Slovakiassa kiekkokriisi - pelaajat harkitsevat maajoukkueen boikotointia

MAAJOUKKUE / Uutinen
Slovakkikannattajat uhkaavat boikotoida Slovakian pääsarjaa ja maan kiekkoliittoa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Slovakian kiekkoliiton puheenjohtajavaali on aiheuttanut Tatra-vuorten kupeessa melkoisen myrskyn. Korruptioepäilyt puhaltavat synkkiä pilviä maan kiekkoilun tulevaisuuden ylle.

Slovakiassa käytiin kesäkuussa puheenjohtajavaali, jossa valittiin maan jääkiekkoliitto SZĽH:lle johto seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Äänestyksen tuloksena istuva puheenjohtaja Igor Nemeček jatkaa Slovakian jääkiekkoliiton puheenjohtajana.

Nemeček voitti valintaäänestyksessä entisen Slovakian maajoukkuepelaaja Richard Lintnerin ja hänen taustajoukkonsa. Lintnerin valintaa pidettiin ennakkoon todennäköisempänä ja toivottavampana, mutta Nemeček kuitenkin monien yllätykseksi voitti vaalit.

Lintner oli saanut monien entisten huippupelaajien ja -valmentajien tuen, ja hän olikin myös aktiivikiekkoilijoiden selkeä suosikki kiekkoliiton johtoon. Muiden muassa Peter Bondra ja Miroslav Šatan kuuluivat Lintnerin taustajoukkoihin ja ilmaisivat tukensa entiselle puolustajalle.

Lukuisat slovakialaiset kiekkovaikuttajat ja pelaajat ovat ilmaisseet pettymyksensä puheenjohtajavaaliin ja Slovakian kiekkoliiton toimintaan. Kiekkoliittoa on kritisoitu näivettyneeksi ja toimintamalleiltaan sekä säännöiltään vanhanaikaiseksi ja osin epäoikeudenmukaiseksi ja jopa korruptoituneeksi.

Myös puheenjohtajavaalin uskotaan olleen epäoikeudenmukainen ja korruptoitunut. Liiton johtoportaan ja työntekijöiden oli mahdollista äänestää vaalissa itseään, eli Nemečekiä ja tämän taustajoukkoja. Vastapuolella ei tietojen mukaan samanlaista mahdollisuutta sääntöjen mukaan ollut.

Pelaajilta avoin kirje kiekkoliitolle

Vaalitulokseen pettyneinä slovakialaiset kannattajat ilmoittivat boikotoivansa maan pääsarjan otteluita ja kiekkoliiton alaisia sarjoja ja sen järjestämiä tapahtumia. He eivät halua antaa rahojaan liitolle, mikäli nykyjohto saa jatkaa tehtävässään. Myös slovakkikiekkoilijat liittyivät myöhemmin kiekkoliiton boikotointiin.

Pian puheenjohtajavaalin jälkeen slovakialaiset huippukiekkoilijat kirjoittivat liitolle avoimen kirjeen, jossa he kertoivat harkitsevansa muun muassa maajoukkuepelien boikotointia. Kirjeessä on 27 pelaajan allekirjoitukset, joista nimekkäimpinä voidaan pitää Zdeno Cháraa, Marián Gáboríkia ja Marián Hossaa.

Pelaajat ilmoittivat, etteivät aio näillä näkymin olla minkäänlaisessa yhteistyössä Slovakian kiekkoliiton ja sen nykyjohdon kanssa. Pelaajat kuvailivat liiton sääntöjä epäreiluiksi ja totesivat, ettei heiltä löydy luottoa nykyiseen liiton johtoportaaseen.

Myös sponsorit ovat ilmoittaneet boikotoivansa kiekkoliittoa ja sen alaisia sarjoja sekä liiton järjestämiä tapahtumia. Sponsorit jättäytyivät jo pois liiton järjestämästä palkitsemistilaisuudesta, ja lisää boikotointia on näillä näkymin luvassa.

"Slovakialainen jääkiekkoilu tulee ottamaan pohjakosketuksensa"

Slovakialainen media on haastatellut useita merkittäviä slovakialaisia kiekkoihmisiä. Heihin lukeutuvat muiden muassa Lintnerin taustajoukkoihin kuulunut ex-pelaaja Peter Bondra ja päättyneellä kaudella HC Banská Bystricassa Slovakian Extraliigaa pelannut Michal Handzuš.

— Tapa, jolla vaalit pidettiin, oli mielestäni vähintäänkin mielenkiintoinen ja jopa groteski. Olen oppinut urallani häviämään kunnialla. Mutta puheenjohtajavaali ei ollut reilua peliä. Olen hyvin vihainen ja turhautunut. Ainoa tapa, jolla me (Lintner ja hänen taustajoukkonsa) olisimme voittaneet vaalit, olisi ollut korruptio. Mutta sille tielle emme kuuna päivänä lähtisi, manasi Bondra.

Myös Handzuš oli harmistunut vaalien tuloksesta ja ennusti slovakkikiekkoilulle synkkää tulevaisuutta.

— Tästä lähtien aion pitäytyä erossa slovakialaisesta jääkiekkoilusta. Yritimme muuttaa asioiden suuntaa. Kaikki tiedämme, että slovakialainen jääkiekkoilu on ollut taantumaan päin. Nyt tiedämme myös sen, että slovakialainen jääkiekkoilu tulee ottamaan pohjakosketuksensa.

Vaalit voittanut Nemeček tukijoineen on kuitenkin väittänyt tiukkaan, ettei voittanut vaaleja korruptiolla tai epärehellisin keinoin. Hänen mukaansa äänestys oli demokraattinen, eikä siihen sisältynyt vilppiä.

Kiekkoliiton pääsihteeri Róbert Pukalovič on luvannut keskustella asiasta myöhemmin pelaajien ja liiton nykyjohdon vastustajien kanssa ilman raikastamiseksi.

 

Slovakialaismedian mukaan avoimen kirjeen allekirjoittaneet pelaajat listattuna:

Michal Handzuš, Zdeno Chára, Marián Hossa, Andrej Sekera, Ladislav Nagy, Martin Marinčin, Andrej Meszároš, Branko Radivojevič, Dominik Graňák, Jaroslav Halák, Jozef Stümpel, Ľubomír Višňovský, Marcel Hossa, Marián Gáborík, Peter Podhradský, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Tatar, Ján Lašák, Peter Budaj, Radoslav Suchý, Luboš Bartečko, Richard Zedník, Peter Hamerlík, Július Hudáček, Ján Laco ja Richard Pánik.

 

Lähteet: sportky.sk, hetrik.sk, hokej.sk, dennik.sk

Kommentti: Vinski Virtanen

Nemečekin ja hänen taustajoukkojensa valinta seuraavalle nelivuotiskaudelle on huolestuttava asia Slovakian jääkiekkoilun kannalta. Maajoukkue etsii tällä hetkellä uutta valmentajaa, ja valmentajavalinnan pelätäänkin olevan joku Nemečekin niin sanotusta hyvä veli -verkostosta. Nemečekin ja muun johtoportaan jatkokausi ulottuu aina vuoteen 2019 saakka, jolloin Slovakiassa pelataan jääkiekon MM-kisat. Mikäli Nemeček taustajoukkoineen ei siirry aiemmin syrjään, voidaan kotikisoista ja niitä edeltävistäkin MM-kisoista odottaa taas mahalaskuja. Slovakiassa vallitseva eripura ei valitettavasti voi olla näkymättä kauaskantoisemmin tulevaisuudessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle