Stars löylytti Oilersia, Flyers niskan päällä Leafsia vastaan

NHL:n pudotuspelikierroksella kolmessa sarjassa pelattiin toinen osaottelu. New Jersey Devils upotti Boston Bruinsin suohon toistamiseen, mutta Stars ja Flyers onnistuivat tasoittamaan otteluvoitot. Loukkaantumisista kärsivä Toronto Maple Leafs voitti avausottelun Philadelphiassa, mutta toisessa ottelussa Flyers onnistui paremmin.

Ottelusarjan ensimmäisessä ottelussa Flyers voitti laukaukset 31-15, mutta hävisi 5-3. Viime yön ottelussa Flyers dominoi samaan tapaan ottelua voittaen laukaukset 37-17 ja tällä kertaa Roman Cechmanekin maalivahtipelikin toimi mainiosti.

Simon Gagne aukaisi Flyersin maalihanat kahdentoista peliminuutin jälkeen tekemällä alivoimalla 1-0-johtomaalin.. Gagne nappasi kiekon Leafsin Owen Nolanilta siniviivalla ja päästyään Leafsin alueelle laukoi kiekon kohti Belfouria Phil Housleyn ja Bryan McCaben välistä. Belfour torjui, mutta Gagne pääsi ensimmäisenä reboundiin ja onnistui toisella yrittämällään ohittamaan Leafs-veskarin.

Viitisen minuuttia myöhemmin Jeremy Roenick sai syötön maalin eteen ja ohjasi kiekon yläkulmaan ohi Belfourin.
2-0 Flyersille.

Toisessa erässä Leafsin maalipyssy Alexander Mogilny onnistui illan ainoana Leafsina ohittamaan Cechmanekin. Erää oli pelattu lähes viisi minuuttia, kun Mogilny yllätti Cechmanekin kiertämällä maalin ja iskemällä vanhanaikaisesti kiekon ohi tsekkivahdin.

Peli ehti vanheta alle kaksi minuuttia, kun Flyers siirtyi uudelleen kahden maalin johtoon. Mark Recchi yllätti Belfourin Leafs-pakki Bryan McCaben avustuksella. Recchi toimitti kiekon maalille, jossa se pomppasi McCaben luistimesta ohi Belfourin.

Ottelun puolivälissä Flyers pelasi ylivoimaa. Puolustaja Eric Weinrich laukoi kiekon, Belfour torjui, mutta John LeClair pääsi reboundiin ja laukoi kiekon neljännen kerran ohi Belfourin. Flyersin 4-1-maali jäikin ottelun viimeiseksi ja näin Flyers kuittasi otteluvoitot tasoihin.

Flyersin Sami Kapanen pelasi lähes 15 minuuttia ja sadannen playoff-ottelun pelannut Jyrki Lumme pari sekuntia enemmän. Aki Berg syötti Mogilnyn tekemän 2-1-kavennuksen ja oli jäällä 13 ja puoli minuuttia.

Sarjan kolmas ottelu pelataan maanantaina Torontossa Air Canada Centressä.

Kuriton Oilers hävisi Dallasissa

Sarjan avausottelun voittanut Edmonton Oilers avasi maalitilin myös toisessa kohtaamisessa Dallas Starsia vastaan. Marty Reasoner ampui kiekon ohi Stars-vahti Marty Turcon reilun kuuden minuutin pelin jälkeen. Tämä jäikin nuoren Oilers-ryhmän ainoaksi ilon hetkeksi ottelussa, sillä tämän jälkeen punavalon sai syttymään vain Stars.

Stars onnistui tekemään kolme maalia erän viimeisen kymmenen minuutin aikana. Ensin Sergei Zubov veti ylivoimalla 1-1-tasoituksen. Neljän minuutin päästä Scott Young osui myös ylivoimalla ja erän viimeisellä minuutilla Young tekee toisen maalinsa ottelussa.

Toista erää oli jäljellä reilu minuutti, kun Oilersin Tommy Salo yllätettiin neljännen kerran. Starsin 4-1-johtomaalin tekijänä kunnostautui Stu Barnes. Stars lisäsi johtoaan päätöserässä: ensin Mike Modano laukoi kiekon ohi Salon ja vei Starsin jo neljän maalin johtoon.

Hetken kuluttua Oilers päätti antaa Tommy Salon levätä ja ruotsalaisvahti luisteli vaihtoon. Samalla Oilersin kakkosvahti Jussi Markkanen pääsi tolppien väliin ajassa 46.03.

Markkanen on kolmas suomalaismaalivahti, joka on pelannut NHL:n pudotuspeliottelussa. Kaksi muuta ovat Kari Takko ja Miikka Kiprusoff.

Takko pelasi keväällä 1989 kolmessa pelissä 105 minuuttia, päästäen 7 maalia, torjuen 55 laukausta prosentilla 87.3. Hän aloitti yhden noista peleistä häviten sen. Keväällä 1990 Kari Takko pelasi vielä yhdessä playoff -pelissä neljä minuuttia joutumatta torjumaan kertaakaan.

San Jose Sharksin Miikka Kiprusoff pelasi keväällä 2001 kolme peliä, aloittaen niistä kaksi, yksi voitto ja yksi tappio. Lisäksi turkulainen pelasi keväällä 2002 kahdeksan minuuttia yhdessä pelissä.

Jarmo Myllys, Markus Mattsson, Hannu Kamppuri tai Jari Kaarela eivät koskaan pelanneet
pudotuspeleissä.

Markkasen ura pudotuspeleissä ei alkanut kovin hyvin, sillä Starsin Ulf Dahlen yllätti miehen 36 sekuntia sen jälkeen, kun Oilers oli päättänyt vaihtaa maalivahtia. Tämä jäikin ottelun viimeiseksi maaliksi ja Stars voitti lopulta 6-1.

Vaikka maaleja ei enää yleisölle tarjoiltu, niin katsottavaa ottelussa silti riitti, sillä ottelun loppunäytös toi monille mieleen häivähdyksen vanhan ajan playoff-kiekosta eli käytännössä tappeluita ja paljon jäähyjä. Lisäksi molempien joukkueiden kapteenit, sekä Starsin Derian Hatcher että Oilersin Jason Smith, ajettiin ulos pelistä.

Viimeistä erää kuvaa hyvin se, että siitä pelattiin 5-5-tasakentällisin vain reilut neljä minuuttia ja erän viimeisten 11 minuutin ja 45 sekunnin aikana ei kertaakaan jäällä nähty normaalia kymmentä kenttäpelaajaa.

Ottelussa jaettiin 39 jäähyä 144 minuutin arvosta ja lisäksi kaksi pelaajaa lähetettiin suihkuun.

Markkanen torjui loppujen lopuksi 11 Stars-laukausta. Kaiken kaikkiaan SaiPa-kasvatti pelasi lähes 14 minuuttia. Starsin suomalaishyökkääjät jäivät pisteittä. Jere Lehtinen pelasi viitisentoista minuuttia ja Niko Kapanen lähes 11 minuuttia. Lisäksi Kapanen oli mukana kolmannen erän ensimmäisessä yhteenotossa ja sai 2+10 minuutin rangaistuksen.

Ottelusarja jatkuu sunnuntaina Edmontonissa.