TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Santala IFK:n riveihin, Luttiselle jatkosopimus (päivitetty)

LIIGA / Uutinen
IFK:n joukkue kaudelle 2004-2005 alkaa muotoutua. Keskiviikkoisen tiedotustilaisuuden antina oli jo pitkään odotettu siirto. Tommi Santala siirtyy Helsingin IFK:hon Pohjois-Amerikan sarjoissa vietetyn vuoden jälkeen. Lisäksi IFK on tehnyt vuoden jatkosopimuksen Arttu Luttisen kanssa.

Tommi Santalan siirtyminen Helsingin IFK:hon sai sinettinsä keskiviikkona, kun mies esiteltiin lehdistölle. Santalalla oli jo sopimus IFK:n kanssa viime kesänä, mutta NHL:n imu sai miehen vielä jättämään IFK-paidan kantamisen muille herroille.

Viime kausi sujui Pohjois-Amerikassa melkoisen vaihtelevasti, eikä peliaikaa NHL:ssä juuri siunaantunut. Atlanta Thrashersin riveissä Santala teki 33 ottelussa tehot 1+2=3. Thrashersin farmijoukkueessa Chicago Wolvesissa Santala pelasi 50 ottelua tehden niissä tehot 15+22=37. AHL:n pudotuspeleissä tehot olivat kymmenessä ottelussa 1+6=7.

Santala on Jokereiden kasvatti, joka siirtyi Hämeenlinnan Pallokerhoon kesken kauden 1999-2000 peliajan jäätyä vähiin. Tämän jälkeen pelit alkoivat sujua ja huolimatta loukkaantumisestaan toisella HPK-kaudellaan Santala nousi SM-liigan parhaiden keskushyökkääjien joukkoon.

Samassa tilaisuudessa HIFK ilmoitti tehneensä vuoden jatkosopimuksen Arttu Luttisen kanssa. Luttinen on HIFK:n oma kasvatti ja Ottawa Senatorsin varaus vuodelta 2002.

Santalalla NHL-optio

Vaikka HIFK-faneista varmasti hyvältä nyt tuntuukin, niin vielä kokoonpano ei ole kirkossa kuulutettu. Niin Tommi Santalalla kuten muillakin HIFK-pelaajilla on sopimuksessaan NHL-optio eli mies voi lähteä vielä Pohjois-Amerikkaan tarpeeksi hyvän sopimuksen saatuaan.

- NHL on edelleen mahdollinen, kuten se on muillekin. Pelaajana ja varsinkin ihmisenä vuosi NHL:ssä oli opettavainen kokemus. Pelisysteemin oppiminenkin vei siellä aikansa, kertoili Santala kokemuksiaan Pohjois-Amerikasta.

Myöskään IFK:n muut johtohenkilöt eivät NHL-peikkoa joukkueen yllä olleet unohtaneet, joskaan eivät tuntuneet sitä juurikaan pelkävänkään.

- Siis heinäkuun 15. on edelleen periaatteellinen päivä, mutta yleistä sopimusta ei tällä hetkellä ole IIHF:n ja NHL:n välillä, jonka mukaan he ovat saaneet Euroopassa sopimuksen alaisia pelaajia siirtokorvausta vastaan hankkia. Siirtyminen on siis mahdollista, mutta loppujen lopuksi se on kolmen osapuolen sopimuksesta kiinni. Pelaajan, ostavan joukkueen ja myyvän joukkueen sopimuksesta, NHL-peikkoa pelotteli toimitusjohtaja Pentti Matikainen.

- Mahdollistahan on, että joukkueesta lähtee joku tai joitakin pelaajia NHL:ään, mutta henkisesti siihen on jo varauduttu. Esimerkiksi Toni Söderholmin siirtyminen on mahdollista, mutta ei todennäköistä niin kauan kun mies HIFK:ssa pelaa, valoitti Hannu Aravirta pari viikkoa sitten olkapääleikkauksen läpikäyneen HIFK-kapteenin tulevaisuutta.

Paketti kasassa

Pentti Matikaisen mukaan HIFK:n joukkue on nyt koossa ja on valmentajien aika aloittaa työ joukkueen mitalikuntoon saattamisessa.

- Olemme tammikuusta asti hakeneet joukkueeseen yhtä huippusentteriä ja nyt me sen saimme. Kaikki varmasti tietävät, että olemme etsineet peliätekevää sentteriä ja nyt kun Santalan kanssa saimme kahden vuoden sopimuksen, on joukkue kasassa. Kiveenhakattu tämä kokoonpano ei tietenkään ole kuten nykykiekossa ei voi ollakaan, Matikainen kertoi joukkueestaan.

HIFK Hockey Oy:n hallituksen puheenjohtaja Harri Tuohimaa oli optimistisin IFK:n johtohenkilöistä tulevaa kautta ajatellen, sanoessaan IFK:n pyrkien voittamaan SM-kultaa neljällä sarjatasolla: miesten SM-liigassa sekä A-, B- ja C-junioreiden SM-sarjoissa. Päävalmentaja Aravirran mukaan joukkue on mitalitavoitteen perusteella rakennettu, mutta mitään tarkempia tavoitteita ei vielä voi asettaa, joskin joukkue on tasoltaan edellä viime kautta.

Mahdollisen NHL-lakon vaikutuksiin IFK:hon Aravirta suhtautui melko varauksella.

- Maltillisesti suhtaudutaan mahdollisiin NHL:stä vapautuviin pelaajiin. Kuitenkin NHL saattaa startata jo jouluna, jolloin me jatkamme tällä miehistöllä joka meillä nyt on. Pari pelaajaa hankimme lakon aikana mausteeksi, erikoistapauksessa korkeintaan neljä, Aravirta mietti NHL-lakon vaikutuksia.

Budjetti pysyy samoissa raameissa

- Viime kaudesta HIFK tekee lievästi positiivisen tuloksen ja ensi kauden budjetti on hieman tämänvuotista korkeampi, nousua ei kuitenkaan ole juurikaan luvassa. Budjetti sovitaan huomenna torstaina HIFK Hockey Oy:n hallituksen kokouksessa. Tarkoituksenamme on nostaa viisi pelaajaa A-junioreista joka vuosi, jotta budjetti saadaan pysymään nykyisissä raameissaan. Meillä ei juuri enempää rahanlähteitä ole, kun mitä tällä hetkellä saadaan, Matikainen kommentoi joukkueen rahallista tilannetta.

- Ville Viitaluoma, Carlo Grünn ja Antti-Pekka Lamberg ovat nyt poissa kokoonpanosta ja kun tulijoita on vain yksi, niin tästä johtuu budjetin pysyminen lähes samanlaisena kuin viime kaudella. Pasi Salonen taas on Pelicansissa kasvamassa korkoa. Laskimme, ettei Pasi saisi tarpeeksi mahdollisuuksia kehittyä meidän tämän kauden joukkueessamme, joten mies pelaa Pelicansissa 20v.-maajoukkuevalmentajan johdolla, pohti Matikainen muutoksia joukkueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Haastattelu
Tommi Santala: ”Olen vain yksi osa palapeliä”
LIIGA | 21.9.2018 6:00
Artikkeli
Vetovinkit: Maalimäärissä kierroksen salaisuus
LIIGA | 11.1.2019 8:30
Uutinen
Sakari Salminen IFK:hon, nuori lupaus Poriin
LIIGA | 8.1.2019 14:19
Uutinen
Kärpistä pudonnut Ikonen palaa IFK:n paitaan
LIIGA | 7.1.2019 15:39