Siirtotakaraja ohi: Sanderson Canucksiin, Bala Avalancheen

NHL / Uutinen
NHL:n pelaajakauppojen takaraja oli tiistaina kello 22 Suomen aikaa. Jatkoajan NHL-toimitus seuraa kaupankäyntiä reaaliajassa ja päivittää syntyneet kaupat tähän uutiseen. NHL:n hyväksynnän alla olevia kauppoja saattaa vielä putkahtaa julkisuuteen, vaikka virallinen siirtoaika on jo ohi.

Colorado Avalanche ja Minnesota Wild vaihtoivat vielä aivan siirtorajan viime hetkillä farmiliigojen tahkoajia. Avalanche-organisaatioon Minnesotasta siirtyy 25-vuotias laituri Chris Bala. Wildiin puolestaan matkaa vastaavasti 22-vuotias laitahyökkääjä Jordan Krestanovich.

Canucks hankki tukun uusia pelaajia

Ukrainan maajoukkuehyökkääjä Sergei Varlamov siirtyy Canucksin paitaan. Vancouver on laajentanut mukavasti joukkueensa hyökkäyspäätä, ja Varlamov tulee olemaan hyödyllinen lisä. Blues saa kaupassa Ryan Readyn.

Myös veteraanipakki Marc Bergevin siirtyy Canucksiin. Yksi NHL:n hauskimmista ihmisistä tulee olemaan suuressa osassa pukukopin puolella kun Canucks vahvistaa rivejään playoffseihin. Kaukalossa parhaat avut Bergevinillä ovat varmistavassa ja puolustavassa roolissa. Hintaa Bergevinillä on vielä määrittelemätön varausvuoro.

Varlamovin ja Bergevinin vanavedessä Kanadan länsirannikolle matkaa hyökkääjä Geoff Sanderson. Viimeiset neljä kautta Columbus Blue Jacketsia edustanut Sanderson on kiekkoillut ohiolaisseuran lisäksi Hartford Whalersin, Carolina Hurricanesin ja Buffalo Sabresin riveissä. Lisäksi kokenut ja vikkeläjalkainen Sanderson pelasi yhdeksän ottelua Vancouverin kokoonpanossa kaudella 1997-98. Blue Jackets saa korvaukseksi Sandersonista kolmannen kierroksen varausvuoron.

Canucks hankki hyökkääjä Sylvain Blouinin Montreal Canadiensista. Slovakialaispuolustaja Rene Vydareny, 22, siirtyy kaupassa Canadiensiin. Molemmat pelaajat ovat kiekkoilleet tällä kaudella AHL:ssä.

Myös Thrashers ja Kings kaupoilla

Roolihyökkääjä Jeff Cowan matkustaa Atlantasta Los Angelesiin. Ahkerana duunarina ja vääntäjänä tunnettu Cowan maksoi Kingsille kovaotteisen Kip Brennanin.

Stanislav Neckar Tampaan

Kovassa vireessä oleva Tampa tyytyi varsin rauhalliseen kauppaan. Pakki Stanislav Neckar on näillä näkymin joukkueen ainoa hankinta. Oman pään luutijana tunnettu Neckar ei juurikaan pisteitä liigassa tee. Vaihdossa Nashville saa 6. kierroksen varausvuoron.

Rucinsky Vancouveriin

Martin Rucinsky siirtyy kaupassa Vancouveriin. Tällä kaudella alamäkeen menossa olleen uransa takaisin nousuun saattanut tsekkilaituri on ollut yksi iloisimmista Rangers-pelaajista. Rangers saa kaupassa puolustaja Martin Grenierin sekä hyökkääjä R.J. Umbergerin. Rangersilla on kaikkien kauppojen jälkeen ensi kesäksi neljä toisen kierroksen varausvuoroa.

Tom Koivisto Arizonan aurinkoon

Tom Koivisto saattaa siirron myötä saada paikan auringossa, sillä Bluesin kovassa pakistossa on näyttöpaikat jääneet vähille. Siirto Phoenixiin saattaa olla Koiviston uralle kaivattu piristysruiske. Kauppa täydennetään myöhemmin sovittavalla korvauksella.

Pirjetä Pittsburghiin

Lasse Pirjetä matkaa viime hetken kaupassa Pittsburghiin. Columbusissa NHL-uransa kaikki ottelut pelannut Pirjetä vaihdettiin hyökkääjä Brian Holzingeriin. Pirjetän peliaika ja rooli on pienentynyt jatkuvasti Columbusissa. Siirto Penguinsien riveihin ainakin lisää peliaikaa Oulun jätille.

Nashville lisää materiaalia pakistoon

Ensimmäistä pudotuspelipaikkaansa hakeva Nashville hankki Ottawasta puolustaja Shane Hnidyn. Ottawa rikastui Hnidyn myynnistä ensi kesän 3. kierroksen varausvuoron verran.

Kokemusta Islanders-pakistoon

Chicago Blackhawks jatkoi veteraanipelaajiensa myymistä kauppaamalla puolustaja Alexander Karpovtsevin New York Isladersiin. Blackhawks saa vaihtokaupassa neljännen kierroksen varausvuoron vuoden 2005 draftiin.

Kuluvalla kaudella 43 ottelusta nilkka- ja olkapäävammojen vuoksi sivussa ollut Karpovtsev on esiintynyt Blackhawks-paidassa ainoastaan 24 mittelössä. Kyseisissä otteluissa 33-vuotias venäläisveteraani on saalistanut seitsemän syöttöpistettä.

Urallaan lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Karpovtsev on kiekkoillut kaikkiaan 587 NHL-ottelussa. Yhtenä liigan tehokkaimmista laukaustenblokkaajista tunnettu veteraanipuolustaja on kartuttanut New York Rangersin, Toronto Maple Leafsin ja Chicago Blackhawksin takalinjoilla pelatuissa mittelöissä pistetiliään 34 maalilla ja 153 syöttöpisteellä.

Karpovtsev liittyi Blackhawks-organisaatioon vuoden 2000 lokakuun 2. päivänä tehdyn vaihtokaupan seurauksena. Kyseisessä kaupassa Blackhawks hankki Maple Leafsissa pelanneen Karpovtsevin yhdessä vuoden 2001 neljännen kierroksen varausvuoron kanssa. Torontoon tuolloin matkasi puolustaja Bryan McCabe.

Karpovtsev voitti Stanley Cup -mestaruuden kaudella 1993-94 New York Rangersin riveissä ollen samalla historian ensimmäinen Stanley Cup -pokaaliin nimensä saanut venäläispelaaja.

Capitals tyhjenee, Grier Buffaloon

Mike Grier saapui Edmontonista Capitals-paitaan lokakuussa 2002 kaupassa toisen ja kolmannen kierroksen varausvuoroihin. Tummahipiäinen laituri on tunnettu voimakkaana ja kokoisekseen yllättävän nopeana laiturina, jonka keskinkertaiset viimeistelytaidot eivät riitä nostamaan häntä duunarilaiturin statusta korkeammalle.

Tunnollisena puolustus- ja joukkuepelaajana pidetty Grier on tällä kaudella tehnyt 67 pelissä kahdeksan maalia ja antanut 12 maaliin johtanutta syöttöä. Grierin n. 1,6 miljoonan dollarin sopimus kattaa tämän kauden, jonka jälkeen 29-vuotias laituri on rajoitettu vapaa agentti.

Buffalosta Washingtoniin matkaa lahjakas ja nuori Tsekkisentteri Jakub Klepis. Klepis on alunperin Ottawan ykkösvaraus, järjestyksessään 16. varattu pelaaja, kesältä 2002. Vuodenvaihteen U20 MM-kisoissa Klepis teki tsekin paidassa tehot 2+2 seitsemässä ottelussa. Tämä kausi on kulunut Slavia Prahan riveissä.

Savage jatkaa kautta Bluesissa

Brian Savage kaupattiin vihdoin pois Coyotesista. Kallis ja pahasti alisuorittanut laitahyökkääjä oli kauan siirtolistalla, mutta kukaan ei tuolloin miestä huolinut. Kaupan vastahinta sovitaan myöhemmin.

Florida ja Rangers pienellä kaupalla

Florida hankki Rangersista laitahyökkääjä Paul Healeyn, vaihdossa puolustaja Jeff Pauliin

Sharks, Buffalo ja Boston kolmen seuran kaupoilla

Sharks luopui lupaavasta sentteristä Brad Boyesista. Clevelandissa farmisarjaa pelannut nuori tulevaisuuden lupaus jatkaa tästä lähtien Bostonin organisaatiossa. Boyes tuli San Josen riveihin Owen Nolanin kaupassa, yhdessä Alyn McCauleyn kanssa. Bostonista Buffaloon matkaa entinen Sharks-pakki Jeff Jillson. Kookas ja kohtalaisen hyvä hyökkäävä pakki on yliopistokiekon kasvatti. San Jose saa Buffalosta hyvän puolustavan sentterin, Curtis Brownin. Viime kausina hieman pimennossa ollut Brown on luotettava suorittaja, hyvä aloittaja ja pystyy pelaamaan myös laitahyökkääjänä. Buffalon ja San Josen kautta Bostoniin siirtyy kovaa laukova puolustaja Andy Delmore. Ylivoimaspesialistina tunnettu 27-vuotias kanukkipakki on kiekkoillut Buffalon lisäksi Philadelphiassa ja Nashvillessä.

Sekeras palaa taalajäille

Kuluvan kauden Euroopassa, Venäjän sekä Ruotsin pääsarjoissa, kiekkoillut Lubomir Sekeras palaa NHL-jäille Dallas Starsin takalinjoille. Sekeras on puolittanut tämän kauden Yaroslavl
Lokomotivin sekä Södertäljen riveissä.

NHL-jäiltä 36-vuotiaalta Sekerasilta on aikaisempaa kokemusta Minnesota Wildin organisaatiosta. Sekeras esiintyi Wild-paidassa kausien 2000-2003 välillä 209 ottelussa. Slovakkipakki tehtaili kyseisissä mittelöissä 17 maalia ja antoi 42 maaliin johtanutta syöttöä.

Ron Francis Torontoon

NHL:n yksi kaikkien aikojen tehokkaimmista senttereistä, Ron Francis siirtyy pois Carolinasta. Francisin sopimuksessa oli kaupan estävä pykälä, mutta pykälä poistettiin ja miehen kauppa saatiin täten tehtyä. Toronton maksama vastike ei päätä huimaa: 4. kierroksen varausvuoro kesälle 2005. Francis on jo 41-vuotias eikä uran jatkumisesta tämän kauden jälkeen ole takeita. Kaapissa komeilee kaksi Stanley Cup -sormusta, kolme Lady Byng -palkintoa ja yksi Selke Trophy. Kaudella 81-82 alkanut NHL-ura on venynyt 1719 ottelun mittaiseksi.

Ottawa vahvistaa puolustustaan

Rangers jatkaa suursiivoustaan. Nyt kaupan kohteena on puolustaja Greg de Vries. De Vriesin uusi koti on Ottawassa. Kaupassa Rangersiin matkaa Karel Rachunek ja Alexandre Giroux. Rachunek on ollut Ottawan yksi nuorista vakiopuolustajista. Tsekkiläinen pakki on monipuolinen puolustaja, mutta loukkantumiset ovat hidastaneet nousua NHL:n huipulle. Alexandre Giroux on Ottawan nuoria lupauksia. Sentteri ei ole NHL:ssä vielä peliäkään pelannut. Quebecin juniorisarjassa Giroux on takonut lähes sadan pisteen kausia. De Vries on nostanut profiiliaan marginaalipakista luotettavaksi alakerran päälliköksi vuosien saatossa.

Waivers-listalta lukuisia siirtoja

Montrealin riveissä Waivers-listalle joutunut Chad Kilger tarttui verivihollisen Toronton haaviin. Isokokoinen Kilger on Anaheimin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta -95. Ura NHL:ssä ei koskaan ole ottanut tuulta purjeisiin ja Kilger on lähinnä ollut jarrukentän roolipelaaja.

Kovanyrkkinen Sandy McCarthy siirtyy New York Rangersien paitaan Bostonista. Isokokoinen ja vahva laitahyökkääjä tunnetaan vaarallisena kovanaamana, joskin paikoitellen myös ailahtelevista otteista.

Puolustaja Jean-Luc Grand-Pierre pelaa jatkossa Washingtonissa. Myöskin waiver-listalta napattu pakki on pienen roolin pelaaja, joka on joutunut urallaan pelaamaan myös hyökkääjänä. Grand-Pierre on parhaimmillaan puolustavassa roolissa ja viihtyy kovassa taklauspelissä. Washington nappasi myös duunarilaituri Bill Lindsayn joukkoihinsa. Lindsay siirtyy Washingtoniin niinikään Atlantasta. Lindsay on lähes joka joukkueessa ollut neloskentän rikkovassa roolissa, eikä pienet nokkapokat ole myöskään vieraita.

Rangers nappasi listalta itselleen sentteri Mike Greenin Floridasta. Green on pelannut urallaan vasta 11 NHL-ottelua. Pienikokoisella sentterillä on mukavat pelintekijän taidot, mutta NHL:ään pelipaikan saaminen on ollut kiven alla.

Lisää suomalaisverta Coloradoon

Ossi Väänänen kaupattiin Chris Grattonin kanssa Coloradoon. Phoenix sai kaupassa Derek Morrisin sekä Keith Ballardin. Erillinen uutinen kaupasta löytyy täältä

Calle Johansson takaisin jäälle

Hokkarit jo naulaan lyönyt 37-vuotias puolustaja Calle Johansson on allekirjoittanut loppukauden kattavan sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa. Sopimuksen yksityiskohtia ei julkistettu.

Johansson kiekkoili viime kauden Washington Capitalsin riveissä saalistaen 82 ottelussa kolme maalia ja 15 syöttöpistettä. Johansson on Capitals-puolustajien kaikkien aikojen ykkönen tehdyissä syöttöpisteissä(410) sekä tehopisteissä(529).

Pitkän ja kunniakkaan uran NHL-kaukaloissa pelannut Johansson on esiintynyt kaikkiaan 1101 NHL-ottelussa. Buffalo Sabresin ja Washington Capitalsin riveissä tahkotuissa mittelöissä ruotsalaisveteraanin pistetili on karttunut 119 maalilla ja 410 syöttöpisteellä.

NHL-uran lisäksi Johansson on edustanut Ruotsin maajoukkuetta vuoden 1996 World Cupissa sekä vuoden 1998 Olympialaisissa.

Avalanche-kokoonpano vahvistuu jälleen

Colorado Avalanche jatkoi massiivista asevarusteluaan hankkimalla maalivahti Tommy Salon Edmonton Oilersista. Oilers saa vaihtokaupassa puolustajalupaus Tom Gilbertin. Lisäksi Avalanche saa kuudennen kierroksen varausvuoron tämän kesän varaustilaisuuteen.

Kokenut Salo on torjunut kuluvalla kaudella 44 ottelussa Oilers-maalilla voittaen 17 mittelöä. Päästettyjen maalien keskiarvoksi ruotsalaiskassarille on muodostunut 2.58.
NHL-urallaan 33-vuotias Salo on esiintynyt kaikkiaan 521 runkosarjaottelussa. Lisäksi Salon tilille on kertynyt 21 pudotuspeliottelua, joista ruotsalaistorjuja on kuitenkin voittanut ainoastaan viisi.

Gilbert on Avalanchen neljännen kierroksen varaus vuodelta 2002. Jenkkipuolustajan viime kausi kului Wisconsinin yliopistojoukkueessa. Tätä ennen Gilbert kiekkoili kaksi kautta USHL:n Chicago Steel -joukkueessa.

Islandersiin tuttu paluumuuttaja

New York Islanders on hankkinut pitkään saarelaisten luottokovanaamana toimineen 28-vuotiaan Steve Webbin Pittsburgh Penguinsista. Penguinsiin vaihtokaupassa matkaa 28-vuotias puolustaja Alain Nasreddine.

Seitsemän kautta Islanders-kokoonpanossa vaikuttanut Webb siirtyi Penguins-organisaatioon viime vuoden lokakuussa waivers-listan kautta. Kuluvan kauden pääasiassa Penguinsin farmijoukkueessa Wilkes-Barre/Scranton Penguinsissa viettänyt Webb esiintyi Penguins-nutussa NHL-jäillä ainoastaan viidessä ottelussa.

Urallaan runsaasti farmiliigoissa tahkonnut Nasreddine on viettänyt kuluvan kautensa Islandersin farmijoukkueessa Bridgeport Sound Tigersissa. NHL-jäillä Nasreddine on esiintyt urallaan ainoastaan 18 ottelussa.

Sabres-takalinjoille kovuutta

Buffalo Sabres toi uusia kasvoja puolustukseensa hankkimalla kovaotteisen Brad Brownin Minnesota Wildista. Wild saa vaihtokaupassa neljännen kierroksen varausvuoron vuoden 2005 draftiin. Brownin lisäksi Sabres saa kuudennen kierroksen varausvuoron vuodelle 2005.

Kuluvalla kaudella 30 ottelussa Wild-takalinjoilla ahkeroineen Brownin tilastoja komistavat yksi syöttö sekä 54 jäähyminuuttia. NHL-urallaan isokokoinen ja fyysistä peliä viljelevä Brown on pelannut 317 ottelua Montreal Candiensin, Chicago Blackhawksin, New York Rangersin ja Minnesota Wildin riveissä.

Flames-hyökkäykseen vahvistusta

Pudotuspeleihin tiukasti tähyävä Calgary Flamesin vahvisti hyökkäyskalustoaan hankkimalla laitahyökkääjä Marcus Nilsonin Florida Panthersista. Vaihtokaupassa Panthers saa toisen kierroksen varausvuoron tämän kesän draftiin.

Hyvänä kahdensuunnan hyökkääjänä tunnettu 26-vuotias Nilson on saalistanut kuluvalla kaudella 69 ottelussa 19 pistettä. Urallaan ruotsalaishyökkääjä on kiekkoillut kaikkiaan 327 NHL-ottelussa. Panthers-nutussa tahkotuissa mittelöissä Nilsonin pistetili on karttunut 126 pisteellä.

Valeri Buren matkatarinoihin jatkoa

Floridan jo pidempään kaupittelema venäläishyökkääjä Valeri Bure siirtyy Dallas Starseihin. Florida saa vaihtokaupassa Dallasin viime kesänä varaaman nuoren Drew Bagnallin. Mikäli ensi kesänä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi tuleva Bure ei tee sopimusta Dallasin kanssa, antaa Dallasi siitä kompensaationa saamansa varausvuoron Floridalle.

Bure siirtyi jo kerran aiemmin St.Louisiin, mutta Bluesin pistettyä Buren waiver-listalle, Florida nappasi miehen takaisin. Uransa aikana paljon loukkaantumisista kärsinyt Bure on tällä kaudella pelannut 55 ottelua, joissa on saalistanut 20 maalia ja 25 syöttöpistettä.

Carter Los Angelesin lämpöön

Washington Capitalsien vastikään hankkima voimakas laitahyökkääjä Anson Carter jatkaa matkaansa. Nyt osoitteena on Los Angeles Kings. Vaihtokaupassa pelaajabudjettiaan radikaalisti pienetävä Capitals saa nuoren keskushyökkääjä Jared Aulinin.

Aulin on alunperin Coloradon varaus, joka pelasi ensimmäiset NHL-ottelunsa kaudella 2002-2003. Tällä kaudella miehen tilille ei ole vielä kertynyt otteluita NHL:ssä. Carter siirtyi vain vähän aikaa sitten Rangersista Capitalseihin kaupassa, jossa toiseen suuntaan matkasi Jaromir Jagr.

Barnaby Kalliovuorille

New Rangers jatkaa palkkakulujensa pienentämistä ja lähetti laitahyökkääjä Matthew Barnabyn ja ensi kesän kolmannen kierroksen varausoikeuden Coloradoon. Manhattanille siirtyvät puolustaja Chris McAllister ja prospecti David Liffiton sekä ensi kesän toisen kierroksen varausvuoro.

Alunperin Buffalon varaama Barnaby tuli Rangerseihin vuonna 2001. Hän on tällä kaudella pelannut 69 ottelua, joissa tehoiksi on tullut 12+20.

Piros Floridaan

Atlanta Thrashers ja Florida Panthers vaihtoivat nuoria pelaajia kun 25-vuotias tsekkisentteri Kamil Piros siirtyi Floridaan ja 23-vuotias kanadalaispuolustaja Kyle Rossiter pukee jatkossa Thrashers-paidan ylleen.

Rossiter on pelannut kuluvalla kaudella neljä ottelua Floridan kokoonpanossa pisteittä. Farmijoukkue San Antonio Rampagen riveissä puolestaan kertyi viisi maalia, seitsemän syöttöä ja 70 jäähyminuuttia 51 pelissä.

Myös Piros on pelannut suurimman osan kaudesta AHL:ssä, Chicago Wolvesin riveissä. Viidessäkymmenessä pelissä Piros on haalinut pisteitä 30 (10+20). Thrashersien mukana tsekkisentteri on ollut 14 koitoksessa, joista muistoina on syöttö ja neljä jäähyminuuttia.

Flyers-puolustukseen muutoksia

Philadelphia Flyers aloitti kaupan teon jo maanantaina toimitusjohtaja Bobby Clarken hankittua New Yorkista Vladimir Malakhovin ja lähettämällä Chris Therienin Dallasiin.

Rangers saa Vladimir Malakhovista vastalahjaksi Rick Kozakin ja kesän 2005 toisen kierroksen varauksen. Dallas Stars lahjoittaa Flyersille Chris Therienistä anteliaasti kahdeksannen kierroksen varauksen ensi kesän draftissa ja kolmannen kierroksen varauksen kesälle 2005.

Vasenta olkapäätään kuntouttava puolustaja Chris Therien on pelannut koko uransa Flyersissa. Mies aloitti uransa tynkäkaudella 1994-95 ja on sen jälkeen pelannut vähintään 67 ottelua kaudessa. Miehen piste-ennätys 24 on jo vuosien takaa. 33-vuotias peruspakki tienaa 2,6 miljoonaa dollaria kaudesta. Therien saavutti olympiahopeaa 1994 ja valittiin tulokkaiden tähtikenttään NHL:ssä 1995.

35-vuotias Malakhov on veteraanipakki uransa ehtoopuolella. Kahdettatoista kautta NHL-liigassa pelaava puolustaja on isokokoinen ja taitava, mutta koko uran ajan häntä on pidetty laiskana ja flegmaattisena. Myös oudot, usein selittämättömät polviongelmat ovat häirinneet Malakhovin uraa ja syöneet mainetta. Mies tienaa 3,5 miljoonaa dollaria per kausi.

Malakhovin paras kausi oli miehen ensimmäinen 1992-93, jollon hän oli nuoren ja valovoimaisen Islanders-pakiston kruununjalokivi. Myöhemmin Malakhov on pelannut myös Montrealissa ja New Jerseyssä, kunnes kaudeksi 2000-01 siirtyi vapaana agenttina NY Rangersiin. Erityisesti Montrealin ankaran yleisön edessä Malakhov oli lujilla. Malakhov on tuttu näky Venäjän maajoukkueesta. Miehellä on olympiakultaa vuodelta 1992 ja pronssia 2002. MM-kultaa Malakhov voitti 1990.

Rick Kozak on oikea laitahyökkääjä, jonka Flyers varasi viime kesän draftissa numerolla 95. Kozak on pelannut WHL-liigaa mm. Brandonissa ja Kamloopsissa keskinkertaisin tehoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle