Suomalaismaalivahdit pääosissa yön NHL-kierroksella

Suomalaismaalivahdit Miikka Kiprusoff ja Antero Niittymäki olivat yön NHL-kierroksen suomalaisnimet. Niittymäki ja Kiprusoff pelasivat kumpainenkin 65 minuuttia nollilla Philadelphian ja Calgaryn välisessä ottelussa, joten ottelussa jouduttiin hakemaan ratkaisua rangaistuslaukauksista. Tästä ottelusta ja kierroksen muista viidestä ottelusta raportit seuraavassa.

Kiprusoff ja Niittymäki pääosissa

Philadelphia - Calgary 1-0 rl

Raajarikko Philadephia sai vastaansa tilastojen valossa NHL:n tämän hetken kuumimpiin kuuluvan maalivahdin Miikka Kiprusoffin Calgary Flamesin. Philadelphialta poissa kokoonpanosta olivat nivusvammaiset Peter Forsberg ja maalivahti Robert Esche sekä vatsalihasvamman vuoksi yli kuukauden päivät sivussa oleva Joni Pitkänen.

Ensimmäinen erä suomalaisvahtien kohtaamisessa päättyi maalittomana, vaikka Philadephia oli lähellä maalia pariinkin otteeseen. Parhaimmillaan kiekko kävi Kiprusoffin vartioiman maalin pystyputkessa ja toisessa erässä putket kolisivat uudestaan Flames-maalilla. Myös toiselle erätauolle poistuttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Flyers painosti koko ottelun kolmannen erän ja pakotti Calgaryn rikkomaan. Kahdesti Philadelphia pääsi yrittämään ylivoimalla kolmannen erän lopulla, mutta ratkaisuyritykset olivat hengettömiä ja jälkimmäinen yritys päättyi Jarome Iginlan karattua läpiajoon ja Derian Hatcherin koukittua itsensä jäähylle.

Varsinaisen peliajan päätyttyä maalittomana, Calgary tuli lujaa jatkoajan alussa ja sai aikaiseksi pahan pyörityksen Flyersien maalille. Tämän seurauksena Mike Knuble joutui ottamaan jäähyn oman maalin edessä ja Flames pääsi pyörittämään ylivoimaa. Antero Niitymäki piti Philadelphiaa pystyssä jäähyn ajan hienoilla torjunnoillaan ja jatkoajan lopussa Miikka Kiprusoff joutui venymään vielä parhaimpaansa vastakkaisella maalilla.

Ottelu ratkaistiin lopulta rangaistuslaukauksilla, joissa Philadelphia oli parempi. Ainoana kiekon maaliin koko ottelussa onnistui toimittamaan Flyersien Mike Richards, joka sai Kiprusoffin sivuttaisliikkeeseen ja lirutti kiekon längistä maaliin. Onneaan rangaistuslaukauksissa kävivät kokeilemassa Calgarystä Kristian Huselius, Jarome Iginla ja Tony Amonte. Philadelphiasta epäonnisena laukojana oli Jeff Carter.

Calgaryn tähtihyökkääjä Jarome Iginla kasvatti peräkkäisten maalittomien otteluiden sarjansa jo yhdeksän ottelun mittaiseksi. Iginlan yritys rangaistuslaukauksissa kuvasti miehen viimeistelyn ongelmia: laukaus suoraan Niittymäen rintaan.

Sami Kapanen kunnostautui uurastamalla Philadelphian eniten alivoimaa tappaneena hyökkääjänä. Kapanen oli yhdessä Jeff Carterin kanssa joukkueensa ahkerin laukoja kuudella laukauksellaan. Kapasella oli kolmannen erän alussa erinomainen paikka nostaa kiekko maaliin yli jäissä olleen Kiprusoffin, mutta Flames-vahti venytti hanskakätensä kiekon tielle pelastaen varman maalin.

Sami Kapanen, Philadelphia 0+0, 0 PIM +0 jääaika: 20.32

Antero Niittymäki, Philadelphia 28/28 65:00

Miikka Kiprusoff, Calgary 37/37 65:00

Brown ja Garon auttoivat Kingsin voittoon

Toronto – Los Angeles 1-2

Toronto Maple Leafsin Ed Belfour ei vieläkään onnistunut nousemaan voitoissa ohi Terry Sawchukin, vaan jakaa edelleen 447 voitollaan listan kakkossijan legendaarisen maalivahdin kanssa. Tällä kertaa Belfourin voiton veivät Los Angeles Kingsin Dustin Brown sekä maalivahti Mathieu Garon.

Brown hakkasi ensimmäisen maalinsa Belfourin nenän edestä jo reilun kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen. Brown vei Kingsin 2-0-johtoon toisen erän alkupuolella, kun Kings pelasi ylivoimalla. Belfour torjui puolittain Mattias Norströmin laukauksen, mutta kiekko putosi Leafs-vahdin taakse ja Brown tyrkkäsi illan toisen maalinsa.

Ottelun ykköstähdeksi valittu Garon torjui ottelussa 36 kertaa ja ainoastaan Leafs-hyökkääjä Darcy Tucker onnistui yllättämään hänet. Toisessa erässä Leafsin pelatessa kahden miehen ylivoimaa Tucker sai poikittaissyötön ja vetäisi pienehköstä kulmasta 1-2-kavennuksen. Kolmannessa erässä kotijoukkue vei laukaukset nimiinsä 13-4-lukemin, mutta Garon oli ohittamaton.

Aki Berg, Toronto, 0+0 0 PIM +/- 0 jääaika: 13:02

Shanahan ohitti Bossyn

Detroit – New Jersey 5-2

Detroit Red Wingsin kova ja kokenut hyökkääjä Brendan Shanahan viimeisteli kaksi osumaa, kun kotijoukkue päihitti New Jersey Devilsin numeroin 5-2. Samalla Shanahan ohitti NY Islandersin legendaarisen Mike Bossyn kaikkien aikojen maalintekijänä. Red Wings -hyökkääjä on 575 maalillaan viidentenätoista. Jari Kurri on neljästoista 601 maalillaan.

Vierasjoukkue aloitti maalinteon neljän minuutin jälkeen, kun Viktor Kozlov vei Devilsin 1-0-johtoon. Shanahan tasoitti pelin tarkalla rannelaukauksessa takayläkulmaan. Toisessa erässä Shanahan iski b-pisteen kaarelta 2-2-tasoituksen sen jälkeen, kun Zach Parise oli vienyt vieraat johtoon.

Hetki Shanahanin tasoituksesta Tomas Holmström ampui samalta paikalta Devils-vahti Scott Clemmensenin mailapuolelta sisään. Erän lopulla Jason Williams lisäsi kotijoukkueen johdon kahteen maaliin.

Kolmannen erän ainoan osuman iski Steve Yzerman, joka pääsi vastakkain Clemmensenin kanssa ja pienen, mutta kauniin harhautuksen päätteeksi pisti kiekon maalin perukoille.

Huolimatta viidestä päästetystä maalista Clemmensen oli Devilsin parhaimmistoa. Kotijoukkueen tulituksessa hänelle kertyi torjuntoja 39 kappaletta.

Yorkin huippuilta siivitti Islandersin voittoon

St. Louis-NY Islanders 3-6

Mike York oli ottelun hahmo, kun Islanders haki pisteet St. Louisista. York avasi ottelun maalihanat ajassa 4.38, kun Blues ei saanut peliä poikki siirretyn rangaistuksen aikana. Illan toisen maalinsa York viimeisteli vajaat 12 minuuttia myöhemmin ylivoimalla. Ensimmäisen syöttöpisteensä York hankki ensimmäisen erän lopulla. Ylivoimahyökkäyksen päätti Yorkin hyvästä syötöstä Mark Parrish.

Toisessa erässä Blues nousi maalin päähän kahdella ylivoimamaalilla, jotka molemmat pistettiin sisään maalin edustalta. Ensin onnistui Eric Boguniecki ja jälkimmäisen osuman viimeisteli Keith Tkachuk. Ennen erätaukoa Islanders karkasi vielä takaisin kahden maalin johtoon, kun Mark Parrish viimeisteli illan toisen osumansa ohjaamalla Aleksei Jashinin laukauksen sisään.

Kolmannen erän ensimmäisten viiden ja puolen minuutin aikana Islanders onnistui kahdesti ja ratkaisi pelin. Viidennen osuman teki läpiajoon karannut Jason Blake, kuudennen Arron Asham, jonka terävä rannelaukaus yllätti Bluesin maalia hieman yli erän verran vartioineen Curtis Sanfordin. York kruunasi iltansa nappaamalla syöttöpisteen molempiin osumiin. Illan saldoksi Yorkille muodostui näin ollen 2+3. Seuraavaksi tehokkain ottelussa oli St. Louisin Keith Tkachuk, joka oli mukana kaikissa joukkueensa maaleissa, joista teki yhden ja syötti kaksi.

Janne Niinimaa 0+0, 0 PIM, +1, jääaika: 17.43

Nousussa oleva San Jose kukisti kotonaan Atlantan

San Jose-Atlanta 5-3

San Jose karkasi nopeasti kahden maalin johtoon ottelussa Atlantaa vastaan. Avausmaalista vastasi Jonathan Cheechoo, joka pääsi iskemään kiekon verkkoon suoraan Joe Thorntonin poikittaissyötöstä. 2-0-maalissa Rob Davisonin siniviivalta maalia kohti toimittama rannelaukaus upposi maskissa olleen Michael Garnettin selän taakse.

Atlantan kavennuksen iski b-pisteen kaarelta Brad Larsen. Sharks epäonnistui purkukiekossa ja Larsen jäi täysin vapaaksi. Vesa Toskalalla ei ollut sanansijaa Sharks-maalilla Larsenin tarkan laukauksen upottua verkkoon.

Ensimmäisessä erässä nähtiin vielä yksi maali. Siitä vastasi Sharks ja Joe Thornton. Thornton jäi vapaaksi kahden miehen ylivoimalla ja pisti kiekon vuorenvarmasti puolityhjänä ammottaneeseen Thrashers-maaliin.

Toisen erän alussa Atlantan Marian Hossa väläytti nopeuttaan. Hossa kiirehti ensimmäisenä Marc Savardin alivoimalla purkamaan roikkokiekkoon saavuttaen sen hyökkäysalueen b-pisteen kaarella. Muutamalla potkulla Hossa eteni lähemmäs Toskalaa ja pisti kiekon jäätä pitkin ohi kyljelleen heittäytyneen Toskalan.

Seuraavana maalitekovuorossa oli jälleen San Jose. Tällä kertaa Sharks iski kahdesti neljässä minuutissa. Joukkueen neljännestä maalista vastasi Nils Ekman, joka pujotteli hienosti laidasta maalille asti ja pisti kiekon ohi Garnettin. Viides maali syntyi, kun Tom Preissing nousi tukemaan hyökkäystä ja sai Alyn McCauleyltä syötön, jonka laukoi suoraan maaliin.

Erän viimeisellä minuutilla Hossa pääsi jälleen läpiajoon. Tällä kertaa Hossa harhautti tyylikkäästi Toskalan ja nosti kiekon ylhäälle.

Kolmas erä kului maalittomissa merkeissä. Näin ollen Sharks vei kahden maalin voiton.

Vesa Toskala, SJ: 25 torjuntaa, 3 PM, 88,0%

Kevyn Adams lannisti Anaheimin

Anaheim- Carolina 2-6

Carolina Hurricanesin hyökkääjän Kevyn Adamsin huippuilta ratkaisi ottelun Anaheimia vastaan. Adams teki pelin kolme ensimmäistä maalia ja nosti kauden maalimääränsä kuuteen osumaan. Miehen Anaheim-ottelussa tekemä kypätemppu oli jo hänen toinen tällä kaudella. Erikoista miehen tilastoissa on se, että Adams on pelannut näiden kahden huippuillan lisäksi kauden 25 muuta otteluaan maaleitta.

- Pelaan täysillä joka ilta ja toivon, että saan maalipaikkoja, jotta saisin mahdollisuuden hyödyntää näitä. Haluan pysyä itsevarmana ja laukoa kiekkoa mahdollisimman paljon. Välillä sitä saa onnistumisia ja olo tuntuu varmalta hyökkäyspäässä, joten tuolloin haluat pitää tämän tunteen kasassa. Olen pelannut kauden aikana tällaisia onnistuneita pelejä, joten yritän ottaa näistä onnistumisista kaiken irti jatkossa.

Adamsin lisäksi Carolinan muita ratkaisupelaajia olivat kokenut Rod Brind'Amour (0+3) sekä toinen Adams, Kevyn Adamsin ketjukaveri Craig Adams, joka tarjosi syötöt kaikkiin kolmeen Kevyn Adamsin maaliin. Carolinan pisteykkönen Eric Staal lisäsi kauden pistesaldoaan tehoilla 1+1. Staalin kauden kokonaispistesaldo kasvoi 20 maaliin ja 20 syöttöön. Näillä tehoilla Hurricanesin nuori huippuhyökkääjä on NHL:n pistepörssissä sijalla viisi.

Vanhaa joukkuettaan Anaheimia vastaan pelannut Carolina-maalivahti Martin Gerber joutui puolestaan venymään kiekon tielle 35 kertaa.

- Ottelu oli erikoinen. Ensimmäistä kertaa pelattu ottelu paikassa, jossa aloitin NHL-urani. On vaikeaa kuvailla tunteita. Paljon hyviä muistoja ja kaikki nämä palasivat mieleeni, mutta me olimme täällä ennen kaikkea voittamassa kiekko-ottelua."

Teemu Selänne ANA, 0+0=0, 0PIM -3, jääaika: 14.28