kohtaamisesta odotettiin tasaista, ja sitä päivän ensimmäinen peli myös oli. Joukkueet tehtailivat maaleja pitkään vuorotahdilla, kunnes Tsekki vaikutti jo karanneen Ales Hemskyn kahden komean maalin ansiosta.

Saksa löysi kuitenkin vahvan sykkeen ottelun puoliväliin ja nousi 5-2-tappiotilanteesta jopa johtoon. Jännitystä pelissä riitti aivan loppuun asti, sillä molemmat maat osuivat viimeisen minuutin aikana: ensin Saksa ajassa 47.04 ja sitten Tsekki 41 sekuntia myöhemmin. Tsekin ratkaisijoita olivat avausosuman ja kaksi viimeistä maalia tehnyt Vozdecky sekä viisi tehopistettä kerännyt Hemsky.

Ruotsi ja Yhdysvallat sen sijaan selvittivät omat vastustajansa huomattavasti helpommin. Ruotsin voittolukemat Slovakiasta olivat 15-1 maan vietyä jo avauserän nimiinsä puhtaasti 6-0. Sinikeltaisten tehokkain pelaaja oli Andreas Svensson (4+3). Slovakian ainokaisesta vastasi michal Vrabel vain kolme sekuntia ennen täyttä aikaa. USA kukisti puolestaan Itävallan 12-2 hallittuaan peliä mielin määrin. Jason Deskins iski jenkeille kolme maalia.

Sloveniasta Leijonien vastustaja

Suomi aloittaa tänään torstaina pudotuspelit rullakiekon MM-kisoissa. Puolivälierävastustajaksi selvisi vain vaivoin Iso-Britannian voittanut Slovenia.

Slovenia joutui karsintaottelussaan tiukoilla Iso-Britannian kanssa, vaikka menikin heti avausneljänneksellä 2-0-johtoon ylivoimamaaleilla. Britit kirivät välillä tasoihin ja jopa ohi, mutta lopulta Slovenia oli niukasti parempi 5-4 ja selvitti tiensä Suomen vastustajaksi.

Suomen ja Slovenian kamppailu pelataan tänään kahdeksalta. Sinivalkoinen isäntäjoukkue on ottelun selvä suosikki. Maat kohtasivat puolivälierissä myös viime vuonna, jolloin Suomi oli vahvempi selvin 9-2-lukemin. Suomi on voittanut kaikki kolme maiden aiempaa kohtaamista maalierolla 40-7.

Itävalta selätti oman karsintavastustajansa huomattavasti Sloveniaa vaivattomammin. Se karkasi 4-0-johtoon Brasiliaa vastaan jo avauserässä ja voitti lopulta 10-2. Itävalta saa tänään vastaansa Yhdysvallat.

Suomi kukisti Ruotsin kiihkeässä kiekkoillassa

Suomi ja Ruotsi kohtasivat alkulohkojen päätösottelussa tiistai-iltana Niiralassa. Illan kohtaaminen oli erittäin kuumaverinen. Ottelussa nähtiin lukuisia kovia taklauksia, rumaa mailapeliä ja ajoittain törkeääkin jälkipeliä. Lopulta kansa sai mitä tahtoi, kun hanskat tippuivat ja välejä selviteltiin nyrkein. 8-6-voitollaan Suomi voitti alkulohkonsa puhtaalla pelillä. Kisaisäntien vastustaja torstaisessa puolivälieräottelussa on voittaja ottelusta Slovenia-Iso-Britannia.

Alkulohkon ykkössijan ja Pohjolan herruuden toistaiseksi ratkaissut ottelu oli yllättävän kiihkeä ja kuumaverinen. Jo alkuminuuteista lähtien nähtiin erittäin kovia taklauksia. Taklauspeli johti jo alkuhetkillä kovaan mailankäyttöön ja jälkipeliin.

Lopulta toisen erän alussa tunteet kuumenivat aina nyrkkimatsiin saakka. Jimmy Andersson löi jälkitilanteessa suomalaisveskari Ari Luostarista hansikkaaseen. Jussi Eloranta syöksyi puolustamaan maalivahtiaan. Pian hanskat lensivät kaukalon nurkkaan ja kaksikko selvitti välejään nyrkein. Muutaman terävän iskunvaihdon jälkeen Eloranta heitti pohjalaistyyliin ristivyöstä kanveesiin.

Kovien otteiden lisäksi ottelu oli muutenkin erittäin viihdyttävä. Tasoerojen kaventuessa toistaiseksi kisoja leimannut pelailun maku loisti poissaolollaan. Ottelussa oli myös panosta, sillä voittaja välttää USA:n kohtaamisen perjantain välierässä. Tasainen ottelu oli jännittävä aina loppumetreille saakka.

Maaleja tasatahtiin

Maaleja ottelussa mätettiin lähes vuorotahtiin. Maalitehtailun aloitti Suomi jo neljännellä peliminuutilla, kun Kimmo Lisko ampui ja Sami Järvenpää ennätti paluukiekkoon ensimmäisenä. Ruotsin kuittaus tuli kuitenkin välittömästi. Andreas Svensson purjehti aloituksen jälkeen Suomen alueelle ja nosti kiekon varmasti yläkulmaan. Puolitoistaminuuttia myöhemmin Ruotsi siirtyi 1-2-johtoon ylivoimahyökkäyksestään.

Suomi iski avauserän loppuminuuteilla kuitenkin vielä kahdesti. Ruotsin ylivoiman päätyttyä isännät lähtivät nopeaan vastaiskuun, osuman viimeisteli hyvän ottelun pelannut Lauri Puolanne. Kaksi minuuttia myöhemmin Kimmo Lisko näytti osaamistaan. Lisko otti kiekon kulmauksesta, kiersi koko maaliin ja ampui tarkasti tolpan kautta alakulmaan.

Toinen erä alkoi Ruotsin maalilla, kun Dejan Matejic onnistui yksilösuorituksensa jälkeen. Avauserässä alkaneet kovat otteet huipentuivat pari minuuttia myöhemmin Anderssonin ja Elorannan nyrkkimatsiin.

Maaleja mätettiin jälleen tasatahtiin, kun kotijoukkueen Karo Koivunen ja vierailijoiden Martin Thelander onnistuivat peräperään. Ruotsi siirtyi toisen erän lopulla 4-5-johtoon Jimmy Andersonin maalilla.

Tempo laskee

Ottelun jälkimmäinen puolikas oli tempoltaan selvästi rauhallisempi. Myös taklauspeli ja mailan iskut vähenivät, vaikka Jonne Vaahtera ja Jonas Bergman selvittelivätkin välejään nyrkein, tällä kertaa tuomarit katkaisivat ottelun alkuhetkillä.

Ruotsi tyytyi kolmannessa erässä varmistelemaan johtoasemaansa. Kolmas erä olikin maaliton aivan loppuhetkille saakka. Suomi iski erän lopulla kuitenkin väkisin kaksi maalia ja siirtyi ansaittuun 6-5-johtoon. Ensin Karo Koivunen runnoi väkisin Jussi Elorannan ampuman paluukiekon reppuun. Vain minuuttia myöhemmin Mikko Liukkonen ampui ylivoimalla maskin takaa johtolukemat 6-5.

Kolmannen erän lopussa Suomelle tarjoutui loistopaikka ratkaista ottelu Daniel Brolinin jäähyn myötä. Ylivoimapelin aikana nähtiin kaksi maalia. Ensimmäisen maalin viimeisteli yllättäen Ruotsi. Isäntien puolustus pelasi tilanteen erittäin löysästi ja Daniel Wesser sekä Rickard Wallin pääsivät 2-1-hyökkäykseen, viime mainittu tasoitti ottelun.

Suomi voittoon loppuhetken maaleilla

Sinipaidat toipuivat kuitenkin takaiskusta nopeasti. Minuutti Ruotsin alivoimamaalista soi toisessa päässä. Aki Tuominen ampui Teemu Virtalan loistavasta poikittaissyötöstä takakulmaan ja Suomi johti jälleen. Maalin jälkeen Ruotsi nosti selvästi karvaustaan. Tällä kertaa riski kostautui. Timo Nurmberg pelasi itsensä läpiajoon näyttävällä vartaloharhautuksella. Läpiajon päätteeksi Nurmberg syötti yllättäen taaksepäin ja tutkapari Mikko Liukkonen viimeisteli loppunumeroiksi 8-6.

Ruotsi painoi vielä loppuhetkillä pelin Suomen päätyyn, mutta vaarallisia tilanteita Ari Luostarisen maalille ei syntynyt. Voitolla Suomi voitto lohkonsa ja välttää näin ollen USA:n kohtaamisen välieräottelussa. Ruotsi kohtaa puolivälieräottelussa torstai-iltapäivällä Slovakian. Suomen puolivälierävastus on ottelun Slovenia – Iso-Britannia voittaja.

Jenkeille odotettu ykkössija

Tiistaina pelattiin muidenkin alkulohkojen viimeiset kamppailut. Yhdysvallat otti odotetusti A-lohkon voiton puhtaalla pelillä. Lohkon kärkikamppailussa maa kukisti mukana kohtalaisesti sinnitelleen Saksan 6-2. Christopher Popescu teki amerikkalaisille kaksi ja syötti yhden maalin. USA saa torstain puolivälierässään vastaan karsintaparin Itävalta-Brasilia voittajan. Saksan vastustaja on puolestaan B-lohkossa kolmanneksi sijoittunut Tsekki.

Tsekki nappasi kolmossijansa murskaamalla Itävallan peräti 22-3 tehtyään jo avausneljänneksellä yhdeksän maalia. Tsekkiläisten ilotulistusta johti kisojen ensimmäisen ottelunsa pelannut Ales Hemsky hurjin tehoin 4+8. Robert Blaha iski maaleista viisi.

A-lohkossa kolmannen sijan saavutti Slovakia, joka kaatoi viimeisessä pelissä Slovenian 10-4, vaikka oli ottelussa pitkään tappiollakin. Pisteittä alkulohkossa jäänyt Slovenia joutuu siis jatkokarsintaan, jossa vastaan tulee C-lohkon voittaja Iso-Britannia.

Iso-Britannian ja Unkarin välinen ratkaisukamppailu venyi aina rankkareihin asti. Iso-Britannia johti ottelua parhaimmillaan jo 8-4, mutta unkarilaiset kirivät tasoihin. Maalittoman jatkoajan jälkeen Simon Hehir onnistui ainoana pelaajana rangaistuslaukauksesta ja vei saarivaltion lohkovoittoon.

D-lohkossa voitto ratkaistiin puolestaan vähämaalisessa pelissä. Brasilia teki voittomaaliksi jääneen 4-3-osuman Japanin verkkoon viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Lohkon tulokasmaista Taiwan jäi viimeiseksi, kun Namibia yllätti sen maalein 7-8. Australiakin sai C-lohkossa viimein voiton tililleen, kun se kuritti Portugalia 13-2.

Suomi ja Ruotsi pelaavat lohkovoitosta

Leijonilla oli maanantaina huilipäivä, mutta muut joukkueet tahkosivat Kuopiossa tosissaan. Suomi ja Ruotsi kohtaavat alkulohkon päätöskamppailussa tiistaina. Maat ovat ennen keskinäistä ottelua tasapisteissä, sillä Ruotsi löylytti maanantaina Itävaltaa kisojen rumimmin luvuin 19-1.

Peli eteni ruotsalaisten komennossa koko ajan, mutta toden teolla se repesi päätöserässä, jossa sinikeltaiset naatiskelivat kahdeksalla osumalla. Hurjimmat tehot iskivät Richard Wallin (2+6), Daniel Wessner (1+6) ja Marcus Weinstock (5+1).

Runsasmaalinen voitto vei samalla Ruotsin Suomen edelle maalieron turvin. Huomisen Tsekki-Itävalta-ottelun häviäjä joutuu puolestaan pudotuspelikarsintoihin.

A-lohkossa sekä Saksa että Yhdysvallat jatkoivat voitokkaina. Erikoistilanneosaamistaan esittänyt Saksa kaatoi Slovenian 7-3 karattuaan 5-0-johtoon kahden ensimmäisen erän aikana. Germaanit tekivät maaleistaan kolme yli- ja kaksi alivoimalla. USA:n hampaisiin jäi Slovakia, jonka oli 2-1-johdostaankin huolimatta taipuminen tappiolukemiin 8-3. Saksa ja USA kisaavat huomenna lohkovoitosta, Slovenia ja Slovakia taas kolmannen ja neljännen sijan kohtalosta.

B-sarjan tähän mennessä suurimmasta voitosta vastasi Brasilia, joka nuiji päivän ensimmäisessä ottelussa Taiwanin maanrakoon 15-0. Pedro Raposo herkutteli peräti kuudella maalilla. D-lohkon toinen tulokas, Namibia, taisteli sen sijaan jälleen tasaväkisemmin, mutta joutui taipumaan Japanille 6-3. Ennen viimeistä neljännestä peli oli vielä 3-3. Brasilia ja Japani mittelevät tiistaina keskenään lohkovoitosta ja paikasta pudotuspelikarsintoihin.

C-lohkossa Australian heikko avaus sai jatkoa, kun Iso-Britannia voitti sen lukemin 3-5. Unkari puolestaan kuritti Portugalia 15-5. Voittajat ratkaisevat tässäkin lohkossa keskenään ykkössijan huomenna.

Itävalta piti Leijonia ahtaalla

MM-kisat pyörähtivät toden teolla käyntiin sunnuntaina, kun ohjelmassa oli täydet kahdeksan peliä. Alkulohkon heikoimmaksi joukkueeksi ennakoitu Itävalta taisteli Suomen kanssa tiukasti kolmen erän ajan. Kouvolalaisrintama nousi kuitenkin viimeisellä neljänneksellä ratkaisijan rooliin taaten selvän voiton 9-3 (3-1, 1-2, 1-0, 4-0).

Suomi aloitti avausottelun tavoin pelin vahvasti. Karo Koivunen vei isännät johtoon jo vajaan parin minuutin pelin jälkeen ja Mikko Liukkonen sekä Juha Myllymaa lisäsivät eroa ylivoimamaaleilla. Alppimaan rullailijat syttyivät kuitenkin taistelemaan ja kirivät ensin 3-2- ja Juha Myllymaan toisen osuman jälkeenkin 4-3-lukuihin. Kolmannen neljänneksen ainoan maalin teki Jari Harjumäki – vain kymmenen sekuntia ennen taukosummeria.

Jäähyrikkaan ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin heti päätöserän alussa, kun Tsekkiäkin kurittanut ykkösnyrkki pani isot pyörät pyörimään. Liukkonen teki Suomelle kuudennen maalin vain kahdeksan sekunnin pelin jälkeen. Molemmat Liukkosen maaleista pohjustanut Timo Nurmberg lisäsi johtoa puoli minuuttia myöhemmin ja paria vaihtoa myöhemmin taululla komeilivat jo loppulukemat 9-3.

Suomen maalilla pelasi kakkosvahti Matias Valavuo, jolle torjuntoja kertyi vain viisitoista. Itävaltalaismaalivahdit joutuivat puolestaan venymään kiekon eteen peräti viisikymmentä kertaa. Leijonien tehomiehiä olivat siis jälleen Nurmberg (1+4) ja Liukkonen (3+0). Johannes Reichel ja Gregor Baumgartner keräsivät Itävallan kovimmat pisteet 1+1.

Tsekki hävisi jälleen

B-lohkon toisessa sunnuntaimatsissa kohtasivat Ruotsi ja avausottelussa Suomelle hävinnyt Tsekki. Tre Kronor vei erittäin tasaisen ottelun 5-4 (0-0, 2-1, 2-2, 1-1) Tsekin sorruttua jäähyilyyn aivan loppuhetkillä. Rökäletappiolla kisat aloittanut Tsekki otti kolme rangaistusta loppuminuuttien aikana ja lopulta Jimmy Anderson rankaisi ylivoimalla. Andersson teki myös ruotsalaisten 3-2-johtomaalin ylivoimalla. Jälleen Ludek Brozin (3+1) tehojen varassa ollut Tsekki pelasi edelleen ilman Ales Hemskyä

A-lohkon otteluissa Saksa voitti Slovakian yllättävänkin selvin lukemin 8-1 (5-0, 0-0, 0-1, 3-0), kun taas mestarisuosikkeihin lukeutuva USA kirjasi tililleen niukemman voiton Sloveniasta maalein 5-1 (1-0, 1-0, 1-1, 2-0). Saksan sankareina kunnostautuivat 28 kertaa torjuneen Johen Vollmerin lisäksi kypärätempun tehnyt Michael Wolf sekä kolmen tehopisteen iltaa viettäneet Lukas Slavetinsky (2+1), Florian Jung (1+2) ja Daniel Menge (0+3). Yhdysvaltojen tehokkain pelaaja Slovenia-ottelussa oli kaksi maaleista viimeistellyt ja yhden syöttänyt Christopher Popescu.

B-sarjan peleissä Japani, Brasilia ja Iso-Britannia ottivat odotetut voitot tulokasvastustajistaan. Sunnuntain ensimmäisessä ottelu oli Aasian sisäinen kamppailu. Heti alussa karkumatkalle lähtenyt Japani kaatoi Taiwanin 10-3 Daihei Kurokawan ja Yugo Tsujimoton kypärätemppujen siivittämänä. Namibia puolestaan teki historiansa ensimmäisessä MM-ottelussa ensimmäisen maalin, mutta taipui lopulta Brasilialle 7-3 tipahdettuaan kyydistä toisessa erässä.

Iso-Britannian tiukka alku vei sen kolmen maalin johtoon vajaassa viidessä minuutissa. Portugali teki historiansa ensimmäisen maalin päätösneljänneksen alussa, mutta ottelu päättyi lopulta selvääkin selvempiin 11-1-lukemiin. John Dolan teki briteille neljä maalia. Päivän yllättävin tulos nähtiin C-lohkossa, kun Unkari kuritti Australiaa 8-4. Ottelu oli pahimmillaan jo 7-0 ja australialaisten otteissa oli nähtävissä turhautumista. Aussien tähtipelaaja Lliam Webster istui toisella neljänneksellä 14,5 minuuttia jäähyllä.

Suomi aloitti räjähtävästi

Suomi ja Tsekki pelasivat rullakiekon MM-kisojen avausottelun lauantaina Kuopiossa. Ottelu oli ohi käytännössä jo muutaman minuutin jälkeen Suomen karattua selvään johtoon. Suomi voitti pelin maalein 10-5 (6-1, 3-1, 1-1, 0-2).

Vaikka Tsekki saikin kaunisteltua pelin loppulukemia, ei voittajasta ollut missään vaiheessa epäselvyyksiä. Timo Nurmberg, Juha Myllymaa, Karo Koivunen ja Mikko Liukkonen maalasivat kolmen minuutin sisään ja peli oli jo ensimmäisen neljänneksen puolivälissä ansaitusti 4-0. Tsekki pääsi Suomen alueella ainoastaan ylivoimalla, jolloin onnistui tekemään kavennuksenkin.

Tsekki vaihtoi avausneljänneksen jälkeen maalivahtia, mutta Roman Kousalkaan ei saanut ottelulleen kovin hyvää starttia. Tatu Kattelus ujutti isännät komealla vanhanaikaisella jo 7-1-johtoon heti toisen erän alussa, minkä jälkeen myös Suomen pelin taso laski selvästi. Etenkin kaksi viimeistä neljännestä olivat melkoista pelailua Leijonien tyydyttyä Tsekin tahtiin.

ennakko

Jatkoajan MM-kisojen ennakkopaketti.
[lue lisää…]

Pahiten tsekkejä vei ottelussa Leijonien ”KooKoo-ketju”. Mikko Liukkonen keräsi tehot 3+2 ja voitti osuutensa tasakentällisin peräti 6-0, Timo Nurmbergin lukemat olivat 1+4 ja 5-0. Ketjussa puolustivat Tatu Kattelus (1+2) ja Nemo Nokkosmäki (0+2). Maalinteossa suomalaisista onnistuivat myös Jonne Vaahtera, Jussi Eloranta ja Teemu Virtala. Alussa työttä olleelle maalivahti Ari Luostariselle ottelu ei ollut helppo, mutta lopulta kuopiolaisella kertyi 25 torjuntaa.

Hävinneen osapuolen tehokkaimpia pelaajia olivat puolustajat Tomas Vak (2+2) ja Ludek Broz (1+3). Joukkueen ”supertähti” Ales Hemsky ei pelannut Suomea vastaan. Kisojen avausottelua oli seuraamassa komeasti yli 1200 katsojaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle