Suomalaisten ruuti märkää NHL-kierroksella

Kymmenellä paikkakunnalla nähtiin NHL-jääkiekkoa viime yönä Suomen aikaa. Kahdella paikkakunnalla yleisö näki maaleja nolla, Coyotes hävisi ensimmäisen kerran, ja Minnesotassa Teemu Selänne aukaisi maalitilinsä. Madison Square Gardenissa Thrashersin Pasi Nurminen oli ottelun parhaimmistoa.

Kauden voitoitta aloittanut New York Rangers avasi vihdoin pistetilinsä manhattanilaiseuran nyhjättyä maalittoman tasapelin Atlanta Trashersin kanssa. Sekä Rangers-vahti Mike Dunham 30 torjunnallaan että Pasi Nurminen Trashers-maalilla 29 pelastuksella olivat eittämättä
ottelun avainhahmot.

Rangersin maalilla urakoinut Dunham loisti etenkin toisen erän keskivaiheilla torjuen mallikkaasti Trashersin ylivoimayritykset. Toisessa päässä Trashersia kantanut
Pasi Nurminen vakuutti myös omilla otteillaan tehden muun muassa Rangersin ylivoima-aikeet turhiksi kolmannen erän alussa.

Maalittoman ottelun erikoismaininnan saa Rangersin alivoimapeli: manhattanilaiset tappoivat peräti yhdeksän jäähyä miesvajaalla. Maaleillaan loistaneet Mike Dunham ja Pasi Nurminen valittiin ottelun tähdistöön edellisen ollessa koko mittelön kirkkain tähti.

Ottelun muista suomalaisista Tommi Santala jäi 15.32 minuutin peliajalla pisteittä.

Coyotesille kauden avaustappio

Entistä seuraansa vastaan torjunut venäläiskassari Nikolai Khabibulin oli 20 kertaa kiekon tiellä Tampa Bay Lightningin aiheuttaessa Phoenix Coyotesille kauden ensimmäisen tappion. Arizonalaisseura oli aloittanut kautensa ennätyksellisellä kolmella peräkkäisellä
voitolla.

Lightningin voiton muut takuunimet olivat kolme syöttöä jakanut Ben Clymer, tulokaskauttaan pelaava ja ottelussa kaksi passia antanut Martin Cibak sekä 1+1 tehot saalistaneet vikkeläjalkainen Martin St. Louis ja kovalaukauksinen ruotsalaislaituri Fredrik Modin.

Ottelun kuparisen rikkoi ensimmäisessä erässä Lightning-puolustaja Brad Lukowich ampumalla kiekon Coyotes-maalivahti
Brian Boucherin selän taakse. Lukowichin osuma oli miehen ensimmäinen 71 otteluun. Coyotesin ainokaisen maalannut Mike Johnson tasoitti ottelun ylivoimalla.

Ensimmäisen erän mukana rimpuillut kojoottilauma tippui kuitenkin matkasta seuraavissa erissä. Martin St. Louisin ja Jassen Cullimoren nopeat maalin toisessa erässä näyttivät ottelun todellisen suunnan. Kolmannessa erässä Pavel Kubina ja Fredrik Modin varmistivat Lightningille 5-1 voiton.

Coyotes-puolustuksessa Ossi Väänänen jäi ilman pisteitä. Takalinjoilla 19.46 minuutin verran tahkonnut Väänänen istui jäähyaitiossa neljä minuuttia. Plus/miinus-sarake jäi pakkasen puolelle kahden osuman verran.

Blackhawksin alamäki jatkuu

Kautensa mollivoittoisesti aloittanut Chicago Blackhawks nöyrtyi Columbus Blue Jacketsin edessä kärsien
niukan 2-1 tappion. Peräti kuutta tulokasta kokoonpanossaan peluuttanut ja avainpelaajiensa Eric Dazen ja Alexei Zhamnovin loukkaantumisista kärsinyt Blackhawks aloitti takaa-ajon vasta kolmannessa erässä - liian myöhään.

Ottelussa runsaasti jäähyillyt Blackhawks koki Blue Jackets -ylivoiman vahvuuden toisessa erässä. Rick Nashin ja Todd Marchantin ylivoimaosumat veivät Columbuksen kahden maalin johtoon lähdettäessä mittelön kolmanteen erään.

Alexei Zhamnovin tilalle Blackhawks-kokoonpanoon nostettu tulokassentteri Brett McLean ampui NHL-uransa avausmaalin viimeisessä erässä kaventaen tilanteeksi 2-1. Kolmannen erän rajusta yrityksestä huolimatta Blackhaws-tilanteet kuivuivat kuitenkin Blue Jackets -vahti Marc Denisin torjuntoihin. Kolmekymmentä kertaa kiekon tiellä seissyt Denis ja kaksi syöttöpistettä saalistanut Geoff Sanderson olivat Columbuksen voiton avainhahmot.

Ottelun runsas suomalaiskaarti jäi tiukassa ottelussa ilman pisteitä. Blackhawks-kokoonpanon kotimaisista
Tuomo Ruutu jäi ilman ainuttakaan tilastomerkintää. Lasse Kukkonen istui jäähyllä kertaalleen, Ville Niemisen merkintöihin raapustettiin yksi laukaus. Intiaanipaitojen peliajat: Ruutu: 16.26, Kukkonen: 15.03 ja Nieminen: 17.02. Blue Jacketsin riveissä viilettänyt Lasse Pirjetä laukoi kolme kertaa ja kellotti 19.31 peliminuuttia.

Devils ja Maple Leafs tasapeliin

New Jersey Devilsin ja Toronto Maple Leafsin välinen ottelu sai juhlallisen alun Devilsin kolmannen Stanley Cup -mestaruusviirin noustessa Continental Airlines Arenan kattoon. Kaikissa kolmessa mestaruusjoukkueessa kiekkoillut venäläishyökkääjä Sergei Brylin pelasti kotijoukkueelle
pisteen maalaamalla mittelön tasoitusosuman vain kaksi sekuntia ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

Ottelun avausmaalin iski ensimmäisessä erässä Devilsin kolmosketjun raatajana tunnettu Jay Pandolfo. Maple Leafs vyöryi kuitenkin johtoon Nikolai Antropovin ja Darcy Tuckerin toisen erän osumilla. Maple Leafs -vahti Ed Belfourin 31 torjunnan täyttämän iltapuhteen pilasi kuitenkin Devilsin Brylin ottelun viime sekunneilla viemällä ottelun jatkoajalle. Maaliton jatkoaika sinetöi mittelön ratkaisemattomaksi tasapeliksi.

Devilsin kapteeni Scott Stevens sai mittelössä tililleen NHL-uransa 1600. ottelun. Maple Leafs -puolustuksessa
Aki Berg kellotti muhkeat 23.12 peliminuuttia. Suomalaispuolustaja jäi ilman tehopisteitä, mutta
istui jäähyaitoissa ja laukoi kohti maalia kertaalleen.

Detroit jälleen vahva lopussa

Autokaupungin ylpeys on voittanut kaikki tämän kauden ottelunsa lukemin 3-2 ja kaikissa voittomaali on syntynyt aivan ottelun lopussa tai sitten jatkoajalla. Tällä kertaa voittomaalin iski kesällä Red Wingsiin siirtynyt Ray Whitney. Whitney iski ensimmäisen maalinsa punasiipipaidassa ainoastaan minuutin ja kuusi sekuntia ennen kamppailun päätöstä.

Pelin ratkaisuihin kuuluivat kotijoukkue Detroitin hyvin toiminut ylivoimapeli, sillä se rankaisi neljästä Vancouver jäähystä kahdesti. Toinen suuri syyllinen voittoon oli kesällä eläkkeeltä palanneen Dominik Hasekin peli. Viimeistään nyt Hasek näytti kaikille epäilijöilleen, että hän on palannut ja palannut nimenomaan huipulle.

Vancouverin suomalaisille ei tehopisteitä pelissä kertynyt, Sami Salo oli -1 ja Jarkko Ruutu +1. Kotiyhdistelmälle tuli huonoja uutisia kesken ottelun, kun Derian Hatcher loukkasi polvensa, lisätietoa vammasta saadaa perjantain aikana. Tsekkitulokas Jiri Hudler pelasi Detroitin paidassa ensimmäisen NHL-pelinsä.

Montrealin ylivoima toimi

Montrealin ylpeys Canadiens jatkoi vahvaa syksyään kukistamalla kotikaukalossaan Pittsburgh Penguinsin lukemin 4-1. Canadiens hallitsi ottelua ja latoi maalinsa tasaisesti jokaisessa erässä, kolme neljästä osumasta syntyi ylivoimalla. Ylivoimapeli näyttelikin suurta osaa pelissä, sillä Montreal onnistui kolme kertaa neljästä mahdollisuudesta, kun taas Pittsburgh teki vain yhden maalin seitsemästä mahdollisuudestaan.

Pelaajista ykkösnimi oli Saku Koivun poissaolon myötä paljon vastuuta saanut pienikokoinen sentteri Mike Ribeiro. Pikku-Mike saalisti pelissä tehot 1+2 ollen kentän kiistaton kuningas. Canadiens on viimeisessä kolmessa pelissään laskenut omaan maalinsa ainoastaan kaksi kiekkoa, joten puolustuspeli on uomissaan.

Penguinsin kovanaama Brooks Orpik palasi kentille huilattuaan yhden pelin pelikiellon takia, jonka mies sai taklattuaan Los Angelesin Tim Gleasonia polvella. Tässäkin pelissä Orpik kunnostautui jäähyillen, sillä Jason Wardin kanssa käyty tappelu toi miehen tilille 17 jäähyminuuttia.

Coloradon tasaisuus liikaa Minnesotalle

Colorado Avalanchen laaja materiaali oli liikaa kotikaukalossaan pelanneelle Minnesota Wildille. Avalanchen viidestä maalista vastasivat viisi eri miestä. Yksi maalintekijöistä oli uransa ensimmäisen osuman täräyttänyt puolustaja John-Michael Liles. Peli oli muuten hieman vaisuhko, ehkä suurelta osin Coloradon dominoivan peliesityksen takia.

Avsista Teemu Selänne ja Andrei Nikolishin iskivät ensimmäiset maalinsa uudessa joukkueessaan. Selänteen maali katkaisi lopullisesti Wildin selkärangan kolmannen erän loppupuolella. Wildin vaisu peliesitys osoitti että joukkue kaipaisi kipeästi kahta toistaiseksi sopimuksetonta runkopelaajaansa, Marian Gaborikia ja Pascal Dupuisia riveihinsä.

Ottelun muista suomalaisista Riku Hahl pelasi pirteästi, laukoen neljä kertaa kohti Minnesotan maalia. Wildin Antti Laaksosen saldoksi jäi yksi kuti ja reilu kuusitoista minuuttia peliaikaa.

Erikoistilanteet olivat Bluesin turma Kantrikaupungissa

Nashville Predatorsin 20-vuotias tulokaspakki Dan Hamhuis oli yksi avainhahmoista Predatorsin napatessa 4-1-voiton vierailevasta St. Louis Bluesista. Myös ensimmäistä NHL-kauttaan pelaavat Marek Zidlicky ja Jordin Tootoo pelasivat vahvasti.

Ottelu oli jäähyrikas – kahden minuutin jäähyjä jaettiin ottelussa yhteensä 21 kappaletta. Näiden lisäksi jaettiin vielä Bluesin Reed Low’lle ja Predatorsin Wade Brookbankille, Mike Dantonille ja Tootoolle tappeluvitoset sekä Bluesin Barret Jackmanille käytöskymppi.

Predators oli erikoistilanteissa vahvempi: joukkue tappoi Bluesin seitsemästä ylivoimasta kuusi ja lisäksi hyödynsi kaksi viidestä saamasta ylivoimastaan. Ylivoimapelissä Hamhuis oli tärkeässä roolissa, ja nuorukainen kiitti vastuusta ampumalla maalin ja syöttämällä toisen. Maali oli hänen uransa ensimmäinen NHL:ssä. Tootoo sai ensimmäisen NHL-pisteensä syötöstä Hamhuisin maaliin.

Zidlicky teki myös ylivoimamaalin ottelun avauserässä, ja hän on saanut pisteen kaikissa Predatorsin kolmessa pelissä tällä kaudella.

Predatorsin Kimmo Timonen sai totutusti mukavasti peliaikaa, reilut 22 ja puoli minuuttia. Lisäksi Timonen jäähyili kuuden minuutin verran.

Oilers katkaisi maalittoman putkensa

Edmonton Oilers pelasi reilut seitsemän erää ilman maaleja ennen kuin Ethan Moreau onnistui alivoimalla katkaisemaan putken toisessa erän alussa Buffalo Sabresia vastaan.

Chris Druryn tasoitettua pelin, Oilersin nuoret hyökkääjät Ales Hemsky ja Raffi Torres keräsivät huomion toisen erän loppupuolella. Ensin iski Hemsky Torresin syötöstä ja hetkeä myöhemmin Torres vei Oilersin 3-1-johtoon Hemskyn syöttäessä. Fernando Pisani ampui loppunumerot 4-1 tyhkään maaliin päätöserän lopussa.

Oilersin maalilla Ty Conklin pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa, ja oli yksi joukkueensa parhaimmista. Conklin torjui 31 kertaa. Sabresin Martin Biron oli kiekon tiellä 29 kertaa.

Hackett ja Nabokov huomion keskipisteessä

San Jose Sharksin tämänvuotinen kotiavaus ei maaleja katsojille tarjonnut. Sekä vierailevan Philadelphia Flyersin maalilla pelannut Jeff Hackett että kotijoukkueen Evgeni Nabokov tukkivat maaliensa suut täydellisesti.

Hackett torjui ottelussa 27 kertaa, Nabokov yhden vähemmän. Hackett torjui useita vaarallisia Sharks-yrityksiä, mutta Nabokovin työ oli helpompi.

Flyersin riveissä Joni Pitkänen sai taas reilusti peliaikaa. Tällä kertaa Pitkänen pelasi reilut 21 minuuttia, joista noin neljä puoli minuuttia ylivoimalla. Saman joukkueen Sami Kapanen oli jäällä lähes 18 minuuttia.