Riiassa harjoiteltiin jääntekoa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Alkulohkojen viimeisestä ottelupäivästä muodostui farssi. Kaikki sujui hyvin viimeiseen otteluun asti, kunnes Ruotsin ja Sveitsin välisessä kamppailussa jää petti totaalisesti. Aiemmissa otteluissa Venäjä kaatoi Slovakian, Ukraina Italian ja Valko-Venäjä murskasi Kazakstanin.

Ukrainan ja Italian ottelu meni hulinaksi

Italia-Ukraina 2-4

Ukrainan ja Italian ottelussa panoksena oli jatkopaikka. Ukraina otti ottelun komentoonsa heti ottelun ensimmäisessä erässä, kun se siirtyi Konstantin Kasjantshukin ylivoimaosumalla johtoon.

Toisessa erässä maalinteossa onnistuivat Ukrainan Roman Salnikov ja Italian Giuseppe Busillo. Kolmannen erän alussa Ukrainan Juri Gunko ratkaisi ottelun tekemällä Ukrainan kolmannen osuman. Christian Borgatello kavensi vielä lukemiksi 3-2, mutta Juri Djatshenko viimeisteli Ukrainan neljännen osuman tyhjiin.

Ottelun ratkettua kentällä hulinoitiin. Ottelun erotuomari Chris Savage jakoi viimeisen puolentoista minuutin aikana yhteensä 58 jäähyminuuttia. Voitto varmisti Ukrainalle paikan jatkopeleihin.

Venäjä väänsi voiton Slovakiasta

Slovakia-Venäjä 3-4

C-lohkon päätöskamppailussa mentiin tasatahtia, kun Slovakia ja Venäjä tekivät lähes vuoronperään osumia.

Maalinteon aloitti Venäjän Denis Kuljash ylivoimalla, kun ottelua oli pelattu vajaa neljä minuuttia. Slovakia tuli muutamaa minuuttia myöhemmin tasoihin Tomas Surovyn osumalla ja meni johtoon vielä ennen ensimmäisen erän puoliväliä Andrej Kollarin osumalla. Venäjän nuorisotähti Jevgeni Malkin tasoitti kuitenkin ottelun vielä ensimmäisen erän aikana.

Toisessa erässä tahti hieman hiipui ja reilu 7000 katsojaa näkivät maalin mieheen. Toisen erän ensimmäisen osuman teki Venäjän Denis Zaripov, mutta Ivan Ciernik tasoitti muutama minuutti ennen toisen erän päätöstä. Kolmannessa erässä Venäjän Aleksei Mihnov teki voittomaalin, joka sinetöi Venäjälle jatkopaikan puhtaalla pelillä.

Grabovski nöyryytti Kazakstania

Kazakstan-Valko-Venäjä 1-7

Kazakstan onnistui vielä ensimmäisen erän ajan roikkumaan Valko-Venäjän kyydissä. Erän maalintekijöiksi merkittiin Valko-Venäjän puolelta Sergei Zadelenov ja Kazakstanilta Andrei Spiridonov.

Toisessa erässä Valko-Venäjä meni sitten menojaan. Joukkue järkkäsi kolme osumaa. Viimeistelijöinä kunnostautuivat Zadelenov ottelun toisella osumallaan, Jaroslav Tshupris ja Mihail Grabovski.

Grabovski oli mukana myös kolmannessa erässä. Andrei Kostitsyn epäonnistui rangaistuslaukauksessa ensimmäisessä erässä, mutta kolmannessa Grabovski näytti Kostitsynille mallia ehkä kisojen hienoimmalla maalilla, joka syntyi nimenomaan rangaistuslaukauksesta. Kolmannen erän muut maalintekijät olivat hattutemppunsa viimeistellyt Zadelenov ja Dmitri Dudik.

Sveitsi venyi viivytysten jälkeen tasapeliin

Ruotsi-Sveitsi 4-4

Ruotsi-Sveitsi -ottelun ensimmäinen erä sujui samalla tavalla kuin minkä tahansa jääkiekko-ottelun. Ensin Henrik Zetterberg vei Ruotsin johtoon. Toiseen erän alussa Valentin Wirz ohjasi Mark Streitin vedon reboundin verkkoon.

Vain pari minuuttia Sveitsin tasoitusmaalista Ruotsin vaihtoaition edestä lohkesi todella iso pala jäätä, mikä aiheutti Skonto-areena -nimeä tottelevan betonimöhkäleen henkilökunnalle harmaita hiuksia. Tunnin pähkäilyn jälkeen ottelua päästiin jatkamaan.

Kaiken jäänpaikkaustoimenpiteiden jälkeen Ruotsi otti pelin hallintaan. Tre Kronor meni Zetterbergin ja Jesper Mattsonin osumilla kahden maalin johtoon. Maalien välillä pelikello ei ehtinyt pyöriä edes puolta minuuttia.

Sveitsiläiset eivät kuitenkaan suostuneet luovuttamaan. Vajaa puoli minuuttia Ruotsin kolmannen osuman jälkeen sveitsiläiset kavensivat Raffaele Sannitzin maalilla, syöttäjäksi merkittiin Sandy Jeannin.

Andreas Karlsson vei Ruotsin vielä kerran kahden maalin johtoon, mutta Sveitsi tuli tasoihin Ivo Rüthemann ja Raffaele Sannitzin osumilla ja sai näin arvokkaan pisteen jatkosarjan otteluihin. Ruotsille tasapeli merkitsi sitä, että maalieron turvin se voitti oman alkulohkonsa.