Seitsemän ottelun NHL-kierros

Philadelphia Flyersin Joni Pitkäsen hienot otteet saivat jatkoa, kun Flyers kohtasi yön kierroksella Pittsburghin. Pitkänen teki ottelussa kaksi maalia, mutta nämä eivät riittäneet lopulta voittoon Pittsburghin Sidney Crosbyn jatkoaikamaalin vuoksi.

Atlanta-NY Islanders 3-7

New York Islandersin kokenut maalivahti Garth Snow oli 39 torjunnallaan selvästi virkaveljeään, Atlantan nuorta Adam Berkhoelia terävämpi ja vei joukkueensa runsasmaalisessa ottelussa vierasvoittoon. Muita Islandersin sankareita olivat tehot 2+1 tehnyt hyökkääjä Shawn Bates ja kaksi maalia tehnyt slovakkihyökkääjä Miroslav Satan. Atlantan tehokkaimpia olivat slovakkihyökkääjä Peter Bondra (1+1) sekä tehot 1+1 tehnyt keskushyökkääjä Jim Slater.

Islanders aloitti ottelun vahvasti ja meni ensimmäisessä erässä 0-2 johtoon Shawn Batesin ja Trent Hunterin maaleilla. Batesin pelin avausmaaliin ensimmäiseksi syöttäjäksi merkittiin suomalaispakki Janne Niinimaa. Atlanta kavensi toisen erän 8. minuutilla puolustaja Jaroslav Modryn maalilla, mutta Islandersin Arron Asham vei erän 11. minuutilla vieraat jälleen kahden maalin johtoon. Kokenut slovakki Peter Bondra toi erän 13. minuutilla Atlantalle vielä toivoa 2-3 maalillaan, mutta Islandersin slovakkihyökkääjä Miroslav Satan sinetöi toisen erän lukemiksi 2-4 erän 18. minuutilla.

Kolmannen erän alku oli jälleen Atlantan, kun Jim Slater teki kauden kolmannen osumansa erän 2. minuutilla. Pelin lopullinen ratkaisu tuli kuitenkin illan tehohyökkääjä Shawn Batesin toimesta kolmannen erän 13. minuutilla. Islanders pelasi alivoimaa ja kotijoukkue haki tosissaan 4-4 tasoitusta, mutta nopea Bates pääsi läpiajoon ja vei joukkueensa ratkaisevasti 3-5 johtoon. Tämän jälkeen Islanders teki vielä kaksi lisäosumaa Satanin ja Jason Blaken toimesta ja otti näin kolmannen peräkkäisen voittonsa.

Crosby ratkaisi jatkoajalla

Philadelphia-Pittsburgh 2-3 ja.

Peräti yhdeksän kotivoittoa peräkkäin ottanut Philadelphia kärsi jatkoaikatappion vierasjoukkue Pittsburgille jatkoajalla. Pittsburghin sankareina toimivat joukkueen kaksi lahjakasta pelaajaa, tulokashyökkääjä Sidney Crosby ja maalivahti Marc-Andre Fleury. Crosby teki ottelussa kaksi osumaa, joista toinen oli pelin jatkoajalla tullut voittomaali. Lisäksi tulokas-sensaatio antoi yhden maalisyötön. Fleuryn sarakkeeseen merkittiin puolestaan peräti 45 torjuntaa. Philadelphian molemmat maalit teki suomalaispuolustaja Joni Pitkänen. Flyersin maalilla pelasi Antero Niittymäki.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat maalittomia, vaikka etenkin Fleuryn maalilla riitti tilanteita. Flyers hätyytteli Flaurya kahden ensimmäisen erän aikana 26 kertaa. Toimettomaksi ei tosin jäänyt myöskään Niittymäki, joka otti toisen erän lopulla mm. Pittsburgh-hyökkääjä Matt Murleyn alivoimaläpiajon kiinni. Ottelun maalinteon aloitti kotijoukkue kolmannen erän alussa toisen polven Penguins-hyökkääjä Ryan Malonen toimesta.

Malonen maalista ei ehtinyt kulua minuuttiakaan ja taas oli kiekko Niittymäen maalissa, kun Sidney Crosby viimeisteli kauden kahdeksannen osumansa. Flyers tuli kuitenkin erän 6. ja 7. minuuteilla tasoihin kahdella Joni Pitkäsen nopealla maalilla. Tasatilanteessa 2-2 mentiin jatkoajalle, jossa ratkaisijaksi nousi lopulta Sidney Crosby ottelun toisella maalillaan.

Ilman vatsavaivaista Mario Lemieuxia ja puolustaja Sergei Goncharia pelanneelle Penguinsille voitto oli viides viimeiseen yhdeksään otteluun. Penguinsin piti lähteä otteluun kokeneella maalivahdilla Jocelyn Thibaultilla, mutta hän loukkaantui kaulaan tulleen laukauksen seurauksena juuri ennen ottelua. Flyers pelasi puolestaan ilman kapteeniaan Keith Primeauta ja kokenutta puolustajaa Eric Desjardinsia, jotka kärsivät aivotärähdyksistä.

St. Louis katkaisi ennätyspitkän tappioputkensa

Columbus-St. Louis 0-2

Tulokashyökkääjä Lee Stempniak ja maalivahti Curtis Sanford nousivat pelin sankareiksi, kun St. Louis Blues katkaisi historiansa pisimmän, peräti 11 ottelua kestäneen tappioputkensa. Stempniak teki vierasottelussa toista NHL:n alkukauden heittopussia Columbusta vastaan tehot 1+1 ja Sanford venyi kiekon tielle 36 kertaa. Hyökkääjä Sergei Fedorov pelasi ensimmäisen ottelunsa Columbuksen paidassa ja vaikka pisteitä ei tullutkaan, hän esiintyi uudessa seurassaan muuten vahvasti. Kokenut venäläishyökkääjä valittiin ansaitusti pelin tähdistöön.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat maalittomia. Kolmattakin erää ehdittiin pelaamaan 13. minuutilla saakka, ennen ottelun ensimmäistä maalia. Stempniak sai kiekon Columbus-puolustaja Bryan Berardin virheestä ja ohitti lopulta Blue Jackets-maalivahdin Marc Denisin. Blues ratkaisi pelin lopullisesti erän 17. minuutilla kokeneen Scott Youngin toimesta. Youngin maaliin syöttäjäksi merkittiin illan tehohyökkääjä Stempniak. Bluesin kannalta pelin negatiivisiin asioihin lukeutui puolustaja Eric Brewerin ensimmäisen erän loukkaantuminen.

Calgary tyly isäntä Detroitille

Calgary-Detroit 3-1

Calgary Flames jatkoi voittoputkeaan jo kahdeksan ottelun mittaiseksi, kun joukkue kaatoi kotijäällään läntisen konferenssin ykkösjoukkueen Detroitin. Ottelun parhaina pelaajina vaikuttivat Calgaryn Tony Amonte, Chuck Kobasew ja entistä joukkuettaan vastaan pelannut Darren McCarty. Calgaryn maalilla Miikka Kiprusoff selvisi 21 torjunnalla. Detroitin maalivahdille Manny Legacelle kirjattiin puolestaan 25 torjuntaa.

Calgary aloitti ottelun heikosti. Peliä ei ehditty pelata kuin hieman päälle minuutti ja vieraat johtivat ottelua Robert Langin maalilla. Kotijoukkue Flamesin ensimmäisen erän tukkoisuudesta kertoi se, että joukkue sai ottelun ensimmäisen laukauksen aikaan vasta erän 8. minuutilla. Viime aikoina onnistumisia saaneelle joukkueelle ei tuottanut kuitenkaan suurta tuskaa onnistua erän harvassa paikassa. Joukkueen tehokkuudesta kertoi se, että joukkue laukoi ensimmäisessä erässä vain neljä kertaa, mutta onnistui tekemään maalin, kun Daymond Langkow löysi tarkalla syötöllään vapaana olleen Tony Amonten.

Jos oli ensimmäinen erä Flamesille melko heikko, toiseen erään joukkue tuli liekeissä. Flames voitti erän laukaukset 16-6 ja onnistui tekemään erän ainoan maalin, kun Jarome Iginla ja Robyn Regehr löysivät Chuck Kobasewin ylivoimalla. Kolmannessa erässä Darren McCarty viimeisteli ottelun päätöslukemiksi 3-1, kun isokokoinen hyökkääjä punnersi kiekon maalin takaa ohi Legacen. Tappio oli Detroitille toinen peräkkäinen. Joukkue jatkaa vieraspelisarjaansa ensi yönä Edmontonia vastaan.

Turgeon ja Svatos Coloradon ratkaisijoina

Phoenix-Colorado 1-3

Marek Svatos teki kaksi maalia ja Pierre Turgeon syötti kolme osumaa, kun Colorado kaatoi vierasjäällä Phoenix Coyotesin. Turgeon nousi kolmella syötöllään NHL:n kaikkien aikojen syöttötilastossa sijalle 27 ohi Peter Stastnyn. Avalanche-puolustajasta Rob Blakesta tuli puolestaan NHL-historian viides aktiivi-puolustaja, joka on saavuttanut 600 NHL-pisteen rajan.

Kotijoukkue Phoenix aloitti ottelun maalinteon ensimmäisen erän 18. minuutilla. Viime aikoina surkeasti toiminut Phoenix-ylivoima toimi viimein ja uransa 500 NHL-pelin pelannut Mike Johnson iski slovakkihyökkääjä Ladislav Nagyn syötön ohi Avalanche-maalia vartioineen Peter Budaj'n. Colorado tuli kuitenkin toisessa erässä tasoihin Marek Svatosin kauden kahdeksannella maalilla. Sama mies oli asialla kolmannen erän alussa ja lopullisen niitin iski Avalanche-puolustaja Rob Blake kolmannen erän 13. minuutilla. Näin kaksi edellistä ottelua hävinnyt Colorado katkaisi lyhyen tappioputkensa.

Dallas korjasi vieraspisteet Anaheimilta

Anaheim-Dallas 2-4

Dallas Starsin Jason Arnott teki NHL-uransa kolmannen kypärätempun, kun viime aikoina hyvin pelannut Stars voitti Anaheimin. Arnottin maalit syntyivät ylivoimalla, alivoimalla ja tasakentin. Jere Lehtinen teki puolestaan ottelun voittomaalin, Brenden Morrow syötti kolme osumaa ja Starsin maalivahti Marty Turco merkkautti 30 torjuntaa. Anaheimin puolelta tähtipuolustaja Scott Niedermayer teki tehot 1+1 ja ykkösmaalivahti Jean-Sebastian Gigueren loukkaantumisen vuoksi maalilla pelannut venäläisvahti Ilya Bryzgalov otti 34 koppia.

Dallas aloitti ottelun maalinteon ensimmäisen erän 6. minuutilla Jason Arnottin ylivoimamaalilla. Anahaim iski kuitenkin ensimmäisessä erässä tämän jälkeen kahdesti, kun ensin maalinteossa onnistui erän 11. minuutilla viime otteluissa katsomossa istunut Travis Moen ja erän 16. minuutilla Scott Niedermayer. Scott Niedermayerin maaliin syötön antoi Scottin nuorempi veli Rob. Tämä oli veljesten ensimmäinen NHL-maali, johon molemmat merkkauttivat pisteet.

Maalittoman toisen erän jälkeen Dallas tuli kovaa kolmanteen erään ja onnistui ratkaisemaan pelin. Ensin Arnott tasoitti ottelun erän 9. minuutilla alivoimalla, sitten Lehtinen vei ensimmäistä kertaa Starsin johtoon erän 10. minuutilla ja erän 19. minuutilla Arnott viimeisteli pelin loppulukemiksi vierasvoiton 2-4. Tappio oli Anaheimille jo kuudes peräkkäinen. Dallas on puolestaan voittanut viimeisistä seitsemästä ottelustaan kuusi.

Suomalaispelaajista Anaheimin Teemu Selänne pelasi noin 17. minuuttia ja sai aikaan yhden laukauksen. Dallasin Jere Lehtinen pelasi puolestaan lähes 19 minuuttia, teki yhden maalin ja laukoi neljästi kohti Bryzgalovin maalia. Niko Kapanen pelasi noin 14 minuuttia, Antti Miettinen ja Jussi Jokinen pelasivat puolestaan vähän alle 12 minuuttia. Jokinen toimi Lehtisen pelin voittomaalissa syöttäjänä.

Vancouverin kolmannen erän rutistus toi vierasvoiton

San Jose-Vancouver 1-3

Puolustajat Ed Jovanovski ja Mattias Öhlund olivat Vancouver Canucksin voiton avainpelaajina, kun joukkue otti kaksi pistettä San Josen kotihallista. Voitolla Canucks katkaisi neljän ottelun vieraspelitappioidensa putken. Ottelu oli Vancouverin maalivahdille Dan Cloutierille toinen loukkaantumisen jälkeen. Näissä molemmissa otteluissa (Detroit ja San Jose) Cloutierille on mennyt vain yksi maali selän taakse.

Vancouver aloitti ottelun maalinteon ensimmäisen erän 9. minuutilla, kun korealaissyntyinen Richard Park teki Canucksin kauden ensimmäisen maalin alivoimalla. San Jose vastasi toisessa erässä hyvin pelanneen saksalaishyökkääjä Marcel Gochin toimesta ja hallitsi toista erää. Cloutier Canucksin maalilla kesti ja Canucks rynnisti kolmannessa erässä voittoon Ed Jovanovskin ja Anson Carterin ylivoimamaaleilla. Jovanovskille maali oli miehen NHL-uran 300 piste. Canucksin suomalaispuolustaja Sami Salo teki Jovanovskin maalin jälkeen osuman, joka kuitenkin hylättiin maalipaitsiona Canucks-joukkueen protestoidessa äänekkäästi tuomarin ratkaisua.

Suomalaispelaajista Sami Salo pelasi noin 25 minuuttia, taklasi kolme kertaa ja ampui kerran kohti San Josen maalivahtia Evgeni Nabokovia. Jarkko Ruutu pelasi puolestaan hieman päälle 14 minuuttia, laukoi kaksi kertaa ja taklasi kaksi kertaa. San Jose laittoi nivusestaan kärsivän maalivahtinsa Vesa Toskalan loukkaantuneiden kirjoihin.

Canucks pelasi ilman puolustaja Steve McCarthya, joka jätti jo kolmannen peräkkäisen pelin väliin nivusvamman vuoksi. Hänen paikallaan pelasi tappelija Wade Brookbank, joka sai vain reilut kaksi minuuttia peliaikaa. Tässäkin ajassa Brookbank ehti pudottaa hanskansa kertaalleen San Josen Scott Thorntonia vastaan.